Første topdomæner med ikke-latinske tegn sluppet løs på internettet

De fire første topdomæner med andre alfabeter end det latinske er nu aktive. Det drejer sig om to russiske, et arabisk og et kinesisk, men flere er på vej.

Hidtil har de generelle topdomæner i internetadresse været begrænset til at bruge de 26 almindelige tegn i det latinske alfabet. Nu har organisationen ICANN, som administrerer domænenavnssystemet, åbnet for topdomæner med tegn fra andre alfabeter, og de første fire topdomæner er netop gået i luften.

De fire nye domæner omfatter to på russisk, ét på arabisk og ét på kinesisk. De er en del af den gruppe af topdomæner, som ICANN kategoriserer som generiske topdomæner. Det er samme kategori som omfatter eksempelvis .com og .org.

Den kategori var i mange år stærkt begrænset, men ICANN har de seneste år blødt op for muligheden at oprette flere generiske domæner.

I mange år var selve domænenavnene også begrænset til de 26 almindelige tegn, så man eksempelvis ikke kunne få et domænenavn med Æ, Ø eller Å. Det er nu understøttet, om end det i sagens natur kan være vanskeligt for en person uden adgang til danske tegn på sit tastatur at indtaste sådanne domænenavne.

Ifølge ICANN er der med de nye muligheder åbnet for op til 1.400 mulige nye topdomæner. En del af baggrunden for udvidelsen med de nye tegn er ifølge organisationen, at det giver bedre muligheder for internetbrugere og virksomheder i lande, som først nu er i færd med at få befolkningen på internettet, og hvor mange ikke er engelsktalende.

De fire første nye internationale topdomæner er:

  • شبكة - som betyder netværk eller web på arabisk
  • онлайн - som betyder online på russisk
  • сайт - som betyder websted på russisk
  • 游戏 - som betyder spil på kinesisk
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere