Formand for Djøfs Tech-kommission: Genbrug af it-udstyr skal være lovpligtigt

11. januar 2022 kl. 09:5753
Formand for Djøfs Tech-kommission: Genbrug af it-udstyr skal være lovpligtigt
Illustration: Pressefoto/Stine Bosse.
Djøfs TechDK Kommission anbefaler, at genbrug af it-udstyr være lovpligtigt for organisationer i både den private og offentlige sektor.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Genbrug af it-udstyr skal ifølge formand for Djøfs TechDK Kommission Stine Bosse være lovpligtigt for offentlige myndigheder og private virksomheder.

Det skriver Computerworld på baggrund af en historie fra Finans.

Kommisionen »sætter spot på teknologiens rolle i samfundet og fremstiller anbefalinger, så teknologi og samfund kan gå hånd i hånd.«

Stine Bosse mener, at danske virksomheder skal have et stærkere incitament til at opgradere deres it-udstyr frem for at købe nyt. Forslaget vil ifølge kommissionen lægge pres på producenterne til at tænke mere bæredygtigt, når de producerer it-udstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi sætter det på spidsen ved at lave anbefalinger, der kan blive til paragraffer, selv om frivillighedens vej er at foretrække. Et let skub i ryggen gør dog ikke noget,« siger Stine Bosse til Finans.

Som et led i genbrugstankegangen skal alle i regi af det private og offentlige have en strategi for genanvendelse med en række minimumskrav, som det fremgår af kommissionens seneste anbefalinger fra december sidste år.

Det vil ifølge kommissionens anbefalinger kræve en ændring i virksomhedernes mindset at acceptere 'brugt' eller 'gammelt' it-udstyr, men det har kunnet lade sig gøre i andre sektorer, så det er også muligt på it-området, lyder ræsonnementet.

53 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
53
17. januar 2022 kl. 10:53

Malware er big business, der er malware til de systemer der er udbredte nok til at det kan betale sig at lave det til. Det findes og til Mac og til Linux servere

Virkeligheden viser bare noget andet - og husk lige på, at hvis vi ser bort fra desktops, så er Linux altså det mest udbredte operativsystem.

Endvidere, så er de angreb der har bredt sig til f.eks. kontrolanlæg, kommet ind via en fejl i Windows.

Hardwarekrav: Der skal ikke meget til for at køre en Windows i sig selv, men hvis man hælder store applicationer eller spil på begynder det at tage kræfter.

Meget store applikationer?

Nåeh du mener et tekstbehandlingsprogram?

Det Windows jeg har haft med at gøre skalerer grafik fint

Så du kan tilpasse skriftyper mv. så det passer fint til en højopløsningsskærm, ikke bare gøre alt større eller mindre?

SSH er en feature der skal enables

Installeres, om end kun et klik - ja det skrev Maciej, og det er da godt at MS er ved at komme på omgangshøjde.

Virtuelle skriveborde er native i 10 og 11 dvs det har været der siden 2015

Ja, det skrev Balder, så bedre sent end aldrig.

Logskrivning fungerer fint, men det kan gå i hegnet pga diskplads. Det er vist det samme på alle systemer

Vil det sige at Windows endelig har fået indført logrotate?

Og nej Linux som så har meget svært ved at gå i hegnet pga. logskrivning - MEN Linux er sindssyg glad for at logge, og hvis man installerer en Linux på flash hukommelse af en slags (Raspberry Pi!) og ikke sørger for at logge til ram, så er det at bede om problemer.

52
15. januar 2022 kl. 14:25

I forhold til ransomware rammer det i 85% af alle tilfælde Windows OS (hvis man medtager ios, Android mm.) https://www.safetydetectives.com/blog/ransomware-statistics/

Det er en fair pointe at Windows OS også er det mest benyttede som arbejdsstation. Men man er nød til at gøre sig klart at en Windows bruger med meget få klik kan forvolde megen skade, selv uden administrator privilegier, da Windows UAC er forholdsvis nemt at omgåes (hvilket blandt andet skete med WannaCry). I næsten alle andre systemer sikre man at brugere/processer/programmer, kun har adgang til de nødvendige ressourcer og filer (PoLP).

Så kan man selvfølgelig køre med Zero Trust arkitektur, sætte SIEM systemer og diverse logmanagement løsninger op, samt XDR, EDR, tilknytte et eksternt Security Operation Center for at prøve at mittigerer angreb. Men dette kommer ikke uden en meget høj pris og gener for brugeren. Dette skal man naturligvis tænke med ind i sin forretning og konkurrencedygtighed.

Jeg mener man bør lægge op til at folk selv kan vælge OS (på arbejdspladsen) og måske i nogle tilfælde ligefrem opfordres til det (eks. vis sysadmin's). Hvis man lukker øjnene for hvem og hvad der konstant er udsat, bliver ramt og rammes hårdest, så er det mere et spøgsmål om "hvornår" og ikke "hvis" regningen kommer til én. (Og så kan man snakke nok så meget om nationalt cyberdefence, onde russere og ikke at betale løsesum.)

51
15. januar 2022 kl. 13:26

Hvilket produkt er det der altid rammes af virus og malware?
Hvilket produkt er det der stiller perverse krav til hardware?
Hvilket produkt er det der ikke kan skalere grafikken ordentligt?
Hvilket produkt er det der ikke kender netværksprotokoller som f.eks. SSH?
Hvilket produkt er det der ikke direkte kan skrive ud som PDF?
Hvilket produkt er det der laver radikalt om på UI fra version til version?
Hvilket produkt er det lige der ikke kan håndtere flere virtuelle skriveborde?
Hvilket produkt er det der kan køre sig selv ned ved logskrivning?

 • Malware er big business, der er malware til de systemer der er udbredte nok til at det kan betale sig at lave det til. Det findes og til Mac og til Linux servere
 • Hardwarekrav: Der skal ikke meget til for at køre en Windows i sig selv, men hvis man hælder store applicationer eller spil på begynder det at tage kræfter. Det er vist ikke anderledes med så meget andet
 • Det Windows jeg har haft med at gøre skalerer grafik fint
 • SSH er en feature der skal enables
 • PDF, hak ved den
 • UI, de har ikke lavet noget særligt om på Windows 10 dvs siden 2015
 • Virtuelle skriveborde er native i 10 og 11 dvs det har været der siden 2015
 • Logskrivning fungerer fint, men det kan gå i hegnet pga diskplads. Det er vist det samme på alle systemer
48
13. januar 2022 kl. 13:26

Det ved jeg ikke noget om.

Nej det fremgår vist ret tydeligt - psstt, afskrivning har intet med belåning at gøre.

Nå men du kan ikke komme med nogen seriøse svar, så der er ingen grund til at spilde mere tid på det.

46
13. januar 2022 kl. 11:25

Jeg sidder med en Windows 10 (21H1) og er er der både ssh klient og server med, lige til at installere. Det er godt nok til brug fra command prompt, men de er der.

43
13. januar 2022 kl. 10:03

Du har ikke grundlag for at udtale dig om det. Du kender ikke forudsætningerne for den totale økonomiske beregning, og selv om en enkelt post isoleret set vil se negativ ud, kan totalen godt komme ud med et positivt resultat.</p>
<p>

I stedet for endnu engang at komme med et intetsigende svar, kunne du så ikke være så venlig at fortælle det måbende publikum hvordan du kan få et positivt resultat ud af det?

Forklar gerne holdt op mod en bil der f.eks. afskrives over 10 år.

40
12. januar 2022 kl. 23:05

Prøv engang at kigge på denne side, <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_malware">https://en.wikipedia.org/w…;, hvor der er listet 7 botnets, 2 × ransomware, 1 rootkit, 12 trojanske heste, 29 virusser og 14 orme. Så jo, der er virus og malware til Linux … og til MacOS, <a href="https://www.macworld.co.uk/feature/mac-viruses-list-3668354/">https://w…;.

Når du så henviser til den Wiki side, så skal du måske også lige huske den konklusion der står sammesteds:

There has not been a single widespread Linux virus or malware infection of the type that is common on Microsoft Windows; this is attributable generally to the malware's lack of root access and fast updates to most Linux vulnerabilities

Mnjah, før Windows 10 var det vel mest PuTTY, der blev brugt — og den virkede fortræffeligt til at tunnellere individuelle porte — men nu er ssh bygget ind i Windows.

Ja den er jeg med på, det skrev Maciej også - og som jeg skrev, er det ikke fordi Linux subsystem har fundet vej ind i Windows?

Det er vel ikke helt fair at sammenligne på et historisk grundlag, for så kunne vi jo sammenligne Windows 3.11 eller Windows NT med Linux på samme tid. De blev introduceret i 1992 og jeg installerede den første Slackware i 1993 … og den gang var det bestemt ikke muligt at bruge Linux som sin arbejdsmaskine.

Nu skrev jeg altså også 15 år, ikke 30 år - og siden Ubuntu 6.06 (og måske endda noget før, brugte selv RedHat/Fedora) har det været fuldt ud validt at bruge Linux som arbejdsmaskine.

Der er et lille symbol på taskbar (hvad den end måtte hedde på dansk), lidt til højre for Windows ikonet, man kan klikke på (eller man kan holde Windows tasten nede og trykke Ctrl-D) for at vælge sit virtuelle skrivebord og nej, det er ikke fysiske skærme. Jeg har kun set en person (ud over mig selv) bruge denne facilitet, men det siger vel mere om Windows brugerne end det gør om Windows.

Ok, jeg må prøve at kikke efter næste gang jeg kommer i nærheden.

Og dit sidste udsagn rammer nok meget godt.

Det kan vi hurtigt blive enige om, men trods det bliver det nok svært at hive min Linux laptop ud af mine hænder, før jeg er død. ?

Du kunne jo bare få en Windows laptop i stedet - hvis du ellers ønsker en tidlig død :-D

39
12. januar 2022 kl. 22:33

<strong>BB:</strong> Nu er der jo også virus og malware (omend i mindre omfang) på såvel MacOS som Linux.</p>
<p><strong>CN:</strong> Det er vist en overdrivelse.</p>
<p>Ja der findes exploits som f.eks Log4Shell, men vira og malware har vi altså stadig til gode at se.</p>
<p>Dermed ikke sagt at folk sagtens vil kunne ryge i en phishing fælde på Linux også - men ødelæggelsernes omfang vil være beskedne.

Prøv engang at kigge på denne side, https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_malware, hvor der er listet 7 botnets, 2 × ransomware, 1 rootkit, 12 trojanske heste, 29 virusser og 14 orme. Så jo, der er virus og malware til Linux … og til MacOS, https://www.macworld.co.uk/feature/mac-viruses-list-3668354/.

<strong>BB:</strong> Der findes mange SSH produkter til Windows, de kommer blot ikke nødvendigvis med systemet. På Linux systemer er det jo også en selvstændig pakke, som kan være installeret eller ej, så hvad er problemet her?</p>
<p><strong>CN:</strong> Mig bekendt skal man bruge programmer ala Putty for at få SSH funktionalitet, det er lidt noget andet.</p>
<p>Hvis man skal lave en SSH tunnel, så er det rasende besværligt.</p>
<p>Det kan så godt være at implementeringen af Linux subsystem hen ad vejen vil ændre det, men det viser jo også bare at MS godt ved hvad der er bedst.

Mnjah, før Windows 10 var det vel mest PuTTY, der blev brugt — og den virkede fortræffeligt til at tunnellere individuelle porte — men nu er ssh bygget ind i Windows.

Og at MS ved, hvad der er bedst nu, tror jeg fortsat er en overdrivelse … jeg bruger i hvert fald ikke Windows med mindre det er et krav hos mine kunder.   ?

<strong>BB:</strong> Windows siden version 7 eller 8, tror jeg, kan udskrive som PDF og den seneste office pakke kan da også eksportere PDF.</p>
<p><strong>CN:</strong> Jeg var uklar her, beklager.</p>
<p>Jeg ved godt at man kan oprette en PDF printer, det var mere det at man i Office ikke kan skrive direkte til PDF, som man kan i Libre - og er det så kommet med i sidste version, så er det da godt.</p>
<p>Hellere 15 år efter end aldrig, trods alt.

Det er vel ikke helt fair at sammenligne på et historisk grundlag, for så kunne vi jo sammenligne Windows 3.11 eller Windows NT med Linux på samme tid. De blev introduceret i 1992 og jeg installerede den første Slackware i 1993 … og den gang var det bestemt ikke muligt at bruge Linux som sin arbejdsmaskine.

<strong>BB:</strong> Windows 10 understøtter fint flere virtuelle skriveborde.</p>
<p><strong>CN:</strong> På samme måde som man på mange Linux distroer kan skifte (nemt) fra en desktop til anden på samme skærm?</p>
<p>Jeg har kun set at folk har flere skærme på, det er lidt noget andet.</p>
<p>Men ok, hvis det endelig er kommet med, så er de da kommet lidt i omgangshøjde.

Der er et lille symbol på taskbar (hvad den end måtte hedde på dansk), lidt til højre for Windows ikonet, man kan klikke på (eller man kan holde Windows tasten nede og trykke Ctrl-D) for at vælge sit virtuelle skrivebord og nej, det er ikke fysiske skærme. Jeg har kun set en person (ud over mig selv) bruge denne facilitet, men det siger vel mere om Windows brugerne end det gør om Windows.

Men selvfølgelig er der da også ting som ikke er ideelle i Linux, og ting som kan være et irritationsmoment, men alt i alt er det mindre ting, som i den grad opvejes af hurtighed og stabilitet.

Det kan vi hurtigt blive enige om, men trods det bliver det nok svært at hive min Linux laptop ud af mine hænder, før jeg er død.   ?

33
12. januar 2022 kl. 15:16

Næh

Ok, så du vil i ramme alvor påstå at det er en god forretning rent privatøkonomisk at købe en ny bil hvert tredje år, som i løbet af de tre år typisk taber omkring 30-40% i værdi?

30
12. januar 2022 kl. 15:04

Nu er der jo også virus og malware (omend i mindre omfang) på såvel MacOS som Linux.

Det er vist en overdrivelse.

Ja der findes exploits som f.eks Log4Shell, men vira og malware har vi altså stadig til gode at se.

Dermed ikke sagt at folk sagtens vil kunne ryge i en phishing fælde på Linux også - men ødelæggelsernes omfang vil være beskedne.

Der findes mange SSH produkter til Windows, de kommer blot ikke nødvendigvis med systemet. På Linux systemer er det jo også en selvstændig pakke, som kan være installeret eller ej, så hvad er problemet her?

Mig bekendt skal man bruge programmer ala Putty for at få SSH funktionalitet, det er lidt noget andet.

Hvis man skal lave en SSH tunnel, så er det rasende besværligt.

Det kan så godt være at implementeringen af Linux subsystem hen ad vejen vil ændre det, men det viser jo også bare at MS godt ved hvad der er bedst.

Windows siden version 7 eller 8, tror jeg, kan udskrive som PDF og den seneste office pakke kan da også eksportere PDF.

Jeg var uklar her, beklager.

Jeg ved godt at man kan oprette en PDF printer, det var mere det at man i Office ikke kan skrive direkte til PDF, som man kan i Libre - og er det så kommet med i sidste version, så er det da godt.

Hellere 15 år efter end aldrig, trods alt.

Windows 10 understøtter fint flere virtuelle skriveborde.

På samme måde som man på mange Linux distroer kan skifte (nemt) fra en desktop til anden på samme skærm?

Jeg har kun set at folk har flere skærme på, det er lidt noget andet.

Men ok, hvis det endelig er kommet med, så er de da kommet lidt i omgangshøjde.


Men selvfølgelig er der da også ting som ikke er ideelle i Linux, og ting som kan være et irritationsmoment, men alt i alt er det mindre ting, som i den grad opvejes af hurtighed og stabilitet.

27
12. januar 2022 kl. 13:30

Det er da ikke helt i skoven.</p>
<ul><li>Hvilket produkt er det der altid rammes af virus og malware?</li>
<li>Hvilket produkt er det der stiller perverse krav til hardware?</li>
<li>Hvilket produkt er det der ikke kan skalere grafikken ordentligt?</li>
<li>Hvilket produkt er det der ikke kender netværksprotokoller som f.eks. SSH?</li>
<li>Hvilket produkt er det der ikke direkte kan skrive ud som PDF?</li>
<li>Hvilket produkt er det der laver radikalt om på UI fra version til version?</li>
<li>Hvilket produkt er det lige der ikke kan håndtere flere virtuelle skriveborde?</li>
<li>Hvilket produkt er det der kan køre sig selv ned ved logskrivning?</li>
<li>Etc, etc.</li>
</ul><p>Men bevares, hvis man synes at det at skifte bil hver tredje år er den bedste måde at forvalte ens midler, så er det nok ikke noget problem.

Så burde du komme med noget kvalificeret modargumentation.

Lad mig starte med at sige, at jeg alene bruger Linux på mine maskiner, så jeg er ikke Windows fanboi på nogen måde, men …

 • Nu er der jo også virus og malware (omend i mindre omfang) på såvel MacOS som Linux.
 • Der findes mange SSH produkter til Windows, de kommer blot ikke nødvendigvis med systemet. På Linux systemer er det jo også en selvstændig pakke, som kan være installeret eller ej, så hvad er problemet her?
 • Windows siden version 7 eller 8, tror jeg, kan udskrive som PDF og den seneste office pakke kan da også eksportere PDF.
 • Windows 10 understøtter fint flere virtuelle skriveborde.

Så jo, der er problemer med Windows, men bestemt ikke alle dem Christian Nobel nævner.

24
12. januar 2022 kl. 11:59
19
12. januar 2022 kl. 11:17

Det er alligevel noget af en påstand. Alt er vel relativt, men fortsæt bare den tanke gang.

Det er da ikke helt i skoven.

 • Hvilket produkt er det der altid rammes af virus og malware?
 • Hvilket produkt er det der stiller perverse krav til hardware?
 • Hvilket produkt er det der ikke kan skalere grafikken ordentligt?
 • Hvilket produkt er det der ikke kender netværksprotokoller som f.eks. SSH?
 • Hvilket produkt er det der ikke direkte kan skrive ud som PDF?
 • Hvilket produkt er det der laver radikalt om på UI fra version til version?
 • Hvilket produkt er det lige der ikke kan håndtere flere virtuelle skriveborde?
 • Hvilket produkt er det der kan køre sig selv ned ved logskrivning?
 • Etc, etc.

Men bevares, hvis man synes at det at skifte bil hver tredje år er den bedste måde at forvalte ens midler, så er det nok ikke noget problem.

18
12. januar 2022 kl. 11:02

Så bør du da holde dig fra vindows, det er da det produkt som giver fleste ubehagligheder

Det er alligevel noget af en påstand. Alt er vel relativt, men fortsæt bare den tanke gang.

17
12. januar 2022 kl. 01:16

Jeg talte med lederen fra Jernpladsen A/S, og hvis der var noget de var meget interesseret i, så var det at udvinde guld fra det udstyr de får ind. Alle tiltag som kan gøre det nemmere at udvinde guld, hilser de meget velkomne, og bruger gerne tid på at advokere for det. Der er simplethen penge i det.

Når prisen er 400.000 kr/kg, gider man godt bukke sig ned og samle dem op.

16
11. januar 2022 kl. 21:36

Det havde jeg skutte tålmodighed til

Så bør du da holde dig fra vindows, det er da det produkt som giver fleste ubehagligheder. - bruger det personligt selv kun til spil. Har selv en ældre bærbar fra 2011, som fik kunstig åndedræt af en SDD, køre helt fint i dual boot. Windows er OK, men Linux køre stadigt meget OK.

Har også købt en Chromebook, som jeg nu lever med under "hovedepuden", men det er mere på grund af pris, vægt og batterleve tid, og den bare interegre alt. Smarthome, telefon, mine PC'er.

Har i set Steam OS3 og deres, steam boks. hvis det kommer til at virke, så forsvinder MS da helt fra min privatsfære.

https://www.youtube.com/watch?v=SElZABp5M3U

15
11. januar 2022 kl. 20:55

så er det ikke "kun" problemerne med produktion og "bortskafning" (Afrikasering?) af hardware, som belaster miljøet hårdede end de fleste aner. De stadigt stigende krav til maskinel kraft må jo også kræve en masse strøm. Af og til sænker man spændingen eller indfører sparemodus eller spare-kerner, men det er ikke nødvendigvis godt, at der kræves al den kraft. Heller ikke selv om mere og mere lægges ud til brugernes browsere som Javascript. Det maskerer kun problemet.

PS. Der er steder, hvor man serøst udvinder metaller fra computerskrot. Ud over dynger af plastik, så kan man af og til køre pansrede vogme med guldbarrer ud derfra. Og oftere kobber og andet kosteligt.

At udvikle grøn it bør vel omfatte, at man løser opgaven med mindst muligt energiforbrug. Lidt de samme idealer, som sure gamle mænd kodede efter for 30 år siden.

13
11. januar 2022 kl. 18:25

Det havde jeg skutte tålmodighed til - så ofre jeg altså gerne lidt penge på bekvemmelighed.

Jeg køber endda også ny bil efter 3-4 år. Jeg er en rigtig synder, men sådan er jeg.

12
11. januar 2022 kl. 18:15

15 år. Så er den hest vist også udtjent.

Min daglige arbejdshest er en Lenovo T61 fra 2008.

Den fungerer glimrende, men hvis jeg både har Chrome og Firefox åbne med 10-15 tabs i alt (ud over selvfølgelig 2-3 udviklings ide'er, Thunderbird, diverse teksteditorer og et par SQL managere), så begynder det at knibe med de 4GB der er i den.

11
11. januar 2022 kl. 18:10

15 år. Så er den hest vist også udtjent.

Jeg havde engang en olivetti M24 - måske den kan tænde endnu.

9
11. januar 2022 kl. 15:24

Mange store firmaer vælger containerløsningen, til udtjent udstyr, selvom det koster lidt. Tænker mest det handler om paranoia over hvad, der kan ligge af spor, på lagermedier?

Mobiltelefoner er ved at vinde frem, på genbrugsmarkedet, har set flere butikker, som reklamerer med, at de indsamler gamle udtjente modeller, også selvom skærmen er knækket, og opladeren mangler. De ryger så til tredielande, hvor det kan betale sig, at reparere skidtet.

7
11. januar 2022 kl. 14:12

Jeg købte for 6 år siden en brugt HPz820 Workstation til hjemmebrug og den klarer stadig dagens opgaver med glans. Masser af CPUkraft med dual xeon- og 32 GByte Ram og absolut ikke for lidt harddisk, og så er der 3 skærme på den. Men det kommer nok til at knibe med Windows 11, hvis ikke HP kommer med et FIX. Nu er den 10 år gammel.

Man har nok for vane at købe det billigste produkt der kan klare opgaven, i stedet for at bruge penge på noget der er fremtids sikret.

6
11. januar 2022 kl. 12:48

Men ellers lad os da endelig bruge brugte servere til de offentlie IT systemer. Det skal nok give nogle fine svartider for brugerne...

Det "problem" kan man oftest skalere sig ud af - ved at designe systemer der skalerer horizontalt (som man gør i cloud alligevel).

Jeg kender mange større firmaer der desværre simpelthen nægter at anvende kraftige og fuldt fungerende servere, så snart supporten ophører (typisk efter 3-5 år) - selvom serveren fungerer upåklageligt og slet ikke er langsom. Jeg har endda forsøgt at få lov til at anvende dem i et Kubernetes cluster (i stedet for at smide dem ud) - da den jo også fint håndterer hvis serveren dør - så migreres services bare til en anden server - så det er intet problem at udnytte gammelt/sårbart udstyr.. Men NEJ..

Så forhåbentlig kunne man fokusere mere på at anvende sit udstyr fornuftigt istedet for at smide ud før det reelt er nødvendigt.

5
11. januar 2022 kl. 12:45

Det er bestemt en god anbefaling, som blot lider under det teknologiske pres, vi ser i dag.

Hvis vi taler back-end udstyr (dvs. servere og den slags ubehageligheder), så sker der i høj grad et skift til cloud-baserede løsninger med de fordele og ulemper, det giver. De organisationer, der har eget udstyr, vil opleve, at mange af deres systemer (OS og applikationer) kræver mere og mere CPU-kraft uden nødvendigvis at give større funktionalitet.

Hvis vi taler om brugerudstyr, så er problemstillingen faktisk værre, da flere og flere organisationer går over til web-baserede løsninger, hvor mængden af Javascript løbende bliver større og større i det omfang stigende andele af løsningen bliver flyttet over på klientsiden og fordi man (jeg er personligt ikke specielt begejstret for netop det) vil spillificere (gamify) sin løsning og benytte høj grad af ineraktivitet med mere og mere naturtro/realistiske præsentationer/kurver/grafer/...

Alt dette gør det svært at genbruge udstyr, da tre år gammelt udstyr har svært ved at løse dagens opgaver. Jeg opdaterer normalt kun mit udstyr, hvis det ikke længere fungerer, men har måttet bide i det sure æble flere gange før tid, da jeg fx ikke kunne bruge min banks systemer uden at ting tog  a-l-t  for  l-a-n-g  tid eller endda gav timeout.

Så godt initiativ, men flytter nok ikke så meget i praksis.

4
11. januar 2022 kl. 12:06

at forlange genanvendelse af hardware, selv om jeg er tilhænger af det. Problemet er programmer, operativsystemer og diverse livsvigtige apps, der kun kan køre på nyeste hardware. Windows 11 f.eks. Altså man kan hacke hist og snyde pist, men der er bare en række cpu'er, der ikke er gode nok - længere.

At købe eller sælge en brugt computer, der kun kan bruges i 3 år, er en underlig følelse.

3
11. januar 2022 kl. 10:55

Jeg kan nærmest ikke huske hvornår jeg sidst IKKE har solgt brugt udstyr til genanvendelse hos brokere som sælger refubished hardware. Mindst 20 år har det været rutine i de virksomheder jeg har arbejdet for.

Netværks-, server-, storageudstyr og laptops genanvendes næsten 100% Det eneste som er svært at genanvende ordentligt, er ifølge min erfaring, mobiltelefoner.

2
11. januar 2022 kl. 10:31

Ofte er det jo desværre billigere at købe nyt end at opgradere det gamle. Hvem har ikke prøvet at købe en ny diskhylde til et EMC SAN, det er jo billigere blot at købe et helt nyt SAN fra dem i stedet.

Så har man valgt forkert storage løsning, HP var "billige" nok at udvide (jeg har både kørt EVA og 3Par).

Når man vælger noget som skal udvides så skal man ALTID have styr på hvad udvidelser koster - eller købe alle hylder up front.

1
11. januar 2022 kl. 10:18

Ofte er det jo desværre billigere at købe nyt end at opgradere det gamle. Hvem har ikke prøvet at købe en ny diskhylde til et EMC SAN, det er jo billigere blot at købe et helt nyt SAN fra dem i stedet.

Og man forstår dem jo godt. De har jo heller ikke lyst til at supportere noget der er ved at være gammelt og uddateret. Og reservedele er bare dyrere end nye dele.

Men ellers lad os da endelig bruge brugte servere til de offentlie IT systemer. Det skal nok give nogle fine svartider for brugerne...