Forbrugerrådet Tænk: Man skal være godt tosset for ikke at købe billige Windows-licenser på Amazon

Illustration:
Microsoft Danmark endnu ikke har forholdt sig endeligt til de meget billige Windows-licenser på Amazon, og det vækker undren hos Forbrugerrådet Tænk.

På baggrund af en henvendelse fra Version2 i forrige uge er Microsoft Danmark efter eget udsagn ved at undersøge, hvordan Windows 10 Pro kan sælges helt åbenlyst for under 300 kroner på Amazon.

Den pris er så lav, at det ifølge divisionschef for Windows hos Microsoft Danmark Martin Thorning Hansen '... virker en lille smule underligt'.

Version2 har fundet, hvad der ligner en tilsvarende Windows-licens i danske webbutikker til ca. 1.300 kroner.

Angiveligt er Microsoft Danmark stadig ved at undersøge forklaringen på den gigantiske prisforskel. Virksomheden er dog - trods en opfølgende forespørgsel - endnu ikke vendt tilbage i forhold til, hvordan det går med undersøgelsen.

I mellemtiden har vi spurgt chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk Benedicte Federspiel, hvad hun tænker om, at der som forbruger ser ud til at være virkelig mange penge at spare ved at handle Windows 10 på Amazon frem for eksempelvis i en dansk butik.

»Man er jo godt tosset ikke at købe, hvis man kan få Windows-licenser så billigt, og hvis der er et problem, må Microsoft jo så fortælle os, hvad det er. De er nu gjort opmærksom på det, så det er bare at svare på, hvad det drejer sig om. Det er jo set før, at producenter prisdifferentierer mellem landene, og så lander måske en ladning varer fra det land, hvor prisen holdes nede, på Amazon,« siger hun.

Om prisforskellen mellem Amazon-priserne og det danske marked har Martin Thorning Hansen tidligere sagt: »... det virker en lille smule underligt.«

Benedicte Federspiel giver umiddelbart ikke meget for den udmelding.

»Det med at det 'virker en smule underligt' duer ikke. Hvis de ikke ved, hvad det drejer sig om, må de se at få det undersøgt det via det amerikanske moderselskab. De er forhåbentlig professionelle, men skal måske undersøge og spørge nogen, før de svarer.«

Billig licens fungerer fint

Version2 har tidligere købt en af de billige licenser via Amazon for ca. 300 kroner inkl. levering. Licensen viste sig at være en OEM-licens, som har nogle begrænsninger i forhold til support sammenlignet med en stand-alone Windows 10 Pro-license.

Licensen fra Amazon fungerer umiddelbart fint. Altså eksempelvis ikke noget med en systembesked fra Windows om, at licensnøglen skulle være ugyldig.

Dengang hed sælgeren Winlicense, nu optræder andre firmanavne i forbindelse med den pågældende produktside hos Amazon, og prisen er blevet endnu lavere. Det vil sige helt ned til 21,90 pund. Det svarer til ca. 190 kroner plus leveringsomkostninger.

For øjeblikket leveres produktet til denne pris dog ikke til Danmark. Hvorvidt licensen på produktsiden leveres til Danmark eller ej kan skifte lidt frem og tilbage, har Version2 tidligere kunnet konstatere.

Tilbage står spørgsmålet så, om det er en slags pirat-licenser, der helt åbenlyst bliver solgt på den amerikansk-ejede online-handelsplads.

»Det har jeg ikke nogen mening om. Hvis Microsoft mener, at det er 'kopivarer', så må Microsoft jo forholde sig til det, f. eks. sige at de nu har anlagt sag mod sælgeren, og at de har bedt Amazon om at lukke for salget. Men hvor kommer licenserne fra?« spørger Federspiel.

I forhold til lovligheden peger hun på, at der eventuelt kan være bestemmelser i licensvilkårene hvor der står, at man kun må købe via Microsoft. På den anden side ville sådan en bestemmelse læne sig mod en overtrædelse af konkurrencereglerne, fortæller Benedicte Federspiel.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (28)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Gert G. Larsen

Ja Reddit-rummet er rigtig godt.

På aliexpress.com findes de fleste dog til under $12. I hvert fald Win 10 Pro. Og de virker stadig fint.

Skal man egentlig betale importmoms eller told af software? Hvis det sendes fysisk? Hvis det ikke sendes fysisk? Det er pga. importmomsgrænsen jeg plejer at prøve at holde forsendelserne nede på under 80 kr (ca $12).

 • 2
 • 0
#7 Knud Jensen

Når det har eksisteret så længe på store og etablerede platforme, vil jeg antage at hvis der var noget galt, havde Microsoft fået lukket det ned for længst. Når Microsoft ikke blåstempler det, er det nok fordi de hellere vil have 1300 kr for en licens en 200.

Kunne også være at Microsoft har så lidt styr på licensnøglerne denne gang at de ikke kan svare.

Eller at de er så desperate for at få nye brugere over på Windows 10, at de er ligeglade med prisen. Da de vel forventer at tjene pengene på "services" i stedet.

 • 1
 • 0
#8 René Nielsen

Skal man egentlig betale importmoms eller told af software?

Det afhænger af hvor sælgeren "bor". Er sælgeren registeret i EU er svaret nej, ellers skal du betale importmoms.

Der også en bagatelgrænse som vistnok er DKK 80,00 - er varen/ydelsens pris under - så slipper du.

Men er varen fysisk og skønnes værdien at være højere end bagatelgrænsen skal du også betale for håndteringen af importmoms - typisk DKK 160,00 oveni til Postdanmark/GLS eller hvem der nu står for forsendelsen og den opkrævning kan godt komme en uge eller to efter varen.

 • 0
 • 0
#11 René Nielsen

Hvad er det præsis jeg importere? Nogle tal med et par bindestreger?

Vi kan da godt diskuterer opklaringsprocenter, men det korte svar er at du skal betale moms på alt dit køb af varer og tjenesteydelser. I momsmæssig sammenhæng er en licens en tjenesteydelse også selvom produktet downloades et sted fra og en kode kommer et andet sted fra.

Du må gerne købe vare og tjenesteydelser uden for EU, men i det øjeblik disse vare og tjenesteydelser krydser ind i EU's skal der betales moms og evt. told, således at det ikke er på grund af momsen, at vare- og tjaenesteydelserne er billigere uden for EU.

 • 1
 • 0
#13 Christoffer Kjeldgaard

Men er varen fysisk og skønnes værdien at være højere end bagatelgrænsen skal du også betale for håndteringen af importmoms - typisk DKK 160,00 oveni til Postdanmark/GLS eller hvem der nu står for forsendelsen og den opkrævning kan godt komme en uge eller to efter varen.

Du skal ikke betale håndtering hvis sælger inkluderer tolddokumenterne og betaler moms og told for varen forud for afsendelse. Det er eksempelvis tilfældet for eBays international package programme.

 • 1
 • 0
#14 Christoffer Kjeldgaard

Det er vel ikke værre end når du køber SSL certifikater?

Dagsprisen på tal, bogstaver og bindestreger er næppe mere relistisk end dagsprisen på primtal.

Det du køber er en vare med en handelsværdi. Hvorvidt den er fysisk eller digital spiller ingen rolle. Det er sælgerens placering der afgør hvorvidt der skal betales told og moms.

I tilfælde af services er der stadig en handelsværdi, videresalg er dog (ofte) et brud på licensaftalen mellem servicetager og serviceudbyder.

Der er desuden ingen told på EDB (mobiltelefoner, computere etc.) eller software. Du skal dog betale dansk moms af købet; ligesom du betaler dansk moms af det der købes i danske forretninger.

Der er virksomheder, der spekulerer i at importere varer til Tyskland, hvor momsen er 19 %, og videresælge til det danske marked. Her skal der ikke betales dansk moms af køb. I princippet kunne du importere varen til Tyskland og få varerne eftersendt til Danmark.

 • 1
 • 0
#15 Johannes Aagaard

Er der nogen, der kan fortælle mig, hvorfor en chefkonsulent i Forbrugerrådet over hovedet skal beskæftige sig med dette fænomen, der jo har eksisteret de sidste mange år? Så længe licenserne virker og der intet umiddelbart ulovligt er ved muligheden, hvor MS jo tillige verificerer installationerne, så kan jeg virkelig ikke se problemet - eller behovet for, at Forbrugerrådet involverer sig.

 • 1
 • 1
#18 Svend Skipper Andersen
 • 2
 • 1
#19 Steen Suder

Verden er (igen) af lave, de tykke desktopOS'er bruges af en langsommere voksende skare end tidligere (tese) og betyder mindre og mindre. Microsoft bokser med forgæves satsninger online og på mobile platforme og kæmper i deres mangel på cool identitet for at finde en plads.

Ville det i virkeligheden ikke være en smule mere intelligent at levere skrivebords-Windows til fri download?

Nadella er alligevel ved at gøre Microsoft til en serviceforretning på mange fronter. Der er de også kommet for sent i gang og ser vel ind i hvad man kan kalde brutale bøllebank uddelt af en... boghandel, når vi f.eks. taler om "cloud". Der er flere eksempler.

Microsoft kunne sælge support og services i stedet - det bliver heller ikke så nemt et offer for pirateri... hvis det da nogensinde har været andet end et syntetisk problem.

 • 2
 • 0
#20 Johannes Aagaard

Det er faktisk tilladt at læse

@ Svend Skipper Andersen,

Lad venligst være med at tale ned til folk, for naturligvis har jeg læst artiklen. Nu ér det faktisk også tilladt at tænke lidt ud af posen her, og når jeg stiller mit spørgsmål, så er det selvfølgelig fordi, at jeg mener, at dette simpelthen ikke er et emne, som Forbrugerrådet bør beskæftige sig med. Federspiel burde helt have afholdt sig fra at kommentere dette - og det burde have været svaret til V2.

At man kan købe eksempelvis software billigere over nettet - og i særdeleshed fra udenlandske leverandører - er jo et helt selvfølgeligt markedsvilkår. Og har man blot et minimalt kendskab til, hvorledes MS distribuerer deres Windows, så ér det her en helt naturlig konsekvens; til gavn for den tænkende forbruger.

 • 2
 • 3
#22 Lars Røssell

Købte engang en win7 på eBay billigt. Skrev til MS og spurgte om det kunne være rigtigt. Fik samme sludder for en sladder.

Et år efter kom den sorte skærm og besked om at licensnummeret var ugyldigt.

 • 0
 • 0
#23 Gert Madsen

Når der er tale om spørgsmål, som vedrører hvad vi som forbrugere kan vælge at købe, så er det lige præcis det, som Forbrugerådet er sat i verden for.

"se et eller andet diffust behov for at regulere." Og hvor siger Birgitte Federspiel noget om det?

 • 2
 • 0
#28 Axel Nielsen

Der er ingen grund til at fare rundt på Amazon mm. På softwarenow.dk har man længe kunnet købe både OS & Officepakker til priser der er mere "spiselige" end via "traditionel" retail...

Jeg tænker MS, med W10, ser en fordel i at få det udbredt til så mange enheder som muligt - Hvorfor så ikke få lidt penge for et system som i sidste ende giver dem de data de gerne vil have fat i - Det er da en langt bedre forretning end at forære det væk...

At de ikke går synderligt meget op i verifikationsprocessen vises jo med al tydelighed eftersom man dels stadig kan aktivere en Windows 10 med en Windows 7 licens, dels at de ikke lukker ned for en "gammel" Windows 7/8,1, selvom samme licens benyttes til en Windows 10. Måske de er mere "large" så længe det er fra samme IP, ved det ikke.

Jeg bruger et utal af virtuelle maskiner som ofte har kort levetid og har ikke haft bøvl med Windows 7-8/10 kombinationer - Derimod får jeg øjeblikkeligt bøvl med f.eks. Windows 7 såfremt jeg formaster mig til at have mere end én samtidig kopi kørende med samme licens.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere