Folding@home hjælper corona-forskere: Mere regnekraft end 100 supercomputere

26. marts 2020 kl. 12:477
Folding@home hjælper corona-forskere: Mere regnekraft end 100 supercomputere
Illustration: Bigstock/Wrightstudio.
Folding@home har eksisteret i mere end to årtier, men efter massiv tilslutning på grund af det verdensomspændende coronavirus-udbrud rammer projektet nu milepæl på mere end én exaFLOPS.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Over hele verden donerer gamere og andre PC-ejere regnekraft til projektet Folding@home, som på kort tid har udviklet sig til verdens mest kraftfulde supercomputer nogensinde.

Nu rammer Folding@home en ny milepæl på én exaFLOP og leverer regnekraft, der overgår 100 af verdens mest kraftfulde supercomputere tilsammen.

For mindre end en uge siden tweetede projektets leder, Greg Bowman fra Washington University, at Folding@home havde ramt en regnekraft på mere end 470 petaFLOPS, som svarer til dobbelt så meget regnekraft, som IBM’s Summit.

Men i løbet af den sidste uge har mange flere PC-ejere tilsluttet sig projektet og doneret deres ressourcer i kampen mod coronavirus. Det betyder, at Folding@home nu slår alle tidligere rekorder, hvor netværket samlet set leverer mere regnekraft end verdens 103 mest kraftfulde supercomputere i verden tilsammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Folding@home yder nu mere end én exaFLOPS, som betyder, at der udføres mere end 1,000,000,000,000,000,000 FLoating-point-Operationer Per Sekund, som svarer til mere end 10 gange så meget, som IBM’s supercomputer Summit leverer under optimal ydeevne.

Folding@home-projektet, som Stanford University oprindeligt står bag, men som nu køres af Washington University, udnytter overskydende CPU og GPU-regnekraft fra et netværk af almindelige PC’er rundt omkring i verden til at køre simulationer af atomers opførsel i et protein.

»De her udregninger er enorme, og hver en lille smule hjælper! Hver simulation svarer til at købe en lotto-kupon. Jo flere kuponer, vi køber, desto bedre er vores chance for at ramme jackpot,« skriver Folding@home på initiativets hjemmeside.

Simulationerne kræver milliarder af udregninger. En opgave, der tager mere end 500 år at køre på en almindelig, moderne PC, men det globale netværk, der består af flere hundredetusinde PC’er hjælper forskere til hurtigere at kunne køre simulationerne, som hjælper dem med at forstå, hvordan coronavirusset inficerer celler i kroppen.

Folding@home-projektet har eksisteret i næsten to årtier, og de donerede computer-ressourcer bruges af forskere til forskning i en lang række sygdomme bl.a. forskellige former for kræft, Alzheimers og Parkinsons sygdom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I programmet kan det vælges, om man ønsker at 'donere' processorkraft til alle sygdomme, men man kan også vælge specifikt at donere sine PC's ressourcer til forskningen i coronavirus.

Med samarbejdspartnere som Sony og Google er Folding@home udviklet, så det kan køre på Windows, Mac, Linux, PlayStation og Android.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
10. april 2020 kl. 13:05

Det er muligt, men man kan ikke dedikere sin regnekraft til et Covid-19 projekt, så man ved ret beset ikke, om man kaster en masse CPU-tid efter et obskurt forskningsprojekt med et enormt beregningsbehov og en marginal betydning.

Man kan joine et team som dedikerer regnekraften til COVID-19 forskning. So far har jeg ikke modtaget opgaver i andet end COVID-19 via Rosetta...

Om der er nogen der "fusker" med WU navne eller tilhørende projekter er straks meget sværere at finde ud af - Men det er jo heller ikke specielt nemt at finde ud af om f.eks. penge man donerer til et eller andet projekt, ender ved det tiltænkte projekt. Det er meget svært at se mere end nogle ganske få led de fleste steder...

6
28. marts 2020 kl. 13:18

Det lyder måske lidt kynisk, men hvis man deltager i dette Folding@Home- projekt, er det så ikke kun amerikanske interesser man tilgodeser? De reklamerer ikke med at forskere i hele verden kan benytte regnekapaciteten.

5
27. marts 2020 kl. 16:36

dedikeret Corona foldningsprojekt.

Det er muligt, men man kan ikke dedikere sin regnekraft til et Covid-19 projekt, så man ved ret beset ikke, om man kaster en masse CPU-tid efter et obskurt forskningsprojekt med et enormt beregningsbehov og en marginal betydning.

Derfor kører rosetta@home lavere prioriteret end så mange andre projekter på mine BOINC maskiner.

4
27. marts 2020 kl. 13:29

Har kørt med Boinc i bagrrunden de sidste 6 år, før var det Rosette@home, og har aldrig mærket det på computrens ydeevne, eller følt de snagede på mine data. Jeg har haft folding@home de sidste 14 dage sammen med Boinc og det fungerer bare

3
27. marts 2020 kl. 12:24

Jeg har, indtil videre, fået min datter oprettet på Rosetta også. Vi tog en time ud af Natur/Teknik til gennemgang af virus og hvorfor det er interessant at simulere/regne på, hvad en supercomputer består af og hvordan distributed computing fungerer. BOINC installeret og logget på. Hun er pavestolt!

Knægten kommer på næste gang han har Natur/Teknik :-D

Regner med at skrive en vejledning til skolen, er sikker på at der er mange unge(r) der gerne vil være med!

Kan evt. smide link diverse steder når manualen er klar...