Første kig: Sådan har Microsoft bygget om i Windows 8.1

Illustration:
Microsoft har ryddet godt op i de skæve overgange mellem nyt og gammelt i Windows 8.1. Den nye startknap er imidlertid ligegyldig.

Microsoft har nu givet frit slag for at prøvekøre den kommende opdatering af Windows 8, og hvis man tør kaste sig ud i eksperimentet, vil rutinerede Windows 8-brugere hurtigt lægge mærke til ændringerne.

Læs også: Nu kan du prøve Windows 8.1 med den genopstandne Start-knap

Der er selvfølgelig den meget omtalte giraf, gorilla, elefant, eller hvad man nu vil kalde den: startknappen.

Den er tilbage i nederste venstre hjørne på proceslinjen på skrivebordet, og ja, det er sådan set det. Den er blot en genvej til startmenuen i Windows 8.1, som ved første øjekast ligner sig selv fra Windows 8.

Så nu vil det vise sig, om det virkelig var startknappen, visse brugere forlangte at få tilbage, eller om de i virkeligheden mente, at de ville have den gamle startmenu tilbage.

For dem, der har vænnet sig til Windows 8-brugerfladen, så er den genopstandne startknap mest et kuriosum. I Windows 8 har der hele tiden været en genvej til startmenuen i nederste venstre hjørne. Det er dog et såkaldt 'hot corner', hvor man uden en touchskærm skal føre musen ned i hjørnet for at få vist knappen.

Hurtig installation

Version2 har installeret Windows 8.1 på en Surface Pro, så det opdaterede styresystem burde have hjemmebanefordel. Da testudgaven ikke findes på dansk, skal man downloade en ISO-fil, men hvis man opgraderer fra Windows 8, skal man ikke lede efter hverken brændbare dvd-skiver eller en passende USB-stick.

Når man har downloadet ISO-filen, skal man blot dobbeltklikke på den i Stifinder for at 'mounte' den, hvorefter man kan køre setup-filen. Man skal være opmærksom på, at man skal finde en produktnøgle til aktivering på Microsofts downloadside.

Selve installationen tog mindre end 15 minutter på Surface Pro. Med testudgaven beholder man kun sine personlige filer og indstillinger, men ikke de applikationer, man har installeret. Hverken klassiske Windows-applikationer eller de nye Windows 8/Modern/Metro-applikationer.

Afslutningen på installationen går hurtigere end på Windows 8, hvor det godt kan kræve adskillige minutters venten, mens installationsprocessen snøvler sig færdig med de sidste opsætninger.

Oprydning i gamle Windows-rester

En af de mest kærkomne ændringer, som man hurtigt stifter bekendtskab med, er menuerne for indstilling af pc'en og brugerkontoen. Den har fået et nyt design med flere punkter, og man finder stort set alle indstillinger via den moderne brugerflade uden at blive sendt videre til det klassiske Windows-kontrolpanel.

Man kan dog stadig komme til det velkendte Kontrolpanel fra skrivebordet. Selvom der nu er kommet en startknap i venstre hjørne, har Microsoft heldigvis ikke fjernet den menu, man kan få frem ved at højreklikke i venstre hjørne, som har genveje til en række nyttige administrationsprogrammer som eksempelvis Jobliste.

Der findes ikke nye udgaver til Windows 8-brugerfladen af alle systemværktøjerne, så der skal man stadig arbejde fra skrivebordet, men det er nok også sådan, de fleste vil vælge at gøre det, hvis de virkelig har brug for at få snavs på tasterne fra maskinrummet i Windows.

Selve startmenuen i Windows 8.1 har også ændret sig. Man kan nu vælge at benytte samme baggrund som på skrivebordet, og der er kommet to nye størrelser på fliserne eller ikonerne i menuen. Den ene er helt små ikoner, som især kan være nyttige til klassiske Windows-applikationer, hvor de små ikoner på store fliser har set malplacerede ud i Windows 8.

Der er også mulighed for at få en flise i størrelse large, så man eksempelvis kan få vist mere information fra vejr-app'en eller visning af større billeder. Det er dog ikke alle applikationer, der understøtter de nye størrelser med live-opdatering endnu.

Nye Windows 8-applikationer

Visse af de nye applikationer, som Microsoft selv lancerede sammen med Windows 8 for at demonstrere den nye brugerflade, har båret præg af at være blevet konstrueret lidt for hurtigt. Sammen med Windows 8.1 har Microsoft derfor lanceret opdaterede versioner af applikationerne.

Mest bemærkelsesværdigt er nok opdateringen af Internet Explorer til version 11, hvor især visningen af faneblade er blevet flyttet, så man nu får vist både adresselinjen og fanebladene i bunden af skærmen.

Langt større opgraderinger er dog sket for Windows Store-applikationen. Før blev brugeren mødt med en opdeling i forskellige kategorier. I den nye udgave får du i stedet fremhævet applikationer, som Microsoft gætter på, du vil være interesseret i, ud fra dine tidligere køb og downloads. Derudover bliver populære applikationer på tværs af kategorier fremhævet.

Hvis man vil navigere efter kategorier, skal man nu i stedet enten højreklikke eller 'swipe' fra toppen eller bunden af skærmen.

Også kamera-applikationen er blevet opdateret med mulighed for at lave panoramaer, en selvudløser med nedtælling og justering af eksponering.

Musikapplikationen er knyttet til den nye udgave af Xbox Music og har derfor fået et nyt udseende, men det er hovedsageligt blot startskærmen, hvor man før kunne bladre mellem aktuel populær musik, som nu er erstattet med, at man åbner direkte i sin egen musiksamling og derfra kan søge efter ny musik.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Pelle Söderling

OK, så nu hvor det lykkedes folk at overbevise Microsoft om at bringe startknappen tilbage - er der så nogen der kan bekræfte om man også kan fjerne den igen? Den fylder jo bare taskbaren op unødvendigt ;-)

 • 7
 • 4
#3 Kristian Dam-Jensen

Nope, ikke lige ummidelbart. Har du ikke tjekket gennem registry.

Som desktop bruger, med 2 skærme; 27" og 24" (begge 1080p) så er jeg dog ret skuffet, der er intet som forbedrer oplevelsen når man som en del af de måske 90% af brugerer som ikke har og ikke vil have en touch skærm. Dog vil jeg ummidelbart mene at opdateringen gør det bedre for touch skærm brugere.

link til realistisk start skærm: http://i.imgur.com/eHMQzIz.png?1

Jeg kan dog se at man har forbedret søgefunktionen, som nu søger under alle områder, og således intet behov for at søge forskelligt afhængig af program, fil, eller instilling.

Jeg kunne desværre fortsat ikke finde en instilling som sætter computeren direkte til desktop.

 • 2
 • 2
#8 Thomas Ehler

Det må det blive. En startknap MED menu ville have givet mening og havde gjort det muligt at installere Win 8 som erstatning for Win7 uden at brugerne står af, men det her er jo tåbeligt. Hvis vi rullede win8 (eller 8.1) ud til vores 12000 brugere ville Supporten blive knust af klager og spørgsmål fra brugerne. Sidder her i Californien (sammen med min fætter der arbejder for Apple) og er sku lidt rystet over HVOR dårlige MS er til at indse problemets omfang. At de havde brug for en tablet udgave, behøvede de ikke involvere 100.000.000 desktop brugere i. Alle er fint tilfredse med Win7 og der er praktisk talt ingen dagligdags opgaver der er blevet nemmere / lettere tilgængelige i Win8. Det er stadig en ommer. Jeg kan faktisk godt se fordele ved osX kontinuiteten.

 • 9
 • 0
#9 Jesper Ravn

@Thomas Med den holdning, kommer du hurtigt til at sidde med en forældet infrastruktur. Det handler ikke bare om det enkelte OS, men om hele infrastrukturen og samspillet mellem server roller og tilhørende klient features. Med Windows 8.x, Server 2012 R2, System Center 2012 R2, samt de nye cloud muligheder (Azure,O365,Windows Intune mfl.), kan du nu få en innoverende, effektiv og fleksibel infrastruktur, som løbende vil kunne understøtte virksomhedens IT strategi. Brugernes IT behov vokser konstant. De vil have access anytime, anywhere og her virker Windows 7 med traditionel infrastruktur allerede nu, håbløst forældet.

 • 2
 • 7
#11 s_ mejlhede

Med den holdning, kommer du hurtigt til at sidde med en forældet infrastruktur.

En af min gamle bærbare slæber sig stadig gennem livet med en windows XP, synes ikke jeg savner noget når jeg bruger den. Snare tværtimod, mindre larm fra 3 parts programmer. Den er ikke forældet, men understøttelsen og opdateringer af OS er ikke mere tilstede fra producenten af styresystemet, hvis noget med at tvinge nogen til at købe nyt. @Jesper Ravn Med den holdning, tvinger du folk til unyttig at bruge tid, og penge på at sætte sig ind i nye versioner og hardware. Det er vel en grund til at firmaer først er begyndt at flytte platform til windows 7 nu, og har hoppet en version som vista over.

Ellers god weekend til alle.

 • 5
 • 0
#12 Pelle Söderling

Søren: Men nu er der meget stor forskel på at administrere software og infrastruktur for en større organisation og så på at køre Windows XP som privat-bruger hvor du ikke mærker meget til de ændringer der er sket på denne front i nyere versioner af Windows.

 • 0
 • 0
#14 Jesper Ravn

@Søren Windows XP er et 12 år gammelt OS og du tager det som en selvfølge, at Microsoft stadigvæk skal yde support på det. Samtidig vil du ikke bruge unødig tid og penge på at opgradere til et nyt OS. Det argument kan jeg ikke tage seriøst, for at sige det mildt.

 • 0
 • 2
#15 Peter Mortensen

Brugernes IT behov vokser konstant. De vil have access anytime, anywhere og her virker Windows 7 med traditionel infrastruktur allerede nu, håbløst forældet.

Jamen dog! Og her gik jeg og troede, at OS'er principielt intet havde med "access anytime, anywhere" at gøre, men at disse begreber derimod er 100% afhængig af de fysiske telekommunikationsmuligheder på det fysiske sted man befinder sig.

Jeg glæder mig derfor rigtig meget til at opgradere til Win8.1 på alle mine maskiner, og derved få "access anytime, anywhere"! F.eks. når jeg er i sommerhuset, som alle teleleverandører har konstateret liger uden for normal rækkevidde.

Må sige, at her har Microsoft virkelig innoveret helt fantastisk!

Det lyder næsten til at være for godt til at være sandt....

 • 4
 • 4
#16 Jesper Ravn

@Marc Microsoft kigger sig ikke tilbage og alle nye features og opdateringer kommer nu med Windows 8.x med en stadig hurtigere opdaterings cyklus. Jeg kan liste en række Enterprise features og forbedringer der kommer med Windows 8.1.

 1. Merkant forbedret sikkerhed i Windows 8.1 og IE11 i forhold til tidligere OS.
 2. Meget hurtigere image deployment af OS, inkl. BitLocker kryptering
 3. Bedre styring og administration af domain tilsluttede computers, Windows RT og BYOD enheder, hvor man nu også kan remote wipe virksomheds relateret data.
 4. Native integration til Windows Intune Company Portal, hvor brugerne selv kan installere den godkendte software uden at være tilsluttet til virksomhedens netværk.
 5. Klare performance og administrations forbedringer i DirectAccess og RDS teknologierne.
 6. Ny identitet og adgangs kontrol til virksomhedsdata med workplace join.
 7. Bedre og dybere integration til SkyDrive Pro.
 8. Optimeret til alle nye enheder, herunder tablets, notebooks og hybrid.
 9. Brugerne får den samme UI oplevelse på tværs af Laptops/Tablets/Mobiles enheder.
 10. Man begrænser teknologi kløften og opretholder en effektiv og fleksible infrastruktur, som kan opfylde virksomhedens ønsker og behov nu og i fremtiden.

En del af ovenstående forbedringer og features kan også være en stor hjælp til privat brugeren.

 1. Merkant forbedret sikkerhed i Windows 8.1. Man får nu også device encryption i alle Windows 8.x versioner.
 2. Bedre og dybere SkyDrive integration, hvor du kan synkronisere store dele af OS opsætning, Apps og data. Optimeret synkronisering af folder og datastruktur på tværs af enheder.
 3. Du benytter kun en Microsoft konto til OS, som giver single sign-on til alle dine Apps, Data og Mail.
 4. Optimeret til alle nye enheder, herunder tablets, notebooks og hybrid.
 5. Generelt forbedret UI, søgning samt OS performance.

Omkring forbedret sikkerhed kan du se nedenstående links.

In Depth: Windows 8.1 security: what’s been improved http://oppatec.com/2013/06/05/in-depth-windows-8-1-security-whats-been-i...

What’s New in Windows 8.1 Security: Overview http://channel9.msdn.com/Events/TechEd/Europe/2013/WCA-B370#fbid=qy8i3tl...

Som bonus info får du også nedenstående citat. Alle ønsker udvikling, men ingen forandring.

 • 3
 • 6
#18 Peter Mortensen

Hvis du vil diskutere, så hæv lige niveauet lidt, gider du?

OK, jeg troede vi var på "salgsgas"-niveauet når du fremfører "access anytime, anywhere" i sammenhæng med et OS.

Når du skriver "Alle ønsker udvikling, men ingen forandring", så vil jeg give dig følgende bonus-info:

Alle ønsker forandring, hvis de indser, at forandringen er en forbedring.

Alle med indsigt i forandringsledelse ved, at dette er det mest grundliggende princip for en succesfuld gennemførelsen af en forandring.

Det siger sig selv, at Microsoft selv fremfører at alle deres forandringer i Win8/8.1 er forbedringer. Men de har endnu ikke overbevist mig om, at følgende forandring er en forbedring:

Brugerne får den samme UI oplevelse på tværs af Laptops/Tablets/Mobiles enheder.

I mine øjne vil der altid være en væsentlig forskel hvordan man bruger desktops/labtops og tablets/mobile enheder. Desktops/labtops er til produktivitet og tablets/mobiler er til mobilitet. UI oplevelsen må gerne minde om hinanden, men ALDRIG være den samme. Et UI bør altid optimeres enten til produktivitet eller mobilitet, idet der altid vil være kompromisser der skal indgås i forhold til produktivitet, når man skal lave en mobil enhed.

Jeg vil give dig ret i, at Win8/8.1 generelt indeholder mange forbedringer, omend mange af dem er af uvæsentlig karakter for de fleste.

 • 10
 • 0
#19 Marc Munk

@Jesper

 1. Tja. Den stærkt forbedrede sikkerhed opnåes så vidt jeg har kunne læse mig til ved at integrere emet og deres av løsning ind i win8. Sidst nævnte er ment som en baseline. Desværre ligger denne baseline under hvad alle andre leverer i alle tests jeg har set.

 2. At det er blevet hurtigere at deploye hjælper vel ikke sådan i det daglige. Jeg sidder ikke som windows sysadm længere men da jeg vi kørte xp og vista skulle vi ikke redeploye maskiner hver dag. Er det blevet nødvendigt med win8 siden det er nødvendigt at fremhæve det som en kvalitet?

 3. Se nu begynder vi at nærme os noget, der lyder bare en kende smart. Og der er så vidt jeg husker også support for både android og iOS enheder, så man kan styre enheder folk faktisk ønsker at bruge.

 4. Så er vi tlbage ved 'aha big deal'... Om du har adgang til en portal eller firmanettet via en vpn gør sgu næppe den store forskel.

 5. RDS lyder mest af alt som en 'vi vil også' løsning. Det er da bestemt muligt at det er vejen frem men jeg har intet kendskab til det ud over hvad jeg har kunne læse mig til.

 6. Man flyttter vel bare auth fra mskiner over til devices.

 7. Og det er sikkert meget godt hvis man ønsker at bruge deres skydrive

 8. Optimeret til tablets ja. Jeg har ikke helt fundet ud af, hvordan det er optimeret til en desktopmaskine. Eller folk, der har brugt en pc i mere end 5 minutter.

 9. Jeg bruger forskellige enheder og kan derfor godt leve med forskellige brugerflader. Jeg kan tilgengæld ikke bruge et tablet interface til noget på min desktop.

 10. Hold da op en omgang salgsgas. Hvis man vil have et miljø der er fremtidssikret er et rent ms miljø næppe vejen frem. Det giver mere mening at have et blandet miljø hvor man vælger ud fra stærke sider istedet for ms hype og salgstaler uden indhold som dem du har liret af her.

Bonus info til dig. Folk vil gerne have en reel forbedring og ikke bare salgsgas og andre ligegyldigheder...

 • 5
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere