Forbrugerombudsmanden vil give spammere kæmpebøder

Antallet af klager fra danskerne til Forbrugerombudsmanden over spammails er mere end fordoblet over de sidste fire år. Højere bødetakster vil kunne skræmme spammerne, mener Forbrugerombudsmanden.

Klagerne over spammails vælter ind hos Forbrugerombudsmanden, som har oprettet en tjeneste, hvor danskerne kan klage over spam. Sidste år indløb 11.701 klager mod 5.298 fire år tidligere, og i år er niveauet foreløbig 66 procent højere. Det skriver Berlingske Tidende.

Det stemmer godt overens med, at sikkerhedsfirmaerne rapporterer om rekordhøje spamniveauer.

Antallet af klager over spam er så stort, at Forbrugerombudsmanden ikke kan nå at behandle samtlige klager. Derfor mener forbrugerombudsmand Henrik Øe, at bødetaksterne til firmaer, som udsender spam, skal sættes i vejret.

»Mit klare indtryk er, at hvis vi behandler disse sager på rette vis og får nogle nye høje bødetakster, vil det have en stor præventiv effekt, når de offentliggøres,« siger Henrik Øe til Berlingske Tidende.

Forbrugerombudsmanden har imidlertid kun mulighed for at skride ind over for legitime firmaer inden for juridisk rækkevidde. Størstedelen af den spammail, som bliver udsendt, kommer fra firmaer, som er bygget op efter faste skabeloner, der bevæger sig på gråzonen af det it-kriminelle miljø.

Det gælder eksempelvis den typiske spam for potensfremmende midler, hvor det bedst kendte eksempel er Canadian Pharmacy. Det er et koncept for webbutikker på samlebånd, hvor man kan købe sig til en franchise, hvor underleverandører sørger for webhosting, kortbetaling og levering af kopimedicin af tvivlsom oprindelse.

**Læs også: **Canadisk kopi-Viagra gør Storm-gruppen til millionærer.

Disse firmaer opererer fra blandt andet Rusland og erfaringerne har hidtil været, at det er vanskeligt at forfølge bagmændene udelukkende på basis af spamaktivitet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Søren Mors

Jeg kan ikke rigtigt se hvordan højere bødetakster vil gøre en forskel.

Der er, som nævnt, lyssky firmaer der opererer langt fra Danmark, og sælger mere eller mindre lovlige ting. De er da helt igennem ligeglade med om de bliver idømt en bøde på 2 kroner og 75 ører eller 700 millioner kroner, eftersom de nok ikke betaler nogen af dem.

Så er der danske firmaer som får bøder. Mit gæt, ud fra de sager jeg har set beskrevet, er at der som regel er tale om at de ikke har forstået loven, eller har lavet en fejl. Med en takst på 100 kroner pr. mail, dog minimum 10.000 kroner tror jeg nok at afskrækkelsen er rigelig.

 • 0
 • 0
#3 Erik Cederstrand

Jeg har igennem mere end 10 år kun set 2-3 spam mails slippe igennem Googles filter.

Du har næppe haft en Gmail-konto i 10 år, men du betaler stadig gennem hosting, hardware og timeløn/administration eller reklamevisninger, hvad enden du hoster selv eller betaler dig fra det, for at 98% af SMTP trafikken er junk. Så problemet er reelt, selv om du ikke ser det direkte i din inbox.

Jeg merbruger f.eks. ca. 500 kr årligt i strøm derhjemme, alene pga. spam.

De få danske virksomheder, som spammer, bliver jo slæbt i gabestokken hver gang

... og de står ca. for 0,001% af den spam, der rammer min mailserver.

 • 0
 • 0
#4 Ole Juul

I dette tilfælde kan Danske firmaer jo bare købe fra udenlaksne spam kompagnier eller flytte deres drift.

Her i Canada blev det ulovlig med telefon spam hvis man ikke vil have det. Canadiske firmaer købte bare deres services fra Amerikanske smam firmaer. Man vil nok se det samme i Danmark.

 • 0
 • 0
#6 Lenny Hansson

Hej Det bedste ville ikke være at ramme ham der udsender SPAM, man ham der bestiller en marketings kampange via e-mails, fra et hvilket som helst firma der kalder sig noget der ligner e-mail marketing. For det er netop brugen af de e-mail adresse lister, som de benytter si af,der tit er indsamlet på lyssky vis.

Hvis man rammer ham der bestiller denne kampange, og man teoretisk kunne tvinge dem til at benytte e-mail lister som er indsamlet på lovlig vis, så ville man sikkert også se en del BotNets og diverse malware forsvinde.

Men ærligt tror jeg ikke på at det nogen sinde kommer til at ske. Der er for mange penge i det, og der ligger en industri bag det.

\Lenny

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere