Første seriøse jailbreak-bud på at nytænke iOS til iPhone? Bedøm selv her

Illustration:
Jailbreak’et Auxo ligner et seriøst bud på, hvordan Apples aldrende iOS i 2013 kan nytænkes. Men er det nok i forhold til ærkerivalen Android? Bedøm selv her.

Jailbreaking, hvor forskellige it-nørder omkoder og låser mobile styresystemer op, har eksisteret på Apples iPhone, siden telefonen kom på markedet første gang i 2007.

Men oftest er de kreative idéer til at forny Apples mobile styresystem, iOS, blevet bremset af ustabile oplevelser og ulogiske løsninger.

Læs også: Så er den her: browserbaseret jailbreak til iPhone 4

Nu har endnu et jailbreak set dagens lys: Auxo. Modsat tidligere jailbreaks ligner dette er reelt bud på, hvordan Apples egne folk kan nytænke iOS, der af kritikere hævdes ikke at have ændret sig meget i sine fem års levetid. Det skriver Businessindsider.com.

Auxo fokuserer først og fremmest på multitasking-delen på iPhone - altså den del, hvor du kan skifte mellem apps, sætte musikafspilleren i gang eller lukke programmer.

I videoen herunder kan du se, hvordan Auxo jailbreaket virker. Det skal dog understreges, at reglerne for jailbreaking ikke står lysende klart i forhold til garanti og reparationen af din iPhone - så vær varsom, hvis du selv vil i gang.

Faktum er dog, at 2012 ikke bød på en fuldstændig nyfortolkning af Apples iOS rent visuelt, men er buddet fra Auxo nok i forhold til lignende løsninger i Android eller Windows Phone? Kom med din mening.

Læs også: Her er anmeldernes dom over Apples iOS 6

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Sune Foldager

Er jeg den eneste der kan se at denne "nytænkning" mere eller mindre allerede er til stede i Android?

Nu stod der "nytænke iOS", så det er vel mindre vigtigt for iOS-brugere om featuren findes til andre systemer.

Reglerne er ret klare. Jailbreak = garantien bortfalder.

Den danske reklamationsret gør jo nok ikke. Den dækker fejl som var tilstede da produktet blev købt.

 • 0
 • 0
Martin Hoffmann

Det forekommer mig at folk (ikke blot i denne tråd, men generelt) er skuffede over at Apple ikke har genopfundet smartphonen igen for nylig.

Er det bare kedsomhed, eller er der et reelt behov I føler ikke bliver opfyldt?^

Jeg indrømmer at jeg ikke er en fordringsfuld bruger. Jeg har været ganske godt tilfreds med de små forbedringer og nye features der bliver tilføjet fra tid til anden i iOS, men forandring for forandringens skyld har efter min mening aldrig ført noget godt med sig, så jeg står ikke og savner at de begynder forfra igen.

 • 0
 • 0
Jesper Kleis

Der er efterhånden en del ting der kan gøres bedre i iOS - det har ikke ændret sig det store siden det kom frem. En af dets forcer er at det er stabilt og let at gå til - men der er en hel del ting der irriterer mig i min hverdag.

F.eks. er multitasking delen virkelig frygteligt - man dobbelt klikker på home - hopper frem og tilbage mellem vinduer får at slå et program ned - og nej, man behøver ikke at lukke alle programmer, men når en GPS app suger al ens strøm, eller radioen er gået amok eller andet så skal det til. Det gør det så ikke bedre at det kørende program slet ikke kan ses i multitask manageren.

Eller hvis man har en mappe åben, og multitask manageren kører - så er det ikke just den bedste brugeroplevelse.

Eller hvad med hurtig tilgang til de indstillinger man tit bruger - i øjeblikket kan man ikke engang søge i indstillinger. Og de fleste programmer bruger kun settingssystemet til at fylde op så det er endnu mere uoverskueligt.

Det er også lidt sjovt at Apple har et ur-ikon, der altid viser den samme tid.

Derudover kunne jeg virkelig godt bruge noget ala google now - hvor jeg fik relevante s-togs tider og informationer når jeg skulle hjem fra arbejde. (Kræver selvfølgelig lidt hjælp fra DSB, der godt gøre deres tog positioner samtsamt vognlængde offentligt tilgængeligt).

Deres Copy og paste funktionalitet er også til at blive skør af. Og iPad'en ville ikke dø af at supportere et par tastaturgenveje, der faktisk kunne gøre den noget mere produktiv uden at ødelægge touch ideen.

Det er heller ikke for sjov at to top app's som MacWorld anbefalder at man installerer på sin nye iPhone er 1) Google Maps og 2) Downcast - et ordentligt podcast alternativ til Apples frygtelige forsøg, der ikke lavede andet en at crashe og var usandsynligt langsomt.

Så der er i hvert fald plads til forbedring på Apple fronten - og jeg håber at der kommer til at ske noget i det kommende år.

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

men når en GPS app suger al ens strøm.

Hvilket er et ret godt argument for iOSes "managed tasking" og managed tasking gør at man aldrig under normal brug skal aktivt lukke en app. Desuden hvad mener du helt præcist når du mener der er i vejen med task manageren når man har en mappe åben ? man dobbeltklicker på home og mappe interfacet forsvinder til fordel for task manager interfacet og når man klikker tilbage så kommer mappe interfacet tilbage... Hvad er der forkert med det ?

og lad mig gætte den "App" du ikke kunne finde i task manageren var rent faktisk en webside... og derfor "gemte" den sig inden i Safari ? Har brugt iOS i årevis nu og det der "problem" er aldrig forekommet, never effing ever så uanset hvad tror jeg det er noget der er så sjældent som lyserøde elefanter der svæver ved tankens kraft og spiller harpe med ørene...

Ang. GPS så kan de ikke sluge din strøm på iOS mm man er i appen hele tiden. Ellers har de kun adgang til at hente din GPS placering (efter en kort periode efter appen har været aktiv) når location APIen mærker at der er skiftet tele mast og placeringen bliver kun hentet en gang da det er via iOS API en den hentes ikke en gang for hver App der gerne vil vide hvor man er.

Du har faktisk en go pointe og det ville være rigtig rart at kunne søge i indstillinger... men det er trods alt ret sjældent at det er nødvendigt at overhovedet gå ind i indstillings panelet og det er trods alt ret overskueligt uanset hvad man skal finde.

Desuden er der er App der udnytter at alle instillingspaneler i iOS er tilgængelige i et URL format så man kan lave "handlings script kanpper" ie. "tænd bluetooth", "Sluk wifi", "send besked til Allan" men det er åbentbart ikke noget der er så efterspurgt at Apple har implementeret det på system plan. Kan dog ikke lige finde den, har tænkt på at købe den men har aldrig rigtig haft så meget brug for det og kan ikke lige finde den. Men den findes hvis det er noget man bruger meget tid på i løbet af dagen.

og iOS understøtter en hel del almindelige keyboard shortcuts når man faktisk har et keyboard tilkoblet.

linje frem/tilbage - ord frem/tilbage - afsnit frem/tilbage - klip - kopier - sæt ind - vælg ord - vælge linje - vælg afsnit er et udvalg af dem der er når man har koblet et bluetooth keyboard på. At touch interfacet ikke er en bastard kombi af touch og tastatur interface modeller har microsoft windows RT ret meget demonstreret er en god ting...

og hvad er det er der så forfærdeligt ved marker klip osv funktionen ?

ang uret... ville man skulle åbne for animerede ikoner hvis man lavede funktionen og helt ærligt... tiden står øverst på home skærmen altid hvorfor så lave animerede ikoner (noget som microsoft også har demonstreret er monstrøst forvirende for brugere i almenhed ie at ikonet ikke ser ud som det plejer)... Så ja det er da en totalt blæret funktion som ingen praktisk nytte giver... hvorfor så introducere brugerforviring ved at tillade animerede ikoner ?

og at Podcast Appen er ustabil ? hvilket univers lever du i ? og tillykke hvis du har fundet en app der fungere bedre ifht din mening. go nuts.

Ang. rejse tror du tænker på "Rejseplanen" Appen den giver alle relevante infrastruktur informationer (og integrere nu med Apple Maps som en lokal rejse info udbyder).

Ang. garenti... hvordan tror du fx. garantien på din bil/fjernsyn/opvaskemaskine osv har det hvis nu du skiftede den software dimsen har med et andet program ?

 • 0
 • 0
Jesper Kleis

Kære Jakob,

det er rart at du altid ved hvad der er bedste for alle brugere - og altid forsvarer hvad end Apple gør. Det undrer mig dog lidt - har selv haft mac en del år efterhånden - og iOS 3-4 år - så det er ikke sådan at jeg ikke er bekendt med deres funktionalitet. Derudover lytter jeg også til andre - både journalister, brugere i fora'er samt familie mm. Og ja - så har jeg også min egen ydmyge mening om hvordan jeg gerne vil have de apparater der fylder en ganske stor del af min hverdag til at passe bedre ind i mine behov. Og jo - Apple går ikke efter mig - men 90% gruppen, men det ændrer ikke at hvis noget kunne forbedre funktionaliteten og gøre hverdagen lettere så måtte Apple gerne gøre noget ved sagen.

Så for at svare på dine spørgsmål 1) GPS - så vidt jeg ved så fungerer Navigon glimrende i baggrunden, så hvis jeg ikke slukker den bliver den ved med at sig drej til venstre eller højre. Hvis jeg nu vil lukke fuldstændigt ned for det, men ikke er ude af app'en (du ved kontekst og sådan noget) - kan jeg så dobbeltklikke på home (hvilket jeg også hader næsten lige så meget som CAPS LOCK) for at lukke programmet. Næ, nej, jeg må lukke programmet, og så dobbeltklikke. Ikke specielt intuitivt.

En anden situation - jeg har et eller andet program kørende, lad os sige en run keeper, eller et musik afspilningsprogram. Kan jeg så lige lukke mine aktive programmer. Nej, her bliver jeg nødt til at søge - i stedet for bare at lukke aktive programmer (eller for den sags skyld alle sammen som videoen demonstrerer).

Og hvorfor gøre det mere besværligt end et swipe at fjerne dem - Jo, der er selvfølgelig konsistens, hvilket er er værdigt argument. Det er bare pænt irriterende. Og der er ganske mange der bruger deres telefon "forkert" - folk lukker deres programmer, selv om de ikke nødvendigvis behøver det.

Indstillinger - ja, jeg ved at man kan lave url'er til indstillinger - men det behøver jeg ikke at være mere nørdet end at man kan søge efter "vpn", eller "brug" i spotlight - og så kommer man dertil i stedet for at skulle huske et familiemedlem som man har bildt ind at iOS er pærelet på at det jo bare skal gå ind under generelt og så lige...

Dobbelt home - det forvirrer mig stadig og jeg har ikke vænnet mig til det. Ligesom tripple tryk for at spole tilbage. Det føles ikke naturligt og det følger ikke mit flow - jeg har på fornemmelsen at jeg ikke er den eneste. Jeg ved hvordan det fungerer - men det spiller bare ikke lige for mig. Hele mappe ideen er for mig pænt oldnordisk. Typisk er jeg mere interesseret i kontekst - hvorfra jeg så kan bevæge mig. Men der eksisterer jo altid mappedyr derude og dem kan man jo ikke se bort fra.

Keyboard shortcuts - jo iOS understøtte de basale shortcuts - men ikke skift mellem safari og tilbage til mit byword igen. Og sidst jeg checkede virkede cmd+L heller ikke til url-linien. Ikke specielt imponerende. En alt tab funktionalitet ville gøre underværker - og så en ordentlig kontakt til URL linien i Safari.

Klip/klistre og generelt placering af cursor på iOS er for mig virkeligt et mareridt. Hvorfor kan jeg ikke bare swype venstre og højre over mit keyboard for at gå til højre og venstre med cursoren, og så evt holde shift knappen nede for at markere. Det ville være en del rarere end at skulle bruge forstørrelsesglasset.

Uret - jeg synes det er lettere ironisk at Apple har stjålet et design fra et Sweizisk togselskab til uret - men at det i vanlig dansk stil aldrig ser ud til at bevæge sig. Der er en del app's der med fordel kunne have baggrundsopdatering - lokalt vejr hver fjerde time (og ikke Yahoos vejr, lad mig dog selv vælge). S-tog netop nu, etc.Jeg skulle hilse at sige at rejseplanen tager ikke hensyn til de relativt mange udsving der er i s-togstrafikken - og at dsb sms tjeneste først sender 3-4 timer efter trafikken er lammet.

Podcast app'en - på min iPhone 4, var den uendelig langsom og ustabil i de første versioner (førend jeg droppede den). Podcast var sorterede fuldstændigt kaotisk - måske pga engelsk dansk datotid forbistring. Og havde et for mig at se ganske langsom og ikke særlig funktionel brugergrænseflade. Man kan igen mene at ovenstående er min mening - men stadigvæk har jeg ikke hørt mange positive toner vedrørende podcast app'en. Det kan være at den er blevet bedre. Slettet er den fra min telefon. Og som sagt er det MacWorld der som 2. App man bør installere på sin brandnye julegavetelefon anbefaler at man downloader Downcast (Google maps er nr 1). (Selv bruger jeg instacast - men podcast app'en blev som sagt aldrig min kop te).

Mht dine gæt - så går jeg ud fra at du er lige så god til at gætte på andres ønsker til iOS som på hvorvidt jeg er i stand til at kende en web-side fra en app.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere