Et gymnasium i den svenske by Skellefteå på grænsen til Lapland har som den første organisation hinsidan fået en GDPR-bøde af det svenske datatilsyn, Datainspektionen, for ulovlig kameraovervågning af eleverne.
Kameraovervågningen, som også omfattede ansigtsgenkendelse, var etableret i klasselokalet for at teste, om den enkelte elev var mødt op til timen - en opgørelse, som var vurderet til at tage 10 minutter pr. lektion, hvis den skal gennemføres manuelt.
Bøden på 200.000 svenske kroner - som er administrativt udstedt og derfor kaldes en afgift - er givet med den begrundelse, at flere punkter i databeskyttelsesforordningen er overtrådt:
Dels har gymnasiet etableret kameraovervågning af eleverne med ansigtsgenkendelse uden at have det fornødne retlige grundlag for behandling af følsomme persondata. Derudover vurderer tilsynet, at overvågningen er for indgribende i den personlige integritet samt omfatter flere persondata, end hvad der er nødvendigt for at opfylde formålet.
»Ledelsen på gymnasiet i Skellefteå har overtrådt flere af bestemmelserne i databeskyttelsesforordningen på en måde, som gør, at vi nu udsteder en strafafgift,« udtaler Lena Lindgren Schelin, generaldirektør for svenske Datainspektionen, ifølge en meddelelse.
Bøderammen er på 10 millioner svenske kroner, men Datainspektionen har i udmålingen af bøden taget højde for, at kameraovervågningen har været etableret som forsøg i en begrænset periode.
»Teknologi til ansigtsgenkendelse er i sin vorden, men udviklingen går hurtigt. Der er derfor et stort behov for at skabe klarhed om, hvad der gælder for alle aktører,« siger Lena Lindgren Schelin.
Gymnasiet havde indsamlet samtykke fra eleverne forud for ansigtsgenkendelsen. Men den går ikke:
»Gymnasiet kan ikke anvende samtykke i denne sag, fordi eleverne står i et afhængighedsforhold til ledelsen,« forklarer Ranja Bunni, der er advokat ved Datasinspektionen.
Læs den fulde afgørelse fra den svenske Datainspektionen her (PDF).

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.