Folketingets webmaster: Open source er ingen mirakelkur mod nedetid

Nedetid på næsten et døgn på folketinget.dk kunne måske være undgået med et open source-CMS, der ikke bruger licensfiler. Men en anden fil kunne lige så vel være blevet overskrevet, siger Folketingets webmaster.

Alt ånder nu atter fred og ro på folketinget.dk efter nedetid på næsten 24 timer henover weekenden, som skyldtes en fejlagtig overskrivning af en licensfil til content managementsystemet Sitecore.

»Det er nu ordnet, så det er den rigtige licens, der ligger på Sitecore,« siger webmaster på folketinget.dk, Jørn Sjøstrøm, til Version2.

Folketinget.dk var i sort i næsten et døgn fra lørdag morgen til søndag morgen.

Nedetiden skyldtes, at leverandøren af hjemmesidens Sitecore-platform, Addition, ved en fejl var kommet til at overskrive en Sitecore-kundelicens med en udviklerlicens. Udviklerlicensen skal ? i modsætning til kundelicensen ? fornys én gang om året, hvilket faldt sammen med weekendens nedbrud.

Da overskrivningen af licensfilen skete ved en fejl, var der ikke tænkt på at forny udviklerlicensen.

**Læs også: **Udskældt leverandør erkender sjusk med licenserne hos folketinget.dk

Jørn Sjøstrøm blev orienteret lørdag formiddag over telefonen og kunne hurtigt slå fast, at der var tale om problem med relation til Sitecore-licensen.

»Jeg fik at vide, at fejlmeddelelsen på hjemmesiden sagde, at der manglede en licensfil. Det var en Sitecore-meddelelse, så jeg var ikke i tvivl om, at det var dét, det handlede om,« siger Jørn Sjøstrøm.

Addition har taget ansvaret på sig og vil nu sætte nogle nye procedurer op, som skal forebygge lignende hændelser fremover. Hvilke procedurer kunne du tænke dig, blev sat i værk?

»Jeg ved ikke, hvad Addition har i tankerne. Addition har en servicekontrakt, som de skal overholde, og så må de jo foretage de tiltag, der er nødvendige. Men det må vi tage en snak med dem om,« siger Jørn Sjøstrøm.

Blandt Version2's debattører har det været diskuteret, om I kunne have undgået problemerne ved at bruge et open source-CMS, som ikke benytter licensfiler som Sitecore. Hvad siger du til det?

»Det er selvfølgelig rigtigt nok, lige præcis hvad angår problemet omkring licensfiler. Men det kunne have været en hvilken som helst anden fil, der var blevet overskrevet i en opdatering.«

Så du køber ikke open source-argumentet?

»Nej, det mener jeg ikke rigtigt, at man kan bruge til noget.«

Jeres supportaftale med Addition omfatter ikke 24/7-support. Kunne du have ønsket dig det, da folketinget.dk gik i sort i weekenden?

»Det er et spørgsmål om økonomisk prioritering, så det kan jeg ikke udtale mig om,« siger Jørn Sjøstrøm.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Troels Henriksen

Et kendt mantra er, at den mest robuste komponent er den, der ikke er der. En anden formulering er at jo simplere en konstruktion er, desto mere robust er den. Hvis et program, udover dets egentlige formål, også har komponenter der ikke bestiller andet end at varetage producentens interesser, så er det mindre robust, hvilket dette er et godt eksempel på. Det er en til tider overset fordel ved fri software (eller god proprietær software, der ikke er lavet af paranoide udviklerhuse) at de ikke spilder resurser på andet end at varetage den for brugeren relevante opgave.

 • 0
 • 0
Peter Brodersen

Der er tale om en fil, som er blevet overskrevet.

Overskriver man fx en konfigurationsfil med database-credentials i wordpress, drupal, etc., vil et problem, som også gør sitet utilgængeligt, opstå.

Og sletter man en fil remote i stedet for lokalt ved en fejl, vil der naturligvis også kunne opstå problemer.

Det her handler mere om uhensigtsmæssige procedurer for at flytte filer rundt end noget andet.

 • 0
 • 0
Jonas Finnemann Jensen

Det her handler mere om uhensigtsmæssige procedurer for at flytte filer rundt end noget andet.

Korrekt!

Det er dog imidlertid også værd at betragte at systemer, der er designet til at være defekte, ikke er lige så stabile som ikke defekte systemer.

En anden dag er det producentens licens server der går ned...
Logikken er ret simpel: færre defekter designet med vilje => færre defekter => færre defekter der bliver et problem.

Selvfølge er open source software ingen mirakelkur, men hvis man siger nej til DRM er man da kommet langt i den rigtige retning.

 • 0
 • 0
Pascal d'Hermilly

Det her handler mere om uhensigtsmæssige procedurer for at flytte filer rundt end noget andet.

Men det er jo kun fordi at det er en licensfil at man behandler den særligt. Og hvis den ikke havde eksisteret havde problemet ikke opstået.
Man oplever samme problem hvis man prøver at flytte harddisken med windows fra sin gamle computer til sin nye. Windows vil strejke fordi den kan se et nyt systemboard og den tror den er kopieret. Hvis du flytter en harddisk med Linux starter op som intet er hændt.
Fordi producenten har integreret "beskyttelse" i programmet risikerer den ærlige kunde nedetid.

 • 0
 • 0
Henrik Mikael Kristensen

Windows vil strejke fordi den kan se et nyt systemboard og den tror den er kopieret.

Denne "feature" har været tilgængelig siden windows 3.0 (og sikkert før) og skyldes ikke DRM, men Microsofts manglende evne til at designe et operativsystem, der ikke falder fra hinanden, når den underliggende hardware ændrer sig lidt. I dag kan det belejligt pakkes ind i DRM, så Microsoft behøver ikke ændre praksis og en designfejl bliver til en feature, og de kan beholde deres elskede registreringsdatabase.

Engang installerede jeg Windows 98 på en kundes ældre PC, og da alt var klappet og klart tog kunden maskinen med hjem. Et par timer efter fik jeg PC'en igen: Musedriveren var væk, og Windows kunne slet ikke starte. Han havde brugt sin egen serielports mus, hvor jeg havde brugt en PS2 mus under installationen, og Windows fik på en eller anden måde ødelagt musedriveren, da han satte sin egen mus til.

I bund og grund er det samme problem: En enkelt fil er væk og stopper al maskineriet, tilsyneladende efter en helt almindelig procedure. Der kan være en hvilket som helst årsag til, at musedriveren bliver ødelagt, men det er et designspørgsmål at håndtere smadrede drivere eller manglende filer mere elegant. Det kan også ske i open source software.

I programmer eller systemer der kræver en licens er denne designfejl bare en obligatorisk "feature".

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize