Første indtryk: Windows 7 er mere end blot Vista 2.0

Med den første betaversion står det mere klart, at Windows 7 ikke bare er en opdatering af Windows Vista, men snarere er en Windows beregnet til at matche Office 2007.

Efter den første arbejdsdag på Windows 7 står det klart, at den næste udgave af Microsofts styresystem er mere end blot en opdatering af Windows Vista.

Mange af ændringerne er kosmetiske, men det er mere end bare et spørgsmål om at få styresystemet til at tage sig lækkert ud.

Det bliver især tydeligt, når man downloader og installerer udvidelsen Windows Live Essentials til Windows 7 fra Microsoft.

Den nye version af det meget basale videoredigeringsprogram Windows Live Movie Maker benytter den samme Ribbon-grænseflade som Microsoft Office 2007. Og det samme gør sig gældende i den nye version af tegneprogrammet Paint.

Med andre er ord er Windows 7 beregnet på at videreføre den designfilosofi, som ligger bag Office 2007. Det er godt nyt for de brugere, som er glade for Ribbon. De brugere, som har forsøgt at undgå Ribbon, kommer nu til at støde mere på det samme design i andre programmer.

Ribbon-designet har imidlertid en væsentlig fordel, som det er svært at komme udenom: Det er væsentligt mere velegnet til touch-interaktion takket være større knapper og færre menuer. Den gamle brugerflade fra før Office 2007 var optimeret til brug af mus eller tastatur.

Microsoft har indbygget multitouch-understøttelse i Windows 7. Har man derfor eksempelvis en Hewlett-Packard Touchsmart-pc kan man derfor allerede i den nye betaversion bruge to fingre til eksempelvis at navigere i Microsoft Virtual Earth.

Hurtig installation

Microsoft måtte udsætte frigivelsen af betaversionen, efter selskabets servere ikke kunne følge med efterspørgslen fredag. I løbet af weekenden blev betaversionen så frigivet gennem Akamais netværk.

Selve installationen er den hurtigste Windows-installation, jeg kan erindre. Det tog blot 20 minutter, fra dvd'en blev sat i drevet på den tomme testmaskine, til Windows 7 var klar til brug.

Der var dog ét pudsigt problem, som udsatte installationen. Betaversionen kunne ikke omdanne en dynamisk disk til en grundlæggende (basic) disk. Det måtte jeg først gøre via en anden pc, før jeg kunne komme i gang med installationen.

Microsoft har lovet at forbedre opstartstiden, som visse brugere har klaget over i Windows Vista. Reelt hænger opstartstiden typisk mere sammen med de installerede programmer end med Windows, men der alligevel ofte plads til at rydde op i eksempelvis de tjenester, som Windows starter op automatisk ved opstarten.

På test-pc'en kan Windows 7 starte op fra slukket tilstand til Windows er klar til brug på omkring ét minut. Det er lige så godt som Windows XP på den samme maskine.

Der er også godt nyt for de Windows-brugere, som har frygtet, at Microsoft ville skrue op for hardwarekravene med Windows 7. Styresystemet kører således uden problemer på testmaskinen med en 2,3 gigahertz AMD Athlon X2 processor, to gigabyte hukommelse og en Radeon XL1200 onboard-grafikchip.

Det burde derfor være muligt at afvikle Windows 7 på en vilkårlig dobbeltkerne-processor med to gigabyte hukommelse, hvilket også er minimumskravene for at køre de fulde udgaver af Windows Vista.

De fleste pc'er solgt inden for de sidste to-tre år burde også kunne køre Windows 7 uden problemer eventuelt med hjælp fra lidt ekstra hukommelse.

Ydelsesmæssigt er der ingen mærkbar forskel i responstid for applikationerne mellem Windows 7 og Windows XP, Ubuntu Linux eller Suse Linux på den samme maskine.

Hvor blev Windows Mail af?
Microsoft har valgt at fjerne visse programmer fra standardinstallationen af Windows 7. Væk er således Windows Mail og programmer til at redigere video.

I stedet skal de nu downloades særskilt. I betatestfasen kan det ske fra Microsofts Windows 7-websted. Programmerne er nu samlet i en pakke, som Microsoft kalder Windows Live Essentials. Det skal afspejle, at Microsoft vil knytte programmerne til selskabets få succesfulde internettjenester.

Mens Microsoft ikke har haft meget held med at få internetbrugerne til at vælge dets søgemaskine, så har både Hotmail og Messenger været en stor succes.

Den vil Microsoft bygge videre på i den nye programpakke, som alle forudsætter, at brugeren har et Windows Live ID. Det er selvfølgelig ikke nødvendigt i eksempelvis mailklienten Windows Live Mail, men man kan bruge klienten til at læse sin Hotmail, hvis man ønsker det.

Programpakken indeholder også nye funktioner, som Microsoft vil forsøge at fremhæve ved at distribuere dem sammen med selskabets mere populære produkter. Det gælder blandt andet internettelefoniprogrammet Windows Live Call og børnesikringen Windows Live Family Safety, som kan opstille regler for børns adgang til websteder.

Windows Live Call benytter lige nu Telefonicas Voype-tjeneste til at ringe op til fastnet- og mobiltelefoner på samme måde som Skypes SkypeOut-tjeneste.

Version2 ser nærmere på Windows 7 i morgen, hvor vi blandt andet vil teste kompatibiliteten med eksisterende hardware og programmer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Rune Larsen

Personligt har jeg været tvunget til at bruge Vista under et projekt, og jeg finder det langt fra alarmerende at Windows 7 ikke skulle indeholde alt for mange nye spændende funktioner. Derimod mener jeg at Vistas problem primært er ressourcekrav og stabilitet. Hvis de laver en ny version af windows, så vil det klart være det første jeg ønsker håndteret. Så kan de nye tiltag komme i anden række.

 • 0
 • 0
Gert Agerholm

Intet ondt ord om Windows 7, jeg har ikke testet den, men jeg spørger mig virkelig hvad årsagen er til denne helt utrolige opmærksomhed Windows 7 får? Jeg tror ikke at verden nogen sinde har set så megen opmærksomhed, test og udtalelser om et produkt der stadig er i beta.

For mig virker det som om der er stærke kræfter bag ved som ønsker at man holder fast ved Windows (vista) og endeligt ikke skulle fristes til at prøve noget andet, for "redningen" ligger lige om hjørnet.

Dette er ikke specielt for Version2, men man kan se det alle mulige steder.

 • 0
 • 0
Martin Kofoed

Kunne være skægt at kende den egentlige årsag til den rimeligt hurtige release af Vista-opfølgeren -- 2-3 år er vel ny rekord?

Det er ren spekulation fra min side, men KUNNE man forestille sig, at det i virkeligheden mest gælder om at få efterladt det udskældte "Vista"-varemærke i glemslens tåger? Det er vel den mest udskældte MS-release siden Microsoft Bob?

Det kunne give god mening set fra et marketing- og indtjeningsmæssigt synspunkt at få begravet Vista og komme videre. I dag vil man blive til grin, hvis man foreslår at opgradere sin virksomhed fra XP til Vista. XP til Windows 7 lyder allerede meget bedre ...

 • 0
 • 0
Nicholas Colding

Windows 7 er altså hverken hurtigere eller smartere end XP? Er der slet ingen innovative nyskabelser? Hvorfor så ikke fortsætte med alt andet end Vista – hvor pokker er udviklingen blevet af?

Burde MS ikke i kraft af sin størrelse og total dominerende status kunne fremvise noget mere?

VH Nicholas

 • 0
 • 0
Anders Gregersen

Der lægges tydeligvis meget stor vægt på hvordan betaen opleves visuelt og brugsmæssigt, uden at der lægges synderlig vægt på det er en beta. Hvis det havde været en RC2 kunne jeg forstå bekymringen.

Som mange af jer sikkert ved skete der mange forbedringer i Vista i selve kernen, desværre lykkes det samtidigt at gøre brugeroplevelsen til en flot, men irriterende oplevelse.

 • 0
 • 0
Jarle Knudsen

Burde MS ikke i kraft af sin størrelse og total dominerende status kunne fremvise noget mere?

Nååå :O) historisk set var MS aldrig den ledende virksomhed, der var på forkant med udviklingen. De valgte heller at side og afvente situationen, for så at bruge mange kræfter samt. mere eller mindre tvivlsomme metoder (og til tider direkte ulovlige) for at indhente konkurenterne.

Med Win7 kan jeg se at de bliver bare ved... :O)

(kan ikke klandre dem heller, det har jo fungeret udmærket hidtil :O) )

 • 0
 • 0
Bjørn Ryborg

Har man først haft Windows 7 installeret, ser man hurtigt at det ikke "bare" er en Vista 2. Bla er den måde iconerne fungerer på anderledes. De kan både starte et program, men også skifte mellem de åbne programmer. Og en fed ting er at Wordpad kan åbne og gemme i ODF formatet.

 • 0
 • 0
Bjørn Ryborg

Jeg mener faktisk at Windows 7 er præcis det som forbrugerne efterspørger. Vista barberet ind til benet, hurtigt, stabilt og nytænkende uden at følge i Vistas forspor med det tåbelige sidepanel og andet som trak opmærksomheden væk fra arbejdet.

Samtidigt kan det installeres på en Acer One eller Asus Eee og køre fornuftigt.

 • 0
 • 0
Esben Damgaard

Nyskabende, virkelig? At ikoner kan skifte mellem åbne programmer er set før.

Tilgengæld synes jeg det er flot at Wordpad kan åbne/gemme ODF, men det gør næppe Windows 7 til nyskabende, men den nye version af Wordpad burde i stedet for sendes ud til ældre versioner af Windows!

 • 0
 • 0
Michael T. Jensen

Med Vista har MS opnået en del popularitet - specielt hos de ikke-IT-professionelle. Denne popularitet er bare ikke slået igennem hos de andre, som desværre for MS nok er trendsættende (IT-mæssigt - bestemt ikke modemæssigt) i sociale sammenhænge.

Derfor må MS gøre noget! Som en tidligere debattør er inde på, er MS nødt til at distancere sig fra Vista ved at lave ændringer til denne, som man måske nok kunne have nøjedes med at kalde en SP7'er i stedet. Jeg tror MS får rigtig svært ved at få folk til at opgradere fra Vista til Wvii, men det skal nok lykkes dem at få folk til at skifte fra XP til Wvii.

Dette er heldigt nok, for til forskel fra Canonical, opkræves der penge for opgraderinger, og af denne årsag forventes også væsentlige forbedringer. Canonical kan noget nemmere slippe afsted med at lancere en ny version, hvor der mest er fejlrettet. At tage penge for en opgradering fra Vista til Wvii tangerer uhæderlighed, eller hvad?

Spørgsmålet er om MS, for at optimere Wvii's ydelse, har fjernet de kontrolprocedurer, som man har indlagt af hensyn til indholdsudbyderne? Dette kunne, med et trylleslag, fjerne et af mine væsentligste argumenter mod Vista, men har MS virkelig turdet det? Er der nogle der ved det?

 • 0
 • 0
Emil Petersen

Hvis vi skal snakke nyskabende så er hele ribbon-grænsefladen ret fantastisk. Det er en ny måde at arbejde på i windows og er super intuitivt.

Det er efter min mening den vigtigste forbedring. Specielt hvis andre udviklere fra andre producenter begynder at bruge det.

 • 0
 • 0
Søren Winther Kristensen

Det eneste mærkelige ved release hyppigheden er vel at XP fik lov at hænge så længe. http://en.wikipedia.org/wiki/Windows#Timeline_of_releases

En anden forskel ved Win7 er at Microsoft denne gang prøver at lave det folk gerne vil have, i stedet for det som computerproducenterne gerne vil have: et tungt styresystem der krævet at man køber en ny computer.

Med hensyn til nytænkning, så er bedre trådløst netværk noget jeg forventer mig meget af, ligesom den barberede kerne. Sammenligner man med andre operativsystemer syntes jeg også et Windows er rimeligt godt med. De gange jeg har prøvet en ny version af Linux(typisk Ubuntu) har nytænkningen aldrig overvældet mig.

 • 0
 • 0
Claus Bo Larsen

Egentlig en lidt pudsig dialog. Der er jo kun tale om et styresystem, hvor ovenpå der lægges og afvikles programmer. Hvilke forventninger kan man efterhånden stille. Om der overhovedet er funktionsmæssige nyskableser betyder vel ikke noget, det der tæller er hvordan det spiller sammen med de applikationer der skal afvikles ved brug af styresystemet. Har dagens applikationer overhovedet brug for et nyt styresystem. Siden Win 2k er der vel ikke sket noget revolutionerende, og måske med god grund, der er ikke udækkede behov for funktioner i et styresystem.

 • 0
 • 0
Klaus Elmquist Nielsen

Hvis Windows 7 ender med at være "en Vista der virker" så har Microsoft nået langt.

Selvfølgelig virker Vista, men der har været rapporteret mange problemer med Vista og mange har meldt ud at de ikke vil skifte til Vista. Der er trods alt en grund til at folk er blevet ved med at efterspørge Windows XP efter Vista blev lanceret.

Så personligt vil jeg se en stabiliseret Vista udgave som det eneste rigtige og som reelt set det eneste fornuftige Microsoft kunne gøre. Af samme grund vil der ikke være så mange nye features i Windows 7. Kvalitet frem for kvantitet!

Mvh en inkarneret linux bruger

 • 0
 • 0
Daniel Møller

Jeg har været med siden jeg sad i DOS og nægtede at installere det her Windows 3.11, fordi hvad i alverden skulle jeg dog med det når alle mine batch-jobs kunne alt det i verden jeg kunne ønske mig.

Jeg tror ikke jeg kan mindes en Windows-release hvor det ikke har været det samme brok hver gang. Vi mennesker er i bund og grund pisse-konservative :)

Jeg kører Vista på 3 maskiner (herunder også på arbejde) idag og jeg savner på ingen måde XP. Jo, det var lidt halvfærdigt da det kom ud, men efter SP1 er Vista mindst lige så stabilt som XP. Om det så rent økonomisk er meningsgivende at opdatere fra XP til Vista er en anden diskussion og afhænger i høj grad af hvad man laver til dagligt på sin maskine.

Men vi er altså nogle der arbejder med IT professionelt som ikke vrænger på næsen ad Vista, bare fordi det åbenbart er blevet moderne.

Jeg er lidt spændt på hvor godt den nye taskbar i Windows 7 fungerer, når man nu er den her type der har det med at have 50 programmer åbne på én gang (og understøtter den monstro dual monitors?). Men udover det er jeg ret positiv udfra hvad jeg har set og hørt indtil videre.

 • 0
 • 0
Martin Kofoed

Her er han på film:

http://www.youtube.com/watch?v=3deeiW_rTqo

Jeg ved ikke rigtigt .. Det ER bare ikke lige så strømlinet og /fresh/ som Apples præsentationer. Der er lidt bessefar og "på-hælene"-attitude over gamle Steve-O.

Og så lyder han som om, vi skal se månelandingen, når han forklarer, at Windows Live kan konsumere data fra Facebook... Gaaab.

Måske er man blevet forvænt efterhånden, måske har man vænnet sig til alternativer, jeg ved det ikke... Men jeg ved, at intet i keynoten får mig til at eksplodere af lyst til at vende tilbage til Windows-platformen.

 • 0
 • 0
Bjørn Ryborg

Jeg kører Vista på 3 maskiner (herunder også på arbejde) idag og jeg savner på ingen måde XP

Jeg har også både XP og Vista på arbejdet. Vista mister forbindelsen til skærmen mindst en gang dagligt, og IE crasher et par gange om ugen. Harddisken falder ALDRIG til ro (tror min HP 6710B skal have en SSD disk når Vista har slidt den gamle op). Vista er den største fejlsatsning siden Millenium.

Windows 7 derimod, der har Microsoft lyttet til kritikken og reageret derefter. Det er rart at alle de mill. menneskers frustrationer også er blevet hørt.

Jeg har 1200 maskiner der skal opgraderes når Windows 7 udkommer i final. WDS kommer på over arbejde :)

 • 0
 • 0
Daniel Møller

Det med skærmen og harddisken har jeg aldrig oplevet under Vista, men at IE ikke er alt for stabil kan vi godt blive enige om. Ved dog ikke om det bare er generelt for IE 7. Jeg kører sådan lidt en underlig blanding af IE, FF og Google Chrome alt efter hvad jeg nu lige er i humør til, men pga. IE's ustabilitet hælder jeg efterhånden mere og mere til alternativerne.

Det er dog ikke noget jeg oplever generelt med programmer under Vista, så jeg går ud fra at fejlen ligger i IE. Det er dog ikke så altafgørende for mig da der heldigvis er ganske udmærkede alternativer.

 • 0
 • 0
Nicholas Colding

Hej Daniel!

Der er altså flere end dig, der er ”IT prof” her på siden. Da jeg tidligere i dag efterlyste nyskabelser i operativsystemet, så er det fordi jeg mener udvikling og innovation er en positiv drivkraft. Det handler ikke om at vrænge eller vrisse af producenten.

Muligvis er Vista mere sikkert og stabilt end XP, men det har stadig ikke noget med mit spørgsmål at gøre, nemlig: Hvor er det nye i 7 kontra Vista? At systemet ikke stiller de samme hardware krav som forgængeren er ok, men det krav burde være opfyldt for flere år siden.

Venlig hilsen Nicholas

 • 0
 • 0
Daniel Møller

Der er altså flere end dig, der er ”IT prof” her på siden.

Det er jeg slet ikke i tvivl om, men det virkede bare på tidligere indlæg som om at Vista kun var noget for hr. og fru hansen og at enhver Windows-nørd med respekt for sig selv hængte troligt fast i XP (ok, sat lidt på spidsen :-) Ville blot række hånden i vejret og pointere at vi trodsalt er at par stykker der også foretrækker Vista :-)

Jeg var til en præsentation om Windows 7 i November (TechEd), noget af det jeg fik med var at Microsoft fokuserer i væsentlig højere grad end tidligere på bedrer parallelisering (både under opstart, f.eks. ved parallel indlæsning af drivere, men også i forhold til et mere responsiv UI i Windows). Derudover er der skåret en del "fedt" væk, både i forhold til ressource-forbrug CPU og Ram mæssigt, men også i forhold til hvor meget en std. Windows installation fylder.

Ribbon-controllen er nu en del af Windows control librariet og kan derfor bruges af alle udviklere (uden at skulle ud i 3. parts versioner) - derudover er flere std. programmer opdateret til at gøre brug af denne.

Taskbaren er nok en af de helt store nyheder, da den er lavet radikalt om - der er nogle spændende elementer heri, bl.a. jump lists, som jeg som udvikler finder lidt spændende, derudover er der kommet bedrer kontrol af notification området, programmer kan ikke længere selv få lov til at installere sig dernede i uden brugerens tilladelse. Men som nævnt tidligere har jeg også et par forbehold overfor den nye Taskbar, men måske det er et spørgsmål om tilvænning.

Calculatoren er har iøvrigt også fået et programmør-mode :)

En anden lidt interessant ting er nogle virtuelle foldere hvor man kan samle musik, billeder og dokumenter fra flere forskellige destionationer så de optræder som én samlet folder, hvor man så kan angive en af dem som en save-path. Simpel nok ide, men gør det en del nemmere at have sine ting gemt på forskellige harddiske med nem adgang dertil fra save/open-dialogs og lign.

Derudover er der direkte support for virtuelle harddiske (vhd'er), som kan mappes i drive-manageren.

Og så er der ting som bedrer multi-touch og sprog-understøttelse og den slags hvis man har brug for det - formentlig mest interessant i Tablet sammenhæng.

UAC opfører sig også helt fornuftigt, man kan nu indstille på forskellige niveauer hvor meget man ønsker det skal brokke sig - det er lige før jeg faktisk vil overveje at anvende det.

Derudover indeholder Windows nye API'er, bl.a. til at erstatte GDI/GDI+

Det var hvad jeg sådan lige kan huske fra præsentationen og har læst mig til om det siden. Jeg synes der er tale om en mindst lige så stor opgradring som fra 2k -> XP og XP -> Vista, men som udvikler er det muligt at jeg også lægger vægt på nogle andre ting (bl.a. de nye API'er) end hvis man ser på det fra et rent consumer-perspektiv.

 • 0
 • 0
Rene Lauridsen

jeg synes det er nogle underlige ting folk fokuserer på når man taler OS. For mig er det selve fundamentet min software skal køre på intet andet...vi flipper jo ikke ud over en ny BIOS firmware version....vel?

Efter min mening skal et OS opfylde 3 ting

HASTIGHED STABILITET BRUGERVENLIGHED

resten er for mig ligegyldigt flimmer....

 • 0
 • 0
Jarle Knudsen

Ribbon-controllen er nu en del af Windows control librariet og kan derfor bruges af alle udviklere (uden at skulle ud i 3. parts versioner) - derudover er flere std. programmer opdateret til at gøre brug af denne.

Sjovt, hvis "ribbon" er "ih-oh" så godt, hvorfor ser vi ikke noget af det i Win7 GUI? I stedet satser de på "Superbar" og endnu mere forvirret StartMenu/ControlPanel... nå "superbar" er måske det eneste der er faktisk brugbar med 7, for at være helt ærlig O_O (dog hugget direkte fra MacOS)

PS. Håber "superbar" kommer i næste Compiz-Fusion :O) heh...

 • 0
 • 0
Kim Garsdal Nielsen

Jeg ville egentlig gerne prøve Win7, men det strander på at jeg ikke har en computer der er ny nok. Omend jeg ikke har prøvet det, er det mit indtryk, at jeg skal brænde en iso-fil på ca. 8GB, og jeg har simpelthen ikke en computer, der kan brænde en DVD. Altså strander jeg igen. Følgelig bliver der Ubuntu på test-og-nysgerrighed-for-sjov-man-er-vel-ingeniør-maskinen lidt endnu.

Bortset fra det, så fik jeg med XP alt hvad jeg havde brug for, nemlig stabilitet. Jeg købte Vista for 1½ år siden til min datters dengang nye computer, og der er stadigvæk problemer med at få spillene til at spille, så hun "Bogarter" stadig min 5 år gamle maskine.

/Kim

 • 0
 • 0
Ole Mejer

Jeg sad forleden aften og installerede Windows 7 Beta, og og bed ikke yderligre mærke i at det indlagte standard "Wall-paper" af en blå/rød fisk på dybt vand. Først da min svoger (fiskeinteresseret) så baggrunden og grinede over at de havde valgt et billed af en Siamesisk kampfisk (Siamese fighting fish) eller i folkemunde "Betta"-fish = Beta-version.

Jeg har efterfølgene undersøgt om det er tilfældigt eller en intern joke fra Microsofts side; og noget tyder på at det er gennemtænkt. http://news.softpedia.com/news/The-Story-of-the-Windows-7-Beta-Fish-1018..."

 • 0
 • 0
Anonym

Bjørn,

Jeg har 1200 maskiner der skal opgraderes når Windows 7 udkommer i final. WDS kommer på over arbejde :)

Går ud fra at du har job i det offentlige , da du åbenbart ikke har forbehold mht. til prisen for SP2 til Vista (aka Windows 7) ?

 • 0
 • 0
Peder Mikkelsen

[qoute]Jarle Knudsen´ Mangelen på nye og spændende funktioner er påfaldende [/qoute]

Hvad med:

 • boot fra en VHD-fil?

Det gør det immervæk noget nemmere f.eks. at teste hvordan en opgradering virker, tag en kopi af VHD-filen af din arbejdsmaskine og lav en ny boot-entry.

VHD-filen kan ligge på en intern eller ekstern disk og være tilsluttet via USB eller eSATA hvis det skal gå hurtigt.

 • mount af VHD-fil i stifinder?

 • understøttelse af kommende teknologier som USB 3 og trådløs USB?

 • Powershell V2? (f.eks. out-gridview)

 • HomeGroup?

Det gør det betydeligt nemmere at dele diverse ressourcer på diverse pcere i hjemmenetværket.

 • Problem Steps Recorder?

Gør det nemmere at hjælpe nogen med at løse et problem.

 • al mulig management i forbindelse med firma-netværk og mange nye muligheder for at styre klient-maskiner med gruppepolitikker.

Hvis man vil læse mere eller se videoer i stedet for selv at teste, kan man med fordel gennemløbe "Springboard Series":

http://technet.microsoft.com/da-dk/windows/dd361745(en-us).aspx?ITPID=ca...

 • 0
 • 0
Jarle Knudsen

Sjovt hvordan MS-fanbois bliver så begejstret over funktioner konkurrenterne havde i rigtig maaange år :O)

PS. Dog stadig ingen ægte journalling FS og jeg går ud fra ingen ægte pre-emptive mutlitasing heller, kun godt skjult cooperative task switching som i Win3.11 (se hvordan musen hænger ved større belastning).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere