Er folk naive i forhold til, hvad machine learning betyder for deres job?

Illustration: MALLET
Algoritmer og AI kommer til at koste job, men hvilke og hvor mange? Rapporter stikker i øst og vest.

Næsten tre af fire adspurgte amerikanere svarer, at de tror, at machine learning og AI kommer til at koste job. Det viser en rundspørge foretaget af Gallup, skriver The Verge.

Læs også: Ny AI-bot tegner overraskende detaljeret efter tekst

Men det bekymrer ikke de adspurgte.

For kun 23 procent af den samme gruppe er ‘bekymrede’ eller ‘meget bekymrede’ for, at det er netop deres job, der står for skud, når automatiseringen af endnu flere job sætter ind, skriver The Verge.

Læs også: Java-algoritme gætter Version2's emneord med en træfsikkerhed på 98 pct.

Blandt de 23 procent er det især dem, der har en kortere uddannelse, der frygter, at deres job overtages af automatisering.

Undersøgelsen falder i slipstrømmen af en række andre undersøgelser fra blandt andre Quartz og Pew Research Center, der ligeledes tyder på, at folk i høj grad forventer, at automatiseringen vil koste flere job i fremtiden.

Også i disse undersøgelser mener langt de fleste, at automatiseringen vil gå ud over job. Og også her mener langt færre, at den vil ramme deres egne fag.

Ingen ved, hvad der sker

Umiddelbart fortæller det om en ignorance og en kortsynethed hos de adspurgte, men rundspørgerne afspejler også en udtalt tvivl hos eksperterne på området, skriver det amerikanske techmedie.

Der har været skiftende resultater i de videnskabelige rapporter, der har forsøgt at finde ud af, præcis hvad algoritme-automatiseringen kommer til at betyde for fremtidens jobmarked.

Læs også: Gamer-grafikkort overtager scenen for computerkraft til kunstig intelligens

Nogle undersøgelser peger på, at man på globalt plan mister i omegnen af en milliard arbejdspladser, når algoritmerne og AI for alvor gør sit indtog omkring 2022. I andre undersøgelser er det 800 millioner i 2030. Og i andre undersøgelser igen vil den nye tendens skabe nye job. Også flere, end den udfaser.

Læs også: Forskning: AI vil i fremtiden være en stor sikkerhedsrisiko

Metoderne og definitionerne i studierne varierer også. Hvornår er AI kunstig intelligens, og hvornår det blot en algoritme? Og hvornår er et job i teorien ødelagt af denne fremstormende teknologi? Undersøgelserne er ikke enige.

Noget er anderledes nu

Historisk set er vi som mennesker dygtige til at skabe nye professioner, når gamle ødelægges. Denne gang er det dog anderledes, påpeger flere AI-eksperter ifølge The Verge. For maskinerne er kvalitativt klogere, end de nogensinde har været, og de historiske eksempler er ikke helt sammenlignelige med den bølge, vi står over for.

Læs også: Her er modellen bag Version2's emneords-gætteri

Med disse meget forskellige synspunkter er det forståeligt, at amerikanerne tænker, at det er et problem, men ikke nødvendigvis deres eget. Mange er villige til at italesætte det som et problem, men kan ikke se på en computer og tænke: »Den kan gøre mit arbejde for mig endnu«, skriver The Verge.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Flemming Hansen

Der er mange forskellige fremtidsscenarier omkring AI. Mit håb er at de overtager en masse jobs og at man i stedet får borgerløn og kan gøre hvad man vil. At være tvunget til at arbejde er ikke noget der ligefrem booster livsglæden. Men jeg er nok født 1-2 årtier for tidligt til rigtig at kunne få glæde af denne mulighed.

 • 9
 • 1
#3 Janus Knudsen

Hej Carsten Det handler vel om hvordan du definerer arbejde :) at arbejde for andre for at opfylde deres livsdrøm er jo tåbeligt når der kan findes algoer og machine learning som kan afløse dig, ik sandt?

Hvis det derimod betyder at du arbejder for at opfylde din egen livsdrøm og realisering af dit enestående og unikke liv på jorden, så har du helt ret!

 • 4
 • 0
#5 Flemming Hansen

For mit eget vedkommende, så er mit arbejde en stor kilde til min livsglæde. Hvis jeg kunne gøre hvad jeg ville, så ville jeg fortsætte med at arbejde som nu.

Der var engang hvor jeg var glad for at arbejde. I dag er jeg udbrændt rent arbejdsmæssigt. Mine værdier har ændret sig og kan desværre ikke forenes med det at have et job. Jeg passer mit arbejde da jeg har en familie at forsørge og et samfund jeg skal bidrage til. Prisen er bare manglen på livsglæde.

 • 1
 • 0
#6 Jens Jönsson

Sådan har det faktisk været med alle teknologi hop. Jeg tror folk er bange for at sætte sig ind i en ny job position?

Ja, i mange virksomheder er det jo ikke ligefrem fordi at de afskediger, fordi de får robotter. De overtager bare det trivielle arbejde.

Se også på typograferne. Dem der var typografer dengang og nu stadig er i den arbejdsdygtige alder, tænker jeg ikke går arbejdsløse rundt. De er sikkert blevet omskolet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere