Første forbryder fanget med ansigtsgenkendelse i Chicago

En kriminel er nu blevet fanget ved hjælp af ansigtsgenkendelsesteknologi i Chicago. Det vækker bekymring hos borgerrettighedsgruppe.

For første gang er en mand i Chicago blevet anholdt på baggrund af ansigtsgenkendelsesteknologi, som kunne identificere en forbryder. Det skriver Ars Technica.

I februar 2013 brugte Pierre Martin en pistol til at true sig til en mobiltelefon i Chicago. Uheldigvis for ham blev han fanget på et en overvågningskamera, og politiet kunne med et computerprogram identificere ham i en forbryder-database med 4,5 millioner billeder. Senere blev han også identificeret af en række menneskelige vidner.

Pierre Martin er den første politiet i Chicago har anholdt med hjælp fra ansigtsgenkendelsesteknologi, og han er nu dømt til 22 års fængsel.

Teknologien blev indført i Chicago med 5,4 millioner dollar i føderal støtte. Ifølge eksperter virker det dog kun, hvis politiet er i besiddelse af et godt billede af høj kvalitet. Det vækker bekymring hos juraprofessor Elizabeth Joh fra California Davis Universitet.

»Den største bekymring ved hvilket som helst big-data-værktøj er præcision og andelen af fejl vi bør tolerere, når politiet beslutter sig for at gribe ind i individets frihed,« siger Elizabeth Joh.

Samme bekymring finder man hos American Civil Liberties Union, som arbejder på at fremme borgerrettigheder. Her mener politisk analytiker Jay Stanley, at man bør spørge, hvor mange fejl systemet begår for hver kriminel, der bliver fanget.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Henrik Pedersen

Men hvor mange fejl systemet begår pr. kriminiel der bliver fanget? Hvad snakker de om?
Jeg vil igen pointere, at jeg er imod masseovervågning, men bare vil have informationerne i orden (fra begge fronter).

Jeg går ikke ud fra at politiet automatisk kører ud og smider folk direkte i spjældet. Jeg antager at systemet blot fortæller politiet hvor de kan finde personen, og så finder de vedkommende "på den gammeldags måde". Hvis betjentene kan se at manden SLET ikke ligner, eller at manden har gyldig ID for at være en anden, så lader de vel vedkommende være i fred?
Det er vel ikke meget værre end hvis nogle tipper politiet, fordi de tror at jeg er kriminel.

At jeg så stadig ikke kan lide idéen om at blive filmet i hoved og røv, 24/7, irriterer mig lidt.
Årh hvad, der er en South Park for det:
https://www.youtube.com/watch?v=Aq-G4HATiC8

 • 1
 • 0
Knud Jensen

og politiet kunne med et computerprogram identificere ham i en forbryder-database med 4,5 millioner billeder.

Jeg kan så ikke nogen som helst grund til bekymring, hvis de ledte efter ham i en forbryder-database.
Det er jo ikke på nogen måder anderledes end den danske udgave af dna/fingeraftryksregister.

Men man må dog antage at det i sidste ende er mere end bare et genkendeligt ansigt som ligger til grund for en egentlig domfældelse.

 • 3
 • 0
Mogens Hansen

Men hvor mange fejl systemet begår pr. kriminiel der bliver fanget? Hvad snakker de om?


"Systemet" omfatter også de mennesker der sidder bag computerne - og de beslutninger, de foretager pga computeroutput.
Hvis systemet fører til flere arrestationer end hidtil, fordi man vælger at stole på hvad computeren siger uden i øvrigt at checke andre kilder inden man griber til arrestationen - ja, så har man begået et større antal fejl pr. kriminel.

 • 1
 • 0
Thomas Graversen

Det er masseovervågning der er tale om her og det gælder ikke kun for forbrydere.
Det er faktisk næsten 1/3 af alle Amerikanere, som allerede ligger i ansigts genkendelses databasen.

ALLE danskere med en bankkonto er eller vil blive tilføjet til NSA/FBI's ansigts genkendelse database. Efter Nets er blevet en 100% Amerikansk ejet koncern, er der intet juridisk som kan hindre dette.

I December måned 2013 fik jeg besked på at aflevere billede ID til min bank, selvom jeg har været kunde siden 1988. Jeg har hørt at andre også er blevet bedt om at indsende billede legitimation til deres banker. Ifølge dansk lov er gyldig legitimation defineret, som en underskrift samt visning af kørekort eller pas til en medarbejder i banken.

Dette skete på et tidspunkt hvor omfanget af Snowdens afsløringer viste at vores EU institutioner, Europæiske virksomheders bank transaktioner(økonomisk spionage) og Politikkere (Merkel privat + 35 andre toppolitikere) bliver overvågede og USA drager politisk og økonomisk fordel af det under forhandlinger f.eks i FN. Tyskerne var så rasende at de krævede afstemning i parlamentet om suspendering af SWIFT samarbejdet med Amerikanerne.

Ca 6 mdr senere bliver Nets solgt til Amerikanske virksomheder hvilket har gjort at dette enorme billede arkiv over alle danskere kan overdrages til NSA uden danske myndigheders kendskab eller mulighed for at gribe ind juridisk (Pga. US Patriot Act).

Det betyder at i fremtiden kan overvågnings kameraer bruges til at tracke individer, fra de går ud af gadedøren og al deres færden. Og det kommer til at gælde ALLE ikke kun forbrydere.

Det er også derfor det var så vigtigt at få gennemført den lovgivning med at bil ejeren får fartbøden. Så kan man sætte kameraer op overalt uden at krænke privatlivets fred (Undskyldning: Det er jo bare bilen som får bøden).

Jeg håber virkelig at Danskerne snart får øjende op for hvad det er der foregår. Men hvor skal de få information om det, når vores største medier, såsom Danmarks Radio, ikke engang nævner i TV-Avisen at f.eks logningsbekendgørrelsen er blevet suspenderet.
Vores mainstream medier er stærkt fordrejede og gengiver historierne med så dårlig detaljeringsgrad at de praktisk talt gør mere skade end gavn, når de så endelig bringer et indslag.

http://www.bbc.com/news/technology-27037009
http://www.engadget.com/2014/04/15/eff-fbi-ngi-facial-recognition-progra...
http://www.spiegel.de/international/europe/nsa-spying-european-parliamen...

 • 5
 • 0
Gert Madsen

Ifølge dansk lov er gyldig legitimation defineret, som en underskrift samt visning af kørekort eller pas til en medarbejder i banken.


Det er faktiskt værre end det.
Hvidvaskningsloven, som de ofte henviser til, foreskriver bare at banken skal kunne identificere deres kunder.
Dvs. hvis du er kommet i den samme filial siden 1988, så skal de bare notere at du er den, du giver dig ud for.

Nye kunder skal legitimere sig, helst med billede, men det er ikke et krav. Der står intet om at banken skal opbevare nogen kopi.

Visse banker påstår at hvidvaskningsloven kræver at de skal opbevare en kopi. Der vil jeg så foreslå at man vælger en anden bank, som ikke direkte lyver for deres kunder.

Desværre er banksektoren jo et kartel, som aftaler indbyrdes hvordan de skal tryne deres kunder. Så det kan være svært at finde en bank, som ikke vil kræve kopi afbilledlegitimation. (Det skal helst være Pas. De er jo lettest omsættelige på det sorte marked ;-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere