Første gang i Europa: Mand får betinget fængelsdom for at give råd om Popcorn Time

7. februar 2018 kl. 17:0828
Første gang i Europa: Mand får betinget fængelsdom for at give råd om Popcorn Time
Illustration: Screenshot/Popcorn Time.
39-årig dømt for på sin hjemmeside bl.a. at have vejledt om, hvordan danske brugere kan anvende applikationen Popcorn Time.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En 39-årig mand har ved Retten i Odense fået en dom på seks måneders betinget fængsel i en principiel sag om ulovlig filmstreaming. Sagen er den første af sin art i Europa.

Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

»Aldrig tidligere er en person blevet dømt for medvirken til at udbrede streamingtjenester. Dommen er derfor et vigtigt skridt i bekæmpelsen af ulovlig streaming på internettet og vil vække genklang i hele Europa,« siger senioranklager Dorte Køhler Frandsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), som har ført straffesagen, ifølge meddelelsen.

Hun samarbejder med en lang række udenlandske myndigheder for blandt andet at bekæmpe ulovlig streaming.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den 39-årige er dømt for på sin hjemmeside at have vejledt om, hvordan danske brugere kunne hente applikationen Popcorn Time, hvordan de skulle installere og bruge tjenesten, og hvordan de kunne undgå at blive opdaget af myndighederne.

Ifølge dommen tjente den 39-årige i 2015 506.003 kr. i reklameindtægter på hjemmesiden. Med dommen bliver både den fulde indtjening og domænet popcorntime.dk konfiskeret. Han er samtidig idømt 120 timers samfundstjeneste.

»Dommen er et klart signal til dem, der udbreder ulovlige pirattjenester. Filmindustrien og andre taber milliarder i indtægter hvert år, fordi kriminelle gratis udbyder ulovlige film. Det er et tab for alle. Også forbrugeren,« siger senioranklager Dorte Køhler Frandsen fra SØIK, der henviser til, at der dermed bliver færre penge at lave nye film for.

Version2 omtalte i december en domskendelsen fra Frederiksberg Ret, som pålagde internetudbydere at forhindre deres kunder i at streame ulovlige film med Popcorn Time - f.eks. via DNS-blokering.

Grundstenen til pirattjenesten Popcorn Time blev lagt i Argentina i 2014 af fire argentinske studerende. Tjenesten er som mange Version2-læsere bekendt gratis for brugeren, men stort set alt indholdet er ifølge anklagemyndigheden ulovligt, fordi filmene ligger på tjenesten uden rettighedshavernes tilladelse.

Ikke desto mindre er den ulovlige streaming ganske udbredt. 67 procent af alle unge under 30 år har prøvet at downloade eller streame film, musik eller computerspil på ulovlige sider, viste en landsdækkende undersøgelse i sensommeren fra Dansk Erhverv om danskernes digitale vaner

Hver tredje har gjort det inden for det seneste år.

Tjenester som Popcorn Time er baseret på en bruger-til-bruger teknologi. Når en bruger ser en film på pirattjenesten, får brugeren små dele af filmen fra andre brugere. Samtidig indgår brugeren selv i et ulovligt filmdelingsnetværk og deler filmen med andre.

Den dømte har nu to uger til at beslutte, om han vil anke straffesagen til Østre Landsret.

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
17. februar 2018 kl. 22:55

Du er ikke den eneste, som undrer sig over dette. Hjemmesiden har eksisteret et år fra oprettelse til beslaglæggelse, er skrevet på dansk (begrænset sprogområde), der er 117+ andre sådan-bruger-du--til-at-se-film-gratis hjemmesider, og hjemmesiden var på tidspunktet for beslaglæggelse hosted på et webhotel el.lign. sammen med omkring 50 andre domæner på den samme server [1]. Umiddelbart lyder det som "low traffic".

Men ifølge dommen er der fremlagt oplysninger, som viser at der har været en meget stor trafik, og at mange derfor har downloadet det famøse program, hvis navn vi hellere må lade være med et nævne.

På denne baggrund og idet bemærkes, at det efter oplysningerne om den meget store trafik, der har været på <a href="http://www.popcorntime.dk">www.popcorntime.dk</a&gt;, er ubetænkeligt at lægge til grund, at et stort antal brugere har downloadet og benyttet Popcorn Time-programmet, finder retten, at tiltalte ved tilskyndelse, råd eller dåd har medvirket til krænkelse af ophavsretten.

[1] Så vidt jeg husker er dette tal baseret på "reverse DNS lookup" opslag for IP-adressen (lavet i forbindelse med min research til denne artikel), og selvfølgelig behæftet med en vis sikkerhed.

27
16. februar 2018 kl. 13:46

Er jeg den eneste der er rystet over at der er så mange penge i reklamer? Jeg ville aldrig have troet at det kunne blive til mere end et par tusinde kroner...

25
13. februar 2018 kl. 08:53

De virksomheder som har reklameret på hjemmesiden, hvad med dem? Må de booste deres salg ved at profilere sig på sider hvor der 'opfordres til og vejledes i at begå ulovligheder'?

Sagt på en anden måde: Tyven får en kode af en hacker, som han skal taste ind i tyverialarmen så sirenen ikke går i gang når han skal bryde ind. Må kaffeproducenten Merrild så betale samme hacker for at alarmen i stedet for at larme, begynder at sige: 'Hvad byder du uventede gæster? Merrild sætter smag til hele din dag!' ...?

24
9. februar 2018 kl. 10:05

Præmisssen er jo at folk ikke må stjæle. Længere er den ikke.

At hun så forsøger at begrunde det yderligere, og endda med angiveligt tvivlsomme argumenter, er hendes eget problem og forplumrer hele spørgsmålet. Men det ændrer ikke på faktum at piratkopiering er ulovligt, og dermed er det åbenbart (indtil dommen bliver anket) også ulovligt at opfordre/instruere andre til at begå den lovovertrædelse.

Det er meget muligt at branchen og samfundet som helhed har gavn af fildeling, men det er suverænt op til ejerne af indholdet at afgøre hvem der skal have adgang til det og hvordan.

23
9. februar 2018 kl. 09:57

"»Dommen er et klart signal til dem, der udbreder ulovlige pirattjenester. Filmindustrien og andre taber milliarder i indtægter hvert år, fordi kriminelle gratis udbyder ulovlige film. Det er et tab for alle. Også forbrugeren,« siger senioranklager Dorte Køhler Frandsen fra SØIK, der henviser til, at der dermed bliver færre penge at lave nye film for."

Dorte Køhler Frandsen burde vide bedre. Hun og hendes kolleger i EU kunne for nyligt læse sig til en noget uventet konklusion på en rapport de har bestilt, der netop søger at afdække konsekvenserne af illegal fildeling af film og spil.

Og gæt engang, det skader faktisk ikke salget. Tvært imod sælges der i mange tilfælde mere indhold netop på grund af fildeling.

Link:https://www.engadget.com/2017/09/22/eu-suppressed-study-piracy-no-sales-impact/

Jeg synes at pgl. 39-årige mand skal have en undskyldning for den formynderiske, grænsende til nordkoreanske heksejagt som filmindustrien lobbyer sig berettigelse til hos de danske myndigheder og retsinstanser. En kæmpe undskyldning, sit domæne og sin indtjening tilbage, og erstatning - måske i form af gratis adgang til alle biografer. Det ville være passende.

21
8. februar 2018 kl. 14:59

"Hvad mener du med at der ikke findes et lovligt alternativ? Viaplay, Blockbuster, Netflix, etc. er vel alle lovlige alternativer?"

Gider du af fortælle mig hvilken af de streaming tjenester der tilbyder serien Young Sheldon ?

(hvis du ikke gider af undersøge det, eller finder frem til af antallet er 0, så kan du se hvad jeg mener)

18
8. februar 2018 kl. 13:09

Er der nogen der har et link til domsudskriften så vi kan se hvad der rent faktisk er dom for?

Såvidt jeg kan se er denne artikel ikke andet end en ukritisk gengivelse af anklagemyndighedens propaganda pressemeddelelse.

16
8. februar 2018 kl. 11:36

Det at forklare hvordan noget ulovligt virker eller forgår, er det ulovligt?

IT sikkerhed er også fysisk sikkerhed, har du fysisk adgang til serverne så ”ejer” du dem. Sidste år overværede jeg en gennemgang af hvordan og hvor latterligt nemt det er at komme ind på trods af låse og andre forsøg på sikring. Der bliver på intet tidspunkt opfordret til at gøre brug af oplysningerne til at begå indbrud med.

Hvis det bliver lagt på en hjemmeside er det så ulovligt?

Bliver der begået et indbrud, så er der nogen der lider reelt et tab. Er siden så mere ulovlig?

Nu kommer der så reklamer på siden så den giver en indtjening. Er siden så meget, meget ulovlig?

For at forstå sagen og komme med analogier skal domme nok nærlæses.

Dommen bør under alle omstændigheder ankes. Falder der ikke en frifindelse i Landsretten så bør den komme i Højesteret fordi sagen er meget principiel.

15
8. februar 2018 kl. 11:14

Hvad mener du med at der ikke findes et lovligt alternativ? Viaplay, Blockbuster, Netflix, etc. er vel alle lovlige alternativer?

14
8. februar 2018 kl. 10:18

Manden her er dømt for at hjælpe og opfordre til at gøre noget ulovligt, og bevisbyrden har sandsynligvis været relativt nem at løfte, eftersom han gjorde det i fuld offentlighed.

Mon ikke den halve million figurerer ret prominent i dommen ?

I så fald burde overskriften være:

"Mand dømt for at tjene en halv million på andres ulovligheder."

Og så har jeg egentlig lidt svært ved at det skulle gøre nogen forskel at det er streaming hans hjemmeside handler, om i stedet for f.eks en liste med huse hvor beboerne er på ferie for tiden ?

13
8. februar 2018 kl. 10:16

Ifølge dommen tjente den 39-årige i 2015 506.003 kr. i reklameindtægter på hjemmesiden

Er han blevet dømt for af oplysing, eller for af tjene penge på ulovlig film fremvisning ?

"Filmindustrien og andre taber milliarder i indtægter hvert år, fordi kriminelle gratis udbyder ulovlige film"

Måske de gør det fordi der ikke findes et lovligt alternativ ?

11
8. februar 2018 kl. 09:44

Såvidt jeg kan se tilbage i tiden på https://web.archive.org/ har siden, måske lidt meget i detaljer, alene givet information om hvad Popcorn Time er og hvordan det kan hentes og bruges.

Med pæn FED beskrivelse øverst at det kan være ulovligt at bruge, da meget er beskyttet af copyrights.

Siden har aldrig hosted film, eller software, alene links til andre steder.

Hvis man kan dømmes for dette, bliver det næste vel at alle der beskriver brug af VPN kan dømmes, da den danske stat dermed ikke kan overvåge din Internet trafik.

9
7. februar 2018 kl. 22:50

3 ting

  1. Han har aldrig hosted popcorntime, blot givet guide til brug. Han har aldrig været affiliaeret med popcorntime. Så det kan skabe en skræmmende præcedens på mange områder.

Guides til groning af cannabis og mange andre ting er vel så også ulovligt?

  1. Han havde siden som nærmest primær indtægtskilde (500.000kr på den korte tid den var oppe). De lukkede den og udskød sagen igen og igen. Det har taget over 2 år. Så de har derved fjernet en persons indtægtskilde i 2 år! Og kan umuligt tage 2 år at samle beviser i denne sag. Alt er rimelig frit tilgængeligt.

  2. Han er ikke “selvmøder”, men ligner ikke det er en sag der wr værd at appelerer. De skal bare have en syndebuk og en at vise frem. Og sagsomkostningerne er sikkert ikke billige

8
7. februar 2018 kl. 22:16

selvfølgelig skal man kunne dømmes for medvirken og opfordring til ulovligheder

Hvad så hvis man anviser hvordan man anvender Metasploit eller andre hacker angrebsvåben?

Jeg kender ikke til siden popcorntime.dk, men hvis valg af ord mv. var neutral, så ser jeg det som an anvisning og ikke en opfordring.

Det kan helt klart være en problematisk dom, hvis han dømmes for at have fremstillet en neutral dansk vejledning af et software produkt.

7
7. februar 2018 kl. 20:10

Nedenstående kommentar er redigeret af redaktionen. Vi tager ikke stilling til rimeligheden i den aktuelle dom, men som professionelt medie kan vi ikke udgive indhold, som ved dansk ret er dømt ulovligt. Vh. redaktionen.

Her kommer så en afskrift at den tekst, som er blevet censureret. Bemærk at det er ulovligt at anvende Popcorn Time i Danmark:

Hvordan installerer man Popcorn Time? Selvom det i realiteten nærmest minder om plug-n-play, er der mange der har problemer med at installere og aktivere Popcorn Time, så det er klart til brug. Derfor har vi valgt at lave denne lille guide, hvor vi tager dig i hånden og installerer Popcorn Time på din PC eller Macintosch (Apple).

Download af installationsfil Det første du skal gøre, når du skal installere Popcorn Time på din computer eller Mac er at [detalje fjernet, red.]. Du skal vælge den [detalje fjernet, red.] der passer til dit operativsystem og din computer. På nuværende tidspunkt findes der en version af Popcorn Time til iOS (Mac). et til PC (Windows-baserede computere) og slutteligt en version til Linux.

Det første du skal gøre, er at hente [detalje fjernet, red.], det kan du gøre [detalje fjernet, red.] Hvis du kører henholdsvis PC eller Linux, skal du pakke den [detalje fjernet, red.] du downloader ud, før end du kan gå i gang med installationen. På Mac, hentes der [detalje fjernet, red.] som i forvejen er komprimeret og med fuld funktionel installationsproces.

Når du har pakket [detalje fjernet, red.]ud, er du klar til at påbegynde installationen af Popcorn Time. Klik på [detalje fjernet, red.]og følg nu blot de instrukser, du bliver givet. Du skal blandt andet godkende Popcorn Times betingelser for brug og herefter skal du definere hvor på din computer, du gerne vil have Popcorn Time installeret. For langt de fleste, handler det blot om at klikke sig videre i processen, mens andre foretrækker at styre deres programmers mappestruktur.

Til sidst, bliver du spurgt om du vil starte Popcorn Time og her står det dig så frit for, om du vil starte programmet med det samme eller vente til senere.

God fornøjelse! ----------

Står jeg så også til 6 måneders betinget?

6
7. februar 2018 kl. 19:30

Nu er dommen jo ikke endelig, men det lugter af, at manden er “selvmøder” og det kan på ingen måde anbefales, for så går det først galt.

Pressemeddelelsen er en gang pølsesnak, men manden er tilsynladende dømt for at have tjent penge på de reklamer som hans hjemmeside hostede.

Jeg er ikke sikker på at det holder i landsretten, for når alt kommer til alt, så ydede hjemmesiden nok råd og vejledning i ulovlig filmdeling men så er det heller ikke værre, fordi popcorntime er så gennemført.

Har man programmet popcorntime, så kræves der jo ikke yderligere.

Grunden til at popcorntime er så udbredt, er jo fordi at den service hjemmesiden tilbød - er 100 % overflødig.

Det ville en erfaren forsvarsadvokat straks angribe.

5
7. februar 2018 kl. 19:17

Nej, men det viser hvordan SØIK prioritere deres indsats.</p>
<p>Popcorn Joe har vel ikke effekturet forbrydelsen.</p>
<p>Er mønstret ikke ret klart.

Det synes jeg ikke det er, for sagernes kompleksitet er ganske forskellig. Manden her er dømt for at hjælpe og opfordre til at gøre noget ulovligt, og bevisbyrden har sandsynligvis været relativt nem at løfte, eftersom han gjorde det i fuld offentlighed. I tilfældene med bankerne — som næppe behandles af de samme folk — er bevisbyrden sandsynligvis en hel del mere kompleks og besværlig. Hvem ved, måske undersøgte de det, og nåede frem til at de ikke kunne løfte den?

Jeg har på fornemmelsen at jeres brok handler mere om problemer med lovene end med rimeligheden i deres håndhævelse. Selve håndhævelsen er sådan set fin; selvfølgelig skal man kunne dømmes for medvirken og opfordring til ulovligheder!

4
7. februar 2018 kl. 19:10

Jeg håber, at jeg har misforstået det hele. Hvis han straffes for alene at have stillet information til rådighed, men ikke opfordret til eller selv ulovligt dele copyright beskyttet materiale, så er det en farlig dom.

Det skulle gerne være sådan, at man straffes for ulovlige handlinger og ikke viden eller indhentning af viden, der kan kvalificere sådanne handlinger.

Jeg aner ikke om Popcorntime også har materiale med der frit kan deles. Men selv hvis det ikke har, så kan jeg sagtens se en legitim interesse i at videreformidle eller opsøge viden om konstruktionen af sitet.

I fald dommen ikke ankes, så danner det vel præcedens? Hvad bliver det næste som bliver strafbart at dele viden om?

3
7. februar 2018 kl. 18:13

Umiddelbart har det da intet med ulovlig fildeling at gøre, og det at andre slipper fri for andre forbrydelser ændrer vel heller ikke på hvorvidt fildeling er godt eller skidt, og om det er noget der bør forhindres?

Nej, men det viser hvordan SØIK prioritere deres indsats.

Popcorn Joe har vel ikke effekturet forbrydelsen.

Er mønstret ikke ret klart.

Gerningsmanden lille, ofret stor medie virksomhed - Den nupper vi!

Gerningsmanden stor, ofret SKAT - os allesammen - En, to, tre, henlagt!

Lighed for loven er en joke!

2
7. februar 2018 kl. 17:43

Hvad med Nordea og Danske Bank ansatte, der medvirker til milliard svindel?</p>
<p>Revisorer og Advokater?</p>
<p>Bare forbryderne er store nok, sker der ikke en skid.

Umiddelbart har det da intet med ulovlig fildeling at gøre, og det at andre slipper fri for andre forbrydelser ændrer vel heller ikke på hvorvidt fildeling er godt eller skidt, og om det er noget der bør forhindres? Især ikke hvis de andre forbrydelser faktisk er lovlige, mens adfærden her ikke er…

1
7. februar 2018 kl. 17:26

Hvad med Nordea og Danske Bank ansatte, der medvirker til milliard svindel?

Revisorer og Advokater?

Bare forbryderne er store nok, sker der ikke en skid.