Første virus til nørdernes foretrukne lommeregner

Harmløs virusbedrift understreger, at al elektronik, der kan afvikle programmer, er sårbart over for virus.

Nørdernes svar på BlackBerry-telefonen, og lige så uundværlig, lommeregneren TI-89 er nu havnet på listen over eksotiske platforme, som virusprogrammører har besudlet.

Ifølge antivirusfirmaet Trend Micro har en virusprogrammør udsendt de første fungerende eksemplarer af en virus til TI-89, som indlejres i filer og kan eksekveres sammen med et program.

Samme programmør har dog ifølge Trend Micro også selv frigivet værktøjer til at fjerne virussen igen.

For at lommeregneren kan blive inficeret, skal brugeren dog selv overføre en inficeret fil til systemet, og i praksis er der da heller ingen risiko ved denne virus, der blot er en demonstration af konceptet.

Alligevel kan det ifølge Trend Micro ses som en påmindelse om, at alle platforme, hvor det er muligt at afvikle programmer, kan blive ramt af virus.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Thusgaard

... da jeg læste på en uddannelse hvor man skulle bruge en stor lommeregner...

Den gang hed nørd lommeregneren HP48. Og allerede i 1993 var der virus til HP48.

Så jeg ved ikke om det er en nyhed med virus på en lommeregner. Muligvis på en TI-89, men TI har jo også altid været bagefter.

J;-)

 • 0
 • 0
#3 Jesper Stein Sandal

Du har ret. Jeg havde glemt, at det var muligt at overføre filer til 48'en og på den måde inficere den med en virus (som ejeren ikke selv skulle skrive).

Jeg fandt lidt mere nostalgi om 48'en:

http://www.hpmuseum.org/hp48s.htm

(jeg har dog altid selv foretrukket mere simple lommeregnere end HP's - eller en pc, hvis det skulle være avanceret).

Så vidt jeg kan læse mig frem til, så var det især en virus kaldet Michigan, som fik opmærksomhed i HP48-kredse:

http://archives.devshed.com/forums/hardware-136/hp-hardware-programs-and...

 • 0
 • 0
#5 Thomas Ammitzbøll-Bach

JSS skriver at han foretrækker "simplere lommeregnere". Det vækker altså en gammel irritation i mig, nemlig at infix-regnere skulle være simplere end OPN-regnere. Når jeg bruger min (gamle nørd-regner) HP-41, kan jeg uden at tænke ret meget håndtere selv lange produktsummer (314.95 + 415.75 + 7*6.45 ...). Hvis jeg ser på andre, der bruger infix-regnere, så fumler de altid rundt i det. Det er en fiks ide, at OPN er svært! Jeg har set børn i 4. klasse bruge OPN-regnere uden mange forklaringer. Men alt er jo svært, hvis man gør det til det. (Gad vide hvordan moderne mennesker lære at spille klaver? Det kræver da mere end fem minutters forklaring...) Det har også undret mig, at de samme folk, der hviner over at lære vi-editoren, kan sende alenlange SMS'er på en telefon med et 15-tasters tastatur. Men jeg er jo nok bare en gammel nar.

 • 0
 • 0
#6 Jesper Stein Sandal

Min modvilje er ikke imod OPN, men mod de fleste avancerede lommeregnere i almindelighed uanset notation. Der er for mange distraherende funktioner som infrarøde porte, og det er uoverskueligt at programmere på sådan en lille sag - men ofte nødvendigt hvis man vil have fuld valuta for pengene.

 • 0
 • 0
#7 Jørgen Henningsen

Min gamle HP 42 har været klar til udskiftning længe. Jeg kan bare ikke finde erstatningen til den. Det skal helst være OPN. Derudover skal den kunne complex beregninger + hex/binær tal og så selvfølgelig alle alm. funktioner. Ikke store krav synes man ... men TI har simpelthen ikke noget som kan følge med min gamle HP 42 som desværre er gået ud af produktion og den eneste HP regner jeg kunne finde var noget business noget ... Øv. Er der ikke nogen som har et forslag til en god lommeregner?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere