To første smartphones med Firefox OS på vej til Europa

Mozillas mobilstyresystem Firefox OS er klar til sin ilddåb på det europæiske marked med to telefoner fra ZTE og Alcatel.

Endnu et mobilstyresystem er klar til at prøve kræfter med de to giganter på smartphone-markedet, iOS og Android, og trumfkortet hedder åbne webteknologier.

Det er Mozilla, som nu er klar med de to første smartphones baseret på open source-styresystemet Firefox OS. De to telefoner er Alcatels One Touch Fire og ZTE Open, som i første omgang vil blive sat til salg hos Telefonica og Deutsche Telekom.

Dermed kommer Firefox OS ind i dysten om at prøve at ryste de to dominerende platforme, ligesom blandt andet Windows Phone og Blackberry forsøger det.

Firefox OS vil forsøge at skille sig ud ved at benytte applikationer, som er bygget op af åbne webteknologier som HTML5.

Det udnytter Firefox OS til blandt andet at tilpasse telefonen med skiftende funktioner, mens man søger via den indbyggede søgefunktion, så de tilgængelige funktioner passer til søgeresultaterne, og man eksempelvis får adgang til at købe musik, hvis man søger på en bestemt kunstner.

Læs også: Elektronikgigant vil hyre 3000 softwareingeniører til Firefox OS

Der har været flere forsøg på at lancere nye smartphone-styresystemer de seneste år, hvoraf ingen dog har opnået samme succes som det fortrinsvis Google-styrede Android. Firefox OS har dog opbakning fra blandt andre den taiwanske elektronikgigant Hon Hai, der også er kendt som Foxconn.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Folmer Fredslund

Det er vel ikke primært Android og iOS de prøver at vippe af pinden. De prøver derimod at få folk med feature phones til at få en smartphone. Og med en pris på ca 500,- synes jeg da også der er ret lang vej op til de " normale" Android og iOS telefoner.

 • 7
 • 0
#4 David Rechnagel Udsen

Er en telefon med Firefox OS på "mere OSS" end en telefon med Android på?

Ja. Google holder på meget af det Android-specifikke kode til kernen, som de nægter at frigive. Men tilgængelighed af kode er ikke alt der gør noget OSS. Du er ikke fri til at lave din egen udgave af Android uden Googles tilladelse (som koster penge), og dertil er du stadig begrænset.

Med Firefox OS kan du gøre hvad du vil, og installere det hvor du vil.

 • 1
 • 8
#5 Jesper Lund Stocholm Blogger

Ja. Google holder på meget af det Android-specifikke kode til kernen, som de nægter at frigive.

HVilke dele er det?

Men tilgængelighed af kode er ikke alt der gør noget OSS. Du er ikke fri til at lave din egen udgave af Android uden Googles tilladelse (som koster penge)

Det er ret beset noget vås ... du kan selv hente kildekoden til Android og gøre med den hvad du vil. Som jeg husker det, så er broderparten af kildekoden til i Android Apache-licenseret.

og dertil er du stadig begrænset.

Hvordan?

Forstå mig ret - der er mange ting i Googles håndtering af Android, som er kritisérbare ... men at sige, at Firefox OS er "mere OSS end Android" kræver i mine øjne yderligere kvalificering for at være andet end pjat.

 • 9
 • 1
#7 David Rechnagel Udsen

I 2011 tilbageholdte Google kildeteksten til Android (dog frigav de kildeteksten i november 2011), men hvem ved hvad de ellers tilbageholder?

Men du har ret, det er sådan set ligemeget. Problemet med Android - for mig - er ikke dets licenser og håndtering af udviklingsprocessen, men snare at Android kræver en Google-konto for at kunne benyttes og særlige licensaftaler for at bruge Google Play.

Google Play er vist ikke særligt OSS, og det er svært at ignorere denne del, da det er en grundlæggende del af Android. Firefox OSs eget pakkesystem er fuldt ud frit.

 • 1
 • 1
#9 Jesper Lund Stocholm Blogger

2011 tilbageholdte Google kildeteksten til Android (dog frigav de kildeteksten i november 2011)

Ja, og de frigiver mig bekendt stadig ikke den seneste version af Android før den første parter-OEM telefon er på markedet. Men er det anderledes med Firefox OS? Kan du se de daglige commits til kildekoden og hente dem med det samme? Kan du hente præcist den SCM-version af Firefox OS, som er på Alcatels kommende telefon - dagen inden den lanceres?

Hvis du kan det, så synes Firefox OS at være "mere OSS end Android" ... men ellers er det vist bare mere af det samme, er det ikke?

men hvem ved hvad de ellers tilbageholder?

Ja, hvem ved det? Er det blot gisninger?

Firefox OSs eget pakkesystem er fuldt ud frit.

Snakker du om selve systemet eller de pakker, som findes i det? Eller er det DRM du hentyder til?

 • 2
 • 0
#10 David Rechnagel Udsen

Ja, og de frigiver mig bekendt stadig ikke den seneste version af Android før den første parter-OEM telefon er på markedet. Men er det anderledes med Firefox OS? Kan du se de daglige commits til kildekoden og hente dem med det samme? Kan du hente præcist den SCM-version af Firefox OS, som er på Alcatels kommende telefon - dagen inden den lanceres?

Her er kildeteksten: https://github.com/mozilla-b2g/B2G (B2G er dets gamle navn, Boot to Gecko). Eftersom kildeteksten er frit tilgængeligt, så kan Alcatel jo selv have ændret på den, så jeg ved ikke om de frigiver deres kildetekst.

For mere information om hvordan du selv bygger den nyeste udgave af Firefox OS, kan du følge denne guide: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Mozilla/Firefox_OS/Building_and...

Hvis du kan det, så synes Firefox OS at være "mere OSS end Android" ... men ellers er det vist bare mere af det samme, er det ikke?

Alle har fri adgang til den officielle kodegrube, som er åben. Desuden er Firefox OS-mailinglisten helt åben, så alle kan læse deres overvejelser, etc.

Snakker du om selve systemet eller de pakker, som findes i det? Eller er det DRM du hentyder til?

Jeg talte først og fremmest om systemet, som er lukket. I det der er regler, osv. for at komme ind. Desuden kan du ikke bare lave en Android-telefon uden at få særlig tilladelse fra Google til at putte Google Play på. Jeg ved godt man kan installere alternativer, men nu er programmer jo en af de vigtige dele ved noget som Android og iOS (salgsfaktoren over gammeldags-systemer som Symbian).

Mozilla har ikke centraliseret deres 'app store', og derfor kan mange 'hooke' sig op på den, lidt lige som Mozillas add-ons til Firefox, som har en dedikeret side, men man kan sagtens installere andre steder fra uden det store besvær.

 • 5
 • 0
#11 Jesper Lund Stocholm Blogger
 • 4
 • 0
#12 Johnnie Hougaard Nielsen

Det ser ud til at Firefox primært går efter feature phone markedet, og det er nok også mere realistisk end at satse på at lokke folk væk fra økosystemerne for Android og iOS. Men især i den tredie verden, er det et meget prisfølsomt marked, og her har Firefox OS den fordel at den kan klare sig med en lidt mindre (altså billigere) SOC.

Men forskellen til hvad som er nok til low-end Android indsnævres løbende, og rygterne peger på at Google i næste Android vil trimme for at køre bedre i denne vigtige ende af markedet. Da HTML5 apps grundlæggende må forventes at køre på andre smartphones, altså også low-end Android, får Firefox OS svært ved at konkurrere på prisen. De skal altså overtale brugerne til at købe hvad der næsten svarer til en Android uden apps, uden at spare penge på det. Og indtil videre kniber det en del med at få HTML5 apps til at køre ligeså godt som native. Hmmmm.....

Hvad open source angår, vil jeg mene at den primære forskel på Android og Firefox OS er at Google selv står for al udviklingen, og frigiver source, hvor Mozilla i princippet er åbent for at alle kan bruge kræfter på at deltage. I et mindre nørdsegment kan dette være et salgsargument af betydning, men næppe på det store marked.

 • 1
 • 0
#13 Nicholas Colding

Oven på de nævnte 500 kr, skal lægges forhandler fortjeneste, dansk moms og alt muligt. Mobilen skal også markedsføres osv. Jeg tvivler på mobilen kan handles for under 1000 kr her hjemme. Fra det beløb, er der faktisk ikke så langt til de kendte mærkers billige versioner.

 • 0
 • 0
#15 Jesper Lund

Jeg synes OSS diskussionen er lidt malplaceret her. iPhone er ikke OSS, Android er OSS, men begge telefoner kommer med software som spionerer mod mig og som jeg ikke kan stole på. Out-of-the-box er det same shit. Jeg ønsker hverken at stole på Apple eller Google.

De fleste (alle?) Android telefoner kommer eksempelvis med en Facebook app, som ikke uden videre kan fjernes, og denne app er ikke helt uskadelig selv om man ikke har en Facebook konto http://www.zdnet.com/norton-android-app-skips-consent-gives-facebook-ser...

Så mit krav til en telefon vil være en enhed under min fulde kontrol, som ikke sender data til nogen uden at jeg har bedt om det, og hvor jeg frit kan vælge hvilken software der skal (eller ikke skal) installeres. Samtidig skal jeg eller andre have mulighed for at kontrollere dette. Jeg kan ikke kontrollere alt selv, men jeg vil selv kunne vælge hvem jeg ønsker at stole på.

Jeg har svært ved at se at det skulle kunne lade sig gøre uden OSS, men OSS er ikke nok. OSS eller for den sags skyld GPL hjælper mig ikke hvis skidtet kommer med en proprietær bootloader som kun accepterer signed kernels..

Lad os se om Firefox telefonen bliver anderledes... :-)

 • 5
 • 0
#16 Johnnie Hougaard Nielsen

Når en del teleselskaber udviser interesse for Firefox OS, kan baggrunden illustreres gennem citater som:

Why Carriers Just Love Firefox OS: Carriers can do whatever they want, from running their own apps and services to branding and anything else.

With Firefox OS, Mozilla gets a little dirty to clean the mobile web: "It is a major step to bring balance back to the telco sector," noted Telefónica’s César Alierta. And in this case, it may not be a balance that consumers want.

If you polled ten wireless customers, I’d wager nine — perhaps even all ten — would disagree that their carrier should be a "full participant" in the app marketplace. [...] When app stores are run by carriers, bad things happen: software that runs counter to their business interests goes away, for instance.

Kort sagt ser de en chance for at tiltage sig mere kontrol over deres kunder, og disses penge. Jeg vil antage at nørder vil arbejde for at finde veje udenom at give deres "kære" teleselskaber kontrollen :-)

 • 3
 • 0
#17 David Rechnagel Udsen
 • 0
 • 0
#20 Morten Lund

Jeg synes at "kontrol over din egen telefon" bør være en mulighed som er tilgængelig for hele befolkningen, ikke bare for v2 læsere som kan finde ud af at flashe deres telefon.

Hvis den brede befolkning virkelig ønskede dette ville antallet af Iphones og Androids nok være noget lavere. Ser heller ikke et problem i at de tror de kan bruge data om mig til noget brugbart.

 • 0
 • 2
#21 Jesper Lund

Hvis den brede befolkning virkelig ønskede dette ville antallet af Iphones og Androids nok være noget lavere. Ser heller ikke et problem i at de tror de kan bruge data om mig til noget brugbart.

Måske. Eller også er den brede befolkning ikke klar over hvad de køber. Der er ikke ligefrem en ærlig varedeklaration på disse trojanske heste. Eller... som tredje mulighed: den brede befolkning accepterer at de overvåges fordi der ikke er nogle realistiske alternativer hvis de gerne vil have en smartphone med de fordele som det giver.

 • 0
 • 0
#22 Fini Alring

Måske. Eller også er den brede befolkning ikke klar over hvad de køber. Der er ikke ligefrem en ærlig varedeklaration på disse trojanske heste. Eller... som tredje mulighed: den brede befolkning accepterer at de overvåges fordi der ikke er nogle realistiske alternativer hvis de gerne vil have en smartphone med de fordele som det giver.

Tinfoil hat alert!

Under alle omstændigheder bliver al data- og teletraffik moniteret og i et vidst omfang, arkiveret i lang tid af teleselskaberne. VPN og lign. kan afhjælpe noget af det, men du kan ikke forvente at al kommunikation kan krypteres i begge ender. Dertil kommer Prism/NSA og andre som snooper rundt efter lyst og behag.

Ved ikke hvilke trojanske heste du hentyder til, jeg udgår fra at det er af lidt ældre dato.. Jeg ved at iOS pt. sender crashreports og lign. men det anser jeg ikke som en trojansk hest. Det er selvfølgelig en fin balancegang når det gælder indsamling af data i baggrunden, men i langt de fleste tilfælde er det altså ikke noget at panikke over (crashreport, fejlmeldinger, brugsmønstre, tidsforbrug), men der er selvfølgelig langt mere sensitive data såsom lokationsdata, personlige stamdata og lign. som er værd holde privat så vidt muligt.

Manglen på centraliseret "App Store" er selvfølgelig fint nok for os udviklere og tech nørder, men der vil givetvis være større chancer for at man får installeret noget ubehageligt Malware af en art på sin telefon når man kan hente apps fra alle kendte og ukendte kilder, Open Source eller ej..

Glæder mig dog til at rode med de kommende Firefox OS gadgets, og i øvrigt Ubuntu Mobile :)

 • 1
 • 0
#23 Fini Alring

The Firefox Marketplace does not currently support paid apps or in-app payments. We hope to enable this feature for testing in May 2013.

Jeg ville nok foretrække at lave mine app køb igennem Mozilla.org fremfor en tilfældig app udbyder. Da Mozilla også er en non-profit organisation kan det blive et rigtigt interessant sted at sælge apps, uden at skulle af med 30%.. Måske kan man slippe med 1-10% til at dække driftsomkostninger af butikken.

 • 1
 • 0
#24 Bjørn Damborg Froberg

host Venter bare spændt på min Jolla Sailfish telefon senere i år. =) Indtil da fortsætter jeg støt med N9'eren. Men fint og dejligt med noget mere variation på mobilmarkedet.. iPhone/Android dominans er godt nok for kedeligt i længden - og jeg gider ikke binde mig op monetært på en lukket app-store.

 • 0
 • 0
#25 Lars Tørnes Hansen

Det er en tilføjelse som installeres i Firefox browseren uden at browseren skal genstarte: https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/firefox-os-simulator/

Bemærk følgende (citat, teksten til tilføjelsen):

This add-on is large (50-70MB), because it bundles a complete simulation of Firefox OS, including its default apps. So it takes multiple seconds for Firefox to install the add-on. Sometimes it takes so long that Firefox's Unresponsive Script dialog appears. If that happens, press the Continue button to let Firefox continue installing the add-on. It will eventually succeed.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere