Forældet Internet Explorer sætter sygehus-it i stå

2. september 2010 kl. 09:5623
Et nyt it-system til indberetning af fejl og mangler i behandlingen på danske sygehuse skulle være gået i luften onsdag, men der kommer til at gå to år, før alle kan bruge det, fordi det kræver Internet Explorer 7.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mange sygehuse anvender stadig Microsofts forældede browser Internet Explorer 6, og det spænder ben for brugen af et it-system, der skal bruges til at indberette fejl og mangler i behandlingen af patienter. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Systemet skulle være gået i luften den 1. september, hvor det skulle udvides fra sygehusene til også at omfatte de praktiserende læger og kommunale sundhedstilbud.

Men systemet kræver ifølge Jyllands-Posten Internet Explorer 7 eller nyere, og på sygehusene anvendes typisk Internet Explorer 6.

På sygehusene anvendes i forvejen et system til indberetning af fejl, men i forbindelse med udvidelsen fik Sundhedsstyrelsen udviklet et nyt system, men det nye system kan altså ikke anvendes på sygehusene, før de opgraderer til en nyere browser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at der indtil videre skal køre to parallelle systemer, hvilket kan betyde, at man ikke kan høste fordelene ved systemet, før alle er kørt ind på det nye system, Dansk Patientsikkerhedsdatabase.

»Det er noget frygteligt rod og en meget, meget uheldig sag, som fremover betyder, at vi skal bruge ekstra hænder på at køre med to parallelle systemer. Det er misbrug af ressourcer,« siger regionsformand Ulla Astmann, som er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den tor, 09/02/2010 - 10:10

Jeg har virkelig forsøgt gennem de seneste år at identificere [b]hvad[/b] , der menes med disse 'applikationer'.

Gætterier kan jeg finde masser af, men hvert gæt lander i inkompetence hos 'udvikleren'.

I stedet for at komme med vage udmeldinger som eks.:

Men systemet kræver ifølge Jyllands-Posten Internet Explorer 7 eller nyere, og på sygehusene anvendes typisk Internet Explorer 6.

kunne det være rart at gå i dybden.

Hvis der er tale om en latterlig 'programmør', der eks. bruger [IF IE LT7]..., så er der ikke tale om, at systemet ikke 'virker', blot at denne 'programmør' har valgt at afvise IE6, men den ikke IT-kyndige vil opfatte det som autoratativt.

Vanen tro får vi nok aldrig et fyldestgørende svar, og hvis det udebliver, er den eneste logiske konsekvens: Inkompetence.

2
2. september 2010 kl. 10:16

Hvis der virkelig er krav om at man pga. ældre applikationer ikke kan opgradere til IE6, kan problemet vel ikke være større end at man installerer Firefox, Chrome, Safari e.lign. sideløbende med MSIE6, så man kun benytter IE6 til de få ting der kræver IE6, og benytter den alternative browser til alle andre ting, f.eks. webbrowsing o.lign. IE6 er jo så sikkerhedsmæssigt gennemhullet at den ikke har haft noget at gøre på internet i flere år.

3
2. september 2010 kl. 10:22

Det store spørgsmål er så om det nye system understøtter andre browsere end IE7 og IE8 ;-)

5
2. september 2010 kl. 10:28

Det store spørgsmål er så om det nye system understøtter andre browsere end IE7 og IE8 ;-)

Mig bekendt er IE begyndt at kræve HTML for at kunne vise siderne, selvom de vist stadig ikke helt har fået aflivet VB-Script, ActiveX og JScript endnu.

Ganske vist er der tale om offentlige systemer, men siden IE6 ikke ser ud til at virke med systemerne, kan man formode at systemerne faktisk er blevet opdateret så der er tale om at basere siderne helt på åbne standarder.

  • Men det er kun gisninger uden faktuel viden.
7
2. september 2010 kl. 10:35

Du har selvfølgelig ret angående HTML, men de kan stadig brugt f.eks. JavaScript på måder der gør at det kun virker i IE. Men det er kun ren spekulation, og forhåbentlig er der ingen udviklere der finder på den slags idag.

6
2. september 2010 kl. 10:35

Hvorfor har man ikke bare opgraderet til IE7 og derefter til IE8? - Eller endnu bedre skiftet til en bedre og mere sikker browser, f.eks. Firefox, Opera, Chrome eller lignende?

Der er så mange problemer med IE6 at den generelt set burde totalforbydes.

14
2. september 2010 kl. 11:16

Så nem er verden jo ikke skruet sammen. Hvis et sygehus har 30 vigtige fagsystemer som kun fungerer med IE6, så kan de jo ikke bare opgradere. Dermed kan det også sagtens være et validt krav, at det nye system skal fungere med monstret IE6. Man må jo indrette systemet til brugerens situation.