Forening: TDC stavnsbinder kunder med nyt musiktilbud

TDC's netop lancerede tilbud om ubegrænset adgang til musik er en stavnsbinding af kunderne, mener IT-Politisk Forening.

TDC's nye tilbud til virksomhedens kunder om ubegrænset download af musik er reelt en stavnsbinding af kunderne, mener IT-Politisk Forening. Problemet er i følge foreningen den kopibeskyttelse, som teleselskabet lægger ind i de numre, kunderne henter.

Kopibeskyttelsen bevirker, at TDC-kunderne ikke længere kan høre musikken, hvis de ophører med at være kunder hos TDC. Det er dog muligt for kunderne at købe musikken, så den ikke går tabt ved et eventuelt skifte af udbyder. Men det er ikke godt nok, mener IT-Politisk Forening.

»Der er ikke noget galt i at give forbrugerne en service, for at de skal være tilfredse, men der er noget galt i at give forbrugerne en service, som gør, at de har svært ved at skifte til en anden leverandør,« siger formand for IT-Politisk Forening Niels Elgaard Larsen til Version2.dk og tilføjer:

»Man tager kunderne som gidsel.«

Niels Elgaard Larsen vil nu skrive til Konkurrencestyrelsen for at drøfte, hvad der skal gøres ved TDC's forretningsmetoder, som foreningen udtrykker det.

Hos TDC er der stor undren over kritikken fra IT-Politisk Forening.

»Præmissen er jo gal. De opstiller som præmis, at man er snydt, fordi man ikke får lov at beholde noget musik, man aldrig har købt. Men det, man betaler for, er jo retten til at låne det. Vi forærer jo ikke musikken væk, det har aldrig været en del af konceptet. Det er ubegrænset download og adgang til musikken, så længe, man er kunde hos os,« siger Rasmus Windfeld fra TDC's pressesekretariat.

TDC's musiktjeneste "PLAY" er gået i luften i dag og gennem den, får en stor del af virksomhedens bredbånds- og mobilkunder mulighed for ubegrænset adgang til at downloade musik.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Tommy Bjerg

Den artikel lugter langt væk af at journalisten ikke kan li TDC.

Det er da et fedt tilbud at man som kunde ved TDC får en ekstra bonus; at man gratis kan lytte til en masse musik. På samme måde som man har gratis telefonsupport på sin windows' netværksopsætning så længe man er kunde. Begge dele ophører når man ikke længere er kunde, jeg kan virkelig ikke se hvad det har med stavnsbindinger at gøre.

Altså de er jo ikke tvunget til at betale for musikken når de opsiger deres TDC-samarbejde.

Helt ærligt, alle kan lide at hade TDC efterhånden, men lad det dog være reelt.

 • 0
 • 0
#3 Andreas Bach Aaen

Lad os se hvordan TDC lancerer deres PLAY produkt. De vil åbenbart bundle online musikudlån med internetadgang. Denne bundling kan i sig selv være problematisk og være med til at dæmpe konkurrencen på markedet til skade for forbrugerne. Det er også problematisk, at TDC markedsfører musikudlån som frit download. Ordet download er ikke noget jeg forbinder med tilbagelevering eller tidsbegrænsethed.Personligt vil jeg kalde det falsk markedsføring.Det havde være mere rimeligt at kalde det for "frit udlån", når det nu er det det er.

 • og jo jeg er menigt medlem af IT-politisk Forening. Hverken jeg eller foreningen har noget generelt imod TDC. Vi finder DRM problematisk og bundling af urelaterede produkter problematisk.
 • 0
 • 0
#4 Allan Greve

Som bekendt er der intet, der er gratis, og dette er jo et perfekt eksempel på en tele-udbyder, der vil konkurrere på andet end prisen - jeg ser intet forkert i dette.

Det er blot en positivt ladet binding fremfor en negativt ladet binding, som f.eks. den allestedsnærværende bindingsperiode - den er træls, men et initiativ som TDC tager her er kun til gavn for forbrugeren - at TDC så satser på at det i sidste ende fungerer som en turbo-ladet bindingsperiode er helt fint for mig - det er bedre end en masse lettere skjulte betingelser, der betyder omkostninger for forbrugeren ved skift af operatør før et vist tidspunkt.

 • 0
 • 0
#5 Jesper Lund

Den officielle forklaring på brugen af DRM vil sikkert være at musikken kun lejes (selvom det, som Andreas påpeger, markedsføres som download=eje).

Men for TDC, den største bredbåndsudbyder, og Microsoft, den største udbyder af operativsystemer, har brugen af DRM den meget behagelige sidegevinst at kunderne fastlåses på deres respektive platforme. Der kan hurtigt blive tale om større beløb for forbrugeren end en 6 måneders bindingsperiode for bredbånd eller "Microsoft skatten" når en OEM Windows [Vista] er bundlet med en ny computer.

Og jeg synes netop at denne binding er skjult. Det står ikke ligefrem på forsiden af TDCs nye "PLAY" webside..

 • 0
 • 0
#8 Allan Greve

Jesper, nu er der jo ingen tvang indbygget i TDC's tilbud så du kan jo frit vælge at lade være med at downloade/leje musik hos dem og selv skaffe din musik ad andre veje som du stadig kan lytte til når du forlader TDC.

I det tilfælde betaler du såmænd nok for det alligevel på en eller anden måde, men så er det jo op til dig som forbruger at vælge en anden udbyder, der giver dig det, du gerne vil have - der var ingen der sagde at fri konkurrence skulle være nemt for forbrugeren... ;-)

 • 0
 • 0
#11 Jesper Lund

I visse områder af landet er TDC den eneste udbyder af bredbånd, og derfor kan man ikke nødvendigvis bare vælge en anden udbyder.

Derudover er der de konkurrencemæssige aspekter, som rækker udover den enkelte forbrugers valg af bredbåndudbyder og operativsystem.

Det havde været meget bedre hvis TDC havde solgt dette produkt som et tillæg til bredbåndsaftalen (ligesom fast IP, flere dynamiske IP adresser, sikkerhedspakke, etc). Eller endnu bedre hvis musikindustrien havde tilbudt dette direkte til forbrugerne, så der ikke var den uheldige binding til en enkelt bredbåndsudbyder.

Lige nu er det meget uklart hvem der betaler for hvad (og hvem). Det eneste sikre er at TDC betaler ikke for kunderne...

 • 0
 • 0
#12 Allan Greve

Jeg tror du sætter lighedstegn mellem den fysiske bredbåndsforbindelse og TDC's bredbåndsabonnement. Det er muligt at TDC er den eneste leverandør af den fysiske forbindelse i dele af landet (faktisk i det meste af landet tror jeg) men musik-tilbuddet er knyttet til selve bredbåndsservicen, så det er (mig bekendt) muligt at vælge en anden bredbåndsudbyder end TDC overalt hvor TDC leverer den fysiske forbindelse.

Jeg har netop undersøgt dette da jeg skulle etablere bredbånd i et sommerhus - TDC's tilbud var horribelt dyrt (specielt oprettelsen) i forhold til Cybercity (der i øvrigt var uden bindingsperiode) og Cybercity leverer bare deres service på TDC's kabler så vidt jeg ved - jeg kan ikke forestille mig at de graver hele sommerhuskvarteret op i den forbindelse og i øvrigt gør det på et par uger... ;-)

Så summa summarum: Du har et valg - men du skal ikke forvente at TDC fortæller dig om det, TDC lever ret godt af at folk ikke kender valgmuligheden.

 • 0
 • 0
#14 Allan Greve

Mange bil-importører inkluderer en del udstyr i standard-pakken når man køber en bil og disse kan ikke vælges fra. Lad os i stedet bruge en airbag som eksempel - vil du have rabat hvis du siger du aldrig vil bruge den? Det kan bare ikke lade sig gøre, den er inkluderet i pakken og du kan ikke vælge den fra.

Hvis du ikke er tilfreds med de pakker importøren har sammensat (f.eks. fordi du synes du betaler for en masse som du ikke skal bruge) så vælger du sikkert en anden bil. Ligeledes med dit mobil- og/eller bredbåndsabonnement.

Så: Jo.

 • 0
 • 0
#16 Mark Smit

Jeg har stadig ikke forstået hvordan nogen kan mene at man bliver ringere stillet ved at få tilbudt en GRATIS service til noget man betaler for i forvejen? Havde IT-Politisk Forening råbt op på samme måde, hvis Cybercity eller Stofanet havde udbudt produktet først? Jeg synes det her ligner mere en politisk forening som lever lidt en skyggetilværelse og som forsøger at skabe lidt opmærksomhed omkring sig selv ved at råbe "stavnsbinding" og "TDC" i en sammenhæng. Det giver en fængende overskrift i medierne men det er lidt til grin.

 • 0
 • 0
#17 Georg Sluyterman

Jeg er selv medlem af IT-Politisk forening, og det er så sandelig ikke mit indtryk at det har noget som helst med TDC at gøre - tværtimod, flere af medlemmerne arbejder skam hos TDC (og er glade for det) ...

Det det drejer sig om er et produkt, hvor DRM benyttes i en kedelig kombination.

Havde TDC solgt radiostreaming, hvor man online kunne vælge hvad man gerne vil høre, havde situationen set anderledes ud. Desuden er IT-Politisk forening stor modstander af DRM, da forbrugerne med DRM ikke har kontrol over filerne på deres computer, og det er problematisk bl.a. for den fri konkurrence af bl.a. software og musikafspillere (e.g. iPods).

Problemet med PLAY er, at man opbygger sig en musiksamling, som man betaler for gennem sit tele-abbonement hos TDC - dvs. en bundling. Når samlingen når en vis størrelse, er det ikke blot en service, som et radio-lignende stream ville være det, men i højere glad en pladesamling, som man mister, hvis man skifter leverandør af sin internetforbindelse. Det er det der er problematikken, da det vil afholde nogen fra at skifte tele-leverandør.

 • 0
 • 0
#18 Georg Sluyterman

Sammenligningen med sædevarmere i en bil synes jeg ikke er så god. Man mister jo ikke sine sædevarmere fordi man skifter f.eks. mekaniker (serviceydelse). Sædevarmerne har man købt og betalt.

Sammenligningen kan måske være det, at have en bogsamling (til låns, i know), som man opbygger gennem et abb., men som man skal aflevere, hvis man skifter tele-leverandør. Hylderne er altså lidt tomme bagefter. Sammenligningen er måske ikke den bedste, da bøger er fysiske varer, og musikfiler er immatrielle. Anyhow

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere