Folketinget vil trods et løfte om det modsatte ikke gennemføre en evaluering af det it-system, som både Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen ifølge juraeksperter udnyttede til at snyde sig til en ulovlig opstillingsberettigelse forud for det afholdte valg, skriver Berlingske.
Den beslutning møder kritik fra flere it-eksperter:
»Det er kritisabelt og tåbeligt, at man ikke vælger at få lavet en evaluering. En ordentlig evaluering omfatter mange væsentlige og vigtige aspekter ud over den smutvej, de to partier benyttede sig af. Og en ordentlig vurdering bør være grundlaget for en revurdering og forbedret ordning,« siger Erik Frøkjær, der er lektor i datalogi ved Københavns Universitet, til Berlingske.
Også Carsten Schürmann, der lektor på IT-Universitetet i København, er kritisk:
»Evalueringen omhandler jo ikke kun det tekniske, men også vælgernes og partiernes oplevelse af systemet. Derudover er det et system, som ikke bliver brugt lige så ofte som eksempelvis Rejsekort, der konstant bliver brugt, og dermed kan man hele tiden se, hvad der går galt.«
De to partier omgik med en særlig måde at håndtere vælgererklæringer på den såkaldte eftertænksomhedsperiode. Det fik eksperter og politikere til at kategorisere som »absurd« og »en demokratisk skandale«.
Folketinget besluttede ellers i forbindelse med vedtagelsen af de nuværende valglov i 2013, at man efter tre år skulle skulle foretage en evaluering af systemet.
I bemærkningerne til lovforslaget fremgår det ifølge Berlingske, at indførelsen af det nye system skulle indebære »en vurdering af, om det digitale system har haft den ønskede virkning på partiernes mulighed for at blive opstillingsberettigede til valg til Folketinget eller Europa-Parlamentet, samt om systemet giver anledning til problemer eller misbrug af nogen art.«
Nu har forligspartierne bag valgloven imidlertid besluttet at indføre en ny portalløsning og det er argumentet for ikke at evaluere på det gamle system. Men det handler ifølge de to it-eksperter ikke alene om det tekniske, men også om at se på processen i sin helhed, både for gamle og nye partier og for vælgerne.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) svarer skriftligt, at en evaluering »ikke [er] særlig interessant«, når et nyt system er på vej.