Over hele verden donerer gamere og andre PC-ejere regnekraft til projektet Folding@home, som på kort tid har udviklet sig til verdens mest kraftfulde supercomputer nogensinde.
Nu rammer Folding@home en ny milepæl på én exaFLOP og leverer regnekraft, der overgår 100 af verdens mest kraftfulde supercomputere tilsammen.
Thanks to our AMAZING community, we’ve crossed the exaFLOP barrier! That’s over a 1,000,000,000,000,000,000 operations per second, making us ~10x faster than the IBM Summit! pic.twitter.com/mPMnb4xdH3
— Folding@home (@foldingathome) March 25, 2020
For mindre end en uge siden tweetede projektets leder, Greg Bowman fra Washington University, at Folding@home havde ramt en regnekraft på mere end 470 petaFLOPS, som svarer til dobbelt så meget regnekraft, som IBM’s Summit.
Men i løbet af den sidste uge har mange flere PC-ejere tilsluttet sig projektet og doneret deres ressourcer i kampen mod coronavirus. Det betyder, at Folding@home nu slår alle tidligere rekorder, hvor netværket samlet set leverer mere regnekraft end verdens 103 mest kraftfulde supercomputere i verden tilsammen.
Folding@home yder nu mere end én exaFLOPS, som betyder, at der udføres mere end 1,000,000,000,000,000,000 FLoating-point-Operationer Per Sekund, som svarer til mere end 10 gange så meget, som IBM’s supercomputer Summit leverer under optimal ydeevne.
Folding@home-projektet, som Stanford University oprindeligt står bag, men som nu køres af Washington University, udnytter overskydende CPU og GPU-regnekraft fra et netværk af almindelige PC’er rundt omkring i verden til at køre simulationer af atomers opførsel i et protein.
»De her udregninger er enorme, og hver en lille smule hjælper! Hver simulation svarer til at købe en lotto-kupon. Jo flere kuponer, vi køber, desto bedre er vores chance for at ramme jackpot,« skriver Folding@home på initiativets hjemmeside.
Simulationerne kræver milliarder af udregninger. En opgave, der tager mere end 500 år at køre på en almindelig, moderne PC, men det globale netværk, der består af flere hundredetusinde PC’er hjælper forskere til hurtigere at kunne køre simulationerne, som hjælper dem med at forstå, hvordan coronavirusset inficerer celler i kroppen.
WashU computational biophysicist expert, Greg Bowman, & his team are trying to understand the structure of COVID-19’s spike protein—which is what the virus uses to infect cells. Here's how you can help w/ the effort to combat COVID-19 using your computer https://t.co/kjoHfmCzbh pic.twitter.com/YdDk0U0rot
— Washington University in St. Louis (@WUSTL) March 23, 2020
Folding@home-projektet har eksisteret i næsten to årtier, og de donerede computer-ressourcer bruges af forskere til forskning i en lang række sygdomme bl.a. forskellige former for kræft, Alzheimers og Parkinsons sygdom.
I programmet kan det vælges, om man ønsker at 'donere' processorkraft til alle sygdomme, men man kan også vælge specifikt at donere sine PC's ressourcer til forskningen i coronavirus.
Med samarbejdspartnere som Sony og Google er Folding@home udviklet, så det kan køre på Windows, Mac, Linux, PlayStation og Android.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.