Forsikringsselskab vil overvåge bilister for farlig mobiladfærd via app

Illustration: Fremtind
Input fra mobiltelefoners balance-sensorer kan anvendes til at advare bilister, hvis man går i gang med farlig håndholdt brug.

Fremover skal bilister i Norge overvåges for om de bruger håndholdt mobiltelefon eller sender en sms, mens de kører i bil.

I hvert fald har det norske forsikringsselskab Fremtind ifølge digi.no. som ambition at videreudvikle overvågnings-appen Spinn til at sige fra over for bilisten, hvis man går i gang med en af de farlige typer mobiladfærd.

»Mange ringer eller taster på mobilen mens de kører. Du ser det tydeligt når du ligger bag nogen,« siger lederen af Spinn-programmet, Stine Bakke-Haugseth til Digi.no.

»Folk tænker ikke selv over hvor meget de anvender mobilen. Samtidig er risikoen for uheld 20 gange så stor, og det tager 20 til 30 sekunder fra at du lægger mobilen fra dig til du genvinder fuld kontrol,« siger hun.

I perioden 2012-2017 mistede 253 personer i Danmark livet i en trafikulykke, hvor en eller flere af de involverede var uopmærksom på ulykkestidspunktet, fremgår det af tal fra Rådet for Sikker Trafik. Omkring en tredjedel af alle dræbte i trafikken er i en ulykke med uopmærksomhed.

Konkret forstiller Stine Bakke-Haugseth sig, at appen ved hjælp af input fra mobiltelefonens indbyggede balance-sensorer (gyroskop og accelerometer) kan advare bilisten, hvis man går i gang med håndholdt brug.

Men der er selvfølgelig et paradoks i at kommunikationen om den farlige mobiladfærd også foregår via mobilen. Derfor vil advarslen sandsynligvis falde som en talebesked.

Allerede i dag anvendes Spinn-appen til at overvåge bilisterne for aggressiv kørsel via en enhed i ODB II-porten i bilen. Hvis man kører forsigtigt og jævnt kan man opnå en lavere præmie.

Læs hele Digi.nos interview med Stine Bakke-Haugseth om Fremtinds app-udvikling på Digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 René Nielsen

Det lyder som om der er en del børnesygdomme som lige skal fikses først! Det virker sikkert fint med en bil og en fast chauffør, men hvad med flere chauffører?

Hvis nu min hustru kører og jeg sms’er fra passagerersædet, får jeg så en advarsel?

Skal mobilen kobles op på OBD-porten - så kan jeg jo ikke sms’e og sker opkobling via bluetooth, hvordan så med en familie på vej, med 2-3 chaufførmobiler men kun en chauffør. Bliver det en lang tur af advarsler?

Eller hvis man bare stikker mobilen om på bagsædet, for at få ro?

 • 9
 • 0
#2 Lasse Mølgaard

Præcist.

Mit første spørgsmål var også: Hvordan kan den se hvem betjener?"

Mobilen sagtens være monteret i holder, hvor det er den som sidder på passagersædet, som betjener telefonen.

GPS og gyroskop kan trods alt kun måle at bilen bevæger sig, men ikke hvem betjener telefonen.

... og hvis man skal bruge fingeraftrykslæseren hver gang for at finde ud af hvem betjener telefonen, så bliver spørgsmålet: "Hvordan ved telefonen at hvem der sidder hvor?"

Hvordan bilen bliver kørt kan den godt finde ud af, men igen: Skal din præmie være afhængig af hvordan andre køre bilen, når du er passager? Her tænker jeg ikke så meget på sømmet i bund, men mere lige den der anelse hurtigere end du selv ville have kørt.

Skal det påvirke din forsikring?

 • 5
 • 0
#3 Lars Elmbæk

Big Brother is watching you.... hvor er privacy by default i denne overvågning? stopper overvågningen her eller går den videre. Synes efterhånden at vi nærmer os et samfund af overvågning og kontrol, det tidligere Sjovet og DDR ville have været imponeret over.

Ja det kan koste noget, hvis ting går galt. Men det berettiger ikke at alle mine handlinger og tanker overvåges. Hvis vi forsætter i dette spor, frygter jeg at vi ender med at vi mister vores selvstændighed og ret til frit valg.

 • 11
 • 0
#5 Denny Christensen

Spændende diskussion i retten når der sker uheld og din mobil er brugt af en passager...

Jeg er generelt mistroisk overfor adfærdsovervågning for muligheder, realisering og realistisk anvendelse er indtil videre ikke smeltet sammen til fornuftig anvendelse, det er lidt det vilde vesten MEN sjovt med de mange muligheder der måske en dag får fornuftig anvendelse.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere