Folketingsvalg 2011: Danmark på vej mod offentligt 'IT Dashboard'?

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Amerikanske politikere bruger avanceret webteknologi til at få overblik over landets it. Danske politikere kan godt lide tanken om et tilsvarende overblik

Hvor mange penge bruger USA egentlig på it? Og hvor mange af de penge bruges af forsvarsministeriet?

Spørgsmålene tager kun ganske få sekunder at besvare, og resultatet præsenteres overbevisende med lækker grafik på websiden på itdashboard.gov, som den amerikanske regering har fået udarbejdet i CMS'et Drupal.

Danske politikere har ikke samme mulighed for at skabe sig den type af overblik. Version2 har spurgt Folketingets ni it-ordførere, om Danmark bør have et lignende IT Dashboard, og har fået svar fra tre.

Den overordnede tilbagemelding er, at ideen ser god ud, men på ægte politikermaner vil hverken rød eller blå blok love for meget, hvis der også skal penge op af lommen.

Således svarer Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen:

»Der er ingen tvivl om, at IT Dashboard er et spændende innovativt initiativ, der tillader borgerne at kunne følge med i, hvad staten bruger deres penge på. Det er da en udvikling, vi skal holde øje med. Inden jeg dog vil sætte mig helt fast på, hvorvidt Danmark i fremtiden skal benytte et lignende system, bør vi først researche grundigt på, hvordan og hvor godt systemet fungerer i USA.

Så derfor vil jeg opfordre ministeren til at spørge sin amerikanske kollega om erfaringerne, for potentielt vil dette kunne være et redskab som både sikrer økonomisk gevinster og samtidig forhåbentlig også sikrer mere aktiv brug af it i alle dele af det offentlige,« skriver Michael Aastrup Jensen til Version2.

Socialdemokraternes it-ordfører Yildiz Akdogan ligger nogenlunde på linje med den holdning:

»Der er ingen tvivl om, at vi skal have langt mere styr på de offentlige it-projekter. Siden 2001 har offentlige it-projekter stået for budgetoverskridelser på ca. en milliard kroner og mange projekter er blevet forsinket i både måneder og år, så der er virkelig behov for at stramme op. Vi skal derfor være åbne over for alle former for værktøjer, der kan hjælpe med det. Derfor skal vi også overveje denne model, der også giver åbenhed omkring det offentliges it-prioriteringer, men samtidig skal vi sikre os, at opgaven ikke kan løses af eksempelvis finansministeriet eller Statens It, så vi ikke spilder ressourcer på at oprette et organ, der ikke er strengt nødvendigt,« skriver hun til Version 2.

Samme holdning har SF's it-ordfører Hanne Agersnap, der også mener, at et IT Dashboard kunne være en god idé.

For resten: Den amerikanske regering bruger i 2011 78,8 milliarder dollars på it. Forsvarsministeriet bruger de 36,6 milliarder, hvilket svarer til 46,47 procent.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Maxx Frøstrup

Personligt synes jeg da det kunne være en fin ide med et redskab så man havde et nogenlunde real-time opdateret billede af hvad skattekronerne går til eller hvordan det ser ud med diverse top projekter. Navnligt diverse nøgle tal som har interesse for befolkningen. Lyder lidt SCOM, tror jeg det hedder.

Og nu ved nærmere eftertanke slår det mig at Journalisten ikke skrev artiklen med en humoristisk vinkel? Hvis dette er tilfælde vil jeg klart anbefale at man lige læser politikker svarene igen... De svarer meget enslydende, at et sådan projekt er en potentiel risiko og skal derfor slagtes/syltes. Og at mulighederne for hvordan det gøres mest effektivt lige skal undersøges. Hvilket selvfølgelig er gjort inden der kommer valg. Bare lige en hurtigt opsummering for folk ikke ser det sjove. ;o)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere