Første store datacenter på Island: Opera vil have vedvarende energi

Browser-firmaet Opera flytter datacentret til Island for at få adgang til billig, miljøvenlig energi. Stedet er sikret mod vulkan-udbrud, lover leverandøren.

Efter flere års markedsføring har den islandske satsning på store internationale datacentre nu båret frugt for første gang. Norske Opera flytter et datacenter til øen, der på det seneste mest har været kendt for spruttende vulkaner. Det skriver Datacenterknowledge.com.

Island har masser af billig, geotermisk energi og et køligt klima, der minimerer behovet for at tænde for køleapparaterne, hvis man bruger frikøling. Derudover ligger landet midt imellem USA og Europa, med gode internetforbindelser via søkabler begge veje.

Med andre ord alt det, et datacenter har brug for, og for Opera var det afgørende, at man på Island kan drive sit datacenter kun med vedvarende energi. Opera har 110 millioner brugere af firmaets browsere, blandt andet fordi billeder bliver komprimeret på vejen mellem internettet og Operas mobil-browser, hvilket kræver en del serverkraft.

Men Island er også et af verdens mest vulkansk aktive områder, hvilket de seneste måneder meget tydeligt har vist. Firmaet Thor DC, som Opera lejer sig ind hos, forklarer derfor, at man har valgt en placering i det vestlige Island, fordi vinden normalt vil blæse vulkansk aske mod syd og øst.

Opera har foreløbigt købt adgang til en energiforsyning på 3,2 megawatt, med mulighed for at udvide til 19 megawatt. Datacentret vil blive opbygget af containere, så det hurtigt kan komme i drift, og hurtigt kan arrangeres om.

Flere datacenter-projekter er på vej på Island, blandt andet er Natos tidligere kommando-post ved Keflavik-lufthavnen ved at blive bygget om til datacenter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Torben Mogensen Blogger

Man kan ikke kalde stedet sikret mod vulkanudbrud, blot fordi vinden [i]normalt[/i] blæser den anden vej. Man kan allerhøjest sige, at man har forsøgt at reducere risikoen i tilfælde af vulkanudbrud, men risikoen er stadig en del højere end, hvis man lagde centeret i et geologisk stabilt område.

Og mon ikke også den lave kurs på islandske kroner har haft noget at sige i Operas beslutning?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere