Forfatter: Singularity er dårlig science fiction uden science
»Der bliver ikke nogen Singularity. Det er en vrangforestilling.«
Ordene kommer fra teknologi-kommentatoren, Wired-skribenten og science fiction-forfatteren Bruce Sterling, som sidder klemt inde mellem sin kone, Jasmina, og Version 2's udsendte på bagsædet af en taxa på vej mod Københavns Lufthavn.
Bruce Sterling har kort forinden holdt den afsluttende keynote på Techfestival i København og er nu på vej med sin kone for at fange et fly til Estland, hvor andre tech-interesserede vil lytte til hans tankevækkende perspektiv på teknologi.
Singularity bliver udskudt
Når forfatteren, der sammen med William Gibson startede cyberpunk-genren, betegner Singularity-fortællingen som »dårlig science fiction uden science«, er der grund til at spidse øren.
Begrebet Singularity blev introduceret af den amerikanske datalogi-professor og science fiction-forfatter Vernor Vinge i essayet 'The Coming Technological Singularity: How to Survive in the Post-Human Era' fra 1993.
Her forudså Vernor Vinge, at 30 år ude i fremtiden, i år 2023, vil menneskeheden have teknologien til at skabe overmenneskelig intelligens, og kort efter vil den menneskelige æra være ovre.
Det er om 5 år.
Essayets budskab faldt i god jord i Silicon Valley, og i 2008 blev tænketanken Singularity University oprettet af Ray Kurzweil og Peter Diamandis. Specielt Ray Kurzweil er blevet en bannerfører for Singularity-bevægelsen.
Han er ansat hos Google som director of engineering og udgav bogen 'The Singularity is Near – When Humans Transcend Biology' i 2005. Her beskriver han, hvordan eksponentiel vækst inden for informationsteknologi, bioteknologi, nanoteknologi og anden teknologi vil skabe en fremtid, hvor mennesker bryder fri af begrænsningerne, som vores hjerne, krop og biologiske væsen sætter for os.
Ray Kurzweil lægger dog nogle ekstra år til Vernor Vinges forudsigelse. Ifølge Ray Kurzweils vil Singularity indtræffe i år 2045.
Moores lov er død
Men ifølge Bruce Sterling har ideen om eksponentiel vækst og innovation, hvilket er forudsætningen for Singularity, ikke hold i en teknisk virkelighed. Det gælder eksempelvis udviklingen inden for mikroprocessorer.
Moores lov om mikroprocessorers udvikling foreskriver, at antallet af komponenter på en mikrochip fordobles hvert andet år. Loven har dog været sat ud af kraft i de seneste år, da chip-producenterne ganske enkelt ikke kan skrumpe chip-komponenterne hurtigt nok.
De støder simpelthen ind i begrænsninger sat af fysiske naturlove.
I produktionen af de nyeste chip, hvor de enkelte chip-komponenter blot er 10-14 nanometer store (eller rettere små), anvendes lys med en bølgelængde på 193 nanometer.
Der eksisterer produktionstekniske krumspring, der gør den slags muligt, men fremstillingsprocessen er kompliceret, dyr og årsag til forsinkelser. Eksempelvis var Intels kommende Cannonlake-chip baseret på 10 nanometer-teknologi oprindeligt planlagt til at blive lanceret i 2016.
Den seneste melding er nu i slutningen af 2019.
Samtidig lurer kvantemekaniske kvababbelser i horisonten. Kommer man ned på 2-3 nanometer-teknologi, består en enkelt transistor blot af 10-15 atomer, hvilket introducerer kvantemekaniske usikkerheder, der reelt gør komponenterne upålidelige.
Læs også på ing.dk: Drømmer androider virkelig om elektriske får?
Bruce Sterling holdt den afsluttende keynote på Techfestival, der blev afholdt i Kødbyen i København 5.-9. september 2018. Under festivalen blev der formuleret 150 tech-principper for en bedre verden. Principperne kan ses på copenhagencatalog.com. I sin keynote sagde Bruce Sterling, at han havde et vognlæs af etiske principper fra forskellige tech-festivaler, hvilket kunne opfattes, som om han mener, det ikke nytter med den slags. Det er ikke helt tilfældet. »Jeg sætter pris på etiske erklæringer; jeg samler på dem. Men medmindre de bliver skrevet ind i love eller regulativer, får de ingen effekt. Hvis du er en etisk person, så kan du opføre dig etisk korrekt eller fortryde ting, du har gjort, og forsøge at forbedre dig. Det er en vigtig del af en individuel spirituel udvikling, men samtidig lægger det vægten på det forkerte sted, da mange af vores problemer ikke er individuelle. Det nytter ikke at have dårlig samvittighed over klimaforandringer. Det nytter at vælge folk, som ikke benægter videnskabelige fakta. Vælg dem og smid videnskabsbenægterne ud.«Bruce Sterling, Techfestival og etiske principper
»Moores lov er død,« opsummererer Bruce Sterling lakonisk.
Dansk Singularity-begejstring
Det handler ikke kun om filosofiske overvejelser, som hvorvidt eksponentiel vækst er mulig eller ej.
Singularity-tankegangen har fået godt fat i danske beslutningstagere, der er med til at udstikke retningslinjerne for den digitale udvikling i Danmark.
Singularity University etablerede forrige år sit nordiske hovedkvarter i København – Let's Make the Nordics Exponential, som det hedder på SingularityU Nordic's hjemmeside.
I pressemeddelelsen om åbningen blev daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen citeret for, at Singularity Universitys tilstedeværelse i Danmark vil give danske virksomheder mulighed for at komme på forkant med den teknologiske udvikling.
Siden har SingularityU Nordic holdt velbesøgte konferencer og kurser med en række beslutningstagere fra offentlige myndigheder og private virksomheder som deltagere.
I dag er Brian Mikkelsen direktør for Dansk Erhverv, hvor hans Singularity-begejstring tilsyneladende deles af underdirektør Niels Milling.
På Niels Millings LinkedIn-side er listet et uddannelsesophold hos Singularity University i San Francisco i 2016.
Interessante, utopiske fortællinger, men bullshit
Jeg spørger derfor Bruce Sterling, hvad han vil sige til danske politikere og forretningsfolk, der har købt visionen om eksponentiel udvikling:
»Det kommer ikke til at ende godt. Og det er egentlig allerede slut. Folk taler, som om der stadig er det her kæmpe boom, hvor Moores lov forandrer alting, og Singularity er nær, men det kan ikke være længere fra virkeligheden. Der er ingen Singularity, og vi befinder os i en æra af industrikonsolidering i tech-verdenen.«
Han kan dog godt forstå, at ministre, politikere og beslutningstagere er interesserede i Singularity.
»De har en spændende fortælling, men det er lidt den samme fortælling fra rumfartsalderen og atomalderen: Mennesker vil snart leve overalt i solsystemet, og energien bliver så billig, at det ikke kan betale sig at måle energiforbruget. Det kom ikke til at ske. Det samme vil være tilfældet med Singularity-fortællingen, det er bullshit, det kommer ikke til at ske,« forudsiger Bruce Sterling.
Han har tidligere udtalt, at der ikke er en forretningsmodel for Singularity, da der ikke er noget reelt produkt, men tilsyneladende har SingularityU Nordic fundet en forretningsmodel i form af kurser og konferencer.
»Det er ikke forskelligt fra andre religiøse ting. Jeg mener, Scientology har en forretningsmodel i Danmark, men det gør dem ikke bedre. Star Wars-filmene har en forretningsmodel; du kan sælge illusioner til folk, jeg siger blot, at teknisk kommer det ikke til at fungere.«
Lige inden Bruce Sterling gik op på Circle Stage i Kødbyen og gav sin afsluttende keynote, havde jeg sammen med 149 andre tech-personer præsenteret en række etiske tech-principper, der skal sørge for, at teknologi anvendes til at gøre samfundet og det enkelte menneskes liv bedre. En af deltagerne havde skrevet følgende: 'Singularity is Near – But Reality is Nearer'.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.