Første undersøgelse af sin art: Danske udviklingsafdelinger er 'agil-hybride'

11. oktober 2019 kl. 05:115
Første undersøgelse af sin art: Danske udviklingsafdelinger er 'agil-hybride'
Illustration: Bigstock/REDPIXEL.PL.
Nationens virksomheder blander agil metode med lidt af hvert. Men over tid giver de agile metoder pote i forhold til produktivitet, viser ny analyse, som er den første af sin slags.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er ikke meget af den rene vare over danske virksomheders anvendelse af agile metoder.

Det viser en ny rapport fra konsulentfirmaet Peak Consulting Group. Danske virksomheder er nemlig ikke bange for at mikse agil tilgang med snart sagt hvad som helst.

Om undersøgelsen

Analysen er gennemført i 2019 og involverede 220 respondenter. Analysen blev efterfølgende suppleret med kvalitative interviews og hypoteseafprøvninger i Peak Consulting Groups netværk.

Respondenterne blev fundet blandt deltagere på Peaks egne kurser, samt Dansk Projektledelses nyhedsbrev med 2.500 modtagere og LinkedIn-opslag mv.


Der har ikke tidligere været gennemført større undersøgelser om udbredelsen og anvendelsen af agile metoder herhjemme, mener firmaet bag analysen.

Undersøgelsen, som ikke er offentliggjort endnu, viser, at 61 procent af respondenterne befinder sig i den hybride arketype. 32 procent angiver, at de ‘anvender udvalgte agile teknikker’, og 29 procent angiver, at de har ‘etableret agile teams i udvalgte projekter’.

‘Hybrid’ handler om to undergrupper: Hybrid-1, som dækker over organisationer, hvor man på ad hoc-basis afprøver udvalgte agile teknikker. Dette er typisk en midlertidig tilstand for virksomheden. Hybrid-2 er organisationer, der afprøver agilitet i et eller flere udvalgte projekter.

SAFe i vækst

34 procent anvender en såkaldt 'skaleret agil metode', også kendt som SAFe. 30 procent anvender det sammen med traditionelle metoder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samlet set forventes det, at 44 procent anvender skalerede agile modeller om et år, og at der sker en tredobling i antallet af organisationer, der alene anvender en skaleret agil metode.

Fem procent anvender konsekvent agile metoder i eksekveringen af initiativer og projekter, men benytter traditionelle 'best practices' til de øvrige funktioner i virksomheden.

Top-formålene med implementering af agilitet er: kortere leverancehastighed, eller 'time to market,' som det hedder, og som angives af 32 procent. Bedre evne til at håndtere og prioritere ændringer fremhæves af 19 procent af besvarelserne.

Men kun otte procent nævner bedre kvalitet i den leverede it-løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Agile metoder har for 18 procent af respondenterne medført en bedre evne til at håndtere og prioritere ændringer. 14 procent nævner bedre afstemning mellem forretningen og it, og 13 procent nævner kortere leverancehastighed og time to market.

Gevinster i produktivitet efter tre år

Kun ni procent af virksomhederne i besvarelserne opnår øget produktivitet som konsekvens af agile metoder.

Men hvis man lægger dem, der opnår ‘bedre samarbejde og effektivitet i distribuerede teams’, oven i hatten, ender man dog med 18 procent, der oplever øget produktivitet.

Rapporten spørger også, hvad der kendetegner de organisationer, der har succes med at øge produktiviteten.

Her lyder svaret, at i denne gruppe har 33 procent arbejdet med agile metoder i mere end fem år. 40 procent har arbejdet med metoderne imellem tre og fem år. Og 16 procent har arbejdet på denne måde mellem et og tre år.

Der tegner sig altså et billede af, at produktiviteten går op, når metodikkerne kommer op under neglene.

Rapporten konkluderer, at det tager op mod tre år, før produktivitets-gevinsten realiseres. Når ændringerne er indarbejdet i organisationen, svarende til mere end fem år, flader gevinsten til gengæld ud.

Fem råd til agil udvikling fra felten

Rapporten har opsamlet de fem bedste råd fra deltagerne i undersøgelsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. Erfaring er altafgørende
»Sørg for rekruttering af praktisk erfarne agilister (f.eks. coaches, ildsjæle, evangelister o. lign.) inden I går i gang. Dette afhjælper rolle-udfordringerne, erfaringsudfordringerne, proces- og værktøjsudfordringerne. Stil krav om konkret hjælp - ikke teoriforelæsninger.«

2. Målrettet og rettidig træning
»Mål gerne på om uddannelsesinitiativerne leverer det ønskede resultat. Det afhjælper rolle-udfordringerne, proces- og værktøjsudfordringerne samt den konsekvente anvendelse. Anvend i videst muligt omfang sidemandsoplæring, da denne metode netop viser sig særligt effektiv ved læring af teorier i praksis.«

3. Led forandringen
»Få forandringsledelsen forankret så tæt på topledelsen som muligt.«

4. Få roller, processer, værktøjer, teknikker mv. på plads
»Hellere vælge forkert end ikke at vælge noget - i ægte agil ånd, kan man altid tilpasse. Det er man nærmest forpligtet til.«

5. Videndeling
»Opret eksempelvis tværgående communities, som gerne er faciliteret af en af de erfarne medarbejdere. Da erfaringsgrundlaget fra start er meget lille, er det absolut nødvendigt at sikre, at oplevet viden, lærte erfaringer og afprøvede best practices deles hurtigst muligt.«

Kan du genkende rapportens konklusioner fra din virksomhed? Giv dit besyv med i debatten herunder.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
15. oktober 2019 kl. 15:14

har man realiseret minimum en faktor 4 og optil på den anden side af faktor 25 i forbedring af produktivitet

Hej Rune Er det virkelig korrekt forstået, at du minimum får produktiviteteten 4-doblet og i visse tilælde har fået 25 doblet produktiviteten? Så hvad der før tog en måned tager nu i værste fald en uge og i bedste fald lidt over en dag? Hvis jeg havde set påstanden i en brochure, ville jeg have afvist det som marketingsnak, men hvis det faktisk er resultatet fra det virkelige liv må jeg indrømme at jeg er imponeret. Jeg vil gerne høre lidt mere om, hvordan I opgør produktivitet.

3
12. oktober 2019 kl. 12:19

Hvis man ikke får gjort de ting, så tænker jeg ikke nødvendigvis man vil opleve den store produktivitetsforbedring ?

Helt enig.

Nu er undersøgelsen ikke publiceret endnu, men normalt vil man skelne mellem Agil Udvikling, som en metoderamme til at ramme de egentlige behov bedre og hurtigere, IT automatisering aka CI/CD som en metoderamme og en række løsninger til at sikre bedre styring af og hurtigere gennemløb og bedre byggekvalitet af SW (og helst også nødvendig infrastruktur) og DevOps som en metode eller forståelsesramme til at samle de fagligheder, der skal sikre, at SW baserede produkter produceres med fornøden kvalitet og hastighed.

Man kan selvfølgelig godt køre 'halv Agil' (hurtighed) uden ordentlig samarbejde om at nå de rigtige mål og uden brugbar automatisering, men der er, hvad bl.a. Gregor Hophe vil kategoriserer som 'foolishnes':

My first annoyance about the widespread abuse of the word
“agile” is repeatedly having to remind people that the method is
called “agile”, not “fast”, and for a good reason. Agile methods are
about hitting the right target through frequent re-calibration and
embracing change rather than trying to predict the environment
and eliminating uncertainty. Firing from afar at a moving target
is fast, but not agile - you will likely miss. Agile methods allow
course-corrections along the way, more like a guided missile (even
though I am not fond of the weapons analogy). Agile gets you
where you need to be quickly. Running the wrong direction faster
isn’t a method, but foolishness

NB: En af de bedre af slagsen jeg har set, er en MF baseret virksomhed, der har indført en ganske effektiv DevOps med agile principper baseret på en MF toolchain.

2
11. oktober 2019 kl. 14:18

Umiddelbart kommer der store gevinster, nemmere - i og med man får automatiseret sit workflow (når man releaser dagligt - kan man ikke effektivt gøre ting manuelt) og sine tests..

Hvis man ikke får gjort de ting, så tænker jeg ikke nødvendigvis man vil opleve den store produktivitetsforbedring ?

1
11. oktober 2019 kl. 12:20

Interessant at kun 9% har opnået produktivitetsforbedringer. Det alene stiller vel spørgsmål til hvad man kan konkludere ud fra undersøgelsen, inklusiv konklusionen om at det tager tid.

I mit virke som agil coach har jeg gennem 10år oplevet at enten så er implementeringen af det agile mindset fejlet eller også har man realiseret minimum en faktor 4 og optil på den anden side af faktor 25 i forbedring af produktivitet (og ja vi har målt det).

De små forbedringer (faktor 2-6) har typisk været realiseret inden for 3 måneder og aldrig på mere end et halvt år. Så det kunne være interessant med en tilsvarende analyse, hvor man samtidig forholdt sig til om hvorvidt man i virksomhederne havde formået at lave den alt afgørende omstilling til det agile mindset og specifikt forståelse af flow fremfor individuel produktivitet