Folketinget sender 80 mio. efter forskning i AI, big data, IoT og it-sikkerhed

Illustration: Jakub Jirsak/Bigstock
Alle Folketingets partier er enige om en forskningsaftale på i alt 1.394 til forskning og udvikling i 2019.

Et flertal i Folketinget er i dag blevet enige om at afsætte 80 mio. kr. til forskning i 2019 i digitale teknologier som kunstig intelligens (AI), big data, Internet of Things, it-sikkerhed mv.

Fokus er kapacitetsopbygning af den danske talentmasse, som er afgørende for at understøtte og udbygge Danmarks position som digitalt foregangsland, lydet det fra Forskningsministeriet.

Pengene skal forvaltes af Danmarks Frie Forskningsfond.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Forskningsminsteriet og en aftale om fordelingen af forskningsreserven for 2019.

»Det er fremragende, at den her aftale er med til at styrke Danmarks fremtid. Vi sætter for alvor skub i forskningen i kunstig intelligens. Vi prioriterer miljø- og klimaforskningen, der kan være med til at løse nogle af fremtidens store udfordringer. Og så glæder jeg mig over, at alle partier står bag at sætte 180 millioner af til de nye pionercentre, så vi skaber flere enestående forskningsmiljøer i verdensklasse,« siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, ifølge meddelelsen.

Forskning i digitale teknologier kan blandt andet understøtte verdensmål 8, lyder det.

'Skal skabe vækst'

Mette Reismann fra Socialdemokratiet siger, at det vigtigt, at vi får prioriteret den tekniske forskning, så vores virksomheder hele tiden kan udvikle produktionen med smartere tekniske løsninger og viden fra den nyeste forskning.

»Sådan hjælper vi virksomhederne i Danmark til at skabe vækst og arbejdspladser i hele landet.«

Aftalen er indgået af Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Alternativet og Enhedslisten.

Den samlede aftale omhandler udmøntning af 1.394 millioner kroner til forskning og udvikling i 2019.

Forskningsreserven er på 958 millioner kroner, som stammer fra provenuet fra aftalen om reform af førtidspension og fleksjob. Derudover er der i finanslovsforslaget for 2019 afsat i alt 436 millioner kroner til videreførelse af eksisterende forskningsinitiativer og igangsættelse af nye initiativer. Dermed fordeler aftalen næsten 400 millioner kroner mere end sidste år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bjarne Nielsen

Som dansker kan jo sige, at lidt er bedre end ingenting. Problemet er bare at det sjældent er sandt, og i bedste fald bare er spild af ressourcer, men i værste fald står i vejen for reelt at gøre en forskel.

Og det her virker meget dansk. Det nærmer sig nærmest homeøpati, i det, at der er fortyndet så meget, at der ingen virkning er tilbage, udover den symbolske.

Til gengæld er det så smurt ud over det hele. Intet buzz-word er glemt, end ikke block-chain!

Derfor er jeg tæt på at mene, at det havde været bedre at lade være. Middelmådigheden stortrives som altid i dansk politk.

  • 7
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere