Forny din medicin på ny app - men er lægerne med på den?

Ny app viser de medicininformationer, der står i Fælles Medicinkort og er registreret af en læge. Og kan bruges til receptfornyelse

Det danske sundhedsvæsen tager endnu et skridt mod en erstatning af den personlige kontakt til fordel for en digital dialog mellem kliniker og patient.

Fremover kan borgerne nemlig både få et overblik over deres aktuelle medicin og forny recepter med den nye borger-app ’Medicinkortet’ til Fælles Medicinkort, skriver Sundhedsdatastyrelsen.

Et par klik på appen, og man har bedt sin læge om en ny recept på igangværende medicinering - f.eks. blodtryksmedicin, p-piller eller kolosterolsænkende medicin.

Den nye app viser de medicininformationer, der står i Fælles Medicinkort og er registreret af en læge. Alle borgere har i dag adgang til Fælles Medicinkort via sundhed.dk.

Spørgsmålet er, om lægerne er klar til at modtage flere digitale patienthenvendelser. I hvert fald kom det for nylig frem, at mange privatpraktiserende læger synes, det er blevet for meget. Og mange har ifølge Version2's oplysninger også oplevet lange svartider, når de henvender sig til lægen via e-mail.

Læs også: 1.000 it-klik om dagen tager lægers tid fra patienterne

Sundhedsdatastyrelsen er begejstret:

»Med Medicinkort-app'en kan borgerne få adgang til at se medicin for sig selv og deres børn under 15 år på mobilen. Det gør det praktisk og let. Vi håber også, at det vil spare tid for de praktiserende læger, at man kan bede om at forny recepter via app'en og få overblik over, hvilken medicin man skal tage,« forklarer direktør i Sundhedsdatastyrelsen Lisbeth Nielsen.

Formålet med både Fælles Medicinkort samt den nye app er blandt andet at reducere antallet af medicineringsfejl, men også at reducere antallet af genindlæggelser på grund af medicineringsfejl og at gøre tidsforbruget til afklaring af borgerens aktuelle medicinoplysninger mindre.

Download app’en via App Store eller Google Play. App’en er tilgængelig via sundhed.dk, og eventuelle spørgsmål til indhold i FMK borger app’en skal rettes til sundhed.dk

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Claus Bobjerg Juul

Spørgsmålet er om lægerne er klar til at modtage flere digitale patienthenvendelser. I hvert fald kom det for nylig frem, at mange privatpraktiserende læger synes det er blevet for meget.

De ikke tjener mindre på behandling af e-konsultationer end på "rigtige" konsultationer (set i forhold til den tid der bliver brugt).

 • 1
 • 0
#3 Bjarne Nielsen

»...Det gør det praktisk og let. ...« forklarer direktør i Sundhedsdatastyrelsen, Lisbeth Nielsen.

Men er det sikkert, bliver jeg nødt til at spørge?

Og jeg spørger ikke om direktøren for det hele selv tror på det, for det er jeg overbevist om, at hun gør. Det gør bare ikke mig mere tryg.

Nå, men så længe at man ikke gør det urimeligt besværligt at fravælge denne løsning, så kan jeg såmænd leve med at være foruden.

 • 2
 • 0
#4 Anne-Marie Krogsbøll

Mon det er sådanne helt konkrete spørgsmål, man nu går i gang med at forsøge at få styr på fra politisk side?: http://www.dr.dk/nyheder/viden/tech/aaben-hoering-politikerne-diskuterer...

Jeg tvivler. Det er positivt, at man overhovedet har startet et forum - men niveauet: "Grundlæggende enighed hos IT-ordførerne Fra flere af IT-ordførerne lød det gentagne gange fra scenen, at “uanset politiske skel er vi meget enige". Enige om at man skal lovgive fornuftigt. Enige om at borgernes privatliv skal være i fokus. Enige om at Big Data fra det offentlige giver helt nye muligheder og store udfordringer. Og enige om, at det er super kompliceret at finde den rette løsning, indenfor et felt, hvor udviklingen vokser eksponentielt."

Er der mon nogen politiker, der ville vove at erklære sig uenig i disse floskler?

Det kunne være rart med et mere detaljeret referat af de forskellige partiers synspunkter - er der noget som helst indhold i flosklerne? Måske en sag for Version2 at dække denne høring mere indgående?

 • 0
 • 0
#6 Povl Hansen

Hos mig går man ind på en netside og skriver

Sendt flere P-piller så svarer lægen : ok

også går man ned på apoteket og henter dem

Hvorfor skal der laves en ny app til det, tvilver på af den kan gøre det nemmere for hverken mig eller lægen ?

 • 2
 • 2
#7 Thomas Tanghus

Ja, fordi hver læge har forskellige systemer til dette; bl.a. hos min nuværende læge er deres system håbløst dårligt.

Desværre tager det så lang tid at få svar, at jeg er gået tilbage til at ringe til lægesekretæren om formiddagen - det tager under 5 minutter.

 • 1
 • 0
#8 Kenn Nielsen

Hvorfor skal der laves en ny app til det, tvilver på af den kan gøre det nemmere for hverken mig eller lægen ?

Jamen det er vel fordi app-land er det rene klondyke for indhentning af brugerens oplysninger.... Og når der nu er så meget opmærksomhed på datasikkerhed i sundhedsvæsnet - fra befolkningens side - så skulle 'man' da være en doven rad, om ikke man forsøger at høste data hvor brugerne traditionelt er helt ukritiske.

K

 • 4
 • 1
#10 Jan Vennike

Skulle lige teste - og ja, man skal oprette sig via NEMid - og ingen understøttelse af NEMid på hardware - hvorfor afskaffer man ikke bare den løsning, når ikke engang det offentlige vil understøtte det 100 % ??

Det er svært nok med alle de private udbydere, der anvender NEMid som ikke understøtter det - fx har jeg en meget gammel aftale med Danske Spil om automatisk lotto en gang om ugen - så gammel at det er fra før NEMid - og nu kan jeg ikke ændre den, for de understøtter heller ikke NEMid på hardware.

 • 0
 • 0
#11 Michael Aggerholm

Hvilke oplysninger mener du kan høstes fra din telefon, som er mere følsomme end dit medicinkort og som det offentlige ikke allerede ved om dig? Mener du seriøst at Medicinkortet snuser rundt i din browserhistorik eller dine kontakter?

Ved ikke hvilke motiver man prøver at tillæge det offentlige men personligt synes jeg der er lige lovlig mange foliehatte ved tastaturet i disse dage.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere