Fond vil købe kriseramt Blackberry for 26 milliarder

Den skrantende mobilproducent Blackberry er på vej til at blive købt af en investeringsfond for 26 milliarder kroner, melder selskabet. Fremtiden er dog stadig uvis, efter et voldsomt underskud.

Canadiske Blackberry har tidligere sat sig selv til salg, efter økonomiske problemer i firmaet, og nu er der bid: Investeringsfirmaet Fairfax vil samle et konsortium og købe Blackberry for 26 milliarder kroner (4,7 milliarder dollars). Det oplyser Blackberry i en meddelelse til børsen.

Går handlen igennem vil Blackberry blive afnoteret på børsen og igen blive privatejet, lyder meldingen.

Blackberry var især i USA dominerende på markedet for smartphones til erhvervsbrug og havde tilbage i 2008 en aktieværdi på 458 milliarder kroner og i 2009 en global markedsandel på 20 procent. Men Apples succes med iPhone og Googles indtog med Android slog benene væk under Blackberry, som efter mange forsinkelser endelig kom med nyt styresystem og nye telefoner i begyndelsen af 2013.

Men Blackberry 10 og telefonerne Z10 og Q10 har ikke været den redningsplanke, som firmaet håbede på, og for nyligt måtte Blackberry melde om et underskud på 5,5 milliarder kroner i seneste kvartal. De dårlige resultater fører til en kraftig nedskæring af selskabet, hvor 4.500 personer, eller 40 procent af de ansatte, nu skal fyres. Det skriver New York Times.

Handlen med Fairfax, som i forvejen ejer 10 procent af Blackberry, kan ende med at blive annulleret, hvis en anden køber dukker op med et bedre bud. Men der er ikke meget der tyder på det, da nyheden om et opkøb ikke fik aktiekursen til at stige til de 9 dollars pr. aktie, som Fairfax har budt.

Omvendt har Fairfax også mulighed for at sænke buddet undervejs i de seks uger, der er afsat til en grundig gennemgang af Blackberrys forretning og regnskaber.

Den primære værdi hos Blackberry ligger ikke længere i firmaets telefoner og det nye styresystem, som ikke har været den store succes, lyder det fra en analytiker. Til gengæld har Blackberry en række patenter, som tilsammen vil være cirka 11 milliarder kroner værd, lyder vurderingen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Harry Jessen

Synes at det er en meget billig pris, når man tænker på at et opensource projekt lige har fået mellem 6 og 7 milliarder dollars i startkapital.

CyanogenMod har for cirka et halvt år siden modtaget et sted mellem 6 og 7 milliarder i startkapital, som de offentliggjorde i sidste uge. De har ingen patenter eller noget hardware de kan leve af, men har dog lige indgået et samarbejde med mobilproducenten Oppo fra Kina om at man kan få deres nye telefon N1 leveret med CyanogenMod, dog vist nok uden root adgang.

  • 0
  • 0
Jens Rasmussen

CyanogenMod

Millioner, bare en lille forskel :)

Michael, Nokia er vel stadig en hel del større (udviklingsafdelinger osv) end BB er, har mange flere modeller på markedet, der er af bedre kvalitet. Selv om begge er på vej i mod afgrunden, så har Nokia trods alt en stigende markedsandel, hvor det ser mere sort ud for BB. I bedste WinRT-stil (som en sagde), så har de tabt $1mia på afskrivning af et lager af telefoner.

  • 0
  • 0
Svend Eriksen

Nu er det jo ikke sikkert at købet af Blackberry direkte kan sammenlignes med købet af Nokia. For det første er det jo ikke hele Nokia som Microsoft har købt, men 'kun' deres smartphoneafdeling. For det andet får Microsoft ikke Nokias patenter med i købet, men kun retten til at bruge dem i 10 år. Der kan være flere forskelle.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere