Forsikringsfirma vil analysere Facebook-data til prisberegning - Facebook siger nej

2. november 2016 kl. 12:219
Opdateret: Forsikringsgiganten Admiral vil give rabat på bilforsikring baseret på dataanalyse af Facebook-profiler. Facebook stritter imod.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Opdateret 14:30 med oplysninger om, at Facebook modarbejder tiltaget.

Et af Storbritanniens største forsikringsselskaber, Admiral Insurance, vil inddrage data fra Facebook til at vurdere, hvilken forsikringspris selskabet skal tilbyde nye bilejere.

Det skriver The Guardian.

Konceptet - som har fået navnet firstcarquote - går ud på at analysere Facebook-profilen på den potentielle kunde og dermed få en indikation af, om personen er samvittighedsfuld og organiseret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nærmere bestemt vil virksomhedens algoritmer analysere opslag og likes - dog ikke billeder - efter vaner, som forskning kæder sammen med de eftersøgte personlighedstræk. Dette kan for eksempel inkludere, at man skriver i korte sætninger og arrangerer aftaler med tidspunkt og sted - og ikke blot 'i aften', skriver den britiske avis.

Dataindikatorer, der peger i en negativ retning, er for eksempel overdreven brug af ord som 'altid' og 'aldrig' frem for 'måske'.

Det er frivilligt, om nye bilister vil lade Admiral gennemtrævle Facebook-dataene. Men det er tilsyneladende den eneste måde, hvor trafik-debutanterne kan få adgang til en lavere forsikringspris ellers forbeholdt personer, der har haft kørekort i længere tid.

»Vi gør vores bedste for at bygge et produkt, der lader unge mennesker identificere dem selv som sikre bilister,« forklarer Dan Mines, der har ledt projektet for forsikringsgiganten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er et test-produkt for os. Det er innovativt, det er første gang, at nogen har gjort det her,« fortsætter Mines.

Hvis testen er en succes, og brugerne er villige til at lade Admiral analysere Facebook-dataene, kan konceptet udvides til andre forsikringsområder og kundegrupper - og til at justere prisen opad såvel som nedad.

I mellemtiden vil algoritmerne blive bedre til at aflure, hvad den skal se efter i Facebook-dataene, fortæller holdets dataanalytiker, Yossi Borenstein.

»Vores analyse er ikke baseret på nogen bestemt model, men snarere på tusindvis af forskellige kombinationer af likes, ord og sætninger og er i konstant forandring med nye beviser, som vi får fra dataen,« forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog fortsat tvivlsomt, om systemet nogensinde bliver en realitet. Admiral oplyser, at konceptet er blevet forsinket, men ifølge Engadget skyldes forsinkelsen meget simpelt, at Facebook har blokeret initiativet. I it-selskabets betingelser står der udtrykkeligt, at man ikke skal bruge data fra Facebook til at 'tage beslutninger om berettigelse', herunder om en lånansøgning skal godkendes, eller hvor høj renten skal være.

En talsperson fra Facebook bekræfter, at reglen bliver håndhævet:

»At beskytte privatlivet for brugere på Facebook er yderst vigtigt for os. Vi har klare retningslinjer, der forhindrer information, som indsamles fra Facebook, i at blive brugt til at træffe beslutninger om berettigelser,« lyder beskeden.

Privacy-gruppen Open Right Group bakker desuden op om Facebooks beslutning.

'Unge mennesker kan føle sig presset ind i den type ordninger på grund af finansielle forhold. Retten til at holde ting private burde ikke være reserveret dem, der har råd til det,' forklarer gruppen.

Til spørgsmålet om privacy hæfter Admiral sig ved, at ordningen er frivillig.

»Det er utroligt gennemsigtigt. Hvis du ikke har lyst til at bruge det, så behøver du ikke,« siger Dan Mines ifølge The Guardian.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
14. juli 2017 kl. 12:09

Hvis det bliver tilfældet at danske virksomeder også er vi godt nok ved at bevæge os ud på det forkerte spor.

http://nyheder.tv2.dk/business/2017-04-08-tryg-indforer-overvagning-af-sine-bliforsikringskunder

TV 2 nævner f.eks. hvordan at TRYG vil til at gøre det samme her hjemme, og jeg må simpelthen sige at det er ved at være for meget at vi bevæger os ud i den konstante overvågning uden nogen form for tillid. Som Henrik nævner længere oppe virker det til at "de mange" skal til at betale for "de få". Jeg har i hvert fald overvejet at skifte forsikringsselskab nu, synes ikke jeg kan stå inde for den grad af overvågning... Er der nogen der har prøvet www.samlino.dk/bilforsikring . Jeg overvejer i hvert fald at skifte, men der er vel også andre online sider som denne? Kunne godt tænke mig hvis der blev udviklet en guide over alle de forsikringselskaber der IKKE har tænkt sig at indføre denne form for overvågning, så man kan vide sig sikker på hvad man støtter..

8
30. december 2016 kl. 13:28

Den første dag det sker vil mange jo lukke deres konto.

7
4. november 2016 kl. 02:11

In other news</p>
<p>Facebook: Vi vil gerne beholde vores monopol på dine data.

Det kommer vel i sidste ende ud på hvor meget Admiral vil betale FB for de data, det er trods alt eneste grund til at FB samler data = klingende mønt ! Jeg husker at der for ret få dage siden blev skrevet at, nu skulle virksomheder betale FB for at få adgang til virksomhedernes fans, jeg kan desværre ikke huske hvor jeg læste det, sorry !

6
3. november 2016 kl. 15:21

At beskytte privatlivet for brugere på Facebook er yderst vigtigt for os.

Er det en joke!? - tragikomisk!

5
3. november 2016 kl. 14:53

Ja - og desværre er det jo efterhånden et perfekt billede på udviklingen i vores såkaldte "velfærdssamfund" også. Dem, der faktisk har brug for det, forsøger vi at indkredse og losse ud.

Fuldstændigt rigtigt !

Lad mig sælge dig en velfærdsforsikring:

Med en præmie på: "halvdelen af hvad du tjener"+"En del af hvad du allerede har tjent", samt en stensikker garanti for at du (selv) skal argumentere meget længe med et utal af "social-taksatorer" blot for at få anerkendt at du har et legitimt krav, hvorefter en uanet mængde af "specialister" hives frem. Og først herefter måske - måske ikke bliver hjulpet.

..Nej, - vel ? Selv et svindelagtigt forsikringsselskab ville blive holdt mere fast på 'policen'.

Med den erfaring, er man et let offer for argumentet "pengene har det bedst i borgernes lommer".

K

4
3. november 2016 kl. 09:11

Ja - og desværre er det jo efterhånden et perfekt billede på udviklingen i vores såkaldte "velfærdssamfund" også. Dem, der faktisk har brug for det, forsøger vi at indkredse og losse ud.

3
3. november 2016 kl. 09:03

Der er efterhånden ikke noget 'forsikring' over forsikringsselskaber længere.

Ideen med et forsikringsselskab er, at 'de mange' deles om at betale omkostningerne når 'de få' rammes af ulykker og uheld.

Når man pinder grupper ud, som har 'større' og 'mindre' risiko for ulykker og sætter præmien derefter, så skal færre af 'de mange' betale for flere af 'de få'.

Til sidst kan man sikkert finde grupper med om ikke én, så kun ganske få individer som er i risikozonen for en eller anden given ulykke. Og så skal f.eks. kun to-tre personer betale præmie svarende til et nyt hus til den fjerde, hvis hus er brændt.

Det er der ikke meget 'forsikring' i...!

2
2. november 2016 kl. 16:49

Facebook: Vi vil gerne beholde vores monopol på dine data.