Forbrugerrådet klager til Datatilsynet over Googles årelange logning af danskernes færden
Google bliver indklaget for Datatilsynet for at foretage en så omfattende logning af brugerens søgninger og deres fysiske færden, at det nærmer sig en total kortlægning.
Forbrugerrådet Tænk, som har indsendt klagen, er særlig fortørnet over, at Google tilsyneladende gemmer oplysningerne for evigt uden planer om at slette dem.
Seniorjurist Anette Høyrup, som har skrevet anmeldelsen, fortæller, at den kom i stand, da rådets egne medarbejdere fandt oplysninger om ti år gamle søgninger på sin Google-konto.
Forbrugerrådet holdt derfor i efteråret møde med Google, som oplyste, at der ikke er planer om at slette den type personfølsomme oplysninger, uanset hvor gamle de er.
Google har henvist Forbrugerrådet til, at brugerne selv kan slette deres data. Samme forklaring gav Google, da Ingeniøren og Version2 for nylig beskrev, hvordan Googles dataindsamling er slået til som standard på nye telefoner.
Den er så nøjagtig, at den har karakter af en masseovervågning, fordi der er tale om en fuldstændig kortlægning af millioner af danskere fysiske færden og milliarder af mennesker på verdensplan.
Ude af proportioner
'Det påhviler Google som dataansvarlig ikke at indsamle flere data, end hvad der er nødvendigt, og det forhold, at forbrugerne selv kan slette data, kan ikke fritage Google' for at overholde princippet om proportionalitet, som det let sammenskrevet lyder i klagen til Datatilsynet.
Forbrugerrådets formand, Anja Philip, formulerer det mere direkte i organisationens pressemeddelelse, hvor hun kalder Googles indsamling og lagring af personlige data for 'ude af proportioner'.
»Hvilke ord man søger på, og hvor man opholder sig, er meget personlige oplysninger, som det ikke er i orden, at Google gemmer tidsubegrænset,« siger Anja Philip.
»Udover det åbenlyst ubehagelige i, at ens gøren og laden i mindste detaljer bliver registreret og gemt i årevis, er der risiko for, at oplysninger om f.eks., hvornår man er hjemme, på arbejde, henter børn, og hvem man besøger, kan misbruges af uvedkommende, der tiltvinger sig adgang til ens Google-konto.«
Seks måneder er nok
Både i pressemeddelelsen og selve klagen understreger Forbrugerrådet, at det ikke er modstander af indsamlingen af data, og at Google generelt forsøger at være gennemsigtig med, hvilke data søgegiganten gemmer.
Det ændrer blot ikke ved, at data ifølge rådet ikke må gemmes for evigt, og at Google ikke fortæller brugerne tydeligt om konsekvensen af dataindsamlingen.
Rådet henviser til en udtalelse fra et samarbejde mellem de europæiske datatilsyn, der går under navnet Artikel 29-Gruppen. Den har konkluderet, at opbevaringsfristen bør være så kort som muligt, at der ikke er nogen grund til, at den er længere end seks måneder.
Ifølge Anette Høyrup har Forbrugerrådet været i kontakt med både EU-Kommissionen og rådets egen europæiske paraplyorganisation. Ingen af dem kender til, at en lignende sag skulle være ført i noget andet EU-land.
En afgørelse fra det danske Datatilsyn, der går imod Google, vil med stor sandsynlighed få konsekvenser i de øvrige lande også, fordi der er fælleseuropæiske regler på området.
Privacy bør være standard, ikke dataindsamling
Ingeniøren og Version2's kortlægning af området har vist, at apps til mobiltelefoner i vid udstrækning har adgang til at indsamle og sende data om brugernes fysiske færden som Google selv.
Langt de fleste gør blot endnu mindre tydeligt opmærksom på det og giver ingen adgang til at slette informationerne på samme måde som Google.
Anette Høyrup afviser dog, at det på den baggrund er forkert at gå efter Google.
»Google har en stor magtposition, og det er væsentligt, at privacy er standard. Lige nu er dataindsamling standard,« siger hun.
»Det er vigtigt, at store selskaber som Google, Facebook og Apple går forrest og gør det rigtigt.«
Datatilsynet fik i forbindelse med Ingeniøren og Version2's kortlægning af Googles dataindsamling kritik for ikke af sig selv at gribe ind. Tilsynets forsvarede sig med, at ingen danskere klager over indsamlingen af data. Den situation er ændret, efter at Forbrugerrådet er gået ind i sagen.
Version2 er i øvrigt blevet kontaktet af en enkelt læser, som har sendt en klage til Datatilsynet over Googles dataindsamling.
Tilsynet afviste at behandle klagen, fordi den formelle procedure er, at man først skal klage til selskabet selv, i dette tilfælde Google. Det havde læseren ikke gjort.
Godt to ud af tre danskere, der deltog i en undersøgelse gennemført for Ingeniørforeningen og Forbrugerrådet, svarer, at de ville bruge værktøjer til at skjule deres identitet og lokalitet, hvis de var lettere at benytte.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.