Forældre i Aarhus: Slet vores børns personnumre fra trivselsmåling
Den aarhusianske lokalafdeling af Skole og Forældre, som repræsenterer skolebestyrelser og forældre til børn i folkeskolen, har bedt Undervisningsministeriet om at slette cpr-numre på alle aarhusianske børn i ministeriets trivselsmålinger.
På trods af, at forældrene fik at vide, at undersøgelsen var anonym, gemte ministeriet alligevel svar fra folkeskolernes trivselsmålinger sammen med cpr-numre i tre årlige målinger fra 2015 til 2017.
På opfordring fra tre menige medlemmer kræver lokalafdelingen nu, at børnenes cpr-numre bliver slettet.
»Det er urimeligt, at hver eneste forælder skal igennem en kompliceret og bureaukratisk ansøgningsproces for at vælge anonymisering til,« skriver afdelingens bestyrelse i et brev til Styrelsen for IT og Læring (STIL), der står for målingerne.
Brevet fortsætter:
»Informationsmaterialet til trivselsundersøgelserne i de pågældende år lagde op til at besvarelserne var anonyme, hvilket flere eksempler desværre senere hen har vist ikke var tilfældet. Anonymisering burde naturligvis være standard.«
Tilliden til folkeskolen i fare
Janus Boye, som er formand for bestyrelsen for Skole og Forældre i Aarhus, uddyber henvendelsen således over for Version2:
»Det bliver hurtigt en forkert diskussion, om man er for eller imod trivselsundersøgelser. Det er ikke det, vi forholder os til. I bestyrelsen er vi meget interesseret i systematisk at måle på kvalitet, så vi kan skabe en bedre folkeskole. Men det kan ikke være rigtigt, at anonymisering bliver et aktivt tilvalg, når undersøgelserne er blevet gennemført, år på år, under den forudsætning, at det var anonymt.«
Styrelsen mener ikke, at det er lovligt at slette alle cpr-numrene?
»Det må de om – det er sådan en ‘juridisk tackling’. Det ændrer ikke ved, at vi vil fastholde, at det ikke kan være rigtigt, at hver eneste forælder skal igennem en tung og bureaukratisk proces. Det, vi taler ind i her, er den overordnede tillid til folkeskolen – kan man have tillid til, at data behandles ordentligt?«
Ingen sølvpapirshat
»Når fristen oprinder, skal STIL så afgøre, om det kan lade sig gøre. Det er jo ikke engang sikkert, at data bliver anonymiseret – det er jo helt sort. Det underminerer tilliden til folkeskolen, og det synes jeg er et større problem end gennemførelsen af trivselsundersøgelserne. Og så er der bureaukratiet – det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Når vi vil et godt samarbejde mellem forældre og skolen, så kan det ikke være på denne her måde.«
Er det et ‘sølvpapirshat’-synspunkt, du her kommer med?
»Det var nok min holdning for to-tre år siden, at der var lidt sølvpapirshat over det. Katapulten i denne sag er, at man i visse kommuner, såsom Esbjerg og Gladsaxe, åbent erkendte, at data ikke var anonyme, og at der blev foretaget sagsbehandling på baggrund af individuelle data.«
Han fortsætter:
»Som forældre har vi bredt set været temmelig afslappede omkring brug af data i almindelighed. Men der er bare for mange dårlige eksempler. De eksempler, vi har set i pressen, har jo mest handlet om store it-virksomheder som Facebook. Men her er det det offentlige Danmark, som åbenbart ikke har dataetikken i orden.«
Landsforening: Vigtigt budskab til politikere
Skole og Forældres landsorganisation har behandlet situationen omkring trivlselsundersøgelserne på et hovedbestyrelsesmøde i sidste uge. Landsformand Mette With Hagensen fortæller, at foreningen har drøftet, hvordan det sikres, at forældrene informeres om muligheden for anonymisering.
»Holdningen er, at vi vil gerne have trivselsundersøgelser, men vi vi vil også have tryghed og tillid til, at de data, vores børn afgiver, ikke bliver brugt til andet i kommunerne, end det der var intentionen.«
Hun bifalder lokalafdelingens initiativ, men tror ikke, at de aarhusianske børn vil få slettet deres cpr-numre:
»Det er fint nok at få skabt opmærksomhed omkring det. Når det er sagt, så ved vi alle sammen, at det ikke kommer til at ske på den måde, at der bare bliver en generel sletning, for det er der ikke politisk flertal for. Men det er et vigtigt budskab at få sendt, at vi forældre ikke er trygge ved det, der er sket med vores børns data.«
Lige nu arbejder foreningen sammen med ministeriet og embedsværk angående de fremtidige trivselsundersøgelser.
Undervisningsministeriet vil ikke kommentere anmodningen fra Skole og Forældre i Aarhus.
Har du eller dit barn oplevet at bede om den anonyme besvarelse i den aktuelle trivselsmåling, og ønsket ikke er blevet opfyldt? Kontakt gerne journalisten på tan@ing.dk.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.