Forbrugerrådet Tænk: Utåleligt at man ikke frit kan vælge styresystem til pc

5. marts 2014 kl. 06:29156
Det er ikke godt for konkurrencen, at der er langt mellem laptops uden præinstalleret Windows, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Selvom det godt kan lade sig gøre at få refunderet licensen for en præinstalleret Windows ved køb af en laptop, så kan det være så besværligt, at det ikke er umagen værd. Og det skader konkurrencen og i sidste ende forbrugeren, mener cheføkonom ved Forbrugerrådet Tænk Martin Salamon.

»Det er jo en utålelig situation for forbrugerne, at man ikke frit kan vælge styresystem,« siger han.

Og i den forbindelse er det problematisk, at der som sådan ikke er noget lovgivningsmæssigt forkert i, jf. Købeloven, kun at sælge eksempelvis laptops med Windows, påpeger Salamon:

»Jeg vil ikke gå ind i, hvordan det skal løses. Men jeg vil gerne pege på, at der er et problem i forhold til, at lovgivningen i Danmark fastholder Microsofts mulighed for at dominere dette her marked.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og selvom det i princippet kan lade sig gøre at få licensomkostninger refunderet for en præ-installeret Windows, så kan være være en besværlige proces, hvor brugeren selv skal betale forsendelsesomkostninger, som risikerer at æde en eventuel gevinst ved refusionen op, lyder det fra Martin Salamon.

»Man har vænnet sig til, at det eneste der er på menuen er Windows, selvom der findes andre. Og det er det, der sker på sådan et marked: Hvis den dominerende spiller, virkeligt får lov at dominere, så får den innovation, der måtte komme andre steder fra, aldrig lov at slippe igennem,« siger han.

Det kan dog, godt lade sig gøre, at købe en laptop uden Windows forudinstalleret, selvom det langt fra gælder alle modeller. Men det er heller ikke en acceptabel sitaution i Forbrugerrådet Tænks øjne.

»Hvis man finder en computer, man gerne vil have, hvordan får man den så uden Windows? Ja, så skal man igennem en lang og besværlig proces. Det er ikke bare at købe den. Og det holder konkurrencen tilbage,« siger Martin Salamon.

800 kroner i prisforskel hos Dell

Er man på jagt efter en computer uden Windows, eksempelvis af økonomiske årsager, så kan der øjensynligt være penge at spare. I hvert fald hvis der er tale om en Dell computer af typen XPS-13-9333. Af computerproducentens hjemmeside fremgår det, at en XPS-13-9333 med Windows 8.1 Pro har en tilbudspris på 9.790 kroner, mens en XPS-13-9333 med open source-styresystemet Ubuntu har en tilbudspris på 8.990 kroner. Altså en prisforskel på 800 kroner. Hardwaren ser ud til at være ens i de to computere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da det er tale om erhvervsrettet salg, er begge priser uden moms. Og Windows computeren har desuden en udgave af McAfee LiveSafe installeret med et 12-Måneders Abonnement. Det er tilsyneladende ikke muligt at få en laptop uden Windows som privatkunde via Dells danske hjemmeside.

Version2 vil blandt andet gerne have spurgt Dell, hvorvidt prisforskellen på de 800 kroner siger noget om den typiske merpris, Dell selv - og dermed kunderne - betaler for en computer med Windows. Virksomhedens pressekontakt er endnu ikke vendt tilbage.

156 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
170
14. april 2014 kl. 08:13

Men hvis firma X Y og Z ønsker at sælge et produkt der inkluderer noget man ikke har behov for, så er det nu en gang sådan at det er, hvis man ønsker at købe det produkt. Hvis man så ikke kan få det produkt man vil have 100% - så er det sådan set blot 'surt' lige så vel som hvis jeg ønsker andre kombinerationer af produkter som ikke findes på markederne

I forhold til så meget andet der er kritisabelt inden for salg, så rangerer dette meget lavt på skalaen hvis ikke det var fordi det understøttede den gode gamle 'flamewar' mellem linux og Windows som vi ser igen i denne tråd. Intet som en god Linux vs. Windows tråd til at få nogle klik og kommentarer på et it-forum :o

169
14. april 2014 kl. 01:31

Det hele bunder vel i penge.

Når nu en PC har en gennemsnitlig profit på ca $15 og faldende over de seneste år skal der ikke fjernes meget bloatware eller Microsoft "tilskud" før end det er en underskudsforretning. Og desværre er langt hovedparten af købere mere interesseret i en billig PC end et frit valg.

165
9. marts 2014 kl. 02:33

Som det er, har jeg brugt *nix i de sidste 6-7 år, men jeg synes, det er rigtig svært at vælge distro, og især om den er brugervenlig? De "små grønne mænd" der løber rundt inde i min computer (eller hvad det nu er, der får den til at fungere) er ikke interessante for mig. Den skal bare virke! Sidste år arvede jeg en "tom" pc- den var født med win, og fik så *nix på. Hvad der er !!! umådeligt irriterende er: At knapper, lyd og lysstyurken for skærm ikke virker ens. I den, jeg har nu, må jeg ikke støve af, hvis pc-en er tændt, så skruer jeg ned for lysstyrken. det kan så ikke gendannes, og jeg bliver- meget frustret over sådan noget: Man tørrer over med sin hårdtopvredne klud- og bing- det der støvsamlende panel med små blå diode lamper- dæmper skærmens belysning, så INTET kan læses. Og tastatursprog!- Det er gemt godt langt væk. Og lyden: Jeg har taget lyden af, jeg hader bing, beep og "OH MY GOD!"- men den er så svær at montere igen, hvis jeg vil se noget med lyd. Jeg skal ind og rode i opsætningen.

Men at få en pc uden at aktivere/betale for win- burde man kunne.

Mvh Tine- der er aka "Fru Hansen" med OS. Jeg aner ikke hvad min pc bruger pt. en *nix distro. Ja. Egentlig kunne jeg ret godt lide (at hade) win XP...

166
9. marts 2014 kl. 14:24

Men at få en pc uden at aktivere/betale for win- burde man kunne.

En ny original Lenovo strømforsyning koster 600 kr.

Strømforsyningen fra min gamle Lenovo PC passer fint til den nye Lenovo PC. Det er ganske vist en no-name strømforsyning til 300 kr, men den virker fint.

Jeg ønsker at få den nye PC uden strømforsyning. Garanti og service skal være uændret. Jeg ønsker prisforskellen på den originale strømforsyning modregnet i salgsprisen.

167
9. marts 2014 kl. 15:52

Jeg ønsker at få den nye PC uden strømforsyning

Tåbelig analogi! At levere en laptop uden strømforsyning er meningsløst sludder i stil med, at bede om at få leveret en ny bil uden gearkasse! En laptop uden OS er der imod ikke meningsløs al den stund, at de to dele ingen bindinger har til hinanden, og at det juridiske ansvar tillægges to forskellige firmaer, der ingen juridisk sammenhæng har. Dette ses også tydeligt på desktop markedet, hvor det sagtens kan lade sig gøre at købe en computer uden OS.

Kan du ikke venligst hæve debatniveauet over teenage stadiet?

159
7. marts 2014 kl. 22:22

I denne tråd (og flere andre både her på V2 og andre sites), fremføres argumentet flere gange at hvis I ikke kan lide lugten i bageriet kan I bare gået andet sted hen... Hvorhen spørger jeg? Hvor er ALLE de mange bærbare fra mange producenter der nemt kan købes uden OS? Jeg kan ikke finde dem... Og jeg har dog 20+ års erfaring i den danske hardwarebranche. I denne og mange andre tråde fremføres argumenterne at man må acceptere at det danske hardwaremarked er præget af et krav fra forbrugerne om ting der virker fra start. Og det er fint. Men det må vel stadig ikke forhindre jer og mig i at ændre virkemåden af den klump elektronik vi har købt? PHK's stævning af Lenovo Danmark gik på at han ikke ville acceptere den licens som Lenovo/Microsoft krævede for at måtte ibrugtage den indkøbte hardware. Det punkt ville han bestride, med den tanke at han ville kunne få refunderet prisen for en Windows licens når den ikke var accepteret. Dette dækker over et ønske om at have en anden, påviselig prissammenhæng mellem den dims der bliver købt og det skrammel der er installeret på dimsen. Apple har alle dage også haft bundles installeret på den hardware de selv har produceret. Og har nok også alle dage fået "tilskud" for at installere dette skrammel. Men der er stadig ingen gennemskuelighed i markedet for pris kontra udbytte. Og det er det vi gerne vil opponere imod; Hvorfor må den almindelige forbruger ikke vide hvad den reelle pris for dimsen i Bilka, Kvickly, Elgiganten osv. er? Hvor er den udspecificerede regning som producenten i et åbent marked er nødt til at fortælle forbrugeren om?

161
8. marts 2014 kl. 10:13

http://www.mm-vision.dk

de ser ok ud, men kender dem ikke selv.

hælder meste til asus og lenovo bærbar, som nok ikke er de pæneste i verden men de virker.

146
7. marts 2014 kl. 11:33

Den korrekte analogi må antage at datamaten er bollerne og styresystemet er bøffen.

Lad os for diskussionens skyld antage at sagen er bøf og at du har ret i din påstand om at kødfyldet i en burger er den bedste analogi for styresystemet i en datatomat.

Hvis vi atter vender vores blik mod Acer (McDonald's) vil vi finde at det er muligt at vælge en række varianter af kødfyld i Acers burgere: Filet-O-Fish kan eksempelvis sammenlignes med en datamat installeret med Linux mens McChicken så nødvendigvis må være den samme datamat med MacOS installeret.

Alt afhængig af hvad man vælger er prisen forskellig. Der er givetvis ikke mange der har lyst til at spise en Filet-O-Fish sammenlignet med antallet af Big Mac (Windows)-elskere i Danmark, men det forhindrer ikke McDonald's i at tilbyde disse smagsvarianter.

Jeg er endda ikke i tvivl om at hvis man måtte ønske det ville det også være muligt at få serveret sin burger uden kødfyld på McDonald's og det undrer mig kraftigt at en avanceret datamatfabrikant som Acer ikke kan finde ud af at tilbyde burgerne det samme.

Det er formodentlig bare et spørgsmål om tid før situationen ændrer sig for som alle ved har den klassiske mainstream-kunde kastet sin kærlighed mod iPads og andre tavlecomputere, hvorfor der snart kun er professionelle kunder tilbage på markedet for bærbare, som samtidig domineres af de kinesiske leverandører, der allerede i mange sammenhænge har fået øjnene op for fordelene ved ikke at tynge deres produkter ned med tunge licenskrævende softwareprodukter. Se bare på de AOSP-fri smartphones, som man nærmest får kastet i nakken af de kinesiske producenter i Kina og omegn. Samtidig er ChromeBook på hastig fremmarch og hvis SteamBox også får traction, er der for alvor kamp om pladsen på datamat-fabrikanternes præinstallerede menukort.

Set i den optik virker det ikke usandsynligt at Microsoft inden længe vil blive tvunget til at ændre sit præinstallerede regime og betale de kinesiske fabrikanter for en favorabel præinstalleret plads på harddisken som måske kan lokke forbrugeren til at aktivere Windows hvis han/hun da ikke foretrækker ChromeOS eller SteamOS som stadig flere har indset at de godt kan klare sig med.

144
7. marts 2014 kl. 10:33

hvorfor vælger du ikke bare en model uden windows?
Og nej, producenterne skal ikke tvinges til at lave løsning XYZ, de skal have lov til at lave what ever crap de har lyst til og mener de kan sælge.

Helt enig, men det er ikke den måde Microsoft opererer på. Linux nyder enorm success på alle mulig platforme fra low-end devices, mp3-spillere, routers gennem smartphones, tablets, BlyRays, set-top boxes til servere, NAS/SAN, supercomputers, raketter, super-clusters, "you-name-it".

Det eneste sted hvor det ikke lykkedes er desktop-markedet domineret af Microsoft.

Grundet til det kan du finde her:http://www.justice.gov/atr/cases/f3800/msjudgex.htm

Most harmful of all is the message that Microsoft´s actions have conveyed to every enterprise with the potential to innovate in the computer industry. Through its conduct toward Netscape, IBM, Compaq, Intel, and others, Microsoft has demonstrated that it will use its prodigious market power and immense profits to harm any firm that insists on pursuing initiatives that could intensify competition against one of Microsoft´s core products. Microsoft´s past success in hurting such companies and stifling innovation deters investment in technologies and businesses that exhibit the potential to threaten Microsoft. The ultimate result is that some innovations that would truly benefit consumers never occur for the sole reason that they do not coincide with Microsoft´s self-interest.

Og så kan vi diskutere motiver hvorfor enkelte mener at vi stadig skal betale en kollektiv afgift til Microsoft.

157
7. marts 2014 kl. 17:10

Grundet til det kan du finde her:
<a href="http://www.justice.gov/atr/cases/f3800/msjudgex.htm">http://www.justice…;

Forretning af værste skuffe, Amerikansk forretning.

Linux største problemer er ikke windows, men dem selv der er for mange varianter af alt muligt, det gør ikke it folk forvirret.

Dårlig eller ingen HW support, tror f.eks.snvidia og ati har åbnet mere op? men der skal mere til.

Virker usb lyd ?

populær programmer spil findes kun til windows.

hmm hvor svært ville det være at bøf ms remote desktop clienten(beste rdp client p.t.) fra apples app store og port til ubuntu?

edit: nå ja folk gider ikke lære noget nyt bare pga en ideologi, så hele betal for noget de kan finde ud af.

160
8. marts 2014 kl. 10:08

hehe - tommel finger :)

Linux største problemer er ikke windows, men dem selv der er for mange varianter af alt muligt, det gør ikke it folk forvirret.

Folk blev forvirret og i tvivl over en skide manglende start knap, hvad tror i selv der skere nå de kastet ud i linux verden.

Dårlig eller ingen HW support, tror f.eks.snvidia og ati har åbnet mere op? men der skal mere til.

Er det forkert at sige der er mindre HW support til linux en windows?

Det bliver spændene at se om OS'er som SteamOS vil få flere producenter til at lave driver.

Virker usb lyd ?

Det gør det, for de få ting jeg har prøvet. men var altid sjov med usb i gamle dage.

populær programmer og spil findes kun til windows.

Tja, folk låse sig ofte fast i programmer via flere års opsætning og tilpasninger. Eller også bliver deres program bare ikke lavet til nix. Bottom line er hvis folk ikke kan få det samme til linux gider de ikke skifte.

164
8. marts 2014 kl. 18:56

Folk blev forvirret og i tvivl over en skide manglende start knap, hvad tror i selv der skere nå de kastet ud i linux verden.

Eller kan folk bare ikke se fornuften i at skal lære et nyt workflow for at opnå det samme uden åbenbare fordele?

Er det forkert at sige der er mindre HW support til linux en windows?

Ja det er ganske forkert.

Det bliver spændene at se om OS'er som SteamOS vil få flere producenter til at lave driver.

Ellers må folk jo nøjes med de drivere der findes allerede...

Det gør det, for de få ting jeg har prøvet. men var altid sjov med usb i gamle dage.

Nu ved jeg ikke hvornår gamle dage er. Jeg købte et usb headset for en 7-8 år siden og den gang var der ikke problemer med usb lyd.

Tja, folk låse sig ofte fast i programmer via flere års opsætning og tilpasninger. Eller også bliver deres program bare ikke lavet til nix.
Bottom line er hvis folk ikke kan få det samme til linux gider de ikke skifte.

Aha... Mere er der vist ikke at sige til det.

142
7. marts 2014 kl. 10:26

Hvis folk køber deres datamater i den tilstand, så fortjener de Windows, altså en McDonald's-burger.

Jeg mener du tager fejl i din analogi. Det var windows der var tomaten mens hele den bærbare var en McFeast. Som alle ved er det lettest at fjerne tomater fra en burger med et papkort. Hvis altså ikke ekspedienten lader sig overtale til at servere burgeren uden tomat. Hvilket ikke er noget problem i 99% af tilfældene.

145
7. marts 2014 kl. 10:41

Jeg mener du tager fejl i din analogi. Det var windows der var tomaten mens hele den bærbare var en McFeast. Som alle ved er det lettest at fjerne tomater fra en burger med et papkort. Hvis altså ikke ekspedienten lader sig overtale til at servere burgeren uden tomat. Hvilket ikke er noget problem i 99% af tilfældene.

Problemet er bare at tomat ikke er alfa-omega i en burger. En datamat er jo ubrugelig uden et styresystem. Det er bollerne der gør der en burger til en burger. Man kan diskutere om hvorvidt det stadig kan være en burger uden en bøf, men det er en anden (og interessant) debat.

Jeg antager dog - for analogiens skyld - at en burger skal indeholde en bøf. Det er jo en smal sag at erstatte en tomat (hvilket svarer til at skifte sin spindellæser ud med en anden (f.eks. fra Chrome til Firefox)), hvorimod at skifte boller eller bøf er straks meget mere besværligt, hvilket at skifte styresystem er.[0] Dette er en ting slutbrugere er glade for at andre allerede har løst for dem.

Den korrekte analogi må antage at datamaten er bollerne og styresystemet er bøffen. Jeg tvivler stærkt på at hos McDonald's at man kun en anden bøf! Men sagtens andre boller.

[0] Det er jo nærmest umuligt at skifte boller på en burger uden at det falder helt fra hinanden, hvilket svarer til at migrere sit system fra en datamat til en anden.[1] [1] I denne kontekst må en virtuel maskine antages at være en mini-burger inden i en burger, som man jo sagtens kan flytte fra en burger til en anden.

147
7. marts 2014 kl. 12:03

Den korrekte analogi må antage at datamaten er bollerne og styresystemet er bøffen. Jeg tvivler stærkt på at hos McDonald's at man kun en anden bøf! Men sagtens andre boller.

I med jeres analogier. Hvis det ikke er biler og dæk, så er det burgere. Jeres analogier holder ikke, hvis der ikke er tale om et marked, hvor der een af producenterne sidder på over 50% af markedet. Det er det der er hovedproblemet i denne sag.

Hvis 50% af alle bærbare kom uden Microsoft Windows, så ville det være nemt at vælge en anden bærbar.

Så når I i fremtiden ikke ønsker at debattere det egentlige emne, men alene ønsker at debattere analogier, så sørg i det mindste for, at analogierne holder på det absolut væsentligste punkt: Monopolpunktet.

Hvis analogien ikke indeholder, at en producent har over 50% af markedet (og gerne at denne producent er blevet dømt for at misbruge sit monopol), så skyd analogien ned på det med det samme, og vend tilbage til det egentlige emne.

148
7. marts 2014 kl. 12:20

Hvis analogien ikke indeholder, at en producent har over 50% af markedet (og gerne at denne producent er blevet dømt for at misbruge sit monopol), så skyd analogien ned på det med det samme, og vend tilbage til det egentlige emne.

Det har vi allerede taget højde for! I vores analogi har McDonald's (Microsoft) monopol, og Burger King (Apple) er niche produktet. Mens grillbare (Linux-distributioner) er alternativet til de to. Jeg ved godt at McDonald's ikke har 50% af markedet, da langt de fleste i praksis går på grillbar.

Derudover, så er der jo tale om en bestemt type burger, da Windows kun har monopol på én bestemt type datamat. Windows har ikke monopol på servere, tavledatamater, datafoner og indlejrede systemer. Kun på hjemme- og mappedatamater. Der vil svare til at kun McDonald's lavede en simpel cheeseburger (hvilket også er tilfældet!), mens man normalt kun kan få komplekse burgere andetsteds. De fylder dem jo op med salat og tomat og mayonnaise og snask. En rigtig cheeseburger har bøf, ost og ketchup og intet andet!

Det er jo ikke fordi at McDonald's udlukker grillbare at lave dem, men de gør det ikke i praksis, fordi McDonald's' cheeseburger (som jo er unødigt kompleks alligevel pga. sin syltede agurk) er der hvor folk vil have sådan en burger. Ellers går man jo på grillbar.

De fleste Linux-brugere er jo også bekendt med at det bare er mere besværligt, og lader derfor være med at gå på McDonald's.

149
7. marts 2014 kl. 12:45

De fleste Linux-brugere er jo også bekendt med at det bare er mere besværligt, og lader derfor være med at gå på McDonald's.

Og 9/10 gange skal de alligevel betale for burgeren fra McDonald's. Hvilket er kernen i problemet. Det er ikke et spørgsmål om at der ikke findes alternativer til windows men et spørgsmål om hvorvidt det er rimeligt at man skal tvinges til at betale for et produkt man i bund og grund ikke har nogen interesse i.

151
7. marts 2014 kl. 12:59

Og 9/10 gange skal de alligevel betale for burgeren fra McDonald's. Hvilket er kernen i problemet. Det er ikke et spørgsmål om at der ikke findes alternativer til windows men et spørgsmål om hvorvidt det er rimeligt at man skal tvinges til at betale for et produkt man i bund og grund ikke har nogen interesse i.

Nu skal det siges at de to sidste gange jeg fik en burger blev de købt hos McDonald's, men min arbejdsplads betalte og krævede at det var en McDonald's-cheeseburger. Men før det købte jeg en burger på en grillbar, fordi jeg ikke selv gad betale for en burger hos McDonald's. Jeg kan ikke se hvorfor det skulle være så umuligt for grillbar-brugere at finde en grillbar. Vi har jo ofte mere teknisk snilde til at gå på nettet og finde en grillbar end de fleste mennesker, som bare går på McDonald's, fordi det er nemmest.

De to sager vi har set (seneste Ole Tange og PHK for to år siden), der købte de jo faktisk burgeren i ond tro (som retten kalder det), idet det var hensigten at lave en principsag ud af det. Men i virkeligheden så laver Acer jo nogle elendige burgere, og jeg tror Hr. Tange ville få meget mere ud af at gå på grillbar.

Når grillbare bliver mere alment (som det er på vej på), skal flere nok kræve simple cheeseburgere også laves andetsteds.

150
7. marts 2014 kl. 12:50

Og 9/10 gange skal de alligevel betale for burgeren fra McDonald's. Hvilket er kernen i problemet. Det er ikke et spørgsmål om at der ikke findes alternativer til windows men et spørgsmål om hvorvidt det er rimeligt at man skal tvinges til at betale for et produkt man i bund og grund ikke har nogen interesse i.

Jeg er ikke sikker på at det holder - hvis du køber en iPad er du ikke nødt til at betale for Windows. Svarer det ikke mere til at du går på McDonalds for at købe en Big Mac, men bliver tvunget til at købe nogle pomfritter til, selvom du foretrækker at downloade dine egne pomfritter fra Internettet (eller måske har en enterprise-licens til en tidligere udgave)?

100
6. marts 2014 kl. 15:19

Microsoft udnytter og har udnyttet deres monopol igennem de sidste 20-25 år. Men jeg kunne ikke se hvordan man kunne undgå dette på en hensigtsmæssig måde, folk var altså bare nød til at leve med dette.

Men efter at havde læst denne tråd har jeg skiftet mening. Den giver en go' ide om hvordan MS kan tvinges til at give plads til konkurrenter. Aktivering af Windows skal være optionel på alle solgte PC'er sådan at MS ikke kan få penge automatisk per solgt PC'er.

Det ødelægger konkurrencen at næste alle PC'er kommer med Windows og forbrugerne betaler for dette uden reelt at kunne undgå det hvis de vil.

114
6. marts 2014 kl. 21:35

Der er bestemt ikke mangel på bedre desktop-OS'er. De ringeste desktop-OS'er er dem fra Microsoft (Microsoft giver jo ikke det brugeren gerne vil have, men det Microsoft mener at brugeren skal have).

Hvis der var bedre OS'er skulle man jo tror at de også ville have en større del af market, i sær hvis du mener linux varianter som jo oftest er gratis?

hvad mener du med windows ikke giver brugerne hvad de har brug for, gå ud fra du taler om dig selv, lidt meget at prøve tale for alle windows bruger?

Hvis folk ikke vil have andet end Microsoft, hvorfor sælger Apple så så mange computere?

fordi de kommer i flotte kasser, temmelig lige til. Mac er også ok så længe du ikke har fejl eller skal integrer i et windows miljø. Persontlig kan jeg ikke li Apple, deres politik er the Apple way or no way

120
7. marts 2014 kl. 07:45

Kunne det måske tænkes at det er fordi OS X er baseret på Unix?

Vil du med det sige at det først folk der køber Mac tænkter er, "Nøj denne spand er baseret på BSD, den må jeg ha"?

Jeg vil nu sige mac sælger pga de er pæn, stil rent design. Det har intet med OS at gøre.

Men hvorfor er du ikke sur på Apple, de låse da folk nede mere en MS gør?

121
7. marts 2014 kl. 08:02

Men hvorfor er du ikke sur på Apple, de låse da folk nede mere en MS gør?

I Danmark er Burger King en niche i forhold til McDonald's. Så Burger King svarer til Apple og McDonald's til Microsoft. Det er jo indlysende. Hvis vi nu antog at Burger King ikke tillod ændringer til deres burgere, og du kun måtte spise hvad der var på menuen. Hvorfor ville folk så vælge Burger King? Fordi forbrugerne selvfølgelig mener at de laver et bedre grundlæggende produkt (bedre burger) end McDonald's.

Der vil være en masse der ville foretrække McDonald's fordi A) det eneste de kender til, B) det er det eneste i nærheden eller C) de er bekendt med Burger King (og synes måske sågar også deres Whopper er bedre!), men de bliver nød til at have det frie valg som McDonald's giver (måske kan de ikke tåle tomat).

Med andre ord, folk er klar over begrænsningen af valget de tager når de går på Burger King, men ikke på McDonald's. Hvis McDonald's begræsede deres til- og fravalg i burgerne, så ville deres kunder blive sure!

Nogle af os foretrækker bare at gå på grillbare (Linux), fordi der kan man få det som man vil.

115
6. marts 2014 kl. 22:35

Hvis der var bedre OS'er skulle man jo tror at de også ville have en større del af market, i sær hvis du mener linux varianter som jo oftest er gratis?

Når nu Microsoft udnytter en dominerende position på markedet til at presse alle konkurrenter ud? Du kan prøve at kigge på hvad hele denne tråd handler om. Det er ligegyldigt hvilke bedre alternativer der findes, når Microsoft kaster store summer i at holde på sin markedsdominans.

hvad mener du med windows ikke giver brugerne hvad de har brug for, gå ud fra du taler om dig selv, lidt meget at prøve tale for alle windows bruger?

Hvor stor en markedsandel er det lige Windows 8.x har?

Hvis Microsoft gav det brugerne ønsker og ikke det Microsoft ønsker, så havde Windows 8.x haft en langt større andel af markedet.

119
7. marts 2014 kl. 07:40

</p>
<p>Når nu Microsoft udnytter en dominerende position på markedet til at presse alle konkurrenter ud?
Du kan prøve at kigge på hvad hele denne tråd handler om. Det er ligegyldigt hvilke bedre alternativer der findes, når Microsoft kaster store summer i at holde på sin markedsdominans.

Så det du sur over er at MS er bedre til at styrer deres forretning. Problemet er ikke MS, men at folk ikke gider sætte sig ind i et nyt OS. Og hvorfor skulle de, de har noget der virker noget som om deres venner/firma bruger og hvor deres programmer virker. At skiftet virker næsten dumt hvis man ikke ved hvordan man gør, for slet ikke sige hvis man ingen IT skills har.

122
7. marts 2014 kl. 08:05

Så det du sur over er at MS er bedre til at styrer deres forretning.

Man kunne vende spørgsmål og spørge hvorfor du er sur over at folk ønsker valgfrighed samt ikke ønsker at betale for en vare de ikke bruger (som de heller ikke kan selge videre)? Er det valgfrigheden, fri konkurrence det støtter dig? Eller at du pludselig skal betale selv (helt uden kollektiv tilskud) for dine egne varer?

126
7. marts 2014 kl. 08:40

</p>
<p>Man kunne vende spørgsmål og spørge hvorfor du er sur over at folk ønsker valgfrighed samt ikke ønsker at betale for en vare de ikke bruger (som de heller ikke kan selge videre)? Er det valgfrigheden, fri konkurrence det støtter dig? Eller at du pludselig skal betale selv (helt uden kollektiv tilskud) for dine egne varer?

Jeg er skam glad for at folk kan vælge, har selv valgt windows som desktop da jeg bare vil have noget der virker og som jeg ikke skal spilde for meget tid på. Linux har sin styrker det er bare ikke som desktop.

Hvis man køber et produkt med en licens, vel vidende denne licens begrænsninger så er det ens egen fejl, det hjælper ikke komme og tude bag efter. Lige meget hvor lidt vi kan li det(ms licens lugter langt væk), slet ikke når der er andre valg, måske ikke lige den model man kan li, men det prisen for et niche market (linux desktop).

Kan vi ikke skrue ned for sammenligningerne, p.t. har vi være alt igennem lige fra skat til giraffer i denne og den anden tråd.

130
7. marts 2014 kl. 08:58
136
7. marts 2014 kl. 09:48

Du taler udenom. Hvorfor synes du at du ikke skal betale for dine egne varer?

eeeh, alle skal da betale for deres egne vare, også når de vælger pakke løsning A, som indholder 1 stk. licens.

Hvorfor synes du det er fint at alle skal betale selv et kollektivt tilskud til Microsoft?

hvorfor vælger du ikke bare en model uden windows? Og nej, producenterne skal ikke tvinges til at lave løsning XYZ, de skal have lov til at lave what ever crap de har lyst til og mener de kan sælge.

Er det valgfrigheden, fri konkurrence det støtter dig?

hvad er det du enlig spørg om?

Ja, hvis du ikke vil støtte MS er der ingen købe tvang. Du kan frit vælge et produkt uden ms.

135
7. marts 2014 kl. 09:41

Hvor mange windows bruger skal jeg så ringe til?

Så mange du lyster.

Windows er ikke det eneste der dur, verden er ikke sort og hvid.

Hvis verden ikke er sort/hvid, hvordan kan du så bastant påstå at Linux ikke har sine styrker på desktoppen?

Og hvis du virkelig mener Linux ikke har sine styrker på desktoppen, som du skrev, så synes jeg du skal dele din ekspertise med gendarmerne i Frankrig, den offentlige forvaltning i München, og skolerne i Andalusien, for de har en anden opfattelse.

137
7. marts 2014 kl. 09:53

Og hvis du virkelig mener Linux ikke har sine styrker på desktoppen, som du skrev, så synes jeg du skal dele din ekspertise med gendarmerne i Frankrig, den offentlige forvaltning i München, og skolerne i Andalusien, for de har en anden opfattelse.

hehe, hvor er det sødt du kan finde 3 exempler, det betyder bare ikke så meget i det store. men go linux måske de kan slå igen til andre steder. Sjovt det er 3 offentlige steder, gad vide hvormange private firmaer der gide bruge penge på det.

143
7. marts 2014 kl. 10:26

hehe, hvor er det sødt du kan finde 3 exempler, det betyder bare ikke så meget i det store. men go linux måske de kan slå igen til andre steder.

Det er tydeligt du er overrasket over der var nogen der rent faktisk brugte det. Og de 3 eksempler dækker over en kvart million installationer.

Stil det overfor dit udsagn - så ser du vist det er din påstand der er "sød".

Sjovt det er 3 offentlige steder, gad vide hvormange private firmaer der gide bruge penge på det.

Du bliver sødere og sødere. Burlington Coat Factory steg om på Linux i 1999, så det eksempel er ældre end de offentlige installationer jeg nævnte, og er børnelærdom for alle for alle der rent faktisk ved noget om Linux på desktoppen.

Men der er flere andre - Banco do Brasil f.eks. Og så er der de almindelige hjemmebrugere.

Så nej, Søren. Virkeligheden har modbevist dit udsagn. Linux på desktoppen er mere end gangbart, selvom du prøver at bilde folk det modsatte ind.

Venligst hold dine personlige præferencer ude af dine tynde generaliseringer - du kan kun tale på egne vegne, ikke på en kvart million (and counting) andres.

156
7. marts 2014 kl. 16:52

Det er tydeligt du er overrasket over der var nogen der rent faktisk brugte det. Og de 3 eksempler dækker over en kvart million installationer.

Forventer der er mange flere der bruger der, det jo super for opstarts pga gratis osv, og der er nok også andre der tør tage valget og omskole alle deres ansatte.

Men i din exempler på 1 kvart million installation, 14000 af dem i Münchens, hva med resten af tyskland eller de 220000 i andalusion hvad med resten af spanien? er de bare dumme fordi de har valgt windows?

139
7. marts 2014 kl. 10:04

hehe, hvor er det sødt du kan finde 3 exempler, det betyder bare ikke så meget i det store. men go linux måske de kan slå igen til andre steder.
Sjovt det er 3 offentlige steder, gad vide hvormange private firmaer der gide bruge penge på det.

Den største virksomhed jeg kender til der har fravalgt Microsoft på desktoppen må være google. Problemet for de folk der sidder fast i fortiden hvor ms var den eneste mulighed er at fremadrettet vil det ikke være tilfældet, så det er på tide at lære noget nyt.

155
7. marts 2014 kl. 16:38

Den største virksomhed jeg kender til der har fravalgt Microsoft på desktoppen må være google. Problemet for de folk der sidder fast i fortiden hvor ms var den eneste mulighed er at fremadrettet vil det ikke være tilfældet, så det er på tide at lære noget nyt.

Nu det godt nok ved at være længe siden, men var til et seminar om linux desktop/patch management (vist nok) med en speaker fra google. Den gang kørte de vist en meget åben policy hvor folk frit kunne vælge. De har nogle rimelige ok linux folk hos google :)

140
7. marts 2014 kl. 10:04

Nej, men tænk på når man har tømmermænd: Så skal man bare have noget burger med pomfritter. Windows er lidt det samme.

Som du godt ved, så har man ikke altid tømmermænd. Og man har næppe tømmermænd når man køber en mappedatamat. Hvis folk køber deres datamater i den tilstand, så fortjener de Windows, altså en McDonald's-burger.

Har man hovedet koldt og er i stand til at tage en velovervejet beslutning, kan man jo sagtens finde en grillbar, i stedet for McDonald's, hvor burgeren er bedre og lige som man vil have den. At det ikke lige kunne blive den bøf du havde håbet, fordi den kun fås hos McDonald's kan du vel godt leve med, ikke sandt?

158
7. marts 2014 kl. 17:46

Har man hovedet koldt og er i stand til at tage en velovervejet beslutning, kan man jo sagtens finde en grillbar, i stedet for McDonald's...

Ja det tror du.. :) følg nu med tiden.

Andre end HW-fabrikanterne har opdaget den ny low-fat Win8 version til en femmer. Forleden dag så jeg en burgerbiks, der tilbød en itBurger hvor Win8 erstatter det dyre bøfkød - varmt måltid for 32 kr.... og det er da ikke ringe til den pris.

Så jeg hoppede fluks af cyklen, og skulle lige se på giraffen. Smagen - "kønsløs, og det er ikke en burger", siger dem der afprøvede itBurger. "Men" som de tilføjede "selv affald og fyld koster jo mange penge ifm. handling - både løn + back office udgifter".

110
6. marts 2014 kl. 18:26

Ja ms mobiler er... bæ. Men jeg sagde desktop, der er stadig forskel selv om grænserner smelter samme

95
6. marts 2014 kl. 14:09

Er at det er trivielt at løse.

allerede i forvejen installeres der en crap load af demo software på nye PC'er, hvor man skal købe licensen på et stykke pap for at forsat bruge programmet efter 30-60 dage.

Hvorfor ikke bare gøre det samme med O/S, det er installeret (what ever producenten syntes), licensen ligger ved siden af, og koster XX.. Ønsker du den ikke formattere du disken og ligger dit eget system på.

Men forskellen er bare at MS ikke automatisk får de salg, ved nye PC'er, selvom det undre mig at forbrugerstyrelsen ikke bare kræver at licensen leveres på at pap kort kan kan fravælge hvis man ikke gider den.

Det virker for så meget andet crapware/demoware som der smides på computere for at få folk til at købe det,

hvorfor ikke O/S ?

92
6. marts 2014 kl. 13:11

Det er alene din vurdering.

Nej.

Microsoft er dømt og har fået bøder for misbrug af dominerende markedsposition. Det er fakta - Du taler udenom nu.

Det er godt nok at gribe efter halmstrå, hvis man ud fra ovenstående (meget) dårligt formulerede mail kan konkludere, at MS har vredet armen om på Asus.

Nej, Thomas.

Dine grundløse beskyldninger mod mig får stadig ikke lov til at tage fokus.

Budskabet i mailen er klokkeklart, så forhold dig til det, eller indrøm at du ikke ønsker at der er sandhed i den - den siger der foreligger en samarbejdsaftale med Microsoft, som forhindrer support på den ønskede opsætning der involverer et konkurrerende styresystem.

Og at mailen skulle være dårligt formuleret, er nok det tyndeste grundlag for at insinuere at den ikke skulle afspejle sandheden. Jeg finder det direkte smagløst af dig at påstå denne sammenhæng.

Der findes bedre formulerede løgne, og dårligere formulerede sandheder end denne mail.

91
6. marts 2014 kl. 12:59

Jeg er ikke sikker på denne afgørelse. Har jeg så også ret til at gå på McDonalds, og bede om at få en Whopper i BigMac-æsken? Eller er det mere som at bede om en flammegrillet bøf? Altså, hvor er grænsen for hvor meget fleksibilitet man med rimelighed kan forvente? Skal det være nemt at udskifte delen? I så fald vil jeg mene, at det er nemmere at udskifte bøffen i en burger, end det er at skifte styresystemet på en datamat. Skal man kunne downloade udskiftningen? Der vil jeg så indrømme, at man endnu ikke kan hente en bøf fra Internettet, men med de store landvindinger vi hele tiden ser inden for 3D-print, så kan det kun være et spørgsmål om tid.

93
6. marts 2014 kl. 13:12

Har jeg så også ret til at gå på McDonalds, og bede om at få en Whopper i BigMac-æsken?

Jeg synes ikke din analogi holder. Lige nu har folk i Ukraine bedt om et alternativt styresystem. Men det er den tidligere leverandør (Rusland) slet ikke tilfreds med. Det er det samme der sker her. Andre lande tvinger andre styreforme igennem i andre lande.

Folk er kritiske og rasende når Rusland rykker ind, men når Microsoft rykker ind? Så trækker folk på skulderen og siger »du kunne jo bare flytte til et andet land«.

103
6. marts 2014 kl. 15:38

Jeg tror ikke den slags ubrugelige analogier bidrager ret meget til debatten.

Jeg synes dit indlæg vidner om en mangel på respekt for burgerne i Ukraines ret til med et papkort i en fri valghandling selv at afgøre hvilket styresystem de vil aktivere - herunder om det skal smage af tomat. ;-)

84
6. marts 2014 kl. 09:49

Sødt. men direkte forkert. <a href="http://news.cnet.com/8301-13579_3-57616679-37/iphone-market-share-shrin…;.

Det var vist en lidt gammel grafik du hev frem der (3 mdr op til november 2013).

Denne her (3 mdr op til januar 2014) ser lidt nyere ud: "Windows Phone sales stagnate -- will Android come to Microsoft's rescue?

[...] Windows Phone is managing to hold onto its 10% market share throughout Europe primarily through sales of Nokia's budget-priced Lumia 520, targeted at feature phone owners upgrading to their first smartphone." [...] In fact, though, even in the U.S. sales have overall been stagnant. [...] In China, the news is even worse, a 0.7% market share, half of its 1.4% market share a year ago."

88
6. marts 2014 kl. 10:21

Jeg elsker at du selv hiver den frem - kig nu godt på tabellen over EU, det geografiske område DK befinder sig i.</p>
<p>Android + 3.4
iOS -3.9
Windows +3.9</p>
<p>USA:
Android +6.0
iOS -7.7
Windows +2.0

Ken, jeg tror du skal tage en dyb indånding før du debatterer videre - du ser ikke hvem der skriver hvad, og heller ikke hvad der skrives.

Carsten Olsens oprindelige indlæg taler om operativsystemer (det indlæg du vist troede kom fra mig, selvom der tydeligt står navn ved alle indlæg) - og du vælger at fokusere på smartphones.

Carstens pointe må være, at stigningen i Windows smartphones ikke kan redde faldet i Windows bærbare og desktops, når det hele betragtes under et.

86
6. marts 2014 kl. 10:09

Altså - iOS har tilbagegang, Android + WP har fremgang. Altså, er dit originale indlæg stadig forkert.

Det kommer an på hvad du måler på. Dine tal er udelukkende smartphones, og selv om f.eks. iOS har en faldende andel af smartphonesalget, så stiger smartphonesegmentet så meget, at iOS har en stigende andel af det totale mobilmarked.

At fokusere på smartphones giver ikke meget mening - slet ikke de seneste år.

I øvrigt er dine tal fra EU5, og det er ikke Danmark.

77
6. marts 2014 kl. 08:19

Man kan godt se mod hvilket OS v2 læserner hælder, det sjovt at se hvilke svar der bliver +/- rate i denne og den anden linux/windows bærbar tråd.

79
6. marts 2014 kl. 08:34

Man kan godt se mod hvilket OS v2 læserner hælder,

Det er tydeligt at du ikke læste indlæg og hermed misforstår hvad diskussion går ud på: det handler ikke om at producenter skal tilbyde et hav af forskellige OSer, men at du som forbruger skal slippe at betale for endnu en uønsket licens til "Home Premium" om du vælget så.

*Det handler IKKE om nix vs. Windows men om frit valg.

75
Indsendt af Henrik B. Sørensen (ikke efterprøvet) den tor, 03/06/2014 - 08:03

Hvis efterspørglen ikke er der, hvorfor så skabe udbudet?

Siger ordet "mobiltelefoner" dig noget? Efterspørgslen var der ikke fra Hr. og Fru Jensen, men nu er markedet oversvømmet med det. Det er en kunstig skabt efterspørgsel.

83
6. marts 2014 kl. 09:36

Siger ordet "mobiltelefoner" dig noget?
Efterspørgslen var der ikke fra Hr. og Fru Jensen, men nu er markedet oversvømmet med det. Det er en kunstig skabt efterspørgsel.

Nu ligger forskellen så bare i, at du i forvejen HAR et marked for billige bærbare - et market hvor alle kan købe en bærbar til ~2000,- Så for den helt almindelige forbruger skaber du ikke noget "nyt" - det eneste du gør er at udskifte Windows og evt. øge prisen

Det er faktisk ret så enkelt i min optik : Jeg kender flere, som skriver herinde og hævder at være upartiske, men da de reelt set er betalt af Microsoft, hvilket også afspejler sig i deres "argumenter". Men hey, det betaler regningerne.

Sådan går det når man ser alt sort og hvidt og ikke nuanceret. Men det kan du vel ikke gøre for.

Hvis du nu læser samtlige af mine efterhånden temmelig mange indlæg i både denne tråd og den anden relaterede tråd, har jeg på intet tidspunkt udtalt mig om "Microsoft er gud", "Microsoft er det eneste rigtige", "Microsoft Microsoft Microsoft..".

Jeg har, modsat flere andre herinde, fortsat min professionelle stolthed i behold, da jeg netop godt kan finde ud af, at som IT pro, hvad enten du er udvikler, sysadmin el. lign, så har du en "kasse" med værktøjer - værktøjer værende programmerings sprog, operativsystemer, osv. En kasse hvori du tager hvad der løser opgaven bedst.

Jeg er ikke fastlåst til "Windows" eller "Microsoft only" teknologier - jeg foretrækker dog Windows som mit everyday-skrivebords miljø, alene fordi det giver mig adgang til de værktøjer, apps og spil jeg bruger i min dagligdag. Min foretrukne IDE er Visual Studio, men jeg er fløjtende ligeglad om min database kører på en MSSQL eller mySQL. Jeg udvikler primært til .net, men vedligeholder endnu mine PHP og java kundskaber. Min router kører Linux og har en Linux VM på min hjemme-server. Jeg har tidligere dualbootet min bærbar med Windows og Ubuntu/Debian.

74
Indsendt af Henrik B. Sørensen (ikke efterprøvet) den tor, 03/06/2014 - 08:01

Min arbejdsgiver kan jeg ikke se hvad har med det her at gøre, da de penge jeg tjener på software udvikling intet har med operativsystemer at gøre, da produktet er webbaseret og supporterer IE (6+), Firefox, Chrome og Safari samt er hostet i vores datacenter, så slutbruger intet krav har om software licenser.

Det er faktisk ret så enkelt i min optik : Jeg kender flere, som skriver herinde og hævder at være upartiske, men da de reelt set er betalt af Microsoft, hvilket også afspejler sig i deres "argumenter". Men hey, det betaler regningerne.

Fx. hvis jeg bestiller en rapport for at bevise, at mit produkt er verdens bedste, kan man så stole på dén rapport? Jeg vil mene "nej". Eller hvis regeringen bestiller en undersøgelse af, om de har gjort noget ulovligt.

En rapport fra et uvildigt organ ( hvordan man så end finder sådan ét ) har større troværdighed.

69
5. marts 2014 kl. 17:22

Vi er ikke enige... Hvis jeg var antivirus leverandør ville jeg først betale når Windows blev aktiveret. Jeg ominstallerer ofte computere (i forbindelse med arbejde) for at slippe af med alle disse crap programmer, da de ikke er tilladt af sikkerhedspolitikken... Det er da fint du ikke har problemer... Det er også fint vi har hver vores mening.

68
5. marts 2014 kl. 17:21

</p>
<ol><li>Der er ikke noget andet software bundlet på de maskiner jeg køber så det kan vist ikke være noget stort problem

Hvor køber du hardware?

2) De andre softwareleverandører får alligevel ikke at vide når man formatterer harddisken for at installere et andet operativsystem så der er heller ingen grund til at de skal have at vide om man aktiverer Windows eller ej. Med andre ord intet ændrer sig i økonomien i forhold til i dag

Men at tilbyde slutbrugeren en direkte måde at undlade at bruge produktet på, gør immervæk at flere måske vil undlade dette - fremfor i dag hvor alle ikke IT nørder, gør brug af det. Forstå nu, at bare fordi DU evt. smider et rent image på, gør hverken fru Hansen, Hr Mikkelsen eller Thomas nede fra bageren. Altså, er det i ekstremt "sjældne" (i det overordnede billedet set) tilfælde at brugeren fjerner alt det ekstra software. Hvis ikke Norton tjente penge på at smide alt det her software på alle de her maskiner, hvorfor skulle de så bruge penge på det?

3) Selv i de marginale grænsetilfælde hvor der kan være en forskel kan man bare bundle nogle gratis kuponer til det omtalte crapware og opnå samme effekt

Derved får brugeren ikke tvunget det ned i halsen, altså mindre kontaktflade, ergo færre penge.

67
5. marts 2014 kl. 17:13

Ok, når du ikke aktiverer licensen- så får de ingen tilskud fra de andre softwareleverandører, og så bliver maskinen dyrere uden OS end med OS

  1. Der er ikke noget andet software bundlet på de maskiner jeg køber så det kan vist ikke være noget stort problem
  2. De andre softwareleverandører får alligevel ikke at vide når man formatterer harddisken for at installere et andet operativsystem så der er heller ingen grund til at de skal have at vide om man aktiverer Windows eller ej. Med andre ord intet ændrer sig i økonomien i forhold til i dag
  3. Selv i de marginale grænsetilfælde hvor der kan være en forskel kan man bare bundle nogle gratis kuponer til det omtalte crapware og opnå samme effekt

Mit indtryk er at du af uvisse årsager gør betalingen for det præinstallerede crapware som ingen alligevel bruger til et større problem end det er i praksis.

66
5. marts 2014 kl. 17:04

Har købt en Samsung Ultrabook. Prøvede at installere Ubuntu ved siden af Windows - uden held. Til sidst smed jeg Windows ud. Jeg ville virklig sætte pris på at få pengene retur for windows! Hvilket ikke burde være et urimeligt krav.

Har heller aldrig modtaget windows-cd m.v.!

63
5. marts 2014 kl. 16:45

Jeg tror ikke at OEM leverandører betaler ret meget mere end 250kr. pr. licens

Så hold nu op med at tro i bliver rippet for penge hver gang i køber en maskine med et OS.

Du kan bare lade være med at købe den.

MS vil gerne tjenepenge som alle andre virksomheder, og det er der intet forkert i. Køb en Mac hvis du hader MS...

Du kommer lidt sent til debatten Jan og det virker desværre som om du overhovedet ikke har gidet at umage dig med at læse de foregående kommentarer før du vælter ind og bidrager med uovervejede påstande fra hoften.

Hvis du havde gidet læse de foregående kommentarer ville du have opdaget at vi i debatten faktisk har fået designet et rigtig udmærket system som gør det muligt for alle at blive tilfredse: Køb af skrabelodder med licensnøgler fra OEM'erne til at aktivere den præinstallerede Windows på maskinen hvis man hører til dem der har lyst til at bruge 250 kroner på den slags... modellen virker i praksis og bruges allerede af Microsoft til at sælge Windows 8 opgraderinger..

64
5. marts 2014 kl. 16:52

Ok, når du ikke aktiverer licensen- så får de ingen tilskud fra de andre softwareleverandører, og så bliver maskinen dyrere uden OS end med OS (fratrukket bruttoprisen for OS, som er den du vil betale) - jeg forstår ikke dit argument? Til din orientering har jeg læst det hele.

62
5. marts 2014 kl. 16:30

Artiklen bygger på et forkert grundlag... I artiklen stilles der spørgsmålstegn ved hvorfor hr. og fru Hansen skal betale 800kr. for et operativsystem... Og - i den forbindelse henvises til forskellen til en maskine med Windows i en PRO udgave - som er til erhvervslivet. Jeg tror ikke at OEM leverandører betaler ret meget mere end 250kr. pr. licens - og det får de sikkert tilbage for det Ekstra software de smider på (f.eks. antivirus, selvom der er et gratis indbygget i Windows 8)...

Så hold nu op med at tro i bliver rippet for penge hver gang i køber en maskine med et OS. Jeg ville til gengæld gerne give ekstra for en maskine med en ren Windows installation på, så jeg syntes faktisk det er OEM leverandørerne der gør det umuligt at vælge andet, da de så ikke får de tilskud for det andet crap de installerer på maskinerne. Det er bare bekvemt for OEM leverandørerne at give MS skylden, selvom det ikke er lovligt for hverken OEM eller MS at indgå 'eksklusiv aftaler'.

Men - det må være op til den enkelte OEM leverandør hvad for maskiner de har lyst til at fabrikere - og hvad de leverer sammen med... Du kan bare lade være med at købe den. Jeg har ikke set nogen større leverandører (Apple, Google, computere/tablets) som kan leveres uden OS og drivere, jeg forstår ikke hvorfor det hver gang bliver MS er idioter - MS vil gerne tjenepenge som alle andre virksomheder, og det er der intet forkert i. Køb en Mac hvis du hader MS...

Jan

59
Indsendt af Henrik B. Sørensen (ikke efterprøvet) den ons, 03/05/2014 - 16:00

Jeg ved det ikke. Men en OEM betaler nok ca 2-300 kr for en Windows licens (nogle siger helt ned til 35kr). Microsoft kan naturligvis ikke tilbyde slutbrugeren samme pris, når en ny Windows licens koster op imod 2000kr.
Samtidig vil producenten få en masse supportopkald hvis folk maskiner pludselig holder op med at virke fordi de ikke vil betale ekstra (de har jo allerede betalt maskinen).
Der skal eventuelt laves en Linux distro (eller der skal betales OEM licens fra f.eks Ubunto).</p>
<p>Der er sikkert flere ting jeg ikke lige har tænkt på i farten. Men alt i alt vil jeg gætte 500kr, måske mere.

Jeg mener faktisk, at vi betalte $6 for en Windows, når vi shippede hardware med det. Men nok om det.

En ting, man KUNNE gøre omkring support opkald, er at lade folk i menuen for at komme igennem vælge, om de kører Windows eller ej. Hvis nej, kan de vælge at indtaste en kode på PC'en ( lidt ligesom hardware id ). Hvis den er listet som værende med supportaftale, sendes de videre. Ellers bliver de informeret om, at opkaldet koster kassen i minuttakst / en regning bliver sendt.

48
5. marts 2014 kl. 14:48

Ingen er tvunget til at bruge den windows licens, der følger med i den pakken man køber, nå man køber en bærbar.

Der kommer IKKE billigere bærbare, af at der ikke følger windows med.

Jeg forstår at det er et problem for konkurrence/monopol tilstande, at windows altid følger med, men har ikke set en eneste løsning, som vil være til gavn for forbrugerene.

45
5. marts 2014 kl. 14:37

Hvordan supporterer du de 5 mest forkommende distro's når fru Hansen ikke kan forstå hvorfor xyz?

Hvad med samme sted hvor man supporterer alle browsere på "browser ballot"? Eller lad henne blot VÆLGE Windows (samt betale for det) om hun vil?

Hvorfor synes du JEG skal være tvunget til at subsidiere din eller anden Windows-licens når jeg køber en laptop?

Jeg har købt og betalt min Ultimate Edition og har slet ikke behov for endnu en Home Premium. Betal for dit eget forbrug istedet for påtvinge "kollektiv afgift", forklæd som "somebody think of the children", de gamle, de syge og stakkels fr. Jensen, de kan jo ikke tage vare for sig selv.

Jeg er ikke *nix hader, tvært imod - men lige så snart du automatisk bringer andre operativsystemer på banen, så giver du et kæmpe merarbejde for hardware producenterne.

Ja, tænk på de stakkels producenter, buhu!

49
5. marts 2014 kl. 14:53

Hvorfor synes du JEG skal være tvunget til at subsidiere din eller anden Windows-licens når jeg køber en laptop?

Udbud og efterspørgsel. Du kan godt finde en bærbar uden windows, men det er ikke lige så nemt, og udvalget er småt. Den eneste måde at ændre det på, er at folk kun køber dem, uden windows, hvis det er det de vil have.

For langt de fleste forbrugere, vil en computer uden windows, bare betyde en merudgift, da de så skal købe windows oveni.

Computerne bliver næppe billigere, af at de stopper med at putte windows på dem, så man kan bare smide det væk, som man gør med så meget andet fyld man ikke skal bruge, i pakkeløsninger.

50
5. marts 2014 kl. 15:04

Som vi har sagt 1000 gange: Vælg en UDEN Windows så.

Som jeg har sagt 1000 gange: Så hold dog op med at foregøgle for folk der ved bedre at det ikke er muligt at adskille salget af Windows-licensen fra salget af maskinen.

Vi har jo allerede op til 10 gange i kommentarerne gjort opmærksom på at der er absolut intet til hinder for at den præ-installerede Windows først skal aktiveres online med køb af en licens lige som når man køber en Windows 8-opgradering på nettet.

70
5. marts 2014 kl. 18:23

Vi har jo allerede op til 10 gange i kommentarerne gjort opmærksom på at der er absolut intet til hinder for at den præ-installerede Windows først skal aktiveres online med køb af en licens lige som når man køber en Windows 8-opgradering på nettet.

Hvad vil pointen være?

Computerne vil IKKE blive solgt billigere af den grund.

Derudover ønsker størstedelen af befolkningen ikke ekstra udgifter for at få et funktionelt produkt, og for dem vil det netop være en merudgift.

80
6. marts 2014 kl. 08:58

Computerne vil IKKE blive solgt billigere af den grund.

Jens, du har ret, hvis du udelukkende kigger på korttidseffekter.

På længere sigt vil den frie konkurrence dog erodere Microsofts profit-grundlag på markedsdominansen for Windows. Du kan slet ikke ignorere at Bill Gates (igen) er verdens rigeste mand - det bliver han altså ikke af at dele penge ud fra sin fond, det bliver (blev) han af den abnormt høje indtjeningsmargin på Windows og Office. Sikret via monopol/markedsdominans på Windows.

Desuden har hele udviklingen været sat på pause i henved 10-20 år pga at Windows' dominans på desktoppen.

Microsoft slog Netscape-browseren ihjel, fordi Windows' applications barrier to entry som var med til at sikre Windows' fortsatte dominans, var til stor gavn for Microsofts cash cows.

Hele app-tankegangen kunne have været serveret via en browser, som kunne køre på et vilkårligt operativsystem (og ikke kun Windows), og dermed gøre Windows uinteressant som must-have-operativsystem. Denne udvikling kunne som sagt være skudt i gang for 10 år siden eller før, hvis ikke MS via urent trav havde bemægtiget sig herredømmet på browser-fronten.

Der er flere slags prissænkninger, Jens, og det lader du til komplet at ignorere.

Én ting er de klassiske prissænkninger, hvor en pris sættes ned i kroner og øre. Det er den du ensidigt taler om.

Andre former for prisnedsættelse, er "mere indhold i kassen for samme penge", og at hæve prisen, men med "meget mere indhold i kassen" er faktisk også en lavere pris i økonomisk teori.

Så klassiske "billigere varer i kroner og øre her og nu" er slet ikke den eneste fordel som brud på Windows' markedsdominans kunne give.

Langtidseffekter i form af lavere priser pga fri konkurrence, og højere udviklingstempo der giver "mere i kassen for samme penge" er også en netto-prissænkning. Og det har du slet ikke blik for i din argumentation - og det er faktisk her de største gevinster ligger for forbrugerne.

55
5. marts 2014 kl. 15:41

Jeg er ikke dum, jeg er bare uenig.

Jeg har ikke sagt at du er dum men det er ret åbenlyst at du taler mod bedre vidende.

Jeg har ikke sagt det ikke er muligt. Jeg siger: Det er en dårlig ide som kun vil gavne nogle få Linuxfans. Alle andre vil bare få mere besvær og dyere computere.

Hvis du havde bare den ringeste indsigt i økonomisk lærdom ville du vide at fri prisdannelse og gennemsigtighed herom er den vigtigste forudsætning for konkurrence som er igen er den vigtigste form for forbrugerbeskyttelse og den bedste måde at opnå lavere priser på.

At du kan begynde at påstå at det kan kan blive dyrere og dårligere for forbrugerne, hvis de frit kan se prisen på en vare og vælge den billigste leverandør af denne vare (leverandøren af licens-skrabelodder), lugter så meget af uvidenhed og eller propanda at det er umuligt at tage alvorligt.

57
5. marts 2014 kl. 15:51

Hvor meget ville det fordyre en pc, at du får et skrabelod med en licens nøgle?

Jeg ved det ikke. Men en OEM betaler nok ca 2-300 kr for en Windows licens (nogle siger helt ned til 35kr). Microsoft kan naturligvis ikke tilbyde slutbrugeren samme pris, når en ny Windows licens koster op imod 2000kr. Samtidig vil producenten få en masse supportopkald hvis folk maskiner pludselig holder op med at virke fordi de ikke vil betale ekstra (de har jo allerede betalt maskinen). Der skal eventuelt laves en Linux distro (eller der skal betales OEM licens fra f.eks Ubunto).

Der er sikkert flere ting jeg ikke lige har tænkt på i farten. Men alt i alt vil jeg gætte 500kr, måske mere.

60
5. marts 2014 kl. 16:06

Jeg ved det ikke. Men en OEM betaler nok ca 2-300 kr for en Windows licens
Microsoft kan naturligvis ikke tilbyde slutbrugeren samme pris

Jeg tror ikke det helt er gået op for dig at det stadig er OEM'en som brugeren køber sit skrabelod af til aktivering af den præinstallerede Windows.

39
Indsendt af Henrik B. Sørensen (ikke efterprøvet) den ons, 03/05/2014 - 13:57

mere hvad, det er, man køber ( hvis man skal blive mere spidsfindig ).

Et eksempel med en laptop :

Er produktet et stykke hardware med et operativsystem? Eller er produktet et samlet system bestående af både hardware og software?

Allerhelst ville jeg anskaffe et stykke hardware ( laptop'en ) og selv installere OS.

Jeg har lidt svært ved at se, at det i praksis skulle være så svært at lade folk vælge :

Under forsætning af, at jeg lige tillægger mig identiteten Dell :

  1. Jeg vælger at lave et standard image med Windows 8.x i en trial version ( fx. 30 dage ).
  2. Jeg lægger dette image på en laptop og sætter den til salg på mit web site.
  3. Som tillægsprodukter til denne laptop lægger jeg muligheden for at købe en Windows Licenskode / en USB stick med én eller flere af de 5 mest forekommende Distros / uden OS tillæg.
  4. Licenskoden bliver vedlagt som kode på fx. et "scratch and sniff" lignende kort.
  5. Drivere bliver lagt ud under support kompileret til seneste version af kernel ( evt. som kilde, hvis der ikke er for hemmelige ting dér ).

Som jeg ser det, har Dell så muligheden for at levere standardprodukter og stadig give folk muligheden for at undgå at betale for Windows / bestemme eget OS.

42
5. marts 2014 kl. 14:18

Som tillægsprodukter til denne laptop lægger jeg muligheden for at købe en Windows Licenskode / en USB stick med én eller flere af de 5 mest forekommende Distros / uden OS tillæg.

Hvordan supporterer du de 5 mest forkommende distro's når fru Hansen ikke kan forstå hvorfor xyz?

Drivere bliver lagt ud under support kompileret til seneste version af kernel ( evt. som kilde, hvis der ikke er for hemmelige ting dér ).

Så pludselig har du (minimum) fordoblet antallet af drivere DELL skal hive op af hatten samt sat krav til at DELLs underleverandører automatisk lægger drivere til andre platforme. Forventer du som forbruger, at denne "service" er gratis?

Derudover ignorerer du DELLs mulighed for, at tjene yderligere penge på ekstra software der bundles, som eks. Antivirus.

Vi kan hurtigt blive enige om, at denne form for bundling af div. "crapware" er irriterende for alle os som "IT Pro'er" mv. Men ikke desto mindre er det en indtægskilde du nu vil fornægte DELL.

Alt i alt, har du nu fjernet markedet for ¨2500-3000kr laptops, pga. merudgifter til drivere, evt. DELL software, mangel på indtægt ved div. ekstra software + support for hele 5 yderligere operativsystemer.

Hvordan i alverden er det rentabelt?

Jeg er ikke *nix hader, tvært imod - men lige så snart du automatisk bringer andre operativsystemer på banen, så giver du et kæmpe merarbejde for hardware producenterne.

Licenskoden bliver vedlagt som kode på fx. et "scratch and sniff" lignende kort.

Umiddelbart et okay forslag, så længe man samtidigt gør det klart for forbrugerne, at PC'en de har set i Bilka avisen, altså er uden en licens men at denne kan tilkøbes for x kr.

56
Indsendt af Henrik B. Sørensen (ikke efterprøvet) den ons, 03/05/2014 - 15:44

Hvordan supporterer du de 5 mest forkommende distro's når fru Hansen ikke kan forstå hvorfor xyz?

Fr. Hansen vil måske nok ikke lige gå ind på www.dell.dk og købe en PC? Eller også KUNNE Dell jo være SÅ flinke, at default valget i konfiguration var Windows? Bare et forslag..

Så pludselig har du (minimum) fordoblet antallet af drivere DELL skal hive op af hatten samt sat krav til at DELLs underleverandører automatisk lægger drivere til andre platforme. Forventer du som forbruger, at denne "service" er gratis?

Der findes faktisk en del hardware leverandører, som sagtens kan finde ud af at understøtte Linux på deres hardware. Men hvis du mener, at det er for besværligt og dyrt for Dell. Og nu er det vel også kun specielt hardware, som er problemet for de nyere distro'er?

Derudover ignorerer du DELLs mulighed for, at tjene yderligere penge på ekstra software der bundles, som eks. Antivirus.</p>
<p>Alt i alt, har du nu fjernet markedet for ¨2500-3000kr laptops, pga. merudgifter til drivere, evt. DELL software, mangel på indtægt ved div. ekstra software + support for hele 5 yderligere operativsystemer.</p>
<p>Hvordan i alverden er det rentabelt?

Jeg er simpelthen KUN ude efter at ødelægge Dell's forretning... Eller noget.. HVOR har jeg skrevet, at jeg vil fjerne Dell's mulighed for at udsende crapware sammen med Windows? Jeg har skrevet, at jeg gerne ser muligheden for at vælge OS. Om brugeren vælger at aktivere Windows eller ej, er op til brugeren.

Jeg er ikke *nix hader, tvært imod - men lige så snart du automatisk bringer andre operativsystemer på banen, så giver du et kæmpe merarbejde for hardware producenterne.

Du lyder nu ikke særligt konstruktiv... mere "Lad os nu lade det være status quo, for det giver sgu så meget ekstra arbejde..." Kunne være fristet til at spørge om hvem, som betaler din løn..

Hvorfor så ikke bare vælge at levere laptop'en uden OS? Og at man kan fravælge at modtage licensnøglen og derved spare x kr?

65
5. marts 2014 kl. 16:58

Fr. Hansen vil måske nok ikke lige gå ind på <a href="http://www.dell.dk">www.dell.dk</a&gt; og købe en PC? Eller også KUNNE Dell jo være SÅ flinke, at default valget i konfiguration var Windows? Bare et forslag..

Så er vi pludselig også ude i special konfigurationer, ikke "hyldevarer".

Der findes faktisk en del hardware leverandører, som sagtens kan finde ud af at understøtte Linux på deres hardware. Men hvis du mener, at det er for besværligt og dyrt for Dell. Og nu er det vel også kun specielt hardware, som er problemet for de nyere distro'er?

Det er muligt det er blevet bedre med årerne - mine erfaringer med Linux drivere er bare ikke super gode. Sidst jeg skulle bruge en Wifi driver, måtte jeg ud i en 3. parts, fordi der ikke fandtes en officiel fra Intel. Derudover supporterede denne 3. parts driver, i øvrigt på daværende tidspunkt kun ABG, og ikke N.

Sony er slemme til at lave specialiseret hardware, hvor de officielle drivere fra eks. nVidia ikke virker - der skal man have fat i en dertil egnet driver fra Sony selv, eller begynde at lave forskellige tricks med at ændre i div. drivere installere - under Windows. Med så store driver problemer, tvivler jeg på at det bliver nemmere at få en officiel Sony supporteret driver.

Jeg er simpelthen KUN ude efter at ødelægge Dell's forretning... Eller noget..
HVOR har jeg skrevet, at jeg vil fjerne Dell's mulighed for at udsende crapware sammen med Windows? Jeg har skrevet, at jeg gerne ser muligheden for at vælge OS. Om brugeren vælger at aktivere Windows eller ej, er op til brugeren

jeg siger ikke du er ude på at smadre deres forretning, men hvis de tilbyder folk muligheden for at vælge et andet OS, direkte ved boot - er der forventeligt mindre indtjening da færre så (teoretisk) vil bruge det ekstra software. Det er simpel logik.

Du lyder nu ikke særligt konstruktiv... mere "Lad os nu lade det være status quo, for det giver sgu så meget ekstra arbejde..."
Kunne være fristet til at spørge om hvem, som betaler din løn..

Min arbejdsgiver kan jeg ikke se hvad har med det her at gøre, da de penge jeg tjener på software udvikling intet har med operativsystemer at gøre, da produktet er webbaseret og supporterer IE (6+), Firefox, Chrome og Safari samt er hostet i vores datacenter, så slutbruger intet krav har om software licenser.

Men det giver netop merarbejde for hardwareproducenterne - så hvorfor skulle de? Markedet har endnu ikke vist sig stort nok til at de åbenbart synes der er penge i det - ergo flere kræfter de skal smide efter det - uden en reel indtjening. Hvis efterspørglen ikke er der, hvorfor så skabe udbudet?

37
5. marts 2014 kl. 13:29

Det lyder mest af alt som om Sofus allerede har købt en Zenbook og nu har kontaktet Asus for at få hjælp til at sætte dual-boot op.

Det er korrekt. Det er dog aftalen mellem MS og Asus der (IMHO) er misbrug af dominerende stilling - Asus forhindres af MS i at supportere et konkurrerende styresystem.

Konkurrencelovgivning kan ikke forbyde dominerende stilling. Det næstbedste er at forbyde misbrug af dominerende stilling, og her ses en leverandør forhindret i at mødes med en kunde omkring én af Microsofts konkurrenter.

32
5. marts 2014 kl. 12:28

Blev forbavset over hvor ærlige Asus var da jeg i sidste uge skrev til dem om efterspurgte hjælp omkring linux på en af deres bærbare. De skrev direkte at de ikke ville hjælpe på grund af aftale med MS. Jeg undres over dette overhovedet er lovligt. Citat: "Hej Sofus Albertsen. Beklager det har taget så længe, men dette skulle hele vejen forbi vores hovedkvarter og tilbage igen og ikke en gang det kan give dig et svar som du kan bruge til noget. Vi kan nemlig ikke af principielle årsager yde support på denne problemstilling da vi samarbejder med Microsoft. Men det burde dog kunne lade sig gøre og kan det evt. være at man kan finde noget ved a google "ASUS dual booth" og håbe det vil give lidt tips, selvom det ikke vil være specifik til Zenbook

Med venlig hilsen ASUS"

34
5. marts 2014 kl. 12:46

Jeg undres over dette overhovedet er lovligt.

Så vidt jeg kan vurdere, er det ikke lovligt i hht Konkurrencelovens §11: "§ 11. Det er forbudt for en eller flere virksomheder m.v. at misbruge en dominerende stilling."

Der er en sælger der vil sælge, en køber der vil købe, men aftaler mellem Microsoft (som klart har en dominerende stilling på markedet for Laptop-operativsystemer) og sælger forhindrer salget.

Din besked fra Asus er rigtig meget værd for os forbrugere, der i årevis ikke har kunnet købe en rimelig bærbar uden at blive påtvunget Windows, og har haft på fornemmelsen, at Microsoft har misbrugt sin dominerende stilling til at holde konkurrenter ude af markedet, men ikke har haft håndfaste beviser.

31
5. marts 2014 kl. 12:18

Spørgsmålet er om den reducerede pris for at fjerne OS'et fra maskinen ikke ville blive udlignet hvis det var producenterne der selv stod for supporten. Med det i mente kan det være de har en god grund til at preloade deres maskiner med Windows og lade dem stå for det, for det ville da være et mareridt at skulle supportere alle OS'er..

29
5. marts 2014 kl. 11:52

Jeg vil vædde på - at hvis forbrugerne skulle købe licensen windows, til bare 400 kr. når de købte computeren, så ville en del forsøge at spare den udgift.

Hvordan det teknisk skulle løses er der jo mange løsninger på - men der skal bare spørges om licensnøglen ved første opstart af windows (ligesom der gøres ved ny-installation).

Så må den enkelte leverandør selv vælge hvor meget de vil gøre ud af at tilbyde alternative OS'er.. det skal bare være noget man kan tilkøbe sig, istedet for at være "med i prisen"..

Der er en grund, til at den slags bundling er ulovligt.

28
5. marts 2014 kl. 11:34

Selv om det kunne være en sympatisk tanke at OS er tilkøb, der skal betales (og måske bestilles) oveni hardware pris, er det (endnu) for det store flertal af købere ganske praktisk med en køreklar Windows.

Jeg ville foreslå at maskinen havde en form for kill-switch, der i butikken nemt kunne ødelægge en præinstalleret Windows. Det skulle ske efter skriftlig aftale med kunden, give et nedslag i prisen, og indebære at kunden fraskriver sig den normale support, der i sagens natur ikke kan hjælpe hvis kunden selv lægger et eller andet OS på.

Risikoen for support-krævende hardware fejl kunne grad håndteres ved et tilgængeligt diagnostics image, som kan bootes fra USB. Ellers må det være op til kunden selv at lave anden form for dokumentation af at hardware ikke virker korrekt.

23
5. marts 2014 kl. 11:01

I mine øjne er det ikke Microsoft men konkurrenterne den er gal med. Microsoft har gjort det nemt for deres kunder. Det samme har Google og Apple, for deres kunder. Det er vel ikke deres skyld Linux ikke har formået det samme?

På et tidspunkt kunne man købe små laptops med Linux, men ingen var tilfredse. Hverken forbrugerne, forhandlerne eller producenterne. Hvorfor skal det gøres til Microsofts problem!

78
6. marts 2014 kl. 08:33

Det er vel ikke deres skyld Linux ikke har formået det samme?

Har Linux ikke formået at gøre det samme? Linux har bredt sig til efterhånden alt, det er idag langt mere udbredt end Windows? Linux distro Android indtager snart andenpladsen i OS efter XP falder og W7 falder nu. Det er kun Android og IOS der er på vej op.

25
5. marts 2014 kl. 11:20

På et tidspunkt kunne man købe små laptops med Linux, men ingen var tilfredse. Hverken forbrugerne, forhandlerne eller producenterne. Hvorfor skal det gøres til Microsofts problem!

Hvis der ikke var nogle der var tilfredse med linux på de her små skiderikker kan man undre sig over at MS mente det var nødvendigt at puste liv i XP igen. Det undrer mig at man ville bruge resourcer på det når det åbenbart ikke var nødvendigt.

24
5. marts 2014 kl. 11:13

Præcis Thomas - Det er desværre Thomas Larsen der rammer 100% forbi skiven ved ikke at forstå de forretningsmæssige aspekter. Det har absolut INTET med teknologi at gøre. Men derimod rent en forretningsmæssig karakter. Markedet for "linux-maskiner" (og sat i parentes for at omfavne hele den palette af alternative muligheder der nu måtte være) er så forbandet lille at det ikke er rentabelt overhovedet. Der bliver solgt omkring 200000 notebooks herhjemme. Da acer oversvømmede det danske marked med linux-baserede netbooks var der omkring +95% tilbage på lagrene som ikke kunne sælges. Det har aldrig været de tekniske udfordringer der har holdt producenterne tilbage. Det er det manglende marked. Både HP, Lenovo og de andre "businessproducenter" understøtter eksempelvis Redhat.

41
5. marts 2014 kl. 14:12

det der "linux" acer smed på maskinerne var som at smide windows 95 på en computer i dag, så elendigt var de sat op (intet root password, gammelt hullet software, bl.a. samba med alvorlige huller der var fikset flere år i forvejen, elendig brugerflade)... jeg HAR nemlig haft en af dem i hånden (som i øvrigt var inde pga. hardwareproblemer en 4-5 gange indtil ejeren gav op i stedet for at kræve sin ret til at lade købet gå tilbage...). Jeg ville ikke være overrasket hvis det viste sig at det var en bestillingsopgave fra MS for at få linux til at se dårlig ud...

men alt det med support-issues er, som så mange andre siger, skudt forbi målet... markedet der kræves åbnet er ikke kun for os der foretrækker Linux /BSD/andet (som vi supportmæssigt nok skal klare selv eller købe os til), men også for alle dem der hellere vil betale for en anden udgave af windows end den medfølgende (eller allerede har den)... det er med andre ord også en chance for at komme noget af alt det crapware til livs...

jeg støtter fuldt ud folks mulighed for at VÆLGE windows... præcis ligesom jeg støtter retten til at være homoseksuel, kristen, muslim, apple-fan, tilhænger af dansk folkeparti, veganer og hvad vi ellers kan finde på som jeg ikke er... til gengæld forventer jeg også at jeg får lov til at træffe mine egne valg uden at andre behøver blande sig... som mangeårig spejder har jeg altid syntes at det vigtigste bud i vores "spejderlov" er at "finde sin egen tro og have respekt for andres" (min fremhævning)

17
5. marts 2014 kl. 09:51

Jeg har købt flere PCere med Windows på hvor Windows aldrig blev bootet, så det kunne være rart. Dem hvor jeg har skulle bruge Windows, har jeg også måtte formattere dem og starte forfra fordi de var allerede snavset til med diverse demo versioner forskellige programmer og når jeg køber en ny maskine, vil jeg gerne have at den er helt ny og funklende ren.

16
5. marts 2014 kl. 09:49

at vi har haft problemet med operativsystemer. Faktisk var det jo sjovt nok fuldkommen og aldeles stik modsat tilbage i halvfemserne begyndelsen af 2000. Her kom maskinerne som udgangspunkt UDEN OS og gæt hvad der skete? Der var nogle "mægtige" forbrugerorganisationer der råbte helt vildt op om at det var for dårligt (og ja dengang kostede OS så godt nok også en langt større del af maskinens pris) at der ikke var OS med maskinen når hr og fru dk købte deres maskiner. Det blev så enden at producenterne begyndte at levere MED OS på.

Nu lever vi jo i en temmelig omskiftelig verden, men der er altså ikke sket noget som helst med hr. og fru DK(eller en hvilken som helst anden almindelig bruger i hele verden) De er stadig lige højtråbende når de bygger en maskine selv og kommer i tanke om at de også skal købe en windows licens efterfølgende. Jeg er en smule aktiv på et par danske forums og hjælper en gang i mellem med at guide folk til hvad de skal købe. Det er virkelig rystende at se at folk udelukkende fokuserer på HW og dermed glemmer at de også lige skal smide 1000,- for en licens til at den overhovedet kan bruges. Der er meget meget få der vover sig ud i en "linuxverden" Og hvis de gør, så er det som regel en distro som er fuldkommen sat op til det de skal bruge den til. (typisk en live XBMC distro eller openelec løsning)

Så jeg forstår i meget høj grad producenterne at de ikke på nogen som helst måde vil dedikere ressourcer til at håndtere "valgfrihed" da det er manuelle processer og dermed meget dyrt at administrere. Det er muligt at lave valgfrihed via specialkonfigurerede modeller, men ikke til "hyldevare" salg. Når det er specialbyggede modeller ligger der i forvejen et manuelt stykke arbejde for dem, og der gør det selvfølgelig ikke noget at man undlader installation af OS. (men de tager sig selvfølgelig også betalt for den tid)

Nu har jeg selv leget med linux siden slackware 0.94 så jeg har absolut intet mod linux, men jeg kan i den grad godt forstå at det er en udfordring at skulle pille 1-2 maskiner ud af en produktion på 100000 for at kunne sælge den til nogle folk som mener de har "ret til" at vælge hvad de vil. Du vælger jo heller ikke lige hvordan speedometeret skal se ud i din bil. Det er sjovt nok også en pakkeløsning og der er absolut ingen "nedslag" i prisen hvis du vælger at købe den uden hjul fordi du selv har nogle liggende derhjemme. (et OS er nødvendigt for overhovedet at kunne bruge maskinen, hjul og eksempelvis speedometer må antages at være ret essentielle i en bil for at den kan benyttes) Selvom begrebet "tilvalg/fravalg" i den grad er blevet MEGET ekstremt i den branche!!! Og ikke nødvendigvis af det gode!

Det jeg til gengæld ikke bryder mig om er når der lukkes helt af for andre muligheder på win/pc/secure boot fronten. Lenovo/HP/DELL har 3.parts produkt som operativsystem, modsat Apple. Apple leverer en "oplevelse" og da de både laver OS og hw så er de i deres fulde ret til at levere maskinen med deres operativsystem. (heldigvis kan man da installere andet ved siden af og vælge det som standardboot hvis det er det man vil - spørgsmålet er bare hvor meget bøvl man har lyst til at lege med drivere) Så når Lenovo/HP/DELL/FUTTE/ASUS etc vælger at låse maskinerne til windows, så synes jeg faktisk det er enormt irriterende, og det er i langt højere grad det man skal gå efter. Men glem de snollede 200 som den OEM licens til en bærbar koster i indkøb til selve maskinen (og der er MONSTER forskel på OEM løssalg og inkluderet i maskinens pris!) og fokuser i stedet på at få producenterne til at levere drivere med til linux i stedet. Det er langt bedre at bruge sin tid og magt på den slags end skændes om den (ja undskyld ordet) latterligt lille mængde af mennesker som bare under ingen omstændigheder kan tåle ordet microsoft.

MEN der sker jo noget hele tiden, og hvis jungletrommerne taler sandt, så er hele den her snak måske i virkeligheden passe om ganske kort tid. Apple har sådan set vist vejen og jeg er sikker på at når Nadella får det nye MS op at stå så vil der nok være en businesscase der kan retfærdiggøre en "gratis" udgave af MS og så er der kun "tillægssoftwaren" til at spytte i producenternes lunkne kasse. Jeg er ret sikker på at det faktisk ikke er en helt ubetydelig mængde af penge producenterne får for at læsse maskinen fuld af alskens crapware. Spørgsmålet er jo så om folk så er villige til at betale den merpris for at undgå det? Vil det være fair overfor den almene bruger at de betaler for at den lille gruppe utilfredse kan få lov at få deres vilje? nej vel? så prisen for en "bar" maskine vil bare være højere. - og jeg vil æde min hat på at folk vil brokke sig over det også når/hvis vi kommer så langt.

19
5. marts 2014 kl. 10:33

men jeg kan i den grad godt forstå at det er en udfordring at skulle pille 1-2 maskiner ud af en produktion på 100000 for at kunne sælge den til nogle folk som mener de har "ret til" at vælge hvad de vil.

Claus Jacobsen din ekstremt lange og trættende tirade rammer fuldstændig uden for skiven i din hovskisnovski-agtige tilgang til folk der gerne vil være fri for at betale for et kunstigt bundlet produkt, de ikke har tænkt sig at bruge.

Du rammer i særklasse uden for skiven fordi du overhovedet ikke forholder dig til at det er udmærket muligt for Microsoft og producenterne at levere en præinstalleret udgave af Windows som først skal betales og aktiveres online af forbrugeren før den er gyldig. På den måde tilgodeser man både folk der ønsker Windows og dem der ikke gør uden at belemre nogen med uønskede udgifter og uden at komplicere produktionsprocesserne unødigt. Microsoft benytter allerede denne salgsmetode når de sælger opgraderinger til Windows 8 så der er absolut intet teknisk til hinder for at de kunne gøre det samme med de præinstallerede udgaver af Windows.

13
Indsendt af Helene Nørgaar… (ikke efterprøvet) den ons, 03/05/2014 - 09:32

Det er en udemærket diskussion men problemet opstår når de forskellige software leverandører (med Norton som et af de værste) betaler hardware producenterne for at præ-bundle deres crap. De fleste mennesker trykker bare køb et års licens for de siger i TV at det er en god ide at bruge antivirus. At OS er præinstalleret kan vel ikke overraske. Og folk kender Windows fordi det er det de ser i forretningerne.

Og et lille forsvar for MicroSoft og de bøder de har fået af EU: Apple leverer alle Mac computere med iTunes og Safari præ-installeret. Og det er en hel del sværere at fjerne fra Mac end tilsvarende på Windows. Fjern QuickTime og du får en serie af fejlmeddelelser.

Er 'Nix (RedHat/Fedora is my favourite) og Mac burger. Men har dog heldigvis en vis professional stolthed.

MicroSoft står bag rigeligt med lort man kan smide tilbage. Lad dog være med at opfinde noget.

Hvordan ville folk reagere hvis der hverken var browser eller medie-afspiller med deres nye OS? "Øh, kan den så ikke gå på internettet?"

14
5. marts 2014 kl. 09:35

Apple leverer alle Mac computere med iTunes og Safari præ-installeret. Og det er en hel del sværere at fjerne fra Mac end tilsvarende på Windows.

Det er det rene nonsens. Min MacBook Pro har bootet i ren Windows 7 i tre år og senest med Windows 8 uden nogen som helst problemer overhovedet.

12
5. marts 2014 kl. 09:30

Så vidt jeg ved tilbyder Microsoft allerede online licenskøb og aktivering af Windows 8. Jeg købte og aktiverede i hvert fald min egen Windows 8 online.

Det er svært at forstå hvorfor de præinstallerede udgaver af Windows der følger med maskinerne ikke også kan sættes op, så de skal betales og aktiveres online, før forbrugeren skal af med penge til Microsoft når det åbenbart godt kan lade sig gøre med opgraderinger.

Eller - det er let at forstå hvis man ser det som en cash cow for Microsoft og producenterne. Lidt på samme måde som Yousee har en aftale med Viasat og SBS om at deres kanaler "naturligvis" er en del af grundpakken og så deler de rovet i porten.

11
5. marts 2014 kl. 09:23

Forretningsmodellen med at tage gode penge for operativsystemet er efter min mening forældet. Pengene ligger nu om dage i at sælge software og indhold, som kan bruges på et OS.

Hvis dette er tilfældet, spiller det ikke den store rolle, hvilket OS, der ligger på maskinen, når man køber den -- forudsat, at det er nemt at skifte det ud. I givet fald er det ikke meget anderledes end de fotografier, der ligger i billedrammer, som man smider ud, inden man sætter sine egne billeder i. Så det, der bør kæmpes imod, er låsning af computere/telefoner/tavler til et specifikt OS, som brugeren ikke kan skifte ud.

10
5. marts 2014 kl. 09:19

Skal der laves et "OS-menukort" alá det der findes i Windows så?
Det er vel ikke fair, hvis det kun er de store distroer, der kommer med.

KISS - Keep It Simple. Vi kunne starte med at man "får" Windows OEM i 30/90 dage i en "prøve" version. Vil man beholde det, frem med tegnebogen. Det gør jo Microsoft allerede med sin MS Office, så der er en ret overkommelig opgave.

Og så kan de tage al den pris de måtte bare ønske. Vi taler jo reelt set om blot et serienummer.

7
5. marts 2014 kl. 08:37

Leveret uden styresystem er behovet for support uden tvivl minimalt, gælder da kun på hardwaren. At blive afkrævet kr. 800,-, der ryger direkte i MS's pengetank, hver gang man køber computer, er meget utilfredsstillende.

8
5. marts 2014 kl. 08:47

Leveret uden styresystem er behovet for support uden tvivl minimalt, gælder da kun på hardwaren. At blive afkrævet kr. 800,-, der ryger direkte i MS's pengetank, hver gang man køber computer, er meget utilfredsstillende.

Generelt enig, men jeg kan nu godt forestille mig at Dell selv stikker en del af de 800,- i lommen.

Ud fra at en OEM licens til Windows 8.1 andre steder ligger på under dette beløb: http://www.proshop.dk/Operativsystem/Microsoft-Windows-8.1-64bit-DK-2425457.html (og de skal jo også tjene på salget ved Proshop, så prisen MS får der er nok ikke det fulde beløb heller)

5
5. marts 2014 kl. 08:18

Så er det den tid på året igen...

18
5. marts 2014 kl. 10:03

Så er det den tid på året igen...

Ja, de sidste dages hellige ..... og forbrugerrådet melder sig osse ved håndvasken, lige før lukketid. Jeg har i flere år prøvet at få forbrugerrådet på banen. EUs konkurrence regler er klart overtrådt, men i EU er det en politisk sag at lave et indgreb .... og den der smør godt kør godt. Men da det det er for lidt.. og alt for sent, tror jeg bare vi skal lade Windows selvdø.....

Men op med humøret det er vist snart forår, det bliver ihvertfald lysere hver dag ;-)

2
5. marts 2014 kl. 07:35

Nu er det producenten som står for supporten, så kan det tænkes at det også spiller ind, at det bliver noget mere komplekst, hvis de skulle supportere kunder med software problemer, hvis de pludselig skal have supportere ansat som har et indgående kendskab til Windows samt 5-6 af de mest brugte Linux distros?

Og hvor langt går denne support? Hvis folk f.eks. begynder at lege med custom kernels (som det ses på Android) og oplever problemer?

Der er mere i det, end man lige tænker på ved første øjekast.

3
Indsendt af Henrik B. Sørensen (ikke efterprøvet) den ons, 03/05/2014 - 08:09

Når jeg tænker tilbage på dén support, jeg har oplevet fra firmaer som både Dell og HP, så vil jeg hellere have en reduceret ( trukket prisen for support ) kostpris og selv stå for fejlrettelser på software. Et eksempel : En "Ultimate" hardware forsikring, som der tages godt betalt for ( mener, at det var 1.875 kr / md ), var ikke lige så "interessant", da vi fik brug for den. På trods af, at der i bestemmelserne stod, at vi ville have vores forretningskritiske server oppe og køre igen inden for 90 min. ( samme hardware og samme konfiguration - dog måtte vi selv indlæse backups ), så var svaret "Øh, jamen, vi har ikke flere af dén slags servere tilbage, så det kan vi ikke levere..." ( på trods af, at det var en nyere model ).

Dell KUNNE jo også have deres egen distro til hardware check. Dvs. at når en kunne har et problem med en maskine, kan Dell boot'e maskinen fra denne distro og undersøge hardwaren for fejl.

Mht. drivere etc. så er det jo en mulighed, at producenten kan lægge "drivere" ud til de enkelte stykker hardware på deres website kompileret ( driveren ) til forskellige versioner af kernen.

Jeg tror, at man skal dele det med "andre" operativsystemer op i 2 kategorier : De, som gerne vil have noget andet end Windows, og de, som vil bygge deres egen. Disse 2 grupper er ret så forskellige især på de tekniske evner, og jeg tror ikke lige, at de har samme behov for support. Jeg har tidligere oplevet firmaer, hvor ingeniørerne brugte 1 time ugentligt på fora for at hjælpe folk med tekniske udfordringer, så jeg tror sagtens, at det kan løses. Har selv siddet i en virksomhed, hvor hver softwareingeniør skulle bruge 1½ time på fora om ugen. Det er en uvurderlig måde at få indblik i hvordan, éns software klarer sig i "felten".

6
5. marts 2014 kl. 08:34

Dell KUNNE jo også have deres egen distro til hardware check. Dvs. at når en kunne har et problem med en maskine, kan Dell boot'e maskinen fra denne distro og undersøge hardwaren for fejl.

Den er der skam allerede indbygget i deres UEFI - blot et tryk på F12 under opstart og vælg Diagnostics :)

Det generelle problem ser jeg ikke så meget overfor virksomheder, da de som oftest selv smider den software på de skal bruge - det er mere hr. og fru. Jensen jeg tænker på - deres supportmulighed kan sagtens være producenten, og der kan det godt blive en smule kompliceret hvis der er tale om en masse forskellige systemer de nu skal til at kende.

For som Thomas siger - så skal det vel egentlig være et lige så stort udvalg som EU's krav om brower valg.

1
5. marts 2014 kl. 07:14

Det er tilsyneladende fint nok at man kan købe en tilfældig telefon der er preinstalleret android inkl. diverse bloatware på? - hvad hvis man gerne vil have en mac med windows på, hvordan køber man så den henne? (ja det er anderledes fordi det er Apple selv der producerer hardware også)...