Forældre til Odders iPad-elever får kæmperegninger på apps

Regninger til forældrene på 4.000 og 13.000 kroner er blandt konsekvenserne af, at alle folkeskoleelever i Odder Kommune er blevet udstyret med iPads.

Bettina Kjær Jensen fik sig noget af en overraskelse, da hun lørdag morgen ikke kunne få sit morgenbrød, fordi hendes kort var spærret. Det viste sig, at hendes 12-årige søn var kommet til at bruge 2400 kroner i Apple Store efter at have fået lov til at købe et enkelt spil til 12 kroner. Apple Store gemmer nemlig kreditkortoplysninger. Det skriver DR Østjylland

Læs også: Guldgrube venter på udviklere: Sådan laver du apps til folkeskolen

Bettina Kjær Jensen er glad for at banken spærrede kreditkortet, men det gav problemer for hendes søn i skolen.

»De programmer, han skal bruge i skolen, er gratis og skal downloades, men det kan han ikke, for hver gang han vil downloade og dermed bruge sin apple-id, får han at vide, at det kan han ikke, fordi han skylder nogle penge. Og før han betaler de penge, kan han ikke downloade,« siger hun til DR Østjylland.

Læs også: Odder Kommune jubler over iPads til 8 millioner kroner

Hun har betalt regningen, og sørget for at lave en id-kode, som skal indtastes hver gang sønnen vil købe en app.

Regning på 13.000 kroner

Hun har hørt om to andre forældre, der har modtaget regninger på 4.000 og 13.000 kroner efter deres børn har været på indkøb i App Store.

Læs også: Store tavledag i Odder: Nu får 2.200 skoleelever deres egen iPad

Kommunaldirektør Jesper Hjort siger til Horsens Folkeblad, at de har advaret mod problemet på kommunens ipad-hjemmeside, men det er forældrenes ansvar, hvordan deres børn bruger deres iPad i fritiden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (53)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Emil Moe

Det var godt nok en sølle form for information de har givet videre. Hvis de ikke har været bedre til at informere burde de tage deres del af ansvaret. 1 brochure med hver iPad med risikoen må være minimum og de kan da vel forhåbentlig ikke stille krav til at forældrene bruger deres dankort til at hente de gratis apps??? Det må kommunen da for... selv ordne.

 • 8
 • 3
#2 Christian Nobel

Apples metoder er IMO sammenlignelige med bondefangeri, men det kan man trods alt som bevidst forbruger styre uden om ved ikke at købe produkter fra foretagendet.

Men Odder kommune har handlet fuldstændig uansvarligt ved dels kritikløs at have udleveret en så leverandørlåst ting til eleverne, og dels ved ikke meget klart at have gjort opmærksom på faldgruberne.

Hvis, og kun hvis, man overhovedet skal benytte iPads i skoleregi, så skal skolerne kunne distribuere apps uden om Apple Store (kan man det, ligesom .apk pakker på Android??), og klart gøre opmærksom på at benyttelse af Apple Store er på eget ansvar, og ikke skolerelevant.

 • 18
 • 4
#3 Carsten Hahn

Jeg er Odder forældre og havde forudset netop det problem - man kender vel sin knægt :) Jeg oprettede en konto på clickandbuy.com og knyttede den til knægtens appleID. Nu kan han kun købe for det beløb som står på kontoen - den kan ikke overtrækkes. Overførsler til clickandbuy.com sker via bankoverførsel (eller kort), så der behøver slet ikke et credit card til. Det var møgbesværligt at få apple-id'en til at godkende clickandbuy.com som betalings"middel", men det lykkedes efter en del forsøg.

 • 22
 • 0
#4 Mads Vanggaard

Hvor går græsen i DK for hvor dum IT teknisk man må være? 12 årig er kommet til at bruge... Nej, han har lavet køb til 1200kr. Hvis han ikke er i stand til at forstå hvad en "buy" eller "køb" knap betyder, så er han ikke mentalt aldersvarig.

Hvorfor er vi i DK ved, at få USA tilstande hvor vi peger fingre af andre (og sikkert snart vil have erstatning) hvis vi kan lave fejl? Hvis systemet skal tænke for os, så går det da helt galt.

 • 14
 • 21
#8 Peter von Kohl

Det kan man. Muligheden er indbygget i server-udgaven af Apples styresystem Lion og hedder Profile Manager. Den giver samtidigt simpel device management (asset management, provisioning, profiling, remote wipe).

Implementering er absolut overskuelig både teknisk og økonomisk. Det kan derfor undre lidt at det ikke er med i den samlede løsning.

 • 5
 • 0
#9 Brian Schmidt Pedersen

På den ene side har Odder kommune ikke givet god nok information, til hvordan forældrene kan sikre at deres børn ikke "misbruger" enheden. http://support.apple.com/kb/HT4213?viewlocale=da_DK#

På den anden side, så må det sgu også være forældrenes eget ansvar at sætte sig bare lidt ind i, hvad risikoen er ved at tilknytte deres kreditkort, til barnets iPad.

Det er ganske vist ikke særlig synligt, hvordan man opretter et Apple-ID, uden at skulle tilknytte et kreditkort, men det tager heller ikke mange minutter at finde ud af, men en hurtig søgning på Google eller Bing.

Personligt kendte jeg ikke til ClickAndBuy.com løsningen som foreslået af Christian Hahn, men det er da en glimrende løsning, som en slags gylden mellemvej mellem at lukke helt af for at barnet kan købe, og give frie tøjler.

 • 5
 • 1
#10 Anders Sørensen

Jeg vidste ikke at en 12 årige måtte eje et kredit kort eller optage gæld. Så efter dansk lovning har han jo stjålet et dankort og/eller må købet ophæves.

så er han ikke mentalt aldersvarig.

De er ved at hæve den kriminelle lavalder, men efter en retorik burde sænke den til 12år.

 • 3
 • 0
#12 Henrik Strøm

Nu er det sådan at man godt kan oprette et Apple ID uden kreditkort, og evt. overføre penge til det hvis der skulle være behov. Dermed kan der ikke bruges for flere penge end forældrene har overført. Det svarer til et taletidskort eller et debit hævekort, der ikke kan overtrækkes. At give Apple skylden fordi de laver brugervenlige produkter - helt ærligt! Sender forældrene også ungerne til købmanden med deres Dankort? Lidt omtanke er ikke forbudt, omend kommunen tilsyneladende kunne have informeret bedre.

 • 7
 • 9
#13 Theis Søndergaard

Endnu en historie om børn og forældre som ender i en klemme pga in-app-purchase i spil til børn. Desværre bliver modellen med gratis spil med betalt indhold inden i mere og mere udbredt, da spil-udgiverne kan se at de tjener flest penge på denne måde. Hos Fusentasterne udvikler vi spil til 1-5 årige, og har en aktiv politik om aldrig at have in-app-purchases i vores spil. Det kan godt være at vi hermed går "glip" af nogle penge, men vi mener ikke at de hører hjemme i spil til børn.

Er man endt med en stor regning kan jeg anbefale at henvende sig til Apple. Jeg har endnu ikke hørt om nogen som IKKE har fået deres penge tilbage efter en klage.

Mvh Theis Søndergaard Fusentasterne

 • 6
 • 2
#14 Jakob Damkjær

det ældgamle begreb "Stupid Hurts" kommer til sin ret.

Hvis man kobler teens og tweens sammen med sin lønkonto så er man ret meget internet inkompetent. Det er bare sørgeligt at der er så mange der er af dem.... Specielt efter den dækning som mega smash hit spillet "Smølferne" var hos tweens og teens har forældre over det ganske danske land ikke længer ret til at være overasket over at den ovenstående kombination resultere i en tom lønkonto.

Surprise... jeres kloner er nogle uansvarlige møgunger der enten ikke kan tælle sammen og eller indse af far og eller mor vil savne 12.000 kr på en måned. Deal with it, dont hate the game, dont hate the other players, hate your amazingly irresponsible kids...

PS! og køb et iTunes gave kort og lav en konto med det istedet som mennesker der benytter mere end 10 sekunder på at researche den ting (deres unger plager om som alle de andre børn har) for det er virkelig noget alle fra 10 til 60 år ikke burde ha svært ved at forstå.

PPS! der er en hel del tilfælde hvor dumme børne køb er blevet retuneret men det er en one time only deal så hvis din møgunge maksede dit kreditkort ud med smølfespillet så er det ret meget bare surt show, pay the bill you knew this could happen.

 • 5
 • 10
#15 Carsten Hahn

Søg på google med teksten "ClickandBuy and iTunes problems" - der er en god tråd til hvordan man lige får det sidste på plads mellem clickandbuy og så sin AppleID. Første halvdel af at oprette en click and buy er helt lige til. Der skal dog lige sættes lidt penge ind førend man kan tilknytte den til AppleID. Mener at mindstebeløb er kr. 200,-

 • 0
 • 0
#16 Gert Agerholm

Vi bevæger os holdningsmæssigt i en helt forkert retning. Det er ved at være normal model at pege med fingre på andre og give dem skylden, men aldrig på sig selv. Det er for mig at se ansvarsforflygtigelse.

Jeg vil ikke sige at Odder har gjort alt rigtigt, men begynd lige ved en selv når der kritiseres. Kunne jeg gøre noget andet? Kan jeg selv være (utænkeligt) selv være årsagen?

Ved ALTID at give andre skylden resulterer det i at den som skal udføre eller udvikle noget vil have livrem og seler på, bare for ikke at risikere en anklage. Og så havner vi i specifikationer i størrelsen og detaljeringsgrad som polsag. Og det ved vi jo nu hvordan det er gået.

En udbyder/leverandør skal selvfølgelig tænke sig om, men tænk ind i mellem også om "jeg" ikke kunne gøre noget andet i stedet for altid at skubbe ansvaret over på andre.

 • 6
 • 2
#17 Christian Nobel

Det er bare sørgeligt at der er så mange der er af dem.... Specielt efter den dækning som mega smash hit spillet "Smølferne" var hos tweens og teens har forældre over det ganske danske land ikke længer ret til at være overasket over at den ovenstående kombination resultere i en tom lønkonto.

Haloooo kom lige ned fra Babelstårnet!

Her er tale om at iPads er blevet udleveret til folkeskole elever, dvs. et repræsentativt udsnit af den danske befolknings børn har fået iPad - og hvor mange af dem tror du overhovedet har interesseret sig for nogle artikler omkring et smølfespil på en æbledims der ikke rager dem en høstblomst?

 • 14
 • 2
#18 Jesper Kleis

Jeg kan ikke lige se at det er Apple der er skurken her - Forældrene har koblet deres kreditkort til iPad'en og givet deres poder koden til køb.

Det er vel ikke anderledes end at give dem et kreditkort + koden, og så anklage banken for at pengene bliver brugt.

Grundlæggende er det Odder kommune der ikke har lavet en ordentlig løsning for at udrulle den nødvendige software til deres iPads - og måske ikke helt tænkt iPad strategien igennem.

 • 3
 • 5
#19 Mark Gjøl

... Anmeldt, sorry.

Som jeg ser det, så skal der slet ikke bruges et kreditkort for at bruge tabletten i skolen. Det er kun blevet blandet ind fordi ungerne ville have EKSTRA software (spil) på deres ipad. Dette har slet ikke noget med skolen at gøre og alt med dumme forældre at gøre.

 • 5
 • 4
#20 Christian Nobel

Dette har slet ikke noget med skolen at gøre og alt med dumme forældre at gøre.

Hvor må det være dejligt at være så klog!

Det kan godt være du kan tale nedladende om nogle af forældrene, og det kan godt være deres viden om emnet er begrænset, men husk på at iPads'ne er blevet udleveret til børn i FOLKEskolen, hvor mange af forældrene er det man kalder helt almindelige mennesker, der nok godt kan går på internettet til husbehov osv, men som på ingen måde ellers har noget forhold eller viden omkring faldgrupperne ved Apple Store.

Jeg synes det er en utrolig arrogant holdning at lægge for dagen, og udtryk for en foragtelig afstand til en stor gruppe af mennesker her i landet.

Som jeg også tidlige har skrevet så kan ellers mene hvad man vil om Apple og deres forretningsmodel, men her er tale om at der er blevet påduttet iPads til en lang række mennesker (vel ca. 90%) som ikke selv aktivt ville have købt et produkt fra Apple.

Den helt store synder er ikke Apple (så kan man lide dem eller ej), men Odder kommune der slet ikke har haft nogen som helst forståelse for konsekvensen af deres handlinger.

 • 10
 • 2
#21 Deleted User

Tjae, den pegefinger sidder da for enden af en arm på en der endnu ikke er blevet 8, undskyld mig. Nu er systemer ikke bedre end dem der laver dem og 12 årige knægte med en blærerøvs artefakt som sådan tingest er, kan ikke fortænkes i at hive hjem på enheden, hvis muligheden er der. Så den 12 årige er ikek skurken her - det er kommunen og enhedsleverandøren. Da enheden er leveret af kommunen og skal bruges til undervisning, er sagen jo ganske klar: Leverandøren skal spærre enheden for andet end den software, som kommunen stiller til rådighed. Simple my dear Watson...

 • 4
 • 2
#22 Henrik Bendtsen

...hvorfor de skal installere ekstra (spil) på disse devices. Hvis vi på mit arbejde får udleveret en mobil eller PC til arbejdsbrug, så skal vi svare multimedie-skat (eller hvad det nu hedder for tiden), hvis vi anvender 'dimsen' privat. Hvad skal teenagere så? (eller deres forældre, da det jo åbenbart er dem, der køber via deres kreditkort??!!) --> Men det er vel arbejdsgiveren (skolen), der skal tilbageholde skatten/afgiften i lønnen. Det er vist administrativt ikke en nem sag, når man ikke får løn udbetalt :-)

 • 2
 • 0
#23 Mark Gjøl

Hvor må det være dejligt at være så klog!

Din argumentation kan man bruge om alt hvor en smule omtanke havde været på sin plads. Hvor må det være dejligt at være så klog at vide, at man ikke skal tørre sin hamster i microen. Hvor må det være dejligt at være så klog, at man skal passe på at ens søn ikke kaster sig ud fra ottende sal, overbevist om at han kan flyve, bare fordi han har fået en superman-kappe.

I mange tilfælde - inklusive dem hvor forældre giver deres poder frit spil på bankkontoen - synes jeg bestemt at alt ansvaret ligger hos forældrene til at tænke sig om. Jeg har mange gange grinet af sindssyge advarsler målrettet amerikanske forbrugere, så producenten ikke kan blive sagsøgt. Det skræmmer mig, at der opfordres til den samme hoved-under-armen-mentalitet i Danmark.

 • 4
 • 6
#24 Mads Vanggaard

Som andre har skrevet - hvis du giver guldklumpen adgang til at bruge dine penge, så lad være med at pege fingre af banken, Sony, Apple eller Google i det tilfælde at en kommune giver Android baseret tablets til børn.... Hun taster sit kreditkort data ind i systemet, hun vælger aktivt at gemme koden for køb - hun tænker aldrig, hvordan sikrer jeg nu at han ikke kan købe mere end det spil? Dernæst vælger han aktivt at svare OK til "vil du købe XYZ"... Folk der gemmer sig bag predikater som alm. folk, generelt uviden om IT eller lignende - de hører hjemme i Nordkorea hvor andrer tænker for dig eller i USA hvor du kan blive rig på at undgå at tænke. Oscar Wilde skrev “A man who does not think for himself does not think at all.” Det holder stadig...

 • 3
 • 6
#25 Jesper Poulsen

Hun taster sit kreditkort data ind i systemet, hun vælger aktivt at gemme koden for køb - hun tænker aldrig, hvordan sikrer jeg nu at han ikke kan købe mere end det spil?

Det må være rart at være så elitær. :-(

Der findes stadig danskere der skal have hjælp til at bruge netbank og email. Du er tydeligvis en af dem der mener, at folk selv må rode rundt med, at de ikke forstår sig på IT. Flot.

 • 6
 • 4
#26 Brian Schmidt Pedersen

Det er ikket et spørgsmål om at være elitær eller dårlig til IT. Det er et spørgsmål om, at hvis du udleverer dine kreditkortoplysninger, uden omtanke, så kan du ikke anklage andre for at have misbrugt oplysningerne.

Hvis du havde givet dine børn dankortet og pinkoden, uden i det mindste at give formaninger om at de ikke måtte bruge det uden først at spørge om lov, hvem vil du så anklage?

Vil du anklage din bank, for ikke at fortælle dig, at det er dumt at udlevere oplysningerne til andre?

Eller vil du anklage dit barn, for at have misbrugt din tillid, selvom dit barn måske kun er 8 år, og ikke har den samme opfattelse af misbrug og priser som en voksen?

Eller vil du anklage dig selv for at have været (beklager udtrykket) dum nok til at tro at dit barn har nok sans til rent faktisk ikke at lige købe en fed ny XboX og nye spil osv. osv.?

Der er flere og flere, som andre har skrevet, der ganske enkelt bare vælger at lægge ansvaret fra sig, med en undskyldning om at de var uvidende. Men de personer der gør det, er jo ikke mere uvidende end at de ved at man kan hæve penge på et kreditkort, hvis man har oplysningerne til det.

 • 4
 • 2
#27 Kasper Reindahl Rasmussen

er det bare mig eller når en folkeskole unge, kan bruge 13000 kr uden at tænke sig om, så har forældrene fejlet godt og grundigt i deres opdragelse af ungen.

odder kommune har da helt sikkert heller ikke tænkt det hele igennem godt nok, men ansvaret ligger dog hos forældrene når de ikke kan holde styr på deres unger.

 • 5
 • 2
#28 Baldur Norddahl

Det er vel ikke anderledes end at give dem et kreditkort + koden, og så anklage banken for at pengene bliver brugt.

Jo, det er helt anderledes. Det er køb uden besiddelse af kortet! Dem der laver løsninger, hvor kortdetaljer gemmes så at køb kan gennemføres uden verifikation af kortbesiddelse, må også acceptere risikoen. Risikoen er at købet ikke er gyldigt.

Nu bruges pinkoden slet ikke ved internetkøb. Finder ungen selv kortet og taster oplysningerne ind, ja så er det bare ærgerligt for sælger. Købet er ikke gyldigt. Det er en risiko alle forretningsdrivende løber når man accepterer kreditkortbetaling på nettet. Hvis en forretning ønsker større sikkerhed kan forretningen benytter metoder som 3D-secure - har Apple valgt det? Hvis ikke, så er de selv uden om det.

 • 3
 • 0
#29 Per Erik Rønne

Hun taster sit kreditkort data ind i systemet, hun vælger aktivt at gemme koden for køb

Nu har jeg så selv en iPad (og en iPhone og iPod Classic samt MacBook), så jeg kender udmærket systemet.

For at købe noget i App Store (eller Mac App Store med Mac-applikationer eller iTunes Store, med musik) skal man logge ind på sin apple-konto, og for at logge ind der skal man bruge det alfanumeriske løsen, man selv vælger.

Selve løsenet gemmes som sådan ikke på enheden; det skal man have i hjernen. Det er dog sådan at når man har foretaget et køb er der et stykke tid (et minut?) et åbent vindue, hvor løsenet ikke kræves.

Men der har gvet ikke været tale om et sådant 'åbent vindue'; far eller mor har simpelthen skrevet løsenet ned så deres pode altid kunne bruge det.

Forældrene må da vel være i 40erne, og for de flestes vedkommende have erfaring med køb af musik til iPods.

Det disse forældre har gjort svarer til at have sendt deres 12-årige børn til Fona, med dankort + den firecifrede PIN-kode. Ja, værre endnu, for i Fona ville ekspedienten nok undre sig over et barn der køber på dankort, og endda til store beløb.

På en iDevice, eller en Mac eller i iTunes på en Windows-maskine, er der simpelthen ingen menneskelig kontrol.

 • 2
 • 6
#30 Carsten Hahn

Men der har gvet ikke været tale om et sådant 'åbent vindue'; far eller mor har simpelthen skrevet løsenet ned så deres pode altid kunne bruge det.

Jeg er ret sikker på at du har misforstået det som er sket. "Far og Mor fra Odder" har sandsynligvis ikke et apple-ID - det har deres pode (hvis han/hun er under 13 har forældrene hjulpet med at få det). Dvs. at poden har apple-id password'et - ellers kan poden jo ikke downloade de ting han skolemæssigt skal bruge. Det som de pågældende forældre så har gjort grueligt galt i denne situation er at tilknytte deres eget creditcard til podens apple-id - og så er det at det går galt. De gjorde det formentlig i god mening - knægten må da gerne købe det der "lille" spil til kun 6 kr. De er bare ikke klar over (typisk) at indtastning af creditcard oplysninger på en apple-ID giver fremtidig mulighed for køb ad libitum. Jeg er i 40'erne og jeg har aldrig selv købt noget til en iPad, iPod, iPhone eller andet iPxxxx. Simpelthen fordi jeg ikke selv ejer et apple produkt.

 • 7
 • 1
#31 Per Erik Rønne

@Carsten Hahn,

De har altså i så fald tilknyttet deres eget kort til deres barns Apple-ID, hvilket man naturligvis aldrig må.

Står oplysningerne i artiklen ellers til troende (hun har 'hørt om' to andre forældre der har været ude i det samme), har der været problemer med i alt tre børn ud af 2200 børn i alderen 6-18 år (0,-10. klasse). Mindre end en ud af 700. Man kunne formode at selv om der havde været givet en brochure med advarsler ud til forældrene, havde det ikke kunnet forhindre det der er sket.

I min familie ved jeg, at fædrene nok kører med deres egen Apple ID på børnenes iDevice. Men børnene kender intet til løsenet, og når der købes noget hjem til barnet på dets iDevice, får barnet først igen rådighed over enheden, efter at der er gået tilstrækkelig lang tid efter købet til at 'vinduet' er lukket.

På den måde deler hele familien i øvrigt også musik og applikationer. Som Gyldendals Røde Ordbøger til 199, til engelsk og (fra 7. klasse) til tysk.

 • 1
 • 0
#32 Jesper Poulsen

Det er et spørgsmål om, at hvis du udleverer dine kreditkortoplysninger, uden omtanke

Hvis man ikke ved hvordan systemet fungerer, så kan man næppe kalde det "uden omtanke". Hvis der kræves yderligere "skoling" eller uddannelse i brug at systemet, så er det altså ikke brugeren der fejler.

Og default er altså fri adgang.

Det kan aldrig være brugerens skyld, at systemet er sat op til fri adgang som udgangspunkt. Det er udbyderen der fejler - stort!

 • 4
 • 2
#33 Jesper Poulsen

I min familie ved jeg, at fædrene nok kører med deres egen Apple ID på børnenes iDevice. Men børnene kender intet til løsenet, og når der købes noget hjem til barnet på dets iDevice, får barnet først igen rådighed over enheden, efter at der er gået tilstrækkelig lang tid efter købet til at 'vinduet' er lukket.

Er det nogle råd og retningslinier der ligger offentligt til skue for enhver som måtte komme i besiddelse af et iDevice eller kræver det en IT-kyndigs paranoia at udtænke?

Hovedparten af familien Danmark er ikke IT-kyndige. De er allerhøjst IT-brugere.

 • 1
 • 1
#34 Per Erik Rønne

Men en iPod er vist i dag allemandseje, og det er jo dens Apple ID med eventuelt tilknyttet kreditkort der bruges.

Jeg ved i øvrigt ikke hvordan kommunens iPads er sat op. Med nødvendige apps præinstallerede og muligvis med elevernes egne egne Apple IDs uden tilknyttet kreditkort?

Hele Apple ID systemet trænger til en opgradering, så brugere kan køre med fælles applikationer for eksempelvis et firma eller en skole, også uden udviklingslicens (som koster $100 per 100 brugere per år).

 • 1
 • 5
#37 Deleted User

Der er så mange som hylder det frie valg. De vil have fri adgang, selv vælge hvad de vil kunne gøre med hvad som helst og hvornår det passer dem.

Der intet odiøst i at have sådanne ønsker og holdninger, men når vedkommende så får en lussing på grund af en kvajert, så skal vedkommende ikke beklage sig over, at andre ikke har fortalt hvad eller hvordan det skulle gøres.

Frihed forudsætter man tager ansvar og især at man selv tænker konsekvenser på ens handlinger.

Ellers har det ikke meget med frihed at gøre.

Så som andre har påpeget - tag selv ansvar for hvad man gør og lad være med at forsøge at finde syndebukke alle andre steder end hos en selv.

Der er iøvrigt ingen som har sagt, at ansvar er enkelt at administrere.

 • 3
 • 2
#38 Kurt Brixen

Det ser ud til på Odders hjemmeside, http://odder1t1.com/2011/12/28/1-2-3-4-5-klar/ at elever og forældre er vejledt i at oprette et AppleID UDEN betalingskort tilknyttet. der er endda en video fra december, der viser det - http://youtu.be/wY6bWr5kbFw

De forældre, der bagefter har tilknyttet et betalingskort til kontoen, har så ikke været klar over at der er nogle spil, der udnytter kortet til dyre in app køb.

Det synes jeg ikke man kan klandre Odder kommune.

 • 8
 • 0
#39 Per Erik Rønne

@Kurt Bixen,

Jeg lægger direkte mærke til følgende formulering på Odder Kommunes vejledning:

=

Du bliver nu bedt om at udfylde betalingsmetode mm. Vælg “None” og udfyld resten af felterne.

Jeg lægger også mærke til at man kun kan komme igennem 'systemet' ved at angive et løsen.

På den måde er det i sig selv ligegyldigt om vi taler om in-app køb, eller køb af nye applikationer. Selv er jeg stødt på app-priser på op til knap 3.000 kroner; der var her tale om software til adgang til store databaser til erhvervslivet. Som ville være totalt uanvendeligt for såvel skolebørn som deres forældre.

@Jesper Poulsen & Peter Strecker

Det er da rigtigt at der er nogle der bruger mpg-afspillere af andet mærke end Apple, eller bruger deres smartphone til musikafspiller. Sidstnævnte kan så være en iPhone, som bruger samme system som iPod.

Bruges en Android kan jeg dog ikke forestille mig andet, end at de må gøre brug af en tilsvarende musik-butik, som den Apple har. Uden en sådan kan deres enhed kun indeholde musik fra de CDere de i forvejen har (evt lånt), eller piratkopier hentet ned fra nettet.

 • 0
 • 4
#40 Jakob Damkjær

at elever og forældre er vejledt i at oprette et AppleID UDEN betalingskort tilknyttet.

Som sagt "Stupid Hurts"... så forældrene var underrettet om det... så alle dem der ovenover har skrevet at Hr og Fru Danmark (eller Hr og Fru Odder hehe ;) ikke har nok almen fornuft til at undgå at blive blanket af af deres unsvarlige møgunger, kan hermed spise en god gang kragesuppe eller hattestuvning... enjoy.

Desuden svar til den der skrev noget om at Apple ID skulle moderniseres så skoler kan ha deres egne Apple IDs....

Fra ovenstående link... "LOG UD AF SKOLENS APPLE ID" Så det er muligt og det benyttes...

Ved det ikke men mon ikke også det blokere for at de apps som poderne har instaleret på deres egen iTunes konto (i ved dem som ikke uforsigtige forældre opretter UDEN betalingskort tilknyttet) ikke kan åbnes mens man er på skolens AppleID... For det er ret nemt at bytte app men man skal være ret fingernem hvis man lige skal bytte app (til app store) ændre konto og bytte app til den app man burde ha været i... vel at mærke inden lærerens falkeblik har fanget et glimt at Tiny Wings eller Angry Birds...

 • 1
 • 6
#43 Martin Lohse

Jeg har næste lige købte en iPad til min 6 år søn og mig, jeg fik et godt trick af manden i butikken køb et iTunes gavekort. Du får det du giver, det koster ikke ekstra, jeg købte et til 150 kr. og det fik vi meget glæde af.

Min søn på 6 år ved ikke hvad han trykker på endnu, han kan læse lidt men... Nu kan han ha en masse sjov med sin iPad og jeg er sikker på ikke at få en stor regning.

 • 2
 • 0
#44 Jørgen Henningsen

Jeg har næste lige købte en iPad til min 6 år søn og mig, jeg fik et godt trick af manden i butikken køb et iTunes gavekort. Du får det du giver, det koster ikke ekstra, jeg købte et til 150 kr. og det fik vi meget glæde af.

Jeg er chokeret over Apple's prætentiøse forretningsmetoder. Hvorfor i hulen skal man overhovedet deponere kredit kort nummer, 150kr eller noget som helst andet for at få lov til at hente en gratis app. fra deres app. store. Hvis jeg går ind i en forretning og køber en ipad, så er der ingen som prikker mig på skulderen og fortæller at man skal deponere sin sjæl hos all mighty Steve Jobs før man får adgang til kingdom come.

 • 2
 • 2
#45 Jakob Damkjær

Og du må ha en økse at slibe, det er bare et ordsprog der er kort og passer ret godt på situationen.

Og hvis der var brugt undervisningstid på at opsætte de små poders iTunes kontoer så havde det være indoktrinering og spild af undervisningstid. For der er ikke behov for at de små får en iTunes konto for at bruge iPaden i skolen...

 • 0
 • 3
#46 Jakob Damkjær

Prøv at læse det du kommentere på før du kommentere.

Det var bare et godt tip til at undgå at benytte ens kreditkort men stadigvæk give de små adgang til de betalte apps... Og jeg har været Apple bruger hele mit digitale liv på nær min amiga 500, og er endnu ikke blevet presenteret for en kontrakt der skulle underskrives i blod, så jeg vil mene at snakken om at betale med immaterielle naturalier er lidt overdrevet og det sted ipaden blev købt blot yder god kundeservice...

 • 0
 • 4
#47 Hans Schou

Birger Nielsen

Der er iøvrigt ingen som har sagt, at ansvar er enkelt at administrere.

I min optik handler hele dette iPad-noget om bondefangeri. Jeg er helt enig i at man skal tage ansvar for sig selv, men alt hvad Apple har med at gøre handler om bondefangeri.

Og så er der nogen unger der har brugt kr 2400 på immaterielle ting. Pengene skal bare føres tilbage, for der er ingen der har lidt noget tab ved det. Sælgerne har handlet i ond tro.

 • 2
 • 0
#48 Tove Pedersen

Jeg er chokeret over Apple's prætentiøse forretningsmetoder. Hvorfor i hulen skal man overhovedet deponere kredit kort nummer, 150kr eller noget som helst andet for at få lov til at hente en gratis app.

Det er ikke nødvendigt at opgive nogen form for betalingsmiddel ved oprettelse af en Apple ID. Det eneste det kræver er en hvilken som helst email adresse og fødselsdato. Derefter kan du uden problemer hente gratis Apps.

 • 0
 • 0
#49 Tove Pedersen

Jeg har vært ved at se hvordan der kan være tale om bondefangeri, da der er en lang række af muligheder for at undgå den her slags.

 1. Du behøver ikke binde et kreditkort til din konto.
 2. Der findes gavekort.
 3. Der findes mulighed for månedlige "allowences" netop til børn og unge.
 4. Du kan slå in App purchase fra
 5. Du kan kræve at der altid skal bruges kode ved køb med det samme.
 6. Du kan helt slå muligheden for at købe Apps fra.

At nogle forældre så alligevel vælger at indtaste deres kortoplysninger og give barnet koden til kontoen, det må altså være forældrens ansvar.

 • 0
 • 0
#51 Erik Martino Hansen

Jeg har vært ved at se hvordan der kan være tale om bondefangeri, da der er en lang række af muligheder for at undgå den her slags.

Jo men det er jo ikke standardindstillinger. Dermed er det først noget man kigger på efter det er gået galt.

Det kan ikke passe at fordi man køber et spil til sin knægt, så kan han lænse ens tegnebog for tusinde af kroner.

Der er et eller andet galt med brugervenligheden her, de er jo ikke de første der er faldet i.

 • 2
 • 0
#53 Thomas Roth

En ting og vi kunne have undgået denne problemstilling: in-app purchase slået fra som standard. Indtil dette sker samt at der kommer andre implementeringsmetoder er denne ikke helt skole-parat. Det næste der kunne komme er en trojaner på skolens netværk pga. Jailbreakede enheder.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere