Forbrugerombudsmanden vil give spammere kæmpebøder

13. august 2010 kl. 12:205
Antallet af klager fra danskerne til Forbrugerombudsmanden over spammails er mere end fordoblet over de sidste fire år. Højere bødetakster vil kunne skræmme spammerne, mener Forbrugerombudsmanden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Klagerne over spammails vælter ind hos Forbrugerombudsmanden, som har oprettet en tjeneste, hvor danskerne kan klage over spam. Sidste år indløb 11.701 klager mod 5.298 fire år tidligere, og i år er niveauet foreløbig 66 procent højere. Det skriver Berlingske Tidende.

Det stemmer godt overens med, at sikkerhedsfirmaerne rapporterer om rekordhøje spamniveauer.

Antallet af klager over spam er så stort, at Forbrugerombudsmanden ikke kan nå at behandle samtlige klager. Derfor mener forbrugerombudsmand Henrik Øe, at bødetaksterne til firmaer, som udsender spam, skal sættes i vejret.

»Mit klare indtryk er, at hvis vi behandler disse sager på rette vis og får nogle nye høje bødetakster, vil det have en stor præventiv effekt, når de offentliggøres,« siger Henrik Øe til Berlingske Tidende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbrugerombudsmanden har imidlertid kun mulighed for at skride ind over for legitime firmaer inden for juridisk rækkevidde. Størstedelen af den spammail, som bliver udsendt, kommer fra firmaer, som er bygget op efter faste skabeloner, der bevæger sig på gråzonen af det it-kriminelle miljø.

Det gælder eksempelvis den typiske spam for potensfremmende midler, hvor det bedst kendte eksempel er Canadian Pharmacy. Det er et koncept for webbutikker på samlebånd, hvor man kan købe sig til en franchise, hvor underleverandører sørger for webhosting, kortbetaling og levering af kopimedicin af tvivlsom oprindelse.

**Læs også: **Canadisk kopi-Viagra gør Storm-gruppen til millionærer.

Disse firmaer opererer fra blandt andet Rusland og erfaringerne har hidtil været, at det er vanskeligt at forfølge bagmændene udelukkende på basis af spamaktivitet.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. august 2010 kl. 13:10

Jeg kan ikke rigtigt se hvordan højere bødetakster vil gøre en forskel.

Der er, som nævnt, lyssky firmaer der opererer langt fra Danmark, og sælger mere eller mindre lovlige ting. De er da helt igennem ligeglade med om de bliver idømt en bøde på 2 kroner og 75 ører eller 700 millioner kroner, eftersom de nok ikke betaler nogen af dem.

Så er der danske firmaer som får bøder. Mit gæt, ud fra de sager jeg har set beskrevet, er at der som regel er tale om at de ikke har forstået loven, eller har lavet en fejl. Med en takst på 100 kroner pr. mail, dog minimum 10.000 kroner tror jeg nok at afskrækkelsen er rigelig.

2
13. august 2010 kl. 16:09

Jeg har igennem mere end 10 år kun set 2-3 spam mails slippe igennem Googles filter.

De få danske virksomheder, som spammer, bliver jo slæbt i gabestokken hver gang.

3
13. august 2010 kl. 16:36

Jeg har igennem mere end 10 år kun set 2-3 spam mails slippe igennem Googles filter.

Du har næppe haft en Gmail-konto i 10 år, men du betaler stadig gennem hosting, hardware og timeløn/administration eller reklamevisninger, hvad enden du hoster selv eller betaler dig fra det, for at 98% af SMTP trafikken er junk. Så problemet er reelt, selv om du ikke ser det direkte i din inbox.

Jeg merbruger f.eks. ca. 500 kr årligt i strøm derhjemme, alene pga. spam.

De få danske virksomheder, som spammer, bliver jo slæbt i gabestokken hver gang

... og de står ca. for 0,001% af den spam, der rammer min mailserver.

4
14. august 2010 kl. 11:27

I dette tilfælde kan Danske firmaer jo bare købe fra udenlaksne spam kompagnier eller flytte deres drift.

Her i Canada blev det ulovlig med telefon spam hvis man ikke vil have det. Canadiske firmaer købte bare deres services fra Amerikanske smam firmaer. Man vil nok se det samme i Danmark.