Forbrugerombudsmand: Kræv penge tilbage for ubrugelig 4G på ny iPad

Forbrugerrådet er utilfredse med, at Apple nøjes med i en fodnote at forklare, at den nye iPad kun kan køre på 4G i USA og Canada. Forbrugerombudsmanden overvejer at gå ind i sagen.

Apple markedsfører tredje generation af tabletten iPad med 4G mobilt bredbånd, men skriver i en fodnote, at 4G-modemet kun dur på udvalgte teleselskaber i Nordamerikas netværk. Det er Forbrugerrådet utilfredse med, skriver Mobilsiden.dk.

Læs også: Smart trick: Sådan kan den nye iPad få 4G i Danmark

»Det er vildledende markedsføring, fordi der fortælles noget om varen, der gør, at forbrugeren kommer til at foretage et valg, som de måske ellers ikke ville have foretaget. Den forkølede fodnote, Apple har på hjemmesiden, er simpelthen ikke nok. De må pille 4G-prædikatet af i Danmark,« siger chefkonsulent Martin Salamon fra Forbrugerrådet til Mobilsiden.dk.

Forbrugerombudsmanden i Danmark vurderer umiddelbart ifølge Mobilsiden.dk, at kunderne vil kunne kræve pengene tilbage eller forlange et nedslag i prisen, hvis man har købt produktet og efterfølgende finder ud af, at 4G-forbindelsen ikke kan bruges i Danmark.

»Det kan ikke udelukkes, at vi vil tage sagen op og oversende den til de irske myndigheder, fordi Apple er etableret i Irland,« siger chefkonsulent Tina Morell fra Forbrugerombudsmanden til Mobilsiden.dk.

Læs også: Teleekspert: Vent med at købe 4G-iPad

Den danske Forbrugerombudsmand kan ikke direkte skride ind i sagen, fordi Apples europæiske hovedkontor ligger i Irland.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Michael N. Jensen

De skriver da ikke specifikt 4G i andet end fodnoten, og siger da ikke den understøtter det hurtigste netværk overalt i verden, men de hurtige datanetværk, hvilket HSDPA+ da må siges at være?

Kunne sagtens se problemet hvis de havde skrevet 4G med stor skrift i selve annonce teksten, men har de jo ikke i det billede der hvertfald er vist her.

 • 2
 • 1
#8 Johnny Olesen

Men går de ikke under "allerede eksisterende 3G-netværk"? Det kan være jeg misforstår det dog. Det er lidt kryptisk skrevet.

Du skal lægge mærke til ordene "initial third generation systems now deployed". Ordet initial dækker over nogle bestemte WCDMA versioner, som kun kan forstås af de "indvidede" - såvidt som jeg ved er der tale om release 99 til release 06. http://en.wikipedia.org/wiki/3GPP

 • 0
 • 1
#9 Jakob Damkjær

Grunden til at du misforstår ITUs definition er fordi du kun oversætter en del af sætningen...

"other evolved 3G technologies providing a substantial level of improvement in performance and capabilities with respect to the initial third generation systems now deployed."

Fx kan HSPA+ og DC-HSDPA ikke beskrives som et initielt tredie generations netværk.

Til at starte med var tredie gen netværkene UMTS og HSPA (og CDMA) så de netværk der er substansielt hurtigere end de to er 4G. There fixed that mindbogeling paradox for you....

 • 2
 • 4
#12 Jakob Damkjær

Er det arogant at på pege at misforståelsen har basis i at der er nogen der bevidst eller med overlæg undlader at oversætte ordet "initial"....

If so så er det en frakke jeg må tá på, men jeg vil foreslå at du slår udtrykket "cherry picking" op og så prøver at forstå hvordan det kan være er noget man kan komme til at tænke på når man støder på et argument der benytter oversættelser af halve sætninger som definition...

Have a Nice Day ;)

 • 3
 • 5
#13 Peter D Hansen

Hvis Forbrugerombudsmanden SELV mener at den nye iPads HSDPA+ og DC-HSDPA med 21-42 Mbit/s gerne må kaldes 4G (uanset hvad andre måtte mene), hvordan kan HAN så SAMTIDIGT mene at der skulle være grundlag for et nedslag? Det er da inkonsistent.

Mon nogle journalister i øvrigt er lidt for hurtige til at hoppe på John Strands og Telias kampagne? Hvilken journalist vil minde Forbrugerombudsmanden om hans egen tidligere argumentation?

 • 0
 • 0
#15 Hans Dalsgaard Jensen

Der er vel ingen anden løsning på kirsebær-plukkeriet og de entomologiske parringsakter, end nogen (Apple?) foranlediger at ITU udtaler, hvorvidt HSPA+ og DC-HSDPA, i lighed med LTE, kan betegnes som "4G", idet ingen af dem opfylder den oprindelige "hårde" definition på 4G, og alle "... provid[e] a substantial level of improvement ..." i forhold til det oprindelige 3G. Og så må de vel være mere skarpe når det er tid til"5G"...

 • 0
 • 0
#17 Baldur Norddahl

Det er Apple selv der definerer 4G til at være LTE i annonceteksten (de skriver "4G LTE" i det med småt)...

Forbrugerombudsmanden skal sikre den almene forbruger. Som altså ikke har læst diverse GSM standarder - når den "gamle" iPad var 3G og der står 4G på den nye, jamen, så forventer man at den kan noget mere. Nogle kunne måske finde på at opgradere alene på grund af denne ekstra "feature".

Derfor er det vildledende at kalde den 4G i Danmark når den feature kun virker i USA.

 • 2
 • 1
#18 Jakob Damkjær

"Derfor er det vildledende at kalde den 4G i Danmark når den feature kun virker i USA."

Nej, fordi den nye iPad gouverner adgang til mærkbart hurtigere netværk end iPad 2 og de nye netværk har man lov til at kalde 4G. Ja der findes nyere netværk og ja de er hurtigere men på samme måde som der er en bil der er hurtigst blandt sportsvogne så gør det ikke at det kun er den hurgitste der må kalde sig sportsvogn...

 • 1
 • 2
#19 Jakob Damkjær

4G = LTE Er det virkeligt nødvendigt af have denne diskussion hver gang nogle nævner 4G ?

Nej det er ikke en diskussion og din definition er mangelfuld.

Men hvis man ignorerer det fakta at ITU (og det er trods alt dem selv forbrugerombudsmanden referere til) har defineret 4G som LTE WiMAX HSPA+ og DC-HSDPA.

At der så er nogen der gør en sport ud af at benægte det fakta ved at polimisere en lidt bred formulering, der realt set ikke er nogen tvivl om, er det der spreder mudder i vandene.

 • 1
 • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere