Folketingets Retsudvalg: Offentlige myndigheder skal kunne straffes for datasjusk

27. januar 2015 kl. 11:004
Staten skal ligesom private virksomheder kunne straffes, hvis de sjusker med datasikkerheden og lækker personlige oplysninger. Det mener samtlige retsordførere fra Folketingets partier, som også vil gøre Datatilsynet mere uafhængigt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der kan være både bøder og politianmeldelse i vente, hvis en virksomhed slækker på sikkerheden og lækker danskeres personlige oplysninger. Til gengæld kan en offentlig myndighed højst risikere en løftet pegefinger i form af påtale og offentlige kritik. Men i fremtiden skal også statslige institutioner kunne mærke konsekvenserne af datasjusk, mener Folketingets Retsudvalg. Det skriver Berlingske.

Retsudvalget har i sin beretning om datasikkerhed erklæret, at Datatilsynets mulighed for at udstede forbud og påbud mod private virksomheder, også bør gælde overfor offentlige myndigheder. Virksomheder kan desuden få tvangsbøder, hvis de ikke overholder Datatilsynets ordre, og også her vil Retsudvalget gerne se ligestilling mellem private og offentlige foretagne.

I beretningen gør retsordførerne det klart, at de vil have flere muskler i Datatilsynet, der er tilsynsmyndigheden, når det kommer til at sikre at persondataloven overholdes. Og fordi der er et »synligt behov« for et mere effektivt tilsyn, bør myndigheden få tilført flere ressourcer, lyder det fra udvalget.

Så sent som i november vedtog et flertal i Folketinget en finanslov, der skærer Datatilsynets bevilling med 800.000.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover flere penge vil retsordførerne også gøre tilsynet mere uafhængigt. Hvor tilsynet i dag hører under Justitsministeriet, ser udvalget gerne at myndigheden i fremtiden bliver tilknyttet Folketinget.

Alle udvalget medlemmer – og dermed alle partiers retsordførere – bakker op om beretningen.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
28. januar 2015 kl. 11:16

Hvem skal betale bøderne, som det offentlige pålægges? Det kan kun den menige skatteborger, der derved straffes dobbelt. I første omgang skal den offentlige myndighed finde pengene i eget budget, men underskuddet skal hentes ind ved øget budgetter eller ved fyringsrunder - ikke af ansatte i toppen eller ved nedsættelse af ledelsens bonus, men derimod af "manden på gulvet", der er uforskyldt i ledelsens svigt. Tankevækkende ikke sandt?

3
29. januar 2015 kl. 10:26

I første omgang skal den offentlige myndighed finde pengene i eget budget, men underskuddet skal hentes ind ved øget budgetter eller ved fyringsrunder

Det gør det dog besværligt, hvilket er et klart fremskridt i forhold til idag.

Det kan også hjælpe sikkerhed ind i forskellige forretningsplaner. I dag er der ingen omkostninger ved at spare sikkerheden væk.

Jeg mener at artiklen peger på 2 klare fremskridt - at ordførerne erkender at der er et problem, og at de mener at brud på reglerne skal have en konsekvens.

Som andre påpeger, er det næppe tilstrækkeligt, men jeg vil hylde alle fremskridt.

4
29. januar 2015 kl. 10:39

Jeg er enig i dine betragtninger, Gert Madsen, om at vi skal se det positive i beretningen. Nu har man i det mindst erkendt, at der er en række uafklarede problemer. Men vær samtidig opmærksom på, at beretningen ikke på nogen måde er bindende, men kun hensigtserklæringer og anbefalinger fra retsudvalget til regeringen. Om beretningens anbefalinger bliver udført er en anden sag.

2
28. januar 2015 kl. 11:27

Præcis.

Det er en fuldstændig gratis omgang - der skal (hårde) personstraffe til før det giver mening.

Og så skal der etableres en IT kyndig domstol, så man ikke bare vasker sine hænder som i CSC sagen.