Forsinkelse tvinger Airtame-iværksættere til at arbejde op til 100 timer om ugen

19. marts 2015 kl. 11:2315
En overvældende succes med crowdfunding blev til en årelang forsinkelse for iværksætterne bag det trådløse HDMI-stik Airtame. De arbejder op til 100 timer om ugen for at blive færdige.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Remote video URL

Det er let at betragte Airtames succes med beundring. På nogle uger lykkedes det iværksætterne at indsamle omkring 9 mio. kroner i en crowdfunding-kampagne til at udvikle deres opfindelse: en trådløs HDMI-løsning, som forbinder computere og mobiler med fjernsynet eller projektoren via wifi.

Kampagnen slog europarekorden i flest indsamlede penge på et projekt på IndieGoGo.com. Og Airtame er siden blevet kåret til ‘årets startup’ på den kendte teknologimesse CES i 2014.

Men bag succesen gemmer sig også en historie om langt overskredne deadlines, sure kunder og hårde arbejdsuger.

Airtame skulle oprindelig have været på gaden i maj 2014, men blev i første omgang forsinket et halvt års tid, til efteråret. Det skyldtes blandt andet, at iværksætterne havde fået samlet så mange penge ind via crowdfunding-kampagnen, at de efter eget udsagn kunne bygge et 'meget bedre produkt'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da oktober-deadlinen oprandt, var iværksætterne stadig ikke færdige med produktet og måtte endda genåbne crowdfunding-kampagnen for at få flere penge til udviklingen.

Det har fået flere af bidragyderne op af stolen, og utilfredsheden har bredt sig i kommentartråden på crowdfunding-kampagnen.

»Jeg vil have pengene tilbage,« »Det her begynder at blive latterligt,« »Jeg bestilte for et halvt år siden og har endnu ikke hørt fra jer,« lyder kritikken fra flere brugere.

De første Airtame-enheder er sendt ud til de tidligste bidragydere i en beta-udgave, men iværksætterne forventer først endeligt at kunne sende produktet på gaden til sommer. En samlet forsinkelse på over et år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi skulle have været endnu skarpere på vores deadline. Vi er typisk enormt optimistiske og lærer ikke, at det tager længere tid, end man regner med,« siger Airtames medstifter og adm. direktør Jonas Gyalokay, der ofte arbejder op til 100 timer om ugen. Det er heller ikke unormalt, at nogle af medarbejderne arbejder til sent ud på aftenen og falder i søvn i en sækkestol på kontoret for så at fortsætte igen om morgenen.

Nogle gange kan det give prikker for øjnene, når man arbejder for meget, fortæller Jonas Gyalokay og fortsætter:

»Til gengæld får folk et bedre produkt.« Han henviser til, at hardwaren nu er designet helt fra bunden.

Det bliver blandt andet også muligt at streame indholdet fra mobilen op på Airtame, hvilket heller ikke var muligt i den første udgave.

Hardwaren er færdigudviklet, men der arbejdes stadig på at få softwaren helt stabil. Hvis man prøver at afspille film på Airtame, hakker det stadig en smule, og lyden er heller ikke kommet på endnu.

»Vi kan ikke love, at lyden er klar til releasen,« siger Jonas Gyalokay.

Prisen på en Airtame bliver omkring 1.400 kroner og er dermed væsentlig højere end Googles trådløse HDMI-stik Chromecast, som koster lidt over 200 kr.

Det skyldes blandt andet, at komponenterne i Airtame er dyrere end Chromecast, som eksempelvis kun har ét wifi-modul, hvor Airtame har to.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig virker Airtame på tværs af alle platformene Windows, Mac os, Linux, Android, iPhone og Windows Phone, hvor Chromecast eksempelvis kun fungerer gennem Googles egen browser samt udvalgte apps og hjemmesider.

Og hvor Chromecast er beregnet til at se fjernsyn i hjemmet, er Airtame mest beregnet til kontoret ifølge Jonas Gyalokay. Her ligger prisen for trådløse HDMI-løsninger langt højere, fra omkring 4.000 kroner og op til 35.000 kr.

»For os er det mere vigtigt at hjælpe folk med at samarbejde bedre på arbejdspladsen. Ikke mindst fordi vi selv arbejder så meget og ikke har tid til at se fjernsyn,« siger Jonas Gyalokay.

Startup-land: Version2 stiller hver uge skarpt på de mest spændende danske it-iværksættere og fortæller historien om deres sejre og nederlag. Synes du, vi mangler nogen? Så skriv til ecl@version2.dk.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
11. maj 2015 kl. 15:24

Chromecast kan mirror alt på en Android, så helt væk er den ikke. Og som du selv siger så kan Miracast alt det Airtame skulle kunne, og Airplay kan også hvis du holder dig til Apple verdenen.

Under kampagnen slog de selv på at latency skulle være en af deres fordele i forhold til andre produkter. Men efter hvad jeg har læst af folks erfaringer, så er netop latency et problem på den nuværende udgave.

Jeg er nu allermest træt af hvis de har lavet rod i min ordre, så jeg aldrig modtager min Airtame :(

13
10. maj 2015 kl. 17:40

Ville lige tjekke status på min Airtame bestilling fra Indiegogo kampagnen i dag, og kan så til min store skræk se at den skulle være sendt til mig d. 11/02. Jeg har ikke fået noget som helst info om det, og jeg har heller ikke modtaget nogen Airtame.

Jeg har virkelig fortrudt min backing af dette projekt. Kæmpe forsinkelser, selvom de ellers under Indiegogo kampagnen gav indtryk af at de havde et næsten færdigt produkt. Elendig kommunikation med backerne. Og nu er produktet bare totalt overflødigt, nu hvor Airplay og Chromecast protokollerne er blevet så modne i mellemtiden.

14
10. maj 2015 kl. 18:19

Ahhh, Chromecast er der sgu ikke endnu. Så vidt jeg har forstået, så er det stadig browser baseret, og kan ikke mirror alt, som Airtame kan/skulle kunne og Airplay, og ja, nok den vigtigste - Miracast.

Men ja, det er godt nok dårligt af dem. En god Miracast dongle koster 4-500 kr., og kan, hvad jeg lige kan spotte, ALT det som Airtame kan.

12
30. marts 2015 kl. 20:25

Det er vist ikke så svært - hvor er business value, hvor er eksistens berettigelsen ?

  • vi befinder os i den virkelige verden

Hvis man ændrer forudsætninger for en levering så bør man have en dialog med kunderne, det mangler jeg også ...

Nu har jeg ventet mere end 1 år på min dims... det var ikke aftalen

  • det lugter fælt.... fiasko.... eller meget dårligt projekt management ... jeg gentager = fiasko

tak Puha, Spot On

9
21. marts 2015 kl. 09:52

Synes websiten er lidt tam mht til detaljer ?

Hvilke opløsninger ? Hvilke framerates hvilken kvalitet af ensidig, hvilke bitrates skal det bruge for at levere fuld HD, hvilke software standarter (miracast, widi ) og hvilke versioner ? Hvilket hardware kommer det til at virke med ? Kan man koble på en dims uden at være registreret på netværket ? Wifi direct ect.

Er det ikke lidt et legacy problem da der er mange fladskærme der understøtter enten miracast eller WiDi (Intels nyere version) ?

Og til 1400 kr kan man få både en AppleTV og en Microsoft WiDi dongle og en chromecast og ha penge til overs... Hvad er det så det her produkt sigter mod ?

7
20. marts 2015 kl. 12:49

Så meget succes og intet produkt. Det er godt nok synd og skam. For mig er der et par essentielle pointer:

  1. Hvorfor dælen har de ikke fokuseret på at levere et produkt? Som jeg forstår situationen så har de ændret platform efter crowd-fundingen lukkede. I min optik burde de have færdiggjort produktet og i stedet leveret en ny platform i version 2.

  2. Set fra et traditionelt IT-udviklingssynspunkt kan det virke usundt at arbejde til man får "prikker for øjnene". Her synes jeg man skal huske et par ting: de er start-ups, de er unge, de har energien og de har tilsynedladende høj moral! Hårdt arbejde udover det rimelige har været med til at skabe mange store successer både i Danmark og resten af verdenen. For mange år siden var jeg involveret i et spiludviklingsprojekt, her blev der også lagt urimelig mange timer, vi sov stortset ved tastaturene osv. Det er vigtigt at huske at der er forskel på hvilken fase man er i (både som virksomhed men også som menneske).

6
19. marts 2015 kl. 18:43

at iværksætteri er meget anderledes end softwareudvikling, for der kommer normalt ikke noget godt ud af at kode til man ser prikker for øjnene... Måske er det også en del af grunden til de er så forsinkede? Hvis det er sådan de udvikler, så bliver der rigtigt mange fejl og rework.

5
19. marts 2015 kl. 17:09

Som iværksætter er der intet unormalt i at lægge 100timer om ugen i sin virksomhed ... quit whining

4
19. marts 2015 kl. 17:06

Meget ambitiøst projekt de har gang i, men tror de skal holde sig for øje at teste deres produkt på market, også selvom det ikke er perfekt, ellers ender de nok aldrig med at sende noget afsted.

3
19. marts 2015 kl. 14:03

En ny mulig Lumigon situation...

2
19. marts 2015 kl. 13:44

Jeg har købt en Miracast HDMI dongle til et par hundrede kr, nu caster jeg skærmen direkte fra min Android mobil eller windows 8.1 laptop til mit TV... virker fint med Netflix osv.

Lyder lidt som om de genopfinder den dybe tallerken, men de er selvfølgelig meget velkomne til at kommentere her og skal da ønskes alt held med det.

8
20. marts 2015 kl. 21:45

Præcis. Lige netop det har jeg heller forstået. Ja det lige præcis ikke det samme, more or less? Eneste forskel er vel, at de fleste Apple produkter ikke understøtter Miracast, men det et jo Apples skyld. Ellers, er det ikke netop det samme?

1
19. marts 2015 kl. 13:21

Hvad med, har i set en dims der virker.

At det store antal ordre skulle være et problem ? Hvis de kun have regnet med 1/100 del, så bør de jo kunne levere dette.

Det lyder mere som en historie om de iværksætter, som i på V2 ligger fladt på maven for at lovprise.Har solgt skinnet før bjørnen er skudt. Nu kan de så ikke finde en bjørn. Når manglet viden og dygtighed gør at de ikke kan udvikle produktet, og heller ikke få det produceret.

Så hvis de ikke rubber sig, så virker det måske mere som et godt svindelnummer, hvor hensigten kun var pengene. Men vis mig jeg tager fejl, håber det, så de unge ikke falder så meget på røven at de aldrig får job eller andet i denne branche mere.

Eller om de bare sådan er nøgne.

https://www.version2.dk/artikel/startup-land-vanvittigt-uheld-rammer-danskudviklet-smartlaas-89437#comment-301969

https://www.version2.dk/artikel/lave-den-naeste-facebook-maa-man-saelge-skindet-foer-bjoernen-er-skudt-76132

" »For os er det mere vigtigt at hjælpe folk med at samarbejde bedre på arbejdspladsen. Ikke mindst fordi vi selv arbejder så meget og ikke har tid til at se fjernsyn,« siger Jonas Gyalokay."

Så de ikke kan følge med i de unge mødre, Robinson eller noget andet reality TV, hvor de har lært at verden er sådan ? Hvis det er det eneste de har givet afkald på sååå ..

11
22. marts 2015 kl. 18:11

Har modtaget en "dims" som beta tester, men den nappede min default gateway IP, og det kunne der ikke ændres på, og jeg gad ikke ændre mit net pga. det, så jeg får ikke testet så meget før det er muligt at ændre IP på "dimsen". :-)