Forældede servere tvinger Folketinget til at indkøbe nye rollespil for 30 millioner kroner

5. januar 2017 kl. 05:0723
Nye rollespil til 30 millioner kroner skal erstatte det eksisterende ‘politiker for en dag’ -spil, der ifølge Folketinget er håbløst uddateret.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I flere år har det digitalt baserede rollespil ‘Politiker for en dag’ været booket til randen med politisk nysgerrige folkeskoleelever. Men de Compaq-servere, spillet ligger på, er efterhånden umulige at bestille reserveudstyr og få serviceaftaler til.

Derfor har Folketingets præsidium besluttet at efterlyse et nyt, lignende spil i et udbud på 30 millioner kroner.

»De 13 år gamle, oprindelige servere bruger kommunikationskort, der ikke er kompatible med nyere servere og styresystemer. Sidst vi skulle opdatere serverne, måtte vi købe reservedele til dem på E-bay, for de blev ikke længere solgt i Danmark,« siger John Skovgaard, der er teamleder for Folketingets it-afdeling. At få nye servicekontrakter for serverne er ligeledes helt umuligt.

Politiker for en dag

Det nuværende, 13 år gamle 'politiker for en dag'-spil kostede i sin tid 15,7 millioner kroner.

Spillet varer omkring tre timer og foregår på 300 kvadratmeter i Christiansborgs kælder.

Her får eleverne lov til selv at agere lovgivere. De skal tage stilling til et problem, hvorefter de via diverse skærme, printere og telefoner modtager input fra organisationer, borgere og andre politikere.

Skærme, printere og telefoner styres af et underliggende it-system. Et 'spil', der leder eleverne gennem de forskellige processer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvorfor ikke bare købe ny hardware og flytte det populære, velfungerende spil over på de nye servere?

Hele rollespillet ligger på servere, der er baseret på Windows 2000. Vil man købe nyere hardware, vil det ifølge John Skovgaard kræve nyere styresystemer, og det skaber endnu et problem:

»Der vil være flere broer, der skal bygges og bindinger mellem styresystemet og spillet, der skal opdateres, hvis det gamle spil skal fungere på nye servere.«

John Skovgaard forklarer, at han og hans kolleger allerede forsøgte at modernisere spillet for et par år siden. Dengang forsøgte de at virtualisere nogle af serverne, men det fungerede ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De gamle Compaq-servere har nemlig et særligt netværkskort, som gør det umuligt at flytte alle funktionerne op i skyen.

»Derudover har der været et stort ønske om et nyt, forbedret spil, som bygger på nogle af de erfaringer, man har gjort sig indtil nu,« siger John Skovgaard.

To spil i udbuddet

Det nye spil forventes at koste 15 millioner kroner, hvilket kun udgør halvdelen af udbuddet. Den anden halvdel er til endnu et spil, skulle det første være så populært, at der er brug for en større kapacitet.

»Det ville i så fald svare lidt til, at der er en biograf med to forskellige sale, der viser to forskellige film,« siger Kommunikationsmedarbejder Torben Mikkelsen

Skal øge kapacitet

Han fortæller også, at et nyt spil vil øge kapaciteten på det fuldt bookede spil betydeligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For de sidste tretten år har omkring 13.000 elever rollespillet på Christiansborg hvert år. Hver gang bookingen for næste års billetter åbner, forsvinder de på et splitsekund.

»Det er ligesom til en rock-koncert. Med et nyt spil vurderer vi, at vi kan have op mod 21.000 elever forbi om året, siger Torben Mikkelsen, der også påpeger, at hele spillet ligger på en separat server på Christiansborg. De mange skoleelever skulle jo nødig lave rav de rigtige politikeres it-systemer.«

Det nye spil skal være mere strømlinet, og vil gøre det muligt at holde kortere pauser mellem de deltagende klasser.

Man regner ifølge Torben Mikkelsen med, at udbuddet er på plads om et lille års tid, og derefter regner man med, at det tager omkring to år at levere et nyt spil.

»Lad os håbe, den gamle hardware holder så længe,« siger John Skovgaard, der dog har været rundt på Christiansborg og samle gamle Compaq-servere ind som reserver. Skulle uheldet være ude.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
9. januar 2017 kl. 11:21

... det lader til at være et ret specialiseret spil, der udover ikke at have potentiale for at blive licenseret til andre kunder ...

Den slags trivialiteter har da aldrig stoppet "IP Management Ideologerne" ;).

Men "Henrik Sörensen" har nok det bedste forslag - mangel på TAPI og H323.

Og så naturligvis den her:

»Derudover har der været et stort ønske om et nyt, forbedret spil, som bygger på nogle af de erfaringer, man har gjort sig indtil nu,« siger John Skovgaard.

Et meget typisk mönster er at folk först leverer en liste af de ting de enten skal eller simpelthen forventes at sige for at begrunde hvorfor eet eller andet - og så kommer den egentlige grund, det de i virkeligheden föler for at göre, sådan lige "off-script" til allersidst når "check-box'ene" er krydset behörigt af.

Det er da cool nok med et bedre spil også. Undtagen hos finansministeriet.

22
6. januar 2017 kl. 18:04

Jeg tror, at det "meget specielle netværkskort" er et produkt af manglende viden et sted mellem "kassen" og "avisen" ;-)

...jeg gætter på, at det helt banalt handler om at telefondelen anvender TAPI og H323. Understøttele herfor forsvandt (i hvert fald officielt) med Vista og Server 2007.

Mange leverandører af telefonsystemer, CMS og andet udviklet i starten af årtusindet, blev fanget af dette ret omfattende skift i kommunikationen. En del har lavet workarounds, men flere har skrevet nye versioner af deres programmer.

Muligvis er der også problemer med indstikskort med meget gammelt PCI-interface.

Men det burde være muligt at migrere til nyere (under ti år gammelt ;-)) hardware med Server 2003 uden de store problemer. Hvilket vil give en lidt større sikkerhed for problemfri drift i de tre-fire år der går, til noget nyt er i luften. Med dette skifte vil man gå fra at tilhøre 1% med Server 2000 til knapt 20% med Server2003.

Det bør være muligt at skaffe nyere hardware og licenser for ganske få kroner - om ikke andet så for at teste muligheden. Det er under alle omstændigheder lidt sjovere at gøre nu, end med 13.000 "kunder" i pipelinen og død hardware. Var der ikke engang én eller anden, der talte om omhu på et bestemt tidspunkt? ;-)

Og nu til den nye løsning: nogle nævner "skyen". Jeg er klar over, at det er vor tids IBM for IT-indkøbere ("der er aldrig nogen der er blevet fyret for at vælge IBM"). Jeg er også klar over, at det er enhver leverandørs våde drøm at skifte enkeltordrer ud med løbende abonnementer. Men jeg har oprigtigt svært ved at se, hvor cloud kan have en fordel i et setup som dette (én version i ét rum med meget interaktion med lokal hardware).

Her vil det - udover som oftest i praksis at blive markant dyrere over tid end lokale servere - give markant lavere driftsikkerhed, lavere afviklingshastighed og mere besværlig administration!

Nuværende løsning kører f.eks. på 13 år gammelt hardware. Serverne har med minimalt vedligeholdelsesbudget overlevet softwaren. De gamle servere har garanteret haft bedre oppetid end internetforbindelsen, og udgiften har helt sikkert været lavere end +150 måneders cloudserver - og intet tyder på, at det nye driftscenarie vil adskille sig væsentligt fra det nuværende...

20
5. januar 2017 kl. 21:40

I fakta boksen står der bl.a: "fra printere og telefoner modtager elevere input fra organisationer, borgere og andre politikere."

Hvis der er telefonopkald kan det åbenbart ukendte netværkskort være et gammeldags modem, nu hvor der ikke er fakta (boks) på bordet. Set bagfra er et RJ-11 stik næsten ens med et RJ-45, blot mindre.

Jeg har brugt et US Robotics modem som voicemail, for længe siden.http://support.usr.com/support/9620/9620-ug/configvm.html

19
5. januar 2017 kl. 21:30

Sidder selv til daglig med et system hvor License Manager delen af programmet er låst til MAC adressen på den maskine den kører på. Det er så også et programsystem der har ca. den samme alder som det her omtalte system, men et som der stadigvæk er vedligehold på.
Hvorfor har vi så ikke skiftet? Det var "good practice" da det blev valgt. Det dækker stadigvæk vores behov. Det er ikke blevet overdænget med faciliteter vi ikke har brug for. Vi har en gang skullet flytte fra det og tabte derved en masse historik. For os er det vigtigt at det virker i dagligdagen og at vi ikke skal spilde tid på at lære/installere/konfigurere et nyt system. Og som en masse andre, så har vi en del gamle systemer som der stadigvæk er en masse mennesker der er afhængige af. De har det på samme måde som os, "If it ain't broken don't fix it". (Har du nogensinde tænkt over hvor gammel din yndlingshammer/sav egentligt er?).

18
5. januar 2017 kl. 19:34

Det virker usandsynligt at en license manager skulle være årsagen - det lader til at være et ret specialiseret spil, der udover ikke at have potentiale for at blive licenseret til andre kunder også kræver en del tilsluttet hardware for at virke.

Og så er vi ved den igen: hardware. Det virker, modsat license manager, ret sandsynligt at et 13 år gammelt custom spil med (sandsynligvis mere eller mindre) custom hardware har krævet nogle custom tilslutninger.

Det kunne være interessant hvis der kom lidt flere detaljer frem :)

17
5. januar 2017 kl. 19:17

@Frithiof Jensen:

Vildt Gät: En "License Manager" som på en eller anden måde er låst til et magisk tal som er indbygget i (et bestemt) netkort(et).

Det skulle da heller ikke undre mig at det spil er lavet så det på en eller anden måde er låst til et bestemt netkort eller noget andet.

Et service program til Windows 2000 burde sådan set også kunne fungere på Windows 2003. Jeg ved så ikke hvordan det er med server 2008 og frem, men hvis det er designet med et specielt netkort driver/protokol, eller operativ system, som kun virker med bestemte netkort så kan jeg godt forstå hvorfor det ikke virker et andet sted.

16
5. januar 2017 kl. 18:57

Jeg ville også virkelig gerne vide hvad det lige er for et meget specielt netværkskort som det her software kræver?

Vildt Gät: En "License Manager" som på en eller anden måde er låst til et magisk tal som er indbygget i (et bestemt) netkort(et).

Jeg kan huske en tid, omkring sen-1990'erne, hvor man absolut skulle til at gen-reregistrere alt muligt hvis man byttede et bundkort eller en harddisk. Eller få lavet en cracket version. Windows var sådan en overgang indtil MS blev trät af supporten på det og det gik väk(?).

14
5. januar 2017 kl. 15:43

Jeg er næsten sikker på at det bliver umulig at få fat i source code til det system.

Men det kunne være fedt hvis de i det mindste kunne fortælle hvad de har. Hvis det nu viser sig at de kun har selve serveren og en klassesæt gamle laptops til deltagerne, så lad os få det. Der kan vel laves en image af det.

Jeg kunne godt mælde mig frivillig som vært for en gang SysAdmin-for-en-dag, som handler om at få de servere til at virke på andet hardware. Og så må vi se hvad vi kan gøre for at holde det kørerende.

Hvad skulle problemet være i det. Staten løber vel ikke tør for licenser til det software, vel? Hvis de har giver 13 millioner for det, så må de vel også selv bestemme hvor mange gange de installere det. Hvis det baserer sig på andet software, så har de sikkert en kasse i kælderen med licenser til den software fra andre servere der ikke længere bruges.

12
5. januar 2017 kl. 13:11

Skærme, printere og telefoner styres af et underliggende it-system. Et 'spil', der leder eleverne gennem de forskellige processer.

Det er nok savnsynligt at problemet ligger i den hardware der bruges i spillet. Hvis diverse knapper (til afstemning), skærme, telefoner kræver noget specielt hardware eller indstikskort så er det nok ikke nemt at visualisere.

Men det havde da været lækkert hvis journalisten havde spurt bare lidt ind til det..

Esben

11
5. januar 2017 kl. 13:00

Jeg ville også virkelig gerne vide hvad det lige er for et meget specielt netværkskort som det her software kræver?

Vi er lige begyndt at skrive 2017 - så server og system er sådan ca fra 2004. Det nye system forventes at være 3 år undervejs - hvis det samme var gældende for det gamle system er det designet i 2001. Win2K var dengang sprit nyt og skulle være et "moderne" OS bygget videre på WinNT. Men både driver og hardware bindinger var ikke unormalt dengang.

Det ville ikke undre mig og systemet er programmeret i et eller andet obskurt peg-og-klik IDE hvor "sourcekoden" er én stor binær projektfil der kun kan indlæses i samme IDE. Det færdige programkode er en ekseverbar bloated monolit med alt ombord. Herunder (unødvendige) bindinger til bestemte netkort drivere osv. Leverandøren er forlængst blevet opkøbt eller har drejet nøglen om - så opdateringer kommer der ikke nogen af.

Et netkort der altid virkede dengang var 3com 905x (sådan ca.) Det kunne alle protokoller - driveren ligeså - og så havde den stor buffer. Selv om man f.eks. ikke skulle bruge IPX/SPX, var det nødvendigt med et netkort/driver der understøttede det, hvis det ønskede programel forlangte at det var understøttet.

Men ja - det kunne være interessant med flere detaljer om hvad det er lavet i. I mellemtiden må vi jo bare gættte :)

10
5. januar 2017 kl. 12:54

Jeg ved ikke om software-indkøbere har lært noget gennem de seneste 20 år! Tidligere var det almindeligt, at leverandøren sad på source-code - selv om kunden betalte for udviklingen af programmet. Men er det stadig sådan?

For mig skal et kunde-betalt program leveres som sourcecode + dokumentation. Selve applikationen kompileres så på kundens udstyr (efter dokumentationen) og derefter kan der laves afleverings-test.

Herefter har kunden alle rettigheder til at bruge de moduler, der er nødvendige - inklusiv at anvende evt. lukkede moduler i fremtidige versioner af applikationen, som udvikles af andre software-firmaer.

Men jeg er måske bare for naiv?

Jan Ferré

9
5. januar 2017 kl. 12:50

Jeg troede, at Windows styrke netop var, at det var bagud-kompatibelt. Det er da altid det argument, jeg hører fra it-beslutningstagere, at de har valgt at basere sig på en "Microsoft platform" for at sikre kompatibilitet på tværs af versioner af software.

7
Journalist -
5. januar 2017 kl. 12:48
Journalist

Hej - og tak for opmærksomheden.

Jeg har selv forsøgt at få svar på, hvilke specifikke netværkskort, der gør en fremtidssikring af det nuværende spil umulig, uden held. Jeg har ligeledes forsøgt at få svar på, hvorfor man ikke bare emulerer det gamle spil på ny hardware.

Jeg har rykket for svar på ovenstående spørgsmål igen. Selvfølgelig skal artikler på Version2 ikke rejse flere spørgsmål, end de giver svar.

Mvh

8
5. januar 2017 kl. 12:48

"hvorefter de via diverse skærme, printere og telefoner modtager input"

Jeg tænker at det grunder i noget hardware integration til feks telefonerne.

6
5. januar 2017 kl. 12:33

Ville da gerne høre mere om dette mystiske netværkskort ?

5
5. januar 2017 kl. 12:20

Mit første spørgsmål ville være om folketinget har source koden? I så fald burde det være overskueligt at tilrette de relevante API's så de passer til en tidssvarende version af Windows.

Artiklen lugter meget af at driftafdelingen forsøger nogle tekniske krumspring fordi de ikke kan lifecycle software stacken.

4
5. januar 2017 kl. 11:39

Jeg ville også virkelig gerne vide hvad det lige er for et meget specielt netværkskort som det her software kræver?

Kan følge dem i at de sikkert kan have problemer med at finde hardware til så gamle servere og at det med at de nye servere de kan få nu, ikke er kompatible med Windows 2000 Server.... men det er så også der den stopper for mig.

Hvorfor ikke bare virtualisere de maskiner som de står nu, så de bibeholder deres OS, data og alt opsætning - men på noget nyt friskt hardware som de også kan få reservedele og support på til fremadrettet.

Medmindre det spil kan et eller andet helt vildt specielt, så har jeg svært ved at se hvorfor det skulle være bundet op på netværksstakken på et niveau hvor det bekymrer sig om hvilket specifikt netværkskort der sidder i maskinen!

3
5. januar 2017 kl. 11:32

Hvad er f.eks. "et særligt netværkskort, som gør det umuligt at flytte alle funktionerne op i skyen."?

Artiklen er som sådan ikke uinteressant, den efterlader bare markant flere spørgsmål end svar.

2
5. januar 2017 kl. 11:29

Og endnu mere latterligt at basere sine fremtidige indkøb på, at reservedelene er tilgængelige på ebay.

1
5. januar 2017 kl. 11:21

Er der en årsag til, at de vil køre spillet på egne servere?

Hvem har lavet spillet?

Mvh. Mogens