Forældre kan nu få børns identitet slettet fra udskældte trivelsmålinger

Illustration: Undervisningsministeriet
Undervisningsminister Merete Riisager(LA) åbner nu for at forældre kan få anonymiseret børns data i trivelsmålinger fra 2015-2017.

Selvom forældre fik at vide, at folkeskolens trivselsundersøgelse er anonym, så har ministeriet alligevel gemt svarene sammen med CPR-numre i tre årlige målinger fra 2015 til 2017.

Læs også: Følsomme persondata fra trivselsmåling i folkeskolen gemt ulovligt

Men nu skal det være muligt for forældre at få fjernet sine børns identitet i de tre målinger. Det skriver undervisningsminister Merete Riisager(LA) i en cirkulæreskrivelse, som er offentliggjort i dag.

Ifølge loven har Styrelsen for IT og Læring indtil nu ikke haft mulighed for at imødekomme forældre, der ønsker at få deres børns trivselsbesvarelser fra tidligere gennemførte målinger slettet.

Anmod om anonymitet

Dele af vejledningsmaterialet for undersøgelsen har fejlagtigt lovet forældre og børn, at besvarelserne var anonyme. Derfor har undervisningsministeren nu besluttet at give mulighed for, at forældre kan bede om at få børnenes data anonymiseret.

»Det er vigtigt for mig, at vi som myndigheder værner om borgernes data. Det er mit ansvar som minister, at der er tryghed og tillid, når vi indsamler oplysninger om elever. Derfor giver vi nu mulighed for, at forældre kan anmode om anonymitet for deres børn i trivselsmålingerne,« siger undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Læs også: Styrelse bag elevundersøgelse: Vi mente ikke anonym i persondata-retslig forstand

Ministeriet forventer at opsætte et system inden udgangen af april, som forældre kan bruge til at anmode om denne anonymisering. Muligheden for at bede om at få fjernet barnets identitet fra trivselsdatabasen består frem til 3. august.

»Ifølge folkeskoleloven er det ikke muligt at slette de indsamlede data. Det skyldes blandt andet, at målingerne er gennemført lovligt, uanset at dele af vejledningsmaterialet har været upræcist. Undervisningsministeriet vurderer dog, at det ud fra dataetiske principper er muligt at give forældrene en tidsafgrænset mulighed for at anmode om at få data fra målingerne anonymiseret,« skriver Undervisningsministeriet i pressemeddelelsen.

Læs også: Omstridt trivselsmåling: Nu kan eleverne deltage anonymt og på papir

Senest har Styrelsen for Læring og IT givet mulighed for at undersøgelsen fremadrettet kan besvares anonymt, også i den forstand af ordet, som benyttes i persondataloven. Det sker ved hjælp af et papirskema.

Læs også: Styrelse nægter at slette ulovligt indsamlet trivselsdata

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ebbe Hansen

Det her burde - som minimum - være en opt-in, altså at forældrene skal give deres tilsagn, hvis de fortsat ønsker deres børns CPR gemt sammen med svarene. Og hvis en lovgivning står i vejen for at undervisningsministeren kan opføre sig anstændigt, så må hun jo i gang med at få ændret loven.

 • 16
 • 0
#4 Anne-Marie Krogsbøll

... at få at vide, hvem der har fået adgang til disse data, og til hvilke projekter? Bruges de virkeligt kun til "skoletrivsel", eller slipper data også ud til andre forskningsprojekter, såsom sundhedsforskning/industriforskning, og sørger man for sletning alle steder, hvor disse data er brugt til projekter?

Personligt ville jeg ikke stole på nogen sletning, før jeg selv personligt har tjekket det i alle led. Og det bliver nok vanskeligt at komme til...

 • 14
 • 0
#5 Albert Nielsen

at børnene først deltager under falske forudsætninger, med løfte om anonymitet, og at forældrene derefter separt skal tigge om at de data, som er anvendt ulovligt, skal anonymiseres.

Evner undervisningsminister Merete Riisager ikke at forstå, at alle ulovlighederne skal straffes og at samtlige de data, som er afgivet under falske forudsætninger, skal anonymiseres eller slettes?

 • 11
 • 0
#6 Finn Christensen

Evner undervisningsminister Merete Riisager ikke at forstå..

Jo da, hun burde være ekspert. Cand.mag.pæd fra 2003 og i folketinget fra 2005 både først hos de Radigale og så løb hun over til LA .

Uddannelsen siger, at hun har faglige forudsætninger.. burde forstå både børn, unge og deres forældre, så ministeren handler mod bedre vidende (det faglige) og dermed i nogle andres interesser.

Der må være nogle meget skumle "big data" og register sammenkørsels bisser tæt ved regeringen[1] , måske vennerne i DI eller lignende, der tror at maskiner er verdens frelse, da de ved alt, kan alt, data i maskiner tager aldrig fejl, og maskiner siger ikke en imod og de skal ikke have fri i tide og utide ;) altså den sorte skole om igen.

[1] nej ingen af de 179 itAnalfabeter aner hvad der er op eller ned i faget. Denne regering er på itfronten lige så håbløs og lige så ringe som forrige.

Tænk blot på Margrethe Vestager og Trine Bramsen mfl., der hærgede den statslige it i forrige regering, med evalg, splittede itstyrelser mfl. i småstumper mm :( evalg ..https://www.version2.dk/artikel/brancheforening-bakker-forsigtigt-op-om-... evalg ..https://www.version2.dk/artikel/margrethe-vestagers-svar-til-laeserne-om... evalg ..https://www.version2.dk/blog/derfor-skal-vi-afproeve-e-valg-50341 12 mia. statslig itSovs(tm) ..https://www.version2.dk/artikel/regeringen-vil-spare-12-milliarder-med-m...

 • 3
 • 2
#7 Jakob Skov

Problemet er komplekst. Det starter i oplæget til loven à 2014: https://www.uvm.dk/-/media/filer/uvm/aktuelt/pdf14/140620-ekspertgruppe-...

"Da ekspertgruppen anbefaler en trivselsmåling, der er anonym for eleverne, vil afrapporteringens laveste detaljeringsgrad være klasseniveau. For at beskytte anonymiteten for elever i meget små klasser anbefaler ekspertgruppen, at man følger UNI-C's princip om ikke at vise svarfordelinger for klasser med under fem elever"

Men det går galt længere nede:

"Ekspertgruppen anbefaler, at målingen er anonym på elevniveau og kun kan kobles til elevens CPR-nr., når særlige forhold taler herfor, fx et behov for at undersøge den statistiske sammenhæng mellem baggrundsfaktorer og trivsel. En sådan indsats skal overholde alle normale krav til forskningsetik og databeskyttelse."

Det er formentlig i denne selvmodsigelse der er grunden til de nuværende "etiske" eftertanker er opstået. Samtidig er eksperternes anbefalinger tidligere i forløbet: "Det er ekspertgruppens erfaring, at alle mennesker og også børn svarer mest ærligt på spørgsmål om undervisningsmiljø og trivsel, hvis de loves og sikres anonymitet" Ja. Hvis de skal sikres anonymitet er CPR nok ikke sagen, men du kan selvfølgelig bare love det og ignorere anbefalingens "sikres"... Der er foregået en utilgiveligt ringe tilretning af anbefalingere som i sidste ende betyder at STIL ender med at indsamle data med CPR-tilgang.

Det er uheldigt af ekspertgruppen at foreslår brug af CPR i en enkelt sætning. Men det er utilgiveligt at det politiske arbejde ikke har bibragt en debat der har kunnet belyse og etisk vurdere behovet for CPR-kobling. Det er desværre lovsjusk og - som alt, alt for ofte - mangel på gennemarbejdning i folketinget, medmindre vi skal tilskrive det "onde hensigter" fra minister(iet)s side.

 • 7
 • 0
#8 Anne-Marie Krogsbøll

....til at undersøge påstanden om, at selv om man ulovligt har lovet en ikke eksisterende anonymitet, så er selve undersøgelsen lovlig, og derfor har man ikke fuld ret til sletning af besvarelserne.

I mine øjne en mærkelig argumentation - holder den overhovedet juridisk vand, eller har man bare fået et kujonagtig juridisk embedsmand til at skrue nogen bavl sammen, som kunne gøre ministeren (og den øvrige regering) glad? Er der også her et eksempel på, at man "tester grænserne"? Og er man i givet fald på den ene eller den anden side af den grænse?

Siger GDPR noget om den slags? Og hvad siger almindelig sund fornuft - kan man lyve om anonymitet, og stadig påstå, at indsamlingen er lovlig?

Måske endnu et ord/begreb til NewSpeak-ordbog....

 • 11
 • 0
#11 Kenn Nielsen

Læg mærke til at det kun er en anmodning. Det betyder vel ikke nødvendigvis at de faktisk efterkommer dit ønske...

Men de har nu registreret dig og din henvendelse. Ikke at dét gør noget. Lige nu.

Men når alle gemte data samkøres i EU-projektet "Hvem fremmer vilkårene for (vores udgave af) 'fake news' gennem ønske om privacy", såååehhh....

/tinfoilhat

K

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere