Forhandlingsknuder: Ny Safe harbour-aftale er ikke i syne

Der er ikke udsigt til en ny data-pagt mellem USA og EU før deadlinen til januar. Forhalinger kan betyde bøder til virksomheder.

I slutningen af januar skal en erstatningsaftale for den underkendte Safe Harbour-pagt være i hus, hvis ikke EU’s privacyværn skal finde bødebogen frem.

Men der er indtil videre ikke udsigt til, at deadline bliver holdt, mener justitsministeren i Holland, der næste år overtager EU-formandskabet og derfor skal styre forhandlingsprocessen i den afgørende fase.

Det skriver The Register.

Læs også: EU vil give nationale privacy-værn mere magt i ny data-pagt

USA og EU har forhandlet om en dataaftale siden 2013, men behovet blev i oktober gjort pludseligt presserende, da EU-domstolen effektivt underkendte den Safe Harbour-aftale, der har eksisteret i 15 år.

Trods års forhandling mangler der stadig flere store knuder, lyder det fra den hollandske justitsminister, Ard Van der Steur, i et svar til parlamentet.

Læs også: Microsoft: Vi har brug for ny Safe Harbour-aftale

‘Forhandlingerne har endnu ikke taget hul på de to substantielle problemer angående national sikkerhed,’ skriver ministeren.

Nærmere bestemt er et af hovedproblemerne - amerikansk masseovervågning af EU-borgeres data - stadig ikke berørt af de to forhandlingshold.

Læs også: USA: Vi er dybt skuffede over ‘Safe Harbour’-afgørelse

Hvis ikke deadlinen til januar nås, kan det få alvorlige konsekvenser for selskaber, der ikke har justeret praksis siden EU-dommen i oktober. EU’s privacyråd - Article 29 Working Group - har advaret, at man fra februar vil begynde at koordinere håndhævelse af loven med ‘nødvendige og passende midler’.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 René Nielsen

Bare så jeg kan forstå det – hvad skal vi dog med en ny Safe-Habour aftale? Hvilken interesse kan Europa have i en ny aftale? Ingen vel?

Det må da nærmere være tværtimod og at man via europæisk lovgivning tvinger selskaberne til at opbevare europæiske data på europæisk jord!

Derudover ville jeg ønske at selskaberne blev pålagt at kryptere alle data og at der blev stillet effektive juridiske værn op således at selskaber og datterselskaber som er underlagt amerikansk lovgivning – ikke længere kan opbevare eller behandle europæiske data.

  • 7
  • 0
#2 Povl H. Pedersen

At hvis der ikke er en ny Safe Harbor, så kan man lige så godt lukke IBM, CSC m.fl. i Danmark. Disse selskaber er, via amerikansk lovgivning, forpligtet til uden kendelse, at udlevere alle de data som de eller datterselskaber kan få adgang til.

Så det lækkede kørekortsregister var nok allerede udleveret til USA af CSC.

Det faktum at man ikke kan stole på amerikanske virksomheder kan holde noget som helst hemmeligt, gør at amerikanerne må være interesseret i en aftale. Ellers må US baserede selskaber og datterselskaber ikke levere noget som helst i EU hvor der er persondata.

Og en databehandleraftale er ikke tilstrækkeligt, da domstolen jo netop sagde, at man ikke kan beskytte data i USA. Loven derovre fjerner al mulighed for beskyttelse.

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere