Første debat i Folketinget om e-valg: Bare rolig, det er et lukket, elektronisk kredsløb
»Hvad skal jeg sige til min mormor, der er 80 år gammel og aldrig har brugt en computer i sit liv, hvis hun tvinges til at stemme via en computer eller terminal i stemmeboksen? Hun vil være rystende nervøs.«
Sådan lød det blandt andet fra Michael Aastrup Jensen, it-ordfører for Venstre, da lovforslaget om at gennemføre forsøg med e-valg blev diskuteret for første gang i folketingssalen torsdag.
Og netop holdningen hos Venstre bliver fremover afgørende for, om lovforslaget bliver vedtaget. Konservativt Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten har besluttet at stemme nej, mens Liberal Alliance og de tre regeringspartier vil stemme for, og dermed står og falder loven med Venstres mandater.
»I Venstre er vi ikke afvisende over for lovforslaget. Men vi er enormt skeptiske over for økonomien og over for sikkerheden, som det ligger lige nu. Derfor bliver den kommende høring ekstremt vigtig for os, ikke mindst for at høre om de erfaringer, der er gjort i udlandet. Her kan vi forhåbentligt få svar på de mange spørgsmål, som rejser sig,« sagde Michael Aastrup Jensen i debatten.
Høringen finder sted den 13. marts på Christiansborg, foranlediget af den kritik, som opstod af e-valg undervejs i høringsperioden i december.
Mens Konservativt Folkeparti ikke var til stede under debatten, havde Dansk Folkeparti flere repræsentanter, som stillede kritiske spørgsmål. It-ordfører Dennis Flydtkjær, som selv har en it-baggrund, henviste flere gange til Version2-artikler og meldingerne fra mange it-kyndige om, at det ikke er muligt at lave et digitalt valgsystem, der både er sikkert og garanterer hemmelig afstemning.
»Økonomien er ikke afgørende for os, selvom jeg tror, det bliver dyrere end i dag. Hvis vi skal have e-valg, så tror jeg, det bliver utroligt dyrt, hvis vi skal sikre anonymitet og vælgernes tillid. Jeg tror, det er umuligt. Hvordan ved man, hvordan en computer tæller stemmerne op? Man er nødt til at stole på de programmører, der har udviklet det,« sagde han blandt andet.
Polsag og Amanda i stemmeboksen
Hos Enhedslisten var det it-ordfører Stine Brix, der gik på talerstolen med kritik af lovforslaget.
»Vi må ikke sætte sikkerheden over styr, fordi digitalisering er en trend i tiden. Det gør indtryk, når dem, der er mest kritiske, er de it-kyndige, både borgere og en nyudnævnt professor på Danmarks Tekniske Universitet. Vi risikerer at gå ind i den næste it-fiasko. Prøv at forestille jer Amanda eller Polsag - nu bare i stemmeboksen. Det synes jeg ikke er særlig sjovt at tænke på,« sagde hun blandt andet.
To af de tre regeringspartier havde sendt en afløser for ordføreren, som derfor ikke kunne indgå i en debat, men blot læse en tale op. Her var argumenterne, at Danmark skal følge med tiden og modernisere valghandlingen, blandt andet for at få flere unge til at stemme.
»Vi ønsker at modernisere vores samfund og bruge vores ressourcer bedst muligt. Her kommer vi ikke uden om en digitalisering, heller ikke ved valg,« lød det for eksempel fra Socialdemokraternes Jan Johansen, på vegne af it-ordfører Trine Bramsen.
Fra SF var det kommunalordfører Lisbeth Bech Hansen, der fremlagde partiets støtte til lovforslaget. Hun pegede blandt andet på, at der kunne være forvirring mellem forskellige valgsystemer, men at det, lovforslaget handler om, var i den sikre ende:
»Vi skal møde op på valgstedet, og så er det et lukket, elektronisk kredsløb. Vi får også en papirlap, der skal lægges i en boks, som sikkerhed,« forklarede hun og understregede, hvordan der også i dag går stemmer tabt, for eksempel da 121 brevstemmer gik op i røg ved en brand ved sidste valg.
Dennis Flydtkjær var dog ikke overbevist med argumentet om et lukket kredsløb.
»Jeg kan huske, hvordan jeg engang fik virus på min computer, selvom det var før, man havde internetforbindelse,« sagde han.
Mærkeligt hvis vi ikke prøver
Liberal Alliance støttede forslaget, men ønskede dog at få en afgrænsning ind i loven, så der skulle en ny godkendelse til i Folketinget, hvis e-valg skulle bruges til mere end de forsøg, der er planlagt.
»Vi nikker ja til, at digitale valg afprøves med forsøg. Efter min bedste overbevisning er det muligt at gøre det på forsvarlig vis. Det ville se mærkeligt ud, hvis vi aldrig får afprøvet det her. Så er murene på Christiansborg måske alligevel for tykke,« sagde partiets kommunalordfører Leif Mikkelsen i debatten.
Blandt fortalerne for e-valg var det nok mest brugte argument dog, at brugen af en touch-skærm og mulighed for at læse teksten på skærmen højt, vil give synshandicappede mulighed for at stemme hemmeligt. I dag sker det med hjælp fra to valgtilforordnede.
Afgørende med hensynet til blinde
Dette argument holdt især økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager fast i.
»En af de helt afgørende ting i vores demokrati er, at vi kan stemme, uden at andre ved, hvad vi stemmer. Det synes jeg er afgørende for lovforslaget - at vi kan komme videre med dette princip for synshandicappede,« sagde ministeren.
Kritikerne i folketingssalen mente, at det var at skyde gråspurve med kanoner at indføre e-valg for alle borgere, i stedet for så at se på løsninger til kun de berørte grupper. For eksempel en digital løsning til brevstemmer, som handicappede så kunne vælge at bruge.
Men det afviste Margrethe Vestager, som fandt det afgørende, at handicappede havde samme ’ligefremme og ligeværdige’ måde at stemme på som alle andre. Og særlige stemmesedler med blindskrift var heller ikke en løsning, mente hun.
»Jeg tror, det vil vække opsigt, hvis der ligger en stemmeseddel skrevet med braille i bunken,« sagde Margrethe Vestager.
Kaster ikke grams på forskningen
På spørgsmålet om, hvorfor lovforslaget kommer nu, i stedet for at vente nogle år på at forskergruppen Demtech har haft tid til at komme med en gennemarbejdet anbefaling omkring e-valg, mente ministeren ikke, at man ’jappede’ e-valg igennem.
»Vi har arbejdet med dette spørgsmål i over et år, og kommunerne har også tænkt sig grundigt om, før de kom med ønsket om digitale valg. Der bliver ikke kastet grams overhovedet på den forskning, der foregår. Jeg kan ikke se noget galt i at lave forsøg, mens vi bruger de erfaringer, forskerne har gjort,« sagde Margrethe Vestager.
Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby pegede igen på anbefalingen fra professor Joseph Kiniry fra Demtech-gruppen, om at forkaste lovforslaget.
»I vælger ikke at lytte til en professor, som siger, at Danmark ikke er klar endnu. Hvorfor sådan et hastværk? Stauning blev valgt med papir og blyant, og det blev ministeren også. Så kan vi vel også vente lidt endnu på, at arbejdsgruppen er færdige,« mente Hans Kristian Skibby, som kaldte e-valgsforsøgene for ’jeopardy med det danske valgsystem’.
»Jeg glæder mig over Dansk Folkepartis kærlighed til eksperter, det vil jeg lægge mig på sinde. Vi inddrager eksperter i de her forsøg, og så kan erfaringerne fra forsøgene også indgå i eksperternes arbejde,« sagde økonomi- og indenrigsministeren.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.