Første kvinde får Turing-prisen

Datalogiens svar på Nobelprisen, som sidste år gik til danske Peter Naur, går denne gang til amerikanske Frances E. Allen, som får prisen for sit arbejde med krævende beregninger.

Den amerikanske forening The Association for Computing Machinery (ACM) har givet den prestigefuldte Turing-pris for året 2006 til til Frances E. Allen. Det er første gang at prisen tildeles til en kvindelig forsker.

Hun får prisen for sine bidrag til forbedring af programmers ydelse, som satte fart i brugen af supercomputere, i særdeleshed indenfor automatisk parallelisering, som sætter et program i stand til at udnytte flere processorer på én gang. Det har haft betydning inden for områder som beregning af vejrprognoser, DNA-matching og militær efterretning, siger ACM i sin begrundelse.

Allen er IBM Fellow Emerita ved IBM's T J Watson Research Centre. Hun har blandt andet arbejdet for den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Danske Peter Naur fik sidste års Turing-pris. Han gav i den anledning en festforelæsning i tirsdags i Københavns Universitets festsal.

Turing-prisen er opkaldt efter den engelske matematiker og datalog Alan Turing, som gav den første grundlæggende teoretiske beskrivelse af computere. Under anden verdenskrig var Alan Turing leder af et efterretningsprojekt, som brød nazisternes Enigma-kryptering.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jarle Knudsen

"Under anden verdenskrig var Alan Turing leder af et efterretningsprojekt, som brød nazisternes Enigma-kryptering."

Det var det ikke. Det var en polsk matematiker Marian Rejewski med to skolekamerater Jerzy Różycki og Henryk Zygalski der brød Enigma-kryptering.

Se venlig her: http://en.wikipedia.org/wiki/Cryptanalysis_of_the_Enigma

"...The British had also developed such a technique when they succeeded in breaking the common commercial Enigma, though they failed to break the military versions of the Enigma."

  • 0
  • 0
#2 Poul-Henning Kamp Blogger

Artiklens beskrivelse af Turing er præcis og korrekt.

Jarles protest er for så vidt også på rette spor.

Det afhænger af hvad men bruger ordet "brød" til.

Den polske forskning var meget vigtig, men der var stadig langt fra deres teoretiske resultater til at opsnappe og bryde de tyske radiotransmissioner dag ind og dag ud. Ikke mindst fordi ændringer i tyskernes procedurer (skift fra dobbelt til enkelt indikator) gjorde den polske metode ubrugelig.

Der er efterhånden kommet en hel del gode bøger om Bletchley Park projektet og man kan nu besøge stedet og se og høre mere, det ligger en times togrejse nord for London. (http://www.bletchleypark.org.uk/)

En bog der givet et specielt godt indtryk af projektets natur, i modsætning til de mange der skriver om "hvem der fandt ud af hvilket trick med hvilken kode (først)", er Gordon Welchmans "The Hut Six Story".

Den bedste bog om den teknisk/maskinmæssige udvikling og samtidig den der giver den bedste indsigt i Alan Turings virke og betydning i den sammenhæng er Paul Gannons "Colossus" (der er mange andre bøger med samme titel sørg for at få den rigtige).

Poul-Henning (Medl. Dansk Datahistorisk Forening)

Poul-Henning

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere