Forhandlingsknuder: Ny Safe harbour-aftale er ikke i syne

2. december 2015 kl. 09:032
Forhandlingsknuder: Ny Safe harbour-aftale er ikke i syne
Illustration: S. Solberg J..
Der er ikke udsigt til en ny data-pagt mellem USA og EU før deadlinen til januar. Forhalinger kan betyde bøder til virksomheder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I slutningen af januar skal en erstatningsaftale for den underkendte Safe Harbour-pagt være i hus, hvis ikke EU’s privacyværn skal finde bødebogen frem.

Men der er indtil videre ikke udsigt til, at deadline bliver holdt, mener justitsministeren i Holland, der næste år overtager EU-formandskabet og derfor skal styre forhandlingsprocessen i den afgørende fase.

Det skriver The Register.

USA og EU har forhandlet om en dataaftale siden 2013, men behovet blev i oktober gjort pludseligt presserende, da EU-domstolen effektivt underkendte den Safe Harbour-aftale, der har eksisteret i 15 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trods års forhandling mangler der stadig flere store knuder, lyder det fra den hollandske justitsminister, Ard Van der Steur, i et svar til parlamentet.

‘Forhandlingerne har endnu ikke taget hul på de to substantielle problemer angående national sikkerhed,’ skriver ministeren.

Nærmere bestemt er et af hovedproblemerne - amerikansk masseovervågning af EU-borgeres data - stadig ikke berørt af de to forhandlingshold.

Hvis ikke deadlinen til januar nås, kan det få alvorlige konsekvenser for selskaber, der ikke har justeret praksis siden EU-dommen i oktober. EU’s privacyråd - Article 29 Working Group - har advaret, at man fra februar vil begynde at koordinere håndhævelse af loven med ‘nødvendige og passende midler’.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
2. december 2015 kl. 12:57

At hvis der ikke er en ny Safe Harbor, så kan man lige så godt lukke IBM, CSC m.fl. i Danmark. Disse selskaber er, via amerikansk lovgivning, forpligtet til uden kendelse, at udlevere alle de data som de eller datterselskaber kan få adgang til.

Så det lækkede kørekortsregister var nok allerede udleveret til USA af CSC.

Det faktum at man ikke kan stole på amerikanske virksomheder kan holde noget som helst hemmeligt, gør at amerikanerne må være interesseret i en aftale. Ellers må US baserede selskaber og datterselskaber ikke levere noget som helst i EU hvor der er persondata.

Og en databehandleraftale er ikke tilstrækkeligt, da domstolen jo netop sagde, at man ikke kan beskytte data i USA. Loven derovre fjerner al mulighed for beskyttelse.

1
2. december 2015 kl. 10:23

Bare så jeg kan forstå det – hvad skal vi dog med en ny Safe-Habour aftale? Hvilken interesse kan Europa have i en ny aftale? Ingen vel?

Det må da nærmere være tværtimod og at man via europæisk lovgivning tvinger selskaberne til at opbevare europæiske data på europæisk jord!

Derudover ville jeg ønske at selskaberne blev pålagt at kryptere alle data og at der blev stillet effektive juridiske værn op således at selskaber og datterselskaber som er underlagt amerikansk lovgivning – ikke længere kan opbevare eller behandle europæiske data.