De københavnske togpendlere måtte torsdag morgen tage til takke med stopfyldte S-tog og en reduceret køreplan.
Flere S-tog var tvunget til at stå stille på skinnerne, fordi certifikatet til den iPad-app, som indeholder lokomotivførernes sikkerhedsinformation, var udløbet.
»Når certifikatet ikke er fornyet og opdateret, kan appen ikke bruges,« siger DSB’s it-chef, Martin Börjesson
Allerede onsdag aften oplevede DSB problemer med iPad-appen, og it-afdelingen fandt frem til, at Apple-certifikatet var udløbet samme dag. Det er ifølge Martin Börjesson første gang, at it-afdelingen arbejder med Apple-apps, og derfor overså man, at certifikatet var blevet forældet.
»Vi var ikke opmærksomme på, at det skulle fornyes,« forklarer han og tilføjer:
»Det har været en hård lektie, at vi ikke havde styr på lige præcis dette certifikat.«
App’en, der bærer navnet Den digitale rygsæk, indeholder dokumenter, som er nødvendige, før lokomotivførerne må tage S-toget ud på skinnerne. Og da langt de flest lokomotivførere ikke havde app'en, måtte en række af DSB’s S-tog-linjer i morges køre med halv drift.
Nødskiftede app til morgentrafikken
Enkelte iPads, der har været tændt hele natten, kunne stadig åbne Den digitale rygsæk. Men da medarbejderne som regel slukker enheden om natten, var det kun muligt for et fåtal af lokomotivførerne.
For at undgå total stilstand i den københavnske togtrafik brugte lokomotivførerne en lignende app fra Banedanmark. Men da ikke alle iPads havde erstatnings-app’en installeret, slap togpendlerne ikke uden forsinkede og aflyste tog.
Martin Börjesson arbejder nu sammen med DSB's it-afdeling om at få sendt instrukser ud til medarbejderne og få opdateret certifikatet, så app’en kan køre igen.
»Den skal selvfølgelig blive godkendt af Apple for at kunne blive distribueret. Men det er vores forventning, at det sker inden for de nærmeste timer,« fortæller han.
Et sikkerhedscertifikat fra Apple giver app-skaberen mulighed for at signere programmet og på den måde garantere, at app’en er lavet af for eksempel DSB.
Dropper decentral lagring af certifikater
I fremtiden er det planen at centralisere lagringer af certifikater, så situationen ikke gentager sig.
»Det er desværre sådan, at med denne løsning ligger certifikatet på iPad’en og ikke på en central enhed, som det måske burde være. Og det laver vi faktisk om i februar,« fortæller Martin Börjesson.
Centraliseringsplanerne har dog været undervejs, før Apple-certifikatet sendte it-chefen på overarbejde.
Det er ifølge Martin Börjesson ikke en mulighed at køre togene uden adgang til app’en. Sikkerhedsdokumenterne kan sammenlignes med et kørekort til toget.
»Vi vil ikke gå på kompromis med sikkerheden langs skinnerne,« understreger it-chefen.
Forsinkelserne, der fulgte med det forældede certifikat, ramte S-toglinjerne A, H, B og E, der alle i perioden kørte med halv drift. S-togene har siden i formiddag igen kørt normalt, oplyser DSB.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.