Første router med understøttelse for 802.11ad klar til lancering

Hardwareproducenter gør klar til trådløse datahastigheder på op til 7.2Gbps

Las Vegas flyder i disse dage over med lancering af nye produkter i forbindelse med teknologinessen CES, og blandt disse er en ny router fra producenten TP-Link med understøttelse for Wifi-standarden 802.11ad.

802.11ad, tidligere kendt som WiGig, benytter 60GHz-frekvensen I kombination med de sædvanlige 2.4GHz og 5GHz-frekvenser og kan på den måde nå dataoverførselshastigheder på op til 7.2Gbps. Ulempen er imidlertid, at de høje hastigheder kun fungerer over meget korte afstande – grundlæggende skal enhederne i det trådløse netværk befinder sig indenfor synsvidde af hinanden.

Læs også: Ny langtrækkende wifi-standard til internet-of-things som parkometre og røgdetektorer

TP-LINK Talon AD7200 skulle være den første router, der understøtter 802.11ad. Den er udstyret med otte antenner, fire gigabit ethernet-porte og to USB 3.0-porte. Og konfiguration af blandt andet gæsteadgang, timere med videre kan håndteres via en app til Android og iOS. Pris og endelig lanceringsdato er endnu ikke fastlagt.

Endnu er der ikke mange andre 802.11ad-produkter på markedet, anvendeligheden af den nye router er dermed begrænset. Acer kunne dog for et par dage siden fortælle, at deres kommende bærbar, TravelMate P648, også understøtter 802.11ad. Ligesom det forventes, at der vil dukke blandt andet trådløse skærme og harddiske op, som kan drage stor fordel af de høje overførselshastigheder på trods af den korte rækkevidde.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Bent Jensen

"på trods af den korte rækkevidde."

Flere og bedre Antenner, vil sikkert også give en bedre dækning af de gamle standarder. Hvis ikke så skal man holde sig helt væk for sådan et produkt, til det er moden. Da overgang til den gamle standard på grund af afstand eller inkompatibel enheder nok vil gøre det dårligere end det man så har.

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

Den er udstyret med otte antenner, fire gigabit ethernet-porte og to USB 3.0-porte

Hvordan har de så tænkt sig at man skal kunne pumpe 7 Gbit/s ind i den?

Hvis jeg kender den slags dimser, så vil det desuden vise sig at CPU'en slet ikke kan følge med til de hastigheder. De tidlige routere med gigabit kan hellere ikke flytte data med noget der minder om gigabit.

 • 0
 • 0
Deleted User
 • 0
 • 0
Christian Nobel

Er de mange antenner ikke også for at kunne lave channel bundling så man kører dataoverførsel over flere kanaler for at opnå den hastighed ?

Så skulle der være opfundet en helt ny type channel bundling hvor der er separate sendere og modtager for hver frekvens - ideen ville være fed, men også eksorbitant kostbar.

Så svaret er nej, den primære årsag er nok imponatorvirkning, sikkert ud fra en betragtning om at hvis dimsen ligner noget fra en Star Wars film, så tror folk at det er godt - især hvis man parrer det med udsagn som 7Gbps osv.

Baldur har helt ret, oversolgt (på forhånd) er meget dækkende.

 • 0
 • 0
Bent Jensen

Hvis enheder skal fungere på flere bånd samtidig, kan det være at antenner er afstemt til de forskellige frekvenser. Der kan sikkert være flere indvendigt, 60GHz antenner kan også bare være en del af printet . Alle antenner er retningsbestemte, men som de er vist her er det rund stråling, (som et bildæk omkring antennen) . Nogle af de nyerer teknologier bruger også flere antenner, hvor der normal kun sendes på en men lytter på flere for at øge følsomheden. det kan være det vi ser her. Så antenner er et bredt og ikke enkelt felt, som der sikkert ikke er sket ret meget med siden jeg uddannet mig, fysikken er jo den samme. Så man kan leve af at være en god "antenne" mand.

Med hensyn til om routeren kan trække båndbredden, billige routere fra TP-Link i deres dyre ende (mindre end 500,-), har indbygget hardware NAT, så specielt trafik kan routes, den trafik belaster så ikke CPU. Men der kan så ikke foretages andre "firewall regler" på denne trafik. Men meget god hvis man har fiber ind i huset, og har en server som kan og skal håndtere det meste.

Men I har ret i at for eksempel en VPN tunnel oprettet i en sådan enhed ikke har den store båndbredde. Ligesom pakke inspektion, statistik og lignende også trække tænder.

Men som jeg også skrev hvis man ikke lige har et specifikt behov, så vendt til børnesygdomme er væk, og den komme med som standard til den samme pris som de nuværende.

Noget helt andet er om der brug for dette bånd, har selv både 2.4GHz og 5GHz men man skal ikke lang væk før 2.4GHz er bedre og hurtigere. Men fint hvis man har mobil, tablet eller en ny Chromecast som så kan få nettet for sig selv, og bruge den højere hastighed til streaming. Hvis der engang kommer rigtigt mange 60 Ghz enheder så kan det være at den manglende rækkevidde kan blive et plus, da man så ikke skal slås med hele gaden om båndbredde.

PS: Er blevet meget glad for TP-Link man får meget for penge, så hvis i bare skal bruge en billig og enkel routere til hjemmet prøv dem. Hvis vi taler VPN eller SIP til mindre firma så prøv Draytek, de har også nogle helt billige routere hvor der er indbygget hardware VPN. Hvis det er rækkevide vi taler om, så har jeg også gode erfaringer med Cisco. Men holder mig helt fra D-Link.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Så er AC wifi rigeligt

AC er en katastofe, slet og ret!

Med fare for at lyde som John Strand, så bruger man altså slet ikke så meget data fra nettet at der er behov for trådløse routere, som i teorien, under optimale forhold, på en øde ø, kan overføre data med gigabit hastigheder - slet ikke når prisen bliver en hæftig æterforurening.

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

Det er ikke helt det samme.

Den næste generation AC routere med 4x4 MIMO har support for 2x 80 MHz channel bonding som alternativ til 1x 160 MHz.

De har også support for at kommunikere med flere klienter samtidig. På samme frekvens vel og mærke. Det er en variant af beam forming der gør det muligt at kommunikere med ligeså mange samtidig klienter som routeren har antenner. Og ja det gælder i begge retninger (klienterne laver også beam forming).

Den høje datarate betyder at æteren er fri i en større del af tiden. Kombineret med lavere rækkevidde, beam forming og op imod 500 MHz tilgængeligt frekvensspektrum, betyder det at der generelt ikke er et æterforureningsproblem på 5 GHz båndet med 802.11ac.

802.11ad vil yderligere afhjælpe problemet idet en del af trafikken vil flytte over på 60 GHz, hvor der slet ikke er problemer med interferens fra naboerne.

2,4 GHz båndet vil formodentlig forblive fortabt i årevis. Der er simpelthen for mange der har bærbare med gamle og billige 802.11n netkort. Selv helt nye computere bliver stadig solgt med det skidt. Bemærk at 802.11ac ikke opererer på 2,4 GHz båndet.

Jeg har god kommunikation med en router producent, som anbefaler at man forcerer kanalbredden til 20 MHz på 2,4 GHz. Så kan man køre løs med høje hastigheder på 5 GHz, og når man kommer for langt væk, så har man stadig net ved lavere hastighed på 2,4 GHz. Der er ingen pointe i at forsøge at brede sig ud over hele 2,4 GHz båndet, da du dermed kun saboterer for dig selv og naboerne i stedet for at opnå rækkevidde.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Den næste generation AC routere med 4x4 MIMO har support for 2x 80 MHz channel bonding som alternativ til 1x 160 MHz.

Altså forstået som to helt separate transcievere?

Men det fordrer jo så også at klienterne har to transcievere.

Og bliver det næste så 4x40 MHz?

De har også support for at kommunikere med flere klienter samtidig. På samme frekvens vel og mærke. Det er en variant af beam forming der gør det muligt at kommunikere med ligeså mange samtidig klienter som routeren har antenner. Og ja det gælder i begge retninger (klienterne laver også beam forming).

Rent praktisk så fordrer beamfolding vel også at klienterne har flere antenner.

Den høje datarate betyder at æteren er fri i en større del af tiden.

Det er rigtigt, men jeg ville hellere foretrække at man holder en større del af spektret frit - man skal heller ikke glemme at tænke på at en slatten klient på kanten trækker det hele ned.

Kombineret med lavere rækkevidde, beam forming og op imod 500 MHz tilgængeligt frekvensspektrum, betyder det at der generelt ikke er et æterforureningsproblem på 5 GHz båndet med 802.11ac.

Nu er jeg nu i det store hele ikke helt så nervøs for 5GHz båndet da rækkevidden heldigvis er så kort, men jeg kan dog set et problem i tæt befolkede områder hvor alle Wild-west netværkerne ikke befinder sig i hvert sit Faraday bur.

802.11ad vil yderligere afhjælpe problemet idet en del af trafikken vil flytte over på 60 GHz, hvor der slet ikke er problemer med interferens fra naboerne.

Det er nok rigtig, men måske begynder man at gå over åen efter vand, i stedet for bare at bruge et kabel på de få meter det alligevel kun rækker.

2,4 GHz båndet vil formodentlig forblive fortabt i årevis.

Ja, og det er derfor jeg ville ønske der kom et nyt bånd med smalle skarpkantede kanaler, hvor analog bundling ikke var tilladt, og både klient og AP havde intelligens til at kunne forhandle - evt understøttet af en signaleringskanal der ikke måtte bruges til datatrafik.

Desværre er man allerede før man er gået i gang begyndt at ødelægge 802.11ah ved også her at tillade analog bundling.

Der er simpelthen for mange der har bærbare med gamle og billige 802.11n netkort.

Channelbundling under 802.11n er da kun at bede om problemer, billigt kort eller ej.

Jeg har god kommunikation med en router producent, som anbefaler at man forcerer kanalbredden til 20 MHz på 2,4 GHz. Så kan man køre løs med høje hastigheder på 5 GHz, og når man kommer for langt væk, så har man stadig net ved lavere hastighed på 2,4 GHz. Der er ingen pointe i at forsøge at brede sig ud over hele 2,4 GHz båndet, da du dermed kun saboterer for dig selv og naboerne i stedet for at opnå rækkevidde.

Meget enig, man skal dog tilsikre at klienten ikke af sig selv (især hvis man bruger samme SSID navn) ikke automatisk snupper 2,4GHz'en fordi den ser den højeste signalstyrke der - den opgave er ikke helt triviel at løse.

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

Jeg ved ikke hvordan det er implementeret, kun at den nyeste generation Broadcom chips har mulighed for 80+80 MHz. Wikipedia beskriver featuren således

160 MHz channel bandwidths (contiguous 80+80) 80+80 MHz channel bonding (discontiguous 80+80)

Jeg tror ikke du skal regne med 4x 40 MHz eller lignende. 2x 80 MHz er skrevet ind i AC standarden som "optional" og det er så først nu at det bliver implementeret.

De fleste klienter har i dag to antenner og 2x2 MIMO. Macbook Pro og nogle få andre high end laptops har tre antenner og 3x3 MIMO. Telefoner og tablets har ofte kun én antenne. Der er ingen klienter på markedet som har 4x4 MIMO endnu. Det er klart at hvis der skal være beam forming fra klientens side, så skal den have mindst 2 antenner.

Så man kan sige at routerne er foran klienterne. En 4x4 MU-MIMO router kan udnytte de ekstra antenner således at den kan kommunikere med to 2x2 klienter på samme tid. Det bør være en god ting som værn imod klienten med marginal dækning, der trækker resten af nettet ned.

Eftersom at beam forming, ligesom retningsbestemte antenner, giver gain både i sende og modtage retningen, så bør en klient der implementerer beam forming også få væsentlig bedre dækning. Min Macbook Pro har nu næsten lige så god rækkevidde på 5 GHz AC som den har 2,4 GHz.

Meget ligger i styring af nettet. En klient med marginal AC dækning skal sparkes ned på 2,4 GHz. Det er min erfaring at det også sker, man får ikke lov til at hænge fast i AC med meget dårlig hastighed. Desværre er det stadig klienterne der styrer her. Vi skal have routerne til at tage aktiv kontrol og det er særligt vigtigt hvis der er flere routere. Jeg hører jungletrommerne fortælle at det er på vej.

Min kommentar omkring billige 802.11n netkort går på at de er billige fordi de mangler AC understøttelse. Dermed bruger de af det begrænsede 2,4 GHz spektrum i stedet for at gå på 5 GHz. I en ideel verden ville 2,4 GHz være reserveret til klienter der er for langt væk til at 5 GHz fungerer.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere