Forældre overvåger børn på mobilen: Som at skyde en chip i nakken på dem?

GPS-overvågningsprogrammer til børns mobiltelefoner vinder frem hos danske forældre. Vildt grænseoverskridende, mener Børnerådet.

Overvågningssoftware til mobilen er et hit hos danske forældre, der gerne vil holde et vågent øje med podernes gøren og laden i det daglige, skriver jp.dk.

For eksempel er det danskudviklede forældrekontrolprogram MyMobile Kids Protection fra MyMobile Security blevet downloadet omkring 8.000 gange på en måned.

Programmet gør det muligt at spore børnene via den indbyggede GPS i telefonen. Men forældrene kan også blandt andet også få adgang til at læse børnenes e-mails og sms'er, spærre Facebook-adgangen eller blokere for udvalgte telefonnumre.

Dermed kan programmet gøre forældrene mere trygge i forhold til at slippe børnene løs i virkelighedens verden, mener firmaet bag programmet.

Men hos Børnerådet er man ikke så overbevist om glæderne ved forældrekontrolprogrammerne:

»Det er vildt grænseoverskridende, at man som barn ikke har lov at have noget, der ligner et privatliv, som er alderssvarende. At installere et GPS-overvågningsprogram på sit barns mobiltelefon er for mig at se en human udgave af at skyde en chip i nakken på det - akkurat som vi gør med vores hunde,« siger formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen, til jp.dk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Cristian Ambæk

Jeg har selv en knægt på 2 år, og jeg kunne sagtens selv finde på at give ham et skud i nakken med en chip for gps sporing (hvis det er sikkert, økonomisk tilgængeligt og alle de sikkerheds foranstaltninger).

Tænkt f.eks på den far, hvis datter var offer for amager manden. Så tragisk som det var så

1 hun var omkring 100meter fra sit hjem (hvis jeg husker rigtigt).
2 Hun fik ringet til sin far men kunne ikke få hjælp før samtalen blev afbrudt.

Faren var i sit hjem, og tænkt hvis han kunne have set på sin telefon hvor hans datter var, ud fra hendes gps chip i hendes telefon.

Eller tænkt hvis han igennem et program kunne vise andre personer i området, at hun var i problemer. Og de på et kort kunne se hvor hun var i problemer, jeg ville da have hjulpet hende. Og her ved jeg godt hvad konsekvensen for personlig sikkerhed kunne være.

Indenfor grænser og med sikkerhed for at andre du ikke ville have kan spore dit barn, så syntes jeg det er fint. Også for voksne.

 • 2
 • 10
#2 Michael Lykke

Vi kan altid finde eksempler på personer der har været uheldige og støde på de forkerte mennesker i livet, men det hjælper ikke noget at vi alle lader os skræmme fra at deltage i livet. Det er IKKE løsningen at introducere overvågning allerede fra den tidlige barndom... Tværtimod er det bare med til at udbrede det totalt overvågnigns-samfund og det er en fandens skræmmende tanke! Langt mere skræmmende end tanken om at der er en mikroskopisk chance for at man kan blive bortført eller lign.

Og hvis vi skal argumentere for at det er ok med total overvågnign fordi vi MÅSKE kan undgå et par enkelte situationer så er der jo ingen grænse for at argumentere for at vi alle bliver skudt med en chip fra fødslen af.

Nu må man sku til at få styr på sin frygt og acceptere at det er naturligt at bekymre sig om sine børn men at der intet godt komme ud af at overvåge dem og kvæle dem med frygt!

 • 13
 • 1
#3 Jimmy Frydkær Dürr

Det her grænser til det mest vanvittige, der nogen sinde er blevet søsat. Værre end "1984"

For mig at se handler det i højere grad om at være "rigtige forældre", der altid ved hvor puderne er, hvad de laver, og hvad de skriver. Sygt. Mage til ansvarsforflygtigelse skal man godt nok lede Universet igennem længe for at finde.

Det her handler i lige så høj grad om at forældre nu, i endnu højere grad, vil fraskrive sig ansvaret for at opdage børnene på fornuftig vis. De kan jo bare tage den med poderne, når de træder ved siden af.

Hvilken ret har forældre til at snage i børnenes private mails og sms'er? Regner de selv med, at de får mere styr på de unge af den grund? Det nærmer sig vist topmålet af selvbedrag at bilde sig selv det ind.

Tak skæbne jeg er glad for at mine børn ikke kunne blive udsat for den slags da de var små. Dengang bruge man fornuftig opdragelse for at undgå, at børnene kom "på afveje". De ord og begreber er sjældne i dag. Desværre.

 • 7
 • 2
#4 Anonym

De tracking apps kan være en god ide hvis man begge er enige om at bruge dem, og hvis børnene selv kan slå det fra.

Det kan være rigtig praktisk hvis man er et sted henne hvor ungerne render rundt selv, men måske ikke helt bemærker hvor de er henne, så kan det være rart at man som forældre nemt kan finde frem til dem (Legoland, Djurssommerland osv).

Men det skal ikke bruges som kontrol over ungerne, for de skal også have lov til at være steder for dem selv og have lov til at have hemmeligheder, på samme måde som vi selv havde det da vi var børn.

 • 3
 • 1
#5 Jacob Nordfalk

Mit indspark her må være at bare fordi man kan gøre noget behøver det ikke betyde at man bør gøre det.

Hvis man installerer muligheder for overvågning i sine børns (eller koners!) telefoner skal man fortælle hvad man kan og aftale hvordan og under hvilke omstændigheder man kunne finde på at bruge det.

Jeg overvejer da at installere f.eks. Prey på min knægts telefon. Mest fordi han godt kunne komme til at miste sin elskede playstationtelefon (Xperia Play) og det kunne være rart at finde den igen.

Men gør jeg det, så skal han selvfølgelig vide det så han kan slå det fra og så han kan sørge for at have sine helt egne hemmeligheder et sted jeg ikke kan snuse, hvis han føler behov for det.

Jeg tror i øvrigt også det er ulovligt ikke at informere om den slags?

 • 4
 • 0
#7 Rasmus Rask
 • 2
 • 0
#8 Bjarne W. B. Petersen

Principielt er jeg imod enhver form for overvågning (af mig ;-)).

Men jeg tænker også at "chip i nakken" også kan bruges til at give børn større frihed/ansvar. Det er i de situationer hvor vi i forvejen overvåger dem som høge - der ville nogle af dem kunne varetages af "chippen". Derudover åbner det også op for at børnene kan deltage i aktiviteter vi ellers ville sige nej til, fordi vi ikke ville kunne overvåge dem.

 • Bjarne
 • 0
 • 1
#9 Cristian Ambæk

Ved at læse nogle af de første kommentarer, så lyder det som at flere har en panist tilgang til emnet omkring GPS chippe i mennesker (samt gps sporing via andre enheder). Og fejer det af ved at skrive en masse nonsens.

Af hvilke grunde skulle man ikke bruge en teknologi som GPS til at finde mennesker i forskellige nødsituationer. På havet, fly styrt, laviner, jordskælv, tsunamier, bil ulykker, tog ulykker, bygninger der falder sammen, børn der bliver væk i skoven, mm.

Personligt ser jeg teknologien som en positiv retning (chip sporing og ikke afluring af privatliv som sms, mms, email mm) og jeg kan da kun håbe at der ville komme mere af dette. Selvfølgelig er der nogle problemstillinger som der skal tages hånd om, men det som Michael og Jimmy skriver, er jo lige til at smide ud af vinduet.

Der er masser af positive elementer, men hvis man fokusere udelukkende på de negative så er det klart at man får en negativ holdning.

 • 1
 • 3
#10 Jimmy Frydkær Dürr

@Christian Ambæk

Har du lyst til at leve i et samfund, hvor vi har så meget overvågning, at du ikke skal tænke selv fortæller det vist mere om din grad af dovenskab og uvilje mod at tænke selv, end det fortæller om andres ulyst til at leve i et sådant samfund.

Og hvis nu du lader mig have min mening, så lader jeg dig have din. Du er alligevel ikke stor nok til at dømme mig.

 • 3
 • 1
#12 Johannes Aagaard

Børn under 10-12 år har intet som helst fornuftigt at bruge en smartphone til - basta. For der er rigeligt med langt mere udviklende "værktøjer" til rådighed, som udvikler børnenes motorik, begavelse og åndelighed i langt højere grad. Og hvis man som forælder kunne ønske sig at sætte sporingschips i nakken på sine børn, så er man ganske enkelt uegnet som forælder og burde have anskaffet en hundehvalp i stedet. (Det næste ønske ville vel blive at man kunne anvende de allerede indopererede chips som tasere.)

Forældre, der i al hemmelighed installerer sporingsapps på ungernes smartphones og som kontrollerer ungernes sms'er og telefonkontakter, har jo alligevel ikke karakterstyrke nok til at undlade at konfrontere deres børn, hvis børnene tillader sig også at have de hemmeligheder; noget som alle raske og sunde børn naturligvis også har. Forældrene vil derved entydigt signalere mistillid og skabe mistro og fortielse i forhold til de sager, hvor det virkelig gælder. Men hvor barnet ikke kan stole på sin forælder.

Al den tid disse ikke-forældre bruger på kontrol af deres unger, skulle de i stedet bruge sammen med børnene. Eksplosionen i antallet af børn med adfærdsproblemer og børn på psykofarmaka, taler simpelthen sit helt klare sprog og dækker oftest over for ringe eller helt manglende opdragelse fra forældrenes side - og ikke at der er behov for flere apps.

 • 4
 • 0
#13 Cristian Ambæk

@Jimmy

Det havde intet med

For mig at se handler det i højere grad om at være "rigtige forældre", der altid ved hvor puderne er, hvad de laver, og hvad de skriver. Sygt. Mage til ansvarsforflygtigelse skal man godt nok lede Universet igennem længe for at finde

at gøre.

Og det har intet med

Har du lyst til at leve i et samfund, hvor vi har så meget overvågning, at du ikke skal tænke selv

at gøre.

Det har noget med mulighederne at gøre. Og selvfølgelig kan man bruge GPS chips og sporing generalt til mange positive ting.

Kan heller ikke se at man skulle blive konstant overvåget fordi man har en GPS chip i kroppen. Måske har du har set Enemy Of The State for mange gange. Beware, because they are out their........waiting for your signal........Jimmy.

 • 0
 • 3
#14 Jimmy Frydkær Dürr

Jeg behøver ikke se film for at danne egne meninger. Det er jeg fuldt ud i stand til at gøre ud fra egen livserfaring. Den samme erfaring som fortæller mig, at GPS i udstyr beregnet på kontrol er en dårlig ide. Lige så dårlig en ide som at modargumentere med et citat fra en film uden hold i det virkelige liv.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere