Så er det vedtaget: Nu er der gratis, offentlige data til alle

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Torsdag vedtog et enigt folketing en ny lov, der sætter læssevis af offentlige data fri. IT-Politisk Forening ser store muligheder for private it-virksomheder.

Politikerne sender nu en regulær regn af grunddata henover danske firmaer, der fremover vil kunne bruge dem ganske gratis i deres egne tjenester og programmer.

Det er sikkert og vist, for folketingets partier har selv vedtaget det ved lov onsdag.

Med lovændringen nedlægges Kort- og Matrikelstyrelsen, og ud af asken opstår Geodatastyrelsen, der fra 1. januar lægger data om eksempelvis styrelsens matrikelkort, landkort og højdemodeller ud til fri afbenyttelse.

Det betyder blandt andet, at korttjenesten OpenStreetMap ikke længere skal bøvle med licenser og underlige klausuler, men i stedet kan suge data kvit og frit ud af styrelsen. Det kan give langt mere detaljerede kort i OpenStreetMap, der er et frit alternativ til eksempelvis Google Maps.

Læs også: Utrolig detaljerigdom på vej: Open Streetmap viser cykelstier, vindmøller og brønddæksler

IT-Politisk Forening sender opadvendte tommeltotter i retning af folketingspartierne:

»Vi ser det som et stort gennembrud for hele ideen om åbne data. Det er værd at bemærke, at det er et enstemmigt folketing, der står bag, for det tyder på, at der er ved at ske noget inden for åbne data,« siger bestyrelsesmedlem i IT-Politisk Forening Jørgen Elgaard Larsen til Version2.

Foreningen mener, at lovændringen er et godt første skridt på vejen. Men Jørgen Elgaard Larsen håber ikke, at festen stopper her.

»Der er masser af data, som ikke er åbne endnu. Allerhelst så vi jo, at alle de materialer, som vi har betalt for én gang via skattebilletten, bliver frit tilgængelige,« siger Jørgen Elgaard Larsen.

Han nævner digitale søkort, lærebøger og offentlige regnskaber som eksempler på data, der er finansieret af skatteyderne, men stadig ikke er tilgængelige. Heller ikke efter lovændringen.

»Man regner jo med, at det kan give virksomheder en masse omsætning alene at gør grunddata frit tilgængelige, så det giver god mening økonomisk og og samfundsmæssigt. Der er masser at tage fat på,« siger Jørgen Elgaard Larsen.

Det såkaldte Grunddataprogram er oprindeligt indgået som en aftale mellem Regeringen og kommunernes interesseorganisation, KL.Det kan du læse mere om her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Henrik Høyer

Det er en supernyhed, men må desværre absolut betegnes som et lillebitte step i den store sammenhæng. Der mangler (lovlig) adgang til rigtig mange data i Danmark.

Et eksempel er www.cvr.dk - det er specifikt ulovligt at bruge adresse herfra data i IT systemer med mindre der betales 1600/årligt.

 • 8
 • 0
#5 Maciej Szeliga

...i denne lov står der ikke noget om at data skal stilles frit til rådighed men at data kan stilles frit til rådighed og at det er ministeren som afgører hvilke data der stilles frit til rådighed. Jublen er måske lidt overgearet.

 • 3
 • 1
#6 Jesper Skovgaard

Henrik Højer

Vedr. cvr.dk, så.....

I forbindelse med den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015, er det i oktober 2012 aftalt mellem regeringen, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, at visse grunddata skal være gratis tilgængeligt for både private og offentlige myndigheder.

Derfor vil visse grunddata, herunder nogle CVR-og selskabsdata, være gratis tilgængelige pr. 2. januar 2013.

.....og de grunddata indeholder bl.a. adresser: http://www.cvr.dk/Site/Forms/CMS/DisplayPage.aspx?pageid=122

 • 2
 • 0
#7 Jørgen Elgaard Larsen

Et eksempel er www.cvr.dk - det er specifikt ulovligt at bruge adresse herfra data i IT systemer med mindre der betales 1600/årligt.

Lige netop CVR-registret er faktisk med i aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening om frikøb af data.

Det fremgår i hvert fald af publikationen "Gode grunddata til alle"(PDF), side 8.

"Januar 2013: Standardudtræk fra både CVR og Selskabsregistret er frikøbt for alle offentlige myndigheder og private til både intern brug og videredistribution".

Men du har ret, der er meget tilbage. Så meget desto mere glædeligt er det, at alle Folketingets partier stemte for denne lov.

 • 2
 • 0
#8 Peter Gelsbo

Så mangler vi bare at få presset denne tankegang ud i alle delene af den offentlige sektor. Frigørelsen af offentlige data giver utrolig god mening, men jeg håber, at man tænker sig om, og samler det hele ét sted, så hvert ministerium, styrelse og institution ikke skal opfinde den dybe tallerken.

Jeg håber desuden, at de frigivede data bliver let tilgængelige gennem simple API'er som f.eks. initaitivet OIOREST, http://oiorest.dk/.

 • 2
 • 0
#9 Martin Eriksen

...i denne lov står der ikke noget om at data skal stilles frit til rådighed men at data kan stilles frit til rådighed og at det er ministeren som afgører hvilke data der stilles frit til rådighed. Jublen er måske lidt overgearet.

Som Jørgen Elgaard Larsen er søkort ikke med i pakken, men det er en stor del af de andre geodata som KMS har.

Listen over data der bliver frigivet er her http://www.kms.dk/Emner/Frie_data/Hvilke+data+er+omfattet/Hvilke+data+er+frie/

Der vidst ikke meldt ud hvilken licens det bliver med, men KMS har indikeret det er en der er forenelig med OSM.

 • 3
 • 0
#13 Maciej Szeliga

Som Jørgen Elgaard Larsen er søkort ikke med i pakken, men det er en stor del af de andre geodata som KMS har.

Som loven er formuleret: »§ 5 a. Miljøministeren beslutter, hvilke af Geodatastyrelsens data der kan anvendes frit af andre offentlige myndigheder, virksomheder og borgere. Geodatastyrelsen gør disse data tilgængelige.

Stk. 2. Kommuner, der er i besiddelse af data, der er etableret i samarbejde mellem kommunerne og Geodatastyrelsen, og som miljøministeren har truffet beslutning om efter stk. 1, kan stille disse data frit til rådighed på tilsvarende måde.«

Så er det den siddende minister der afgører hvilke data og til hvilket brug, data bliver frigivet. Den næste blå minister kan lukke adgangen fordi det jo er synd for Krak og TomTom.

 • 1
 • 0
#14 Søren Breddam

Så er det den siddende minister der afgører hvilke data og til hvilket brug, data bliver frigivet. Den næste blå minister kan lukke adgangen fordi det jo er synd for Krak og TomTom.

Tjae, men det er nu en meget almindelig formulering, fordi det er dødfødt at skulle overskue et komplekst område og skrive alle detaljerne ind i loven. Jeg trøster mig ved det faktum, at alle har stemt for denne lov!

Der var andre boller på suppen, da Stevns Kommune stillede sine FOT-data frit i 2009. Dengang blev Statsforvaltning Sjælland enig med sig selv om, at kommunerne hverken måtte forære eller sælge deres data til private aktører!!! Det var ellers en praksis, som kommunerne havde praktiseret i de foregående 25 år, hvilket Statsforvaltningen - det tidligere Statsamt - havde ført tilsyn med uden ophold. Der må stadig ligge en klage hos Indenrigsministeren over Statsforvaltningens kluntede afgørelse. Gad vide, hvordan de håndterer den? ;-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere