Forbrugergrupper beskylder Youtube for at indsamle ulovlig data om børn

Illustration: YouTube
23 forbrugerorganisationer retter fælles anklage mod YouTube. De mener, at Youtube målretter indhold og reklamer mod mindreårige, hvilket strider imod amerikansk lovgivning.

En gruppe bestående af 23 forskellige foreninger for børnerettigheder, forbrugerrettigheder og fortalere for privatlivets fred har indsendt en klage over Google, som ejer Youtube, til USA's handelskommision (US Federal Trade Commission).

De hævder, at Google bevidst overskrider børneværnslovgivningen ved at indsamle data for børn under 13 år samt målrette reklamer mod dem.

Det skriver The Guardian.

Grupperne mener, at dele af Youtube er målrettet børn under 13 år. I klagen hævder de, at Google indsamler data om, hvor børnene opholder sig, hvilket apparat de bruger, telefonnumre, samt at de overvåger dem på tværs af forskellige sider og tjenester uden at bede deres forældre om samtykke.

Det er i modstrid med amerikansk lovgivning i »US Children’s Online Privacy Protection Act«, bedre kendt som Coppa.

Illustration: Screendump / Youtube

»Google har handlet tvetydigt ved falsk at påstå i deres servicevilkår, at YouTube kun er for personer over 13 år, samtidig med at det lokkede unge ind i en reklamefyldt lejeplads,« siger Jeff Chester fra den amerikanske gruppe Center for Digital Demokrati, som er en af grupperne bag klagen.

En talsperson for Youtube understreger i et svar til The Guardian, at Youtube ikke er for børn, men at beskyttelse af børn og familier altid har været højt prioriteret af firmaet.

»Google tjener styrtende på at levere reklamer til bør og må derfor følge Coppa. Det er på tide, at FTC (handelskommissionen) holder Google ansvarlig for den ulovlige dataindsamling og reklamepraksis,« siger Josh Golin, generaldirektør ved en af børnerettighedsgrupperne bag klagen (Campaign for a Commercial-Free Childhood).

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Henriette Juul Riishøj

Jeg har fjernet Youtube fra min søns Ipad - Den gamle app (med orange ikon) kunne jeg bestemme meget mere over indholdet og derved også fjerne reklamerne. Mens ved den nye (rødt ikon) tilføjer den hele tiden nyt indhold når der er set en ting - så foreslår den automatisk noget lignede fra en anden udbyder. Også med reklamer der til tider er ret upassende (tegnefilm hvor der vises reklamer for voldelige spil eller krigsscener forinden eller inden i filmene) Derved kan jeg ikke styre hvad der er accepteret indhold - så en uskyldig tegnefilm ender med at være tegnefilm om en gravid Elsa og hvordan hun giver fødsel... Ja lidt absurd Jeg er enig i at det er nødvendigt at uddanne og skabe dialog omkring hvad der ses - men vores børn - altså 0-10 år kan ikke forstå dette og derfor bliver de udsat for indhold der ikke er sundt for dem når de som oftes ser youtube uden opsyn. Derfor undre det mig ikke at når man er logget ind i på youtube at alt hvad man ser logges og gennems .... Youtube bruges her nu kun til min personlige motion - altså yoga - og det må de gerne vide hvor meget jeg laver af og hvor ofte.....

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere