Folketingsflertal vil have lov at overvåge borgere med ansigtsgenkendelse

8. juni 2020 kl. 10:5332
Folketingsflertal vil have lov at overvåge borgere med ansigtsgenkendelse
Illustration: Bigstock.
Folketinget vil ikke forbyde overvågning med ansigtsgenkendelse i det offentlige rum, og dermed lægger Danmark sig på samme linje, som de fleste EU-lande.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et flertal i folketinget har nedstemt et lovforslag, som ville forbyde myndigheder at bruge ansigtsgenkendelse til overvågning i det offentlige rum.

Forslaget mod ansigtsgenkendelse blev støttet af Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og de to løsgængere Simon Emil Amnitzbøll og Sikandar Siddique.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
32 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
32
12. juni 2020 kl. 11:01

Ja, kunne godt se at indlægget så noget "masivt" ud - tak for tips!

31
11. juni 2020 kl. 15:56

Nej vi må nok lede dybere i kassen med argumenter mod overvågning, som folk kan forstå.

Tak for uddybningen, så er vi pludseligt meget mere enige.

Spørgsmålet er hvordan man får øget den folkelige forståelse for de ting der sker, før vi får sat vores demokrati over styr.

I det spil kan jeg iøvrigt glædes over IBM's udmelding om at de stopper udvikling af ansigtsgenkendelse - ansvarlige firmaers ageren kan være en hjælp (det stopper så desværre ikke nødvendigvis de uansvarlige firmaer.).

Nej jeg er ikke "FjernvarmeJakob" :-)

Puha, så er jeg mere rolig.

Og så lige et godt råd, kan du ikke lave afsnit når du skriver et indlæg - og husk at et linjeskift er ikke nok i dette kummerlige forum, så du skal indskyde et ekstra linjeskift for at få det til at se rimeligt ud - husk evt. at trykke gennemse før du gemmer.

30
11. juni 2020 kl. 14:13

Beklager. Jeg burde nok ikke have drejet denne tråd ud af en tangent som ikke tjener til oplysning på kernedilemmaet; at få folk i bred forstand (og dermed også repræsentativt demokratisk valgte politikere) til at forstå overvågningens negative indvirken på ånd og overvurderede indflydelse på sikkerhed. Advarsel: Herefter fortsætter jeg ud af tangenten...Min tanke var blot den, at efter en revolution, som pr definition er systemomvæltende/forfatningsændrende, ville vi befinde os i en anden styreform end repræsentativt demokrati, og hvilken evidens er der for, at en anden styreform medfører mindre lyst til overvågning fra magthavernes side. Hvis omvæltningen sker uden størstedelen af folkets opbakning, vil der efter revolutionen fortsat være en stor del af befolkningen, der enten ikke er oplyste eller af anden årsag støtter ønsket om overvågning - så er vi lige vidt. Hvis der modsat efter en revolution er stor folkelig opbakning mod overvågning, så kan der lægges pres på magthaverne (eller de er selv gennem revolutionen blevet omvendt) og skrives love mod overvågning. Men hvis det kan lykkes at skabe den store folkelige opbakning, der kunne sætte gang i et systemskifte, hvorfor så ikke nøjes med at bruge den opbakning til at gennemføre reformer inden for vores eksisterende forfatning og med bibeholdelse af vores styreform? De to eksempler på revolution du nævner havde begge som mål at indføre demokrati - ergo har folket ikke kunne anvende demokratiske metoder før revolutionen. Der findes andre eksempler på revoultioner som er startet i demokratiske systemer - de havde som mål at sætte en facistisk leder ved magten. Nej vi må nok lede dybere i kassen med argumenter mod overvågning, som folk kan forstå. Nej jeg er ikke "FjernvarmeJakob" :-)

29
9. juni 2020 kl. 17:24

Hej Bjarke, Foreslår, at du melder dig ind i foreningen Tværpolitisk IT. Her er linket:https://www.tvaerpolitisk-it.dk/Kontakt mig gerne såfremt du har evt. spørgsmål. Jeg er nævn på hjemmesiden som en del af styregruppen.

28
9. juni 2020 kl. 12:47

--- eller måske ikke:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kallocain

Jeg linker til den svenske wiki, eftersom der efter min hukommelse/opfattelse mangler et som fange i den sidste sætning i den danske wiki "er forholdene her ikke så meget anderledes end i Kemiby nr. 4. "

Bogen kan lånes på bibliotekerne i en dansk udgave --- og der er ikke så mange sider i bogen.

27
9. juni 2020 kl. 12:37

såå...revolution er demokratisk?

Vil du mene af f.eks. Fløjlsrevolutionen var antidemokratisk?

Vil du mene at en folkelig (og dermed flertallet bag, som definerer et demokrati) revolution mod en enevældig konge er antidemokratisk?

Og så lige en helt anden ting, du er ny her, men er du Fjernvarmejakob fra ingeniøren?

26
9. juni 2020 kl. 11:53

Ja, eller nærmere: ingen mulighed for revolution (undertrykkelse) er antidemokratisk.

John Foley: under hvilke faner melder jeg mig i kampem mod øget overvågning?

24
9. juni 2020 kl. 11:37

såå...revolution er demokratisk?

23
9. juni 2020 kl. 11:09

Vi skal på ingen måde have kinesiske tilstande i Danmark - aka. ansigtsgenkendelse i det offentlige danske rum. Ansigtsgenkendelse ser jeg som en direkte trussel mod vores demokrati. Jeg er rystet over, at bare en eneste dansk politiker kan gå ind for ansigtsgenkendelse i det offentlige rum.

Det kan kun stoppes på en måde:

Revolution - så vi kan få hældt de antidemokratiske kræfter ud af folketinget.

Det er på tide, at danskerne rejser sig og siger til de antidemokratiske levebrødspolikere på Christiansborg, at nok er nok !!!!!!

19
8. juni 2020 kl. 18:25

Afstemningen giver (heldigvis) endnu ikke grønt lys til ansigtsgenkendelse, men et lovforsag skal nok komme. Forinden bør alle gode kræfter samordnes til størst mulig modstand, Det lykkedes at stoppe corona appen i den tiltænkte centrale løsning. Så det gælder om at være klar med argumenterne og være med til at påvirke befolkningen inden det kommer så vidt.

18
8. juni 2020 kl. 17:49

Retfærdigører det nuværende kriminalitetsniveau i Danmark en så massiv og krænkende overvågning af os allesammen? Frihed i Danmark er snart en illusion. Findes der en borgerprotest imod overvågning, som jeg kan underskrive?

17
8. juni 2020 kl. 17:48

Det er sandheden, det er derfor, vi kriminaliserer. Det er i virkeligheden det, vi gerne vil. Hvis det er rigtigt, så følger det logisk heraf, at med overvågning stiger friheden

De holdninger som folkets tjener (helt bogstaveligt hvad en minister er) Nick H gør sig til fortaler for hører til i Kina eller i værker af Orwell. Og hvad gør vi? Intet. Vi er kuet af frygt for Corvid, kriminalitet, brune mennesker og Guderne må vide hvad ellers.

Er det hvad vi vil tillade os at overdrage til vore børn og børnebørn? Et samfund hvor vi dybest set er gjort til stats-slaver ved hjælp af Newspeak, overvågning og frygt.

Hvor har vi dog fejlet som folk og nation.

15
8. juni 2020 kl. 17:08

1. Enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance
2. Ingen offentlig myndighed kan gøre indgreb i udøvelsen af denne ret, undtagen for så vidt det sker i overensstemmelse med loven og er nødvendigt i et demokratisk samfund af hensyn til den nationale sikkerhed, den offentlige tryghed eller landets økonomiske velfærd, for at forebygge uro eller forbrydelse, for at beskytte sundheden eller sædeligheden eller for at beskytte andres ret og frihed”
Den Europæiske Menneskerettigheds- konventions artikel 8, stk. 1

https://menneskeret.dk/sites/menneskeret.dk/files/media/dokumenter/udgivelser/faktaark_qa/faktaark_om_databeskyttelse_og_retten_til_privatliv.pdf

14
8. juni 2020 kl. 15:58

Godt forslag.

Som bør kombineres med registersamkøring, hvis det skal være realistisk.

Således det giver et reelt billede af teknologiens muligheder i praksis. Sandsynliggør hvor mange informationer politi og myndigheder har adgang til af oplysninger om den enkelte, via ansigtsgenkendelse.

Resultaterne bør naturligvis sløres (ellers er det også ulovligt. De er ej heller det primære). Men kategorierne af tilgængelige data om den enkelte (borger) bør listes op, hvis det skal give et sandfærdigt billede.

Dvs. oplysninger fra Danmarks Statistik, sundhedsmyndigheder, mv.:
Årsindkomst og civilstand, ægtefælle, børn, sygdomshistorik og diagnoser (har personen haft en depression? Fået en abort eller været i alkoholbehandling, så ved myndighederne det).https://sundhedsdatastyrelsen.dk/da/registre-og-services/om-de-nationale-sundhedsregistrePersonens bibliotekslån, uddannelse og beskæftigelse, evt. børnesager hos de sociale myndigheder, eller via politiets Social-søg.

Fra alle tilgængelige datakilder. Det kunne være fra politiets POL-INTEL, eller når den danske digitalisering virkelig udfolder sit potentiale, som når hele borgerens tilværelse er kortlagt, med ”Mit Overblik”, fuldt indfaset i 2024.

https://www.version2.dk/sites/v2/files/styles/w1120_media_right/public/mit_overblik_digitaliseringsreform.pnghttps://www.version2.dk/artikel/minister-beroliger-nyt-persondata-overblik-bliver-ikke-database-1086605https://www.version2.dk/artikel/ny-dansk-digitaliseringsstrategi-modsatte-overvaagning-1086599
https://www.version2.dk/artikel/saadan-kom-favrskov-gang-med-borgerblikket-stoerste-opgave-at-forklare-internt-hvad-1089036

Således det giver et retvisende billede.

Det, tror jeg, ville være en øjenåbner. Der kunne sætte mere end tanker i gang.

12
8. juni 2020 kl. 15:11

Hvad er der galt med dette citat fra overskriften?

Skulle det være: 1:

og dermed <strong>lægger</strong> Danmark <em>sig</em> på samme linje

eller: 2:

og dermed <strong>ligger</strong> Danmark ... på samme linje

?

Alvorlig talt. Transitive verber er ikke så svære, at bruge rigtigt. Som ovenstående eksempel viser. Svar gerne ;-)

11
8. juni 2020 kl. 15:01

Mon ikke en del af bagrunden for regeringens besluting om at fraråde generel brug af ansigtsmasker kan have forbindelse med statsministerens ønske om "massiv øget overvågning"?

-Eller skyldes det bare at det er lidt for pinligt ikke kun at skulle tilbagerulle håndtrykscirkuset, men nu (i praksis) også burka/maskeringsforbudet, som Socialdemokraterne selv var med til at vedtage under stor offentlig opmærksomhed og stærkmands-retorik, men som nu begge viser sig at være kontraproduktive i et covid-19 perspektiv?

10
8. juni 2020 kl. 14:56

Mundbind og ansigtsmasker kan vist falde ind under undtagelsen fra forbuddet om anerkendelsesværdige formål f.eks i offentlig transport. "Kongeloven" aka Grundloven trænger i den grad til en opdatring, så FT f.eks. ikke bliver et "tag selv bord" for populister, der vil berige sig på det offentliges regning.

9
8. juni 2020 kl. 14:40

Normalt vil maskeringsforbuddet gøre at du ikke beskytte dig med maske. men for tiden anbefales mundbind, så det må jo være anerkendelsesværdigt formål. Alternativt kan du vi jo lægge kraftig make up ;). Men seriøst, jeg ved ikke om der står noget i grundloven eller menneskeretighederne som begrænser overvågning og giver ret til privatliv i det offentlige rum.

8
8. juni 2020 kl. 14:37

Mon ikke det var ment som et retorisk spørgsmål der skulle påpege hykleriet i bemeldte blok...? nb: dette var også et retorisk spørgsmpl ;)

7
8. juni 2020 kl. 13:27

Er det ikke for, undskyld udtrykket, for svagt?

Alle borgere i nogenlunde demokratiske lande, har vel som minimum mulighed for og magt til at ændre tingene? Jeg mener vi kan vel organisere protester og demonstrationer og presse politikerer til at høre på os, hvis vi er nok og hvis vores budskab giver mening? Hvilket jeg i høj grad mener at det gør.

5
8. juni 2020 kl. 13:11

om forkastelsen af dette lovforslag lovliggør brugen af ansigtsgenkendelse...? Må myndighederne anvende ansigtsgenkendelse allerede?

I øvrigt tror jeg Nick Hækkerup skal have lidt ekstra skoling i retorik/logik.

Igen opfordrer jeg til forslag til hvad vi, som almindelige borger, kan gøre for at standse denne udvikling(!).

4
8. juni 2020 kl. 13:00

Hvad med et friskt lille pilotprojekt, hvor der opsættes kameraer ved indgangen til salen og en liste på www.folketinget.dk opdateres med information om hvem der er tilstede i salen? Det er vel i forvejen offentlig information - så hvad har de at skjule?

3
8. juni 2020 kl. 12:45

Jeg tror, du misser min pointe, Simon Rønneberg.

2
8. juni 2020 kl. 12:41

Det fremgår direkte af artiklen hvilke partier der er for og imod ansigtsgenkendelse, så det kan vel ikke være så svært selv at besvare det spørgsmål?

1
8. juni 2020 kl. 12:35

... de samme partier, som i øjeblikket råber op om midlertidige coronatiltag som frihedskrænkende, som har nedstemt dette forslag?