Forældet dna-registreringer blev aldrig opdateret: Nu skal 3.450 retssager tjekkes for fejl

30. juni 2020 kl. 09:15
Forældet dna-registreringer blev aldrig opdateret: Nu skal 3.450 retssager tjekkes for fejl
Illustration: Rost-9 | Bigstock.
En person er formentlig uskyldigt dømt på bagrund af dna-beviser, og derfor vil politiet og Rigsadvokaten gennemgå andre allerede afgjorte sager, hvor dna har spillet en rolle.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Rigspolitiet og Rigsadvokaten skal gennemgå omkring 3.450 straffesager, hvor der er blevet afsagt dom, og hvor DNA har indgået som bevis. Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

»Dna er et vigtigt bevis i mange sager. Vi har nu haft en konkret sag, hvor det ser ud til, at en person kan være uskyldig dømt. Den har anklagemyndigheden bedt om at få genoptaget hos Den Særlige Klageret. Nu kigger vi for en sikkerheds skyld på, om der skulle være andre, lignende sager,« siger rigsadvokat Jan Reckendorff, i pressemeddelelsen.

Den konkrete sag, hvor der ser ud til at være sket en fejl, drejer sig om en en person, som på baggrund af dna-beviser ende med at blive idømt 60 dages fængsel for indbrud. Efterfølgende har en nyere dna-analyse vist, at den dømte formentlig er uskyldig.

Forældede dna-profiler

I oktober 2011 gik politiet over til at identificere dna-spor ud fra et dna-system, hvor 16 områder af cellens dna bliver undersøgt. Tidligere undersøgte man kun ti. I dna-registeret er personer imidlertid blevet registreret efter de gamle system med ti dna-systemer frem til 2012, og de gamle dna-profiler er ikke efterfølgende blevet opdateret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nye dna-system er mere præcist end det gamle, og da man testede den gamle indbrudsag efter 16 dna-systemer, kom man altså frem til et andet resultat.

»Da jeg samtidig ikke kan afvise, at der kan være flere sager, hvor en supplerende undersøgelse på 16 dna-systemer vil kunne gøre en forskel for skyld vurderingen, har jeg sammen med Rigspolitiet besluttet, at vi gennemgår de domme, hvor dna er indgået i begrundelsen for domfældelsen,« siger Jan Reckendorff.

I alt berører de 3.450 straffesager 3.430 personer

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger