Forsikringsfirma vil analysere Facebook-data til prisberegning - Facebook siger nej
Opdateret 14:30 med oplysninger om, at Facebook modarbejder tiltaget.
Et af Storbritanniens største forsikringsselskaber, Admiral Insurance, vil inddrage data fra Facebook til at vurdere, hvilken forsikringspris selskabet skal tilbyde nye bilejere.
Det skriver The Guardian.
Konceptet - som har fået navnet firstcarquote - går ud på at analysere Facebook-profilen på den potentielle kunde og dermed få en indikation af, om personen er samvittighedsfuld og organiseret.
Nærmere bestemt vil virksomhedens algoritmer analysere opslag og likes - dog ikke billeder - efter vaner, som forskning kæder sammen med de eftersøgte personlighedstræk. Dette kan for eksempel inkludere, at man skriver i korte sætninger og arrangerer aftaler med tidspunkt og sted - og ikke blot 'i aften', skriver den britiske avis.
Dataindikatorer, der peger i en negativ retning, er for eksempel overdreven brug af ord som 'altid' og 'aldrig' frem for 'måske'.
Det er frivilligt, om nye bilister vil lade Admiral gennemtrævle Facebook-dataene. Men det er tilsyneladende den eneste måde, hvor trafik-debutanterne kan få adgang til en lavere forsikringspris ellers forbeholdt personer, der har haft kørekort i længere tid.
»Vi gør vores bedste for at bygge et produkt, der lader unge mennesker identificere dem selv som sikre bilister,« forklarer Dan Mines, der har ledt projektet for forsikringsgiganten.
»Det er et test-produkt for os. Det er innovativt, det er første gang, at nogen har gjort det her,« fortsætter Mines.
Hvis testen er en succes, og brugerne er villige til at lade Admiral analysere Facebook-dataene, kan konceptet udvides til andre forsikringsområder og kundegrupper - og til at justere prisen opad såvel som nedad.
I mellemtiden vil algoritmerne blive bedre til at aflure, hvad den skal se efter i Facebook-dataene, fortæller holdets dataanalytiker, Yossi Borenstein.
»Vores analyse er ikke baseret på nogen bestemt model, men snarere på tusindvis af forskellige kombinationer af likes, ord og sætninger og er i konstant forandring med nye beviser, som vi får fra dataen,« forklarer han.
Det er dog fortsat tvivlsomt, om systemet nogensinde bliver en realitet. Admiral oplyser, at konceptet er blevet forsinket, men ifølge Engadget skyldes forsinkelsen meget simpelt, at Facebook har blokeret initiativet. I it-selskabets betingelser står der udtrykkeligt, at man ikke skal bruge data fra Facebook til at 'tage beslutninger om berettigelse', herunder om en lånansøgning skal godkendes, eller hvor høj renten skal være.
En talsperson fra Facebook bekræfter, at reglen bliver håndhævet:
»At beskytte privatlivet for brugere på Facebook er yderst vigtigt for os. Vi har klare retningslinjer, der forhindrer information, som indsamles fra Facebook, i at blive brugt til at træffe beslutninger om berettigelser,« lyder beskeden.
Privacy-gruppen Open Right Group bakker desuden op om Facebooks beslutning.
'Unge mennesker kan føle sig presset ind i den type ordninger på grund af finansielle forhold. Retten til at holde ting private burde ikke være reserveret dem, der har råd til det,' forklarer gruppen.
Til spørgsmålet om privacy hæfter Admiral sig ved, at ordningen er frivillig.
»Det er utroligt gennemsigtigt. Hvis du ikke har lyst til at bruge det, så behøver du ikke,« siger Dan Mines ifølge The Guardian.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.