Forbrugerrådet Tænk: Ny lov siger klart nej til forbruger-fup i netbutikker
»Jeg var ikke klar over, at det er så omfattende, som undersøgelsen viser.«
Sådan lyder kommentaren fra Anette Høyrup, der er chefjurist i Forbrugerrådet Tænk, til undersøgelsen Behavioural study on unfair commercial practices in the digital environment.
Den siger, at næsten alle netbutikker og apps, som undersøgelsen har haft under luppen, benytter vildledende design for at narre os til at købe mere, end vi behøver.
Læs også: Forbrugerne bliver snydt: Næsten alle netbutikker fupper i brugerfladen
Manipulerende design er brugerflader, som prøver på at styre, bedrage, lokke eller manipulere forbrugere til at træffe valg, der ikke er i deres egen interesse.
»Men heldigvis har vi fået et forbud med i sidste øjeblik, i den nye Digital Service Act,« siger Anette Høyrup.
Lovpakkerne Digital Service Act (DSA) og Digital Markets Act (DMA), der begge har til formål at regulere hvordan tech-industrien opererer og leverer tjenester i EU, blev i sidste uge stemt igennem i Europa-Parlamentet.
DSA opstiller forpligtelser for udbydere af digitale tjenester, såsom sociale medier eller markedspladser, og har til hensigt at tackle spredningen af ulovligt indhold, online desinformation og andre samfundsmæssige risici, men berører også manipulerende design – ‘dark patterns.’
Læs også: Nu skal tech-giganter reguleres: EU's to lovpakker stemt igennem i Parlamentet
»Vi har været med til at presse på for at det kunne komme med i DSA, sammen med de andre forbrugerorganisationer i Europa. Så der kommer et forbud med brug af ‘dark patterns.’ Denne rapport peger virkeligt på behovet – 97 procent bruger det allerede i netbutikker og apps.«
Det er noget, der er kommet i kraft af digitaliseringen, og det, at vores forbrug er online. Og det er der, man meget snedigt kan bruge farver og udtryk, og skjule oplysninger i aftalevilkår.
Det var ikke med i det oprindelige forslag fra kommissionen, men det lykkedes EU-parlamentarikerne at få det med, fortæller Anette Høyrup:
»Det er rigtigt glædeligt.«
Markedsføringslov beskytter allerede
Den nuværende markedsføringslov beskytter allerede forbrugerne på området.
En ny afgørelse fra Forbrugerombudsmanden har fastslået, at dark patterns kan betragtes som vildledende efter markedsføringsloven.
»Så vi forbrugere er allerede i et vist omfang beskyttede, men jeg tror, at det er rigtig godt, at vi får det ind i DSA, så vi får bremset denne hastige udvikling i manipulation.«
I Digital Service Act er der store sanktionsmuligheder overfor virksomhederne. Men størrelsen kommer an på overtrædelsens karakter.
»I den almindelige detailhandel gælder markedsføringsloven, og der må man ikke vildlede, eller overtræde reglerne for god skik.«
Det kan være dark patterns - hvor man lokker forbrugerne til at tage valg, de ellers ikke ville have gjort, hvis oplysningerne var anderledes eller mere tydelige, og det ikke var brugt manipulerende farver og lokkemidler.
Hvis sagerne skal forfølges, kræver det enten at Forbrugerombudsmanden tager sagen op af egen drift, eller at forbrugere anmelder virksomheden.
»Det er regler, der altid har fandtes, men som virksomhederne måske ikke er klar over gælder for dark patterns. Derfor er det rigtig godt, at vi nu får et decideret forbud imod brugen af dark patterns, så det kommer ind i den nye lov om digitale tjenester og platformsansvar.«
Anmeld sagen til Forbrugerombudsmanden
Hvis man som forbruger føler sig snydt af aftalevilkår, så kan man heldigvis altid komme ud af dem igen, fortæller Anette Høyrup. Også hvis netbutikken spænder snubletråde i brugerfladen:
»Du må forsøge at komme ud af aftalen igen, og det kan nogle gange være svært. Især med brugen af dark patterns. Men man kan altid komme ud af en aftale. Hvis ikke man kan gøre det via indstillingerne, så må man skrive direkte til virksomheden.«
Anette Høyrup pointerer, at man kan altid anmelde sagen til Forbrugerombudsmanden.
»Det synes jeg er en god ide, så vi kan få gjort op med de her metoder.«
Man kan dog ikke nødvendigvis få refunderet sit tab, hvis man føler sig fuppet.
»Det er ikke sådan, at forbrugeren kan få pengene igen, eller få en erstatning - det er regler, der gælder for virksomhederne, og det er kun Forbrugerombudsmanden, der kan komme efter virksomhederne, så at sige.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.