Formand har tre ønsker til ny Digitaliseringsminister: »Hun får travlt«

Plus20. december 2022 kl. 04:007
Marie Bjerre
Marie Bjerre, Danmarks nye digitaliserings- og ligestilllingsminister. Illustration: Venstre.
Formand for Rådet for Digital Sikkerhed håber, at den nyudnævnte Digitaliseringsminister, Marie Bjerre (V), vil have fokus på især uddannelse, Datatilsynet og it-sikkerhed i civilsamfundet.
Artiklen er ældre end 30 dage

I sidste uge præsenterede Statsministeren den nye SVM-regering, og på listen over ministre står Marie Bjerre (V) som Danmarks første Digitaliseringsminister.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
13. januar kl. 07:09

Nå, det er desværre gået, som jeg frygtede mht digi-ministerium. Det bliver Bigtechs serviceorgan - ikke borgerne:

"Konkret skal det fra 1. juni blive muligt for de knap 7 procent af befolkningen, som er fritaget fra Digital Post, at blive fritaget fra enhver obligatorisk digital selvbetjening – over 100 forskellige systemer. Men modsat anbefalingen fra flere forskere og den juridiske tænketank Justitia ser Marie Bjerre ikke, at den brede digitale fritagelse skal være frivilligt for alle. »Jeg ser det ikke som en rettighed. Vi er i en brydningstid lige nu, og vi kommer til at få et meget mere digitaliseret samfund, om vi vil det eller ej. Man kan godt mene, at man skal blive ved med at opretholde et analogt samfund for nogle. Jeg mener, at de, der kan, skal også kunne begå sig digitalt. "https://politiken.dk/indland/art9161858/Ny-minister-vil-have-borgernes-ryg-i-digitaliseringen

Det lyder mest til, at der måske skal lægeattest til at slippe?

Hvad med hele mellemgruppen, som ikke er stået helt af, men for hvem tvangsdigitaliseringen alligevel giver store problemer, stress, tabt livskvalitet og mistet nattesøvn - for ikke at tale om diverse juridiske og økonomiske følgevirkninger, når der er gået kludder i det?

Mon ikke det er sådan, at man fra magtelitens side frygter, at hvis man gør valget frit, så vil en stor del af befolkningen stemme med fødderne, og det vil være et spark i mellemgulvet på magtelite og Tech-mafiaen?

Borgerne er blevet digitale slaver og livegne under digi-herremænd og deres ridefogeder. Ministre hører åbenbart under de sidste.

(PS: Mon man nogen steder kan finde en liste over de over 100 systemer, hvor det ikke er nok at være fritaget for digital post? Jeg frygter da, at der er noget, jeg overser hos de ældre familiemedlemmer, som jeg hjælper).

7
13. januar kl. 07:24

Mon man nogen steder kan finde en liste over de over 100 systemer, hvor det ikke er nok at være fritaget for digital post?

Omformulering: "Liste over de systemer af de over 100, hvor det ikke er nok at være fritaget for digital post. "

5
20. december 2022 kl. 22:58

****Hov, jeg havde da skrevet min ønskeliste til en kommende minister tilbage i marts 2021.

Ja, det havde du (gjort godt og med rettidig omhu). Nu er situationen en anden.

To af tre ville ikke være så dårligt. Uddannelse klares mindst 2 andre steder. Datatilsynet har sit at passe, men kunne godt bruge en politisk "kæftopper" til støtte.

Tilbage står: "it-sikkerhed i civilsamfundet"; der er brug for oplysning. De fleste søger vejledning på nettet og det burde være fint nok, men der er brug for vejledning danskerne kan forstå - og det er ikke USanske youtubere.

Nogle danskere har brug for at forstå, at amerikansk "big-tech" er små virksomheder, der voksede sig store; andre har bare brug for at "sikre sig selv".

Alle danskere har brug for at forstå, hvad det er, vi gør for, at USA ikke stoler på os; og det går meget længere tilbage end "9/11". USA havde formentlig ikke eksisteret uden hjælpe fra Frankrig - for lige at lukke den af.

Ingen af de OS'er vi bruger idag, havde eksisteret uden signifikant assistance fra US. Linux fx er et "freshman hack" af UNIX (resten er GNU) og det er fint nok, men det gør det ikke "Europæisk". Irland er heldigvis stadig del af EU, så vi kan bruge engelsk i udvikling af europæisk IT; vi må starte småt, med at udvikle hardware og software (OS). Det er lang vej, men vi videre.

2
20. december 2022 kl. 12:52

Punkt 1, 2 og 3 må og skal være IT avari kommision . Det er simpelthen alt for dyrt ikke at lære af vores af vores egne fejl

3
20. december 2022 kl. 14:02

Ja, en IT Havari-kommission er vigtig, men jeg så hellere at man prioriterer vores digitale suverænitet.

Lige nu har regeringen lagt alle vores digitale æg i den samme, amerikanske, kurv. Det betyder at vi for det første har mistet kontrol med vores vigtigste data, dernæst at vi bryder GDPR (både i det offentlige og det private) og endelig at vi har givet fremmede magter kontrol over vores digitale infrastruktur.

Det kan hurtigt koste kongeriget vores suverænitet. (Det er der tilbage af den...)

1
20. december 2022 kl. 12:42

Jeg tror ikke vi skal forvente det store fra den nye Digitaliseringsminister. Jeg tænker at hun nok er for grøn til at skaffe sig den indflydelse der skal til. Og så skal vi jo huske at det er Nicolai Wammen, en mangeårig Microsoft-ambassadør, der sidder på pengekassen.

Jeg håber at den nye minister vil bryde med mangeårig praksis og nu, endelig, prioritere danske interesser (eller bare EU-interesser), så jeg kan blive positivt overrasket!

p.s. Louise Olifent - du skriver "... Rådet for Digital Sikkerhed, som i flere år har peget på vigtigheden af, at samfundet digitaliserer ansvarligt..." hvilket altså ikke er rigtigt. Som det fremgår af Hennings mange fremtrædender i f.eks. Computerworld, så promoverer hans "råd" udelukkende cloud-leverandører fra usikre tredjelande, hvor danskernes menneskerettigheder overtrædes og EUs lovgivning brydes. Det kan man da ikke kalde "ansvarlig digitalisering", vel?